Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Święta. 
Autor Wiadomość

Post Święta.
Mam pytanie odnośnie tego, czy jest patronka zdrowego trybu życia-dbających o zdrowie lub patronka modlitwy?

Wt mar 18, 2008 20:13

tak jest.nazywa się JEZUS CHRYSTUS. Najlepszy patron jaki kiedykolwek istniał !!

Śr mar 19, 2008 0:20

Tak, to też wiem. Ale chodzi mi o Świętą.

Śr mar 19, 2008 7:30

Tak, to też wiem. Ale chodzi mi o Świętą.

skoro jesteś chrześcijanką to powinnaś wiedzieć, że tylko Bóg jest święty.

Śr mar 19, 2008 11:04

Tia? - tylko Bóg? a w Piśmie Świętym napisano, że również:

a) dzień siódmy - "Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym" (Rdz 2,3);

b) ziemia - "Rzekł mu Bóg: Nie zbliżaj się tu! Zdejm sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą. " (Wj 3,5);

c) zwołanie (zgromadzenie) - "W pierwszym dniu będziecie mieli zwołanie święte, tak samo w dniu siódmym." (Wj 12,16);

d) zwyczaj - "Gdy się was zapytają dzieci: cóż to za święty zwyczaj? - tak im odpowiecie: "To jest ofiara Paschy na cześć Pana, który w Egipcie ominął domy Izraelitów. Poraził Egipcjan, a domy nasze ocalił" (Wj 12, 26-27);

e) lud - " Lecz wy będziecie Mi królestwem kapłanów i ludem świętym. " (Wj 19, 6);

f) góra Synaj - "Wtedy rzekł Mojżesz do Pana: Lud nie będzie śmiał poejść do góry Synaj, gdyż zakazałeś mu tego surowo, mówiąc: Oznacz granicę około góry i ogłoś ją jako świętą. " (Wj 19,23);

g) ludzie! - "Będziecie dla Mnie ludźmi świętymi. " (Wj 22,30);

h) diadem - Wj 29,6;

i) szaty Aarona - Wj 29,29;

j) olej do namaszczenia - Wj 30,25; 30,31.

A że Bóg jest Święty spośród wszelkich świętości, Najświętszy - to nie ulega wątpliwości. :)

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Śr mar 19, 2008 11:31
Zobacz profil WWW

Gdy zaś chodzi o patronkę modlitwy - to św. Teresa od Dzieciątka Jezus jest patronką Apostolstwa Modlitwy. Natomiast św. Rita - spraw beznadziejnych i trudnych (w których przecież często "uciekamy się" do modlitwy).

Co do zdrowego trybu życia to znalazłam jedynie informację, że św. Hubert - obok myśliwych - jest także patronem sportowców.

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Śr mar 19, 2008 11:41
Zobacz profil WWW

Śr mar 19, 2008 14:44

Gdy zaś chodzi o patronkę modlitwy - to św. Teresa od Dzieciątka Jezus jest patronką Apostolstwa Modlitwy. Natomiast św. Rita - spraw beznadziejnych i trudnych (w których przecież często "uciekamy się" do modlitwy).

Co do zdrowego trybu życia to znalazłam jedynie informację, że św. Hubert - obok myśliwych - jest także patronem sportowców.

nie wierzę !
Gdybyście znali Jezusa to niepotrzebni byliby wam żadni patroni !
Ludzie !
Jezus jedynie jest panem i zbawcą i on da wam wszystko o cokolwiek Go tylko poprosicie a nie swieta kleopatra czy swieta irenka !!
To duch zwodniczy !
nie rozumiecie tego niestety.

Śr mar 19, 2008 18:35
Nikt nie kwestionuje że Jezus jest Panem. Też jest troszke przeciwny takim no jakby to powiedzieć ...patronom , świętym , kultem świętych itd, Tzn nie mam nic przeciwko i nie widze nic złego o ile wszystko idzie Do Boga za POŚREDNICTEWM CHRYSTUSA !! Można co najwyżej poprosić kogoś w Niebie o wspomożenie swojej modlitwy aby była wysłuchana.

Śr mar 19, 2008 19:33

Nikt nie kwestionuje że Jezus jest Panem. Też jest troszke przeciwny takim no jakby to powiedzieć ...patronom , świętym , kultem świętych itd, Tzn nie mam nic przeciwko i nie widze nic złego o ile wszystko idzie Do Boga za POŚREDNICTEWM CHRYSTUSA !! Można co najwyżej poprosić kogoś w Niebie o wspomożenie swojej modlitwy aby była wysłuchana.

NIE ! nie nie nie
Rób tak jak kazał Jezus !!
Nie wymyślaj !
Jezus - jedyny pośrednik między Bogiem a ludźmi !!
JEDYNY !!
jedyny jedyny jedyny
wiesz co to znaczy jedyny czy mam ci wytlumaczyc ?
mam nadzieje, ze nie bede musial :)

Śr mar 19, 2008 20:16

Mhm,w takim razie mam sobie na 3 imię dać Jezus, ta?

Cz mar 20, 2008 9:58
Tylko z całym szacunkiem miniester jak narazie to ty nic wartościowego do tego forum nie wniosles tylko starasz się jechać na KK a to jest mało chrześcijańskie bo trudno mowic wredy to ekumeniźmie.

Cz mar 20, 2008 10:21

Mhm,w takim razie mam sobie na 3 imię dać Jezus, ta?

nie ośmieszaj się dziewczyno.myślisz, że jak dasz sobie na imię Aneta to św.Aneta będzie nad toba czuwac ? ! bzdura !
Niech Jezus nad toba czuwa a nie czlowiek.

Cz mar 20, 2008 11:09
zbanowany na stałe

jechać na KK a to jest mało chrześcijańskie bo trudno mowic wredy to ekumeniźmie

faktycznie. św Paweł w swoich listach też 'jechał' równo po tych (także-tych zborach/gminach chrześcijańskich) którzy usiłowali wprowadzać do prostej nauki Chrystusa jakieś dodatkowe komplikacje,typu kult świętych,dziwne reguły (posty,celibaty) czy jakieś obnoszenie 'świętych' figurek.

Cz mar 20, 2008 13:09
Kol 4,3-4: Módlcie się jednocześnie i za nas
1 Tes 5,25 Bracia, módlcie się także i za nas
3 Tes 3,1-2 Poza tym, bracia, módlcie się za nas, aby słowo Pańskie rozszerzało się i rozsławiło, podobnie jak jest pośród was, 2 abyśmy byli wybawieni od ludzi przewrotnych i złych, albowiem nie wszyscy mają wiarę.

Juz wielokrotnie byla tu mowa o "swietych obcowaniu", ktore tez protestanci wyznaja (ciekawe, czy wiedza co wyznaja?). Swieci nie daja nam lask, ale wypraszaja je dla nas. Jezeli nawet sw. Pawel widzial sens modlitwy wspolnotowej (wg zalecenia Jezusa: o co zgodnie prosic bedziecie...), dlaczego my nie mozemy korzystac z modlitwa "wspolnoty swietych" na tym i na tamtym swiecie?

Cz mar 20, 2008 14:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona