Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 13:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Co Biblia mówi o figurkach ? 
Autor Wiadomość
No to kolej na ministrafinansów :)

Śr mar 19, 2008 23:18

Rozwinęłaby się pewnie ciekawa dyskusja, gdyby ministerfinansów sobie za cel nie wziął obrażenia jak największej ilości forumowiczów z osobna:
ministerfinansów napisał(a):
...a potem się wypowiadać bo smieszny jesteś. [do zielonej mrówki]
Nie ośmieszaj się już proszę takimi postami.[do Teresse]
nie ośmieszaj się.[do filippiarza]
obrażasz Boga.[do boeinga]
Myśl ! Jak masz coś mądrego do powiedzenia to powiedz[do mnie]
Wiesz co mi przypomina ta cała dyskusja ? Rozmowy Jezusa z faryzeuszami. [też do mnie]
Ty jesteś do nich (faryzeuszy) bardzo podobny niestety. [do mnie]
Skoro ...uważasz ...to tylko świadczy o twojej inteligencji.[do mnie]
Jesteś właśnie jak ci faryzeusze,[do mnie]

Jak również katolików w ogólności:
[katolicy] chodzą tylko na kolanach to bałwana na jasnej górze....

a katolicy sobie ubzdurali, że zrobia sobie figurę matki boskiej fatimskiej i beda padac przed nia na kolana. w dodatku ta "cudowna" figura nie chciała sama się poruszać, więc musieli ją nosić, choć waży ze 100 kg.potem zafudowali jej wycieczke objazdowa po europie, zeby kazdy mogl zobaczyc ..."cudownego" bałwana i jego uzdrowicielską moc

A KK nie zależy na tym ,żeby ludzie chodzili w duchu bo chodzenie

tacy to już z was chrześcijanie niestety....

Napisałeś też, że to nie formum satanistów. Nie jest to również forum "Strażnicy".
Chociaż na Świadka Jehowy tez mi nie pasujesz, bo ci, z którymi miałem okazję rozmawiać nie mieli w sobie tyle agresji (czy raczej żółci) co Ty. Chociaż z drugiej strony, pisząc z ironią takie rzeczy jak:
święcą jajka na wyraźne polecenie Jezusa

można tą żółć zrozumieć.

Cz mar 20, 2008 13:03
zbanowany na stałe

Co do do dyskusji - nie jest chyba nigdzie wspomniane,aby owe cherubiny miały służyć czemuś więcej niż ozdobie.

filippiarz czy w Twojej sekcie :-D występuje zjawisko kultu konkretnych egzemplarzy figurek? bo to jest charakterystyczne dla katolicyzmu-niby każda figurka powinna mieć taki sam sens,bo odnosi się do tej samej osoby,ale w praktyce są lepsze i gorsze figurki-jedne stoją sobie spokojnie w kościele a inne odbywają wędrówki,perygrynacje i inne 'nawiedzenia'.

Cz mar 20, 2008 13:46

4Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
5Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.
6Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

dlaczego KK usunął to przykazanie, odpowie mi ktoś?

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Cz mar 20, 2008 21:42

Już mniej wiecej wiem kim jesteście [...]

Napisałem wyraźnie, ze KK nie usunął tego Przykazania. Poczytaj jaka chcesz Biblie i w każdej jest pełna wersja.

[...]

[...] - zasada: bez obrażania obowiązuje obie strony - jo_tka

Cz mar 20, 2008 22:05

to dlaczego Twój katechizm nie naucza tego przykazania? przecież przez zakon jst poznanie grzechu - dlaczego więc KK ukrył to przykazanie? żeby ludzie trwali w grzechu? wyjaśnij mi to

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Cz mar 20, 2008 22:14

co Ty możesz mi wytłumaczyć? pokaż mi w katechiźmie KK to przykazanie? jakim prawem kościół znióśł to przykazanie które ustalił sam Bóg?

Cz mar 20, 2008 22:31

dlaczego KK usunął to przykazanie, odpowie mi ktoś?

Ktoś odpowie, Masa :)
KK niczego nie wyrzucil.

Na dowód - cytat z Katechizmu Kościoła Katolickiego:

Cytuj:
Bałwochwalstwo

2112 Pierwsze przykazanie potępia politeizm. Domaga się od człowieka, by nie wierzył w innych bogów poza Bogiem i nie oddawał czci innym bóstwom poza Jedynym Bogiem. Pismo święte nieustannie przypomina o odrzuceniu "bożków ze srebra i złota, uczynionych rękami ludzkimi", które "mają usta, ale nie mówią; oczy mają, ale nie widzą..." Te czcze bożki czynią człowieka pustym: "Do nich są podobni ci, którzy je robią, i każdy, który im ufa" (Ps 115, 4-5. 8) 38 . Bóg natomiast jest "Bogiem żywym" (Joz 3,10; Ps 42, 3 i in.), który daje życie i działa w historii.

2113 Bałwochwalstwo nie dotyczy tylko fałszywych kultów pogańskich. Pozostaje stałą pokusą wiary. Polega na ubóstwianiu tego, co nie jest Bogiem. Ma ono miejsce wtedy, gdy człowiek czci i wielbi stworzenie zamiast Boga, bez względu na to, czy chodzi o innych bogów czy o demony (na przykład satanizm), o władzę, przyjemność, rasę, przodków, państwo, pieniądze itd. "Nie możecie służyć Bogu i Mamonie" - mówi Jezus (Mt 6, 24). Wielu męczenników poniosło śmierć za to, że nie oddawało czci "Bestii" 39 , odmawiając nawet udawania kultu. Bałwochwalstwo odrzuca jedyne panowanie Boga; jest nie do pogodzenia z Boską komunią 40 .

2114 Adoracja Jedynego Boga integruje życie ludzkie. Przykazanie adoracji samego Pana czyni człowieka prostym i chroni go przed zupełnym rozbiciem. Bałwochwalstwo jest wypaczeniem wrodzonego zmysłu religijnego człowieka. Bałwochwalcą jest ten, kto "niezniszczalne pojęcie Boga odnosi do wszystkiego, tylko nie do Boga" 41 .
Cytuj:

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz mar 20, 2008 22:35
Daj spokój, obejrzyj sobie ten filmik co zaserwował. To sekciarz po wielkim praniu mózgu. Żaden argument do niego nie trafi.
Oni tutaj sa po to by głosić swoje zwodne nauki, a nie po to by dyskutować.

Już to przedtem powiedzieliśmy, a teraz jeszcze mówię: Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty!
Gal 1, 9

Cz mar 20, 2008 22:47

Jam jest Pan twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
I
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

II
Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.

III
Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.

IV
Czcij ojca swego i matkę swoją.

V
Nie zabijaj.

VI
Nie cudzołóż.

VII
Nie kradnij.

VIII
Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.

IX
Nie pożądaj żony bliźniego twego.

X
Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

BIBLIA:

Jam jest Pan twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
I
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.

II
Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego,
co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani tych rzeczy,
które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą,
a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mnie miłują i strzegą
przykazań moich.

III
Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego, nadaremno, bo nie będzie miał Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego nadaremno.

IV
Pamiętaj, abyś dzień sobotni święcił. Sześć dni robić będziesz
i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje. Ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój i służebnica twoja, bydlętwoje i gość, który jest między bramami twymi. Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go.

V
Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą PanBóg twój da tobie.

VI
Nie będziesz zabijał.

VII
Nie będziesz cudzołożył.

VIII
Nie będziesz kradzieży czynił.

IX
Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.

X
Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pragnął żony jego, ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest.

(2 Mojżeszowa 20,1-17).

czy widzicie różnice?

co robią figury, rzeźby i obrazy po kościołach?

Cz mar 20, 2008 22:57

Boeing, obejrzałabym chętnie, ale cierpliwosci mi brakło, tak się toto zacina :D

Masa, podajesz 10 przykazań z krótkiego katechizmu, którego na ogół dzieci do Komunii św. uczą sie na pamiec, pełny tekst, jaki sam przytoczyłeś jest w Biblii i trudno się go na pamiec nauczyć, więc jest owa wersja skrócona.
Przykazanie: nie bedziesz miał bogów cudzych przede Mną mowi własnie o tym, o co walczysz tutaj.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz mar 20, 2008 23:07

Masa - po pierwsze, pokaż mi przekład, w którym jest NUMERACJA Przykazań :D W którejkolwiek wersji :D

I powtarzam, co to za Bóg, który raz mówi:
Nie uczynisz żadnego obrazu
a innym razem nakazuje uczynić węża miedzianego i cherubiny?

Więcej, Jezus tego nie krytykuje, gdy mówi, że "jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak trzeba by wywyższono Syna Człowieczego".

Sam nie wie, czego chce, czy może jednak należy się zastanowić, co Bóg chciał powiedzieć? Bo to jest tam napisane...

Może warto przypomnieć historię węża miedzianego. Bóg nakazał go uczynić na pustyni. Spojrzenie na węża ratowało życie. Ale ileś lat później nakazał go zniszczyć, bo Izraelici nadali mu imię i zaczęli czcić figurkę, nie Boga przez nią. Nadali jej nawet imię, czyniąc z niej boga i łamiąc przykazanie "nie będziesz miał innych bogów".

Zdanie o obrazach i kolejne do tego przykazania przynależą. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny - czytamy dalej.

Nie będziesz miał bogów obok mnie (bo nie chodzi o bogów "wyższych" ode mnie, tylko o to, że Bóg jest Jedyny.

Ale najpierw poczekam na przekład z numeracją ;-)

Pt mar 21, 2008 9:37

Jo_tka - oczywiscie ze nie ma w zadnym przekladzie Biblii numeracji przykazan ale pod wzgledem tresci Dekalogu mozemy je oddzielic od siebie.
Poza tym sam(a) zobacz, jak to brzmi w katechizmie (mianowicie 9 i 10. przykazanie - sa one jakby rozdzielone i nie stanowia osobno calosci. tzn osobno brzmia dosyc dziwnie, lecz razem skladaja sie w jedna calosc).
Przykazanie to, które KK tak chętnie usunął z katechizmu mówi o tym, aby nie oddawać czci i pokłonów figurom, obrazom. Jeśli w KK wisza takowe to jest jakies prawdopodobienstwo ze ludzie sie modla wlasnie do nich albo za posrednictwem tychże znaków. Czego też czynić nie wolno. Ponieważ Jezus powiedział aby się modlić do Boga Ojca przez niego (Jezusa). Tylko i wyłącznie! Zatem modlitwa do świetych, Maryji rowniez jest niezgodna z Biblia i wiara w Boga. Oraz niezgodna z przykazaniami.

Prosze was, nie mowcie, że dzieci nie nauczyłyby się na pamięć na komunię 10 przykazań Bożych, które są fundamentem wiary. Dla mnie to jest niedorzeczne taki argument. Dzieci w krajach muzułmańskich mogą się nauczyć o wiele więcej na pamięć a Polacy nie mogliby? Poza tym po co się uczyć tego na pamiec? Co to za dziwny i idiotyczny zwyczaj aby przepytywac z przykazan czy Biblii? Wazne zeby myslec i postepowac zgodnie z przykazaniami BOŻYMI (nie koscielnymi), a nie zeby znac je na pamiec i miec ocene z tego.
Takie tlumaczenie KK ze zmienil przykazania bo było za długo albo cos w tym stylu jest niepowazne.
Jest w Biblii napisane, zeby nie zmieniac tego co Bóg przykazał. A kosciol co i rusz wprowadza swoje udziwnienia.
Przemyslcie sobie, ktory Dekalog jest prawdziwy, ten Boży czy ten ludzki, katechizmowy...

Pt mar 21, 2008 10:18
Przykazanie to, które KK tak chętnie usunął z katechizmu

Nie no kolejny!!!!
Udowodniono już tutaj, ze KK niczego nie usunął ale jak ktoś jest ślepy to do niego to nie dotrze.
Ileż razy można wałkowac to samo? Czy naprawdę potraciliście już zdolnośc jasnego rozumowania?

Szkoda monitora i klawiatury na takie jałowe teksty.

Pt mar 21, 2008 10:36
zbanowany na stałe

Cytuj:
zjawisko kultu konkretnych egzemplarzy figurek? (...) każda figurka powinna mieć taki sam sens,bo odnosi się do tej samej osoby,ale w praktyce są lepsze i gorsze figurki-jedne stoją sobie spokojnie w kościele a inne odbywają wędrówki,perygrynacje i inne 'nawiedzenia'.

?

Byłbym wdzięczny.

Pt mar 21, 2008 10:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona