Autor |
Wiadomość |
0bcy_astronom
|
 144 000
Są ludzie i... ludzie tylko tacy mało inteligentni.
Mój tata odszedł od wiary bo przeczytał właśnie jak się okazało, że zbawianych będzie 144 000 osób.
A ja mu mówię że to symbol itd, że biblii sie nie bierze dosłownie.
Mówię mu cytat "Tak Bóg umiłował świat że syna swego jednorodzonego dał aby KAŻDY kto w niego wierzy nie zginął ale miał życie wieczne"
Niestety nie znalazłem tego w biblii a mój tata twierdzi że widocznie coś przeinaczyłem.
Proszę tylko osoby wierzące o pomoc i wypisanie cytatów z biblii gdzie pisze, że KAŻDY może zostać zbawiony a nie 144000 osób.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
N mar 23, 2008 1:47 |
|
|
|
 |
WIST
|
144.000 jako symboliczna liczba oznaczająca dużo, nie dokładnie 144.000.
A co do tego cytatu to chyba ten jeden wystarczy:
"Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne." [J 3,16]
Swoją drogą sprawdzałeś w internecie, bo mi się to nie wydaje zbyt trudne znaleźć w ciągu sekund, a polega to na wpisaniu kawałka cytatu i już, bez złośliwości oczywiście. No i choćby nawet 144.000 miało być zbawionych to już powód do utraty wiary?
|
N mar 23, 2008 2:27 |
|
 |
jo_tka
|
144 000 - liczba z apokalipsy.
Apokalipsa jest w całości symboliczna, a już na pewno występujące w niej luczby.
144 000 = 12 x 12 x 1000 (12 pokoleń Izraela, więc cały Izrael - stary i nowy, a 1000 to po prostu bardzo wiele, całe mnóstwo ludzi).
Tak więc nawet w tym fragmencie masz zapisane znacznie więcej niż 144 000
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N mar 23, 2008 8:20 |
|
|
|
 |
krystianman
|
trzeba by dobrze odcztac zapisy Apokalipsy, ktore sa symboliczne i metaforyczne jak tu juz nadmienili poprzednicy. Mysle ze to nie jest tak ze tylko jedynie 144 tys. ludzi będzie zbawionych. Choć kto wie moze w ostatecznym rozrachunku zostanie nie tak duzo ktorzy beda po stronie Boga... 
|
N mar 23, 2008 11:08 |
|
 |
0bcy_astronom
|
WIST napisał(a): Swoją drogą sprawdzałeś w internecie, bo mi się to nie wydaje zbyt trudne znaleźć w ciągu sekund, a polega to na wpisaniu kawałka cytatu i już, bez złośliwości oczywiście. No i choćby nawet 144.000 miało być zbawionych to już powód do utraty wiary?
1. Wiem problem w tym, że tatę widziałem poraz pierwszy od 6 lat i nie miałem akurat internetu pod ręką.
2. Tata twierdzi, że więcej jest świętych samych niż 144 000 plus obecne 6 miliardów więc a wśród nich księża itd. i on się "nie załapie".
Jot-ko - ja to dobrze wiem, ale mój tata tego nie wie i nie wiem kiedy go znowu zobaczę, a chciałbym się dobrze przygotować więc proszę o cytaty mówiące, że każdy może pójść a nie tylko tych 144 000 co są w "czołówce"
Niestety mój tata jest jednym z tych mnie inteligentnych... I z nim gadanie, że biblii się nie czyta dosłownie nic nie da, dlatego potrzebuje właśnie tych cytatów które mówią, że zbawionym może być każdy.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn mar 24, 2008 11:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obcy_A czy Twojego tate czasami nie nawiedzili Swiadkowi J??Oni maja taka teoryjke...Zapytaj.Maciciele glow.
Pozdrawiam.
|
Pn mar 24, 2008 12:07 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Obcy, a spytaj tatę skąd ma pewność, że wśród tych 144 tysięcy się nie znajdzie.
W Biblii raczej nie znajdzie się zapewnienia, że każdy będzie zbawiony. Jest tylko zapewnienie, że każdy na pewno będzie sprawiedliwie oceniony wg uczynków. A może czasem może i miłosierdziem obdarzony, a wina darowana.
Gdyby takie zapewnienie było że "każdy", to Biblia, wiara, Bóg traciły by sens.
Po co bowiem byłoby wysilać się dobrem, skoro nawet za łatwe zło wynagradzanym byłoby się wiecznym dobrem?
Pn mar 24, 2008 12:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obcy - to zacytuj ojcu też Apokalipsę
- "Potem ujrzałem: a oto wielki tłum, którego nie mógł nikt policzyć, z każdego narodu i ze wszystkich pokoleń ludów i języków, stojący przed tronem i przed Barankiem. Odziani są w białe szaty, a w ręku ich palmy" (Ap 7,9)
|
Pn mar 24, 2008 12:36 |
|
 |
0bcy_astronom
|
zuco - właśnie... pogadam z nim czy go jehowi nie odwiedzili...
Stanisławie - gadałem z nim w ten sposób.
On powiedział, że tyle jest już osób które zostały uznane za świętych święty taki święty owaki... a oprócz tego on mówi, że jest tylu ludzi i tylu dobrych, że już nie ma szans znaleźć się w "czołówce".
Aha i mi nie chodzi o fragment, że wszyscy będą zbawieni, ale o to, że każdy ma SZANSE zostać zbawiony - w sensie że nawet jakby się postarać to do nieba pójdzie 100 miliardów ludzie a nie że Bóg powie byłeś dobry ale brakuje miejsca (już jest tu 144 000 osób)
mam 2 takie fragmenty o łotrze na krzyżu co w chwili śmierci żałował i Jezus mu powiedział - jeszcze dzisiaj będziesz ze mną w domu ojca. - i zaraz później pokaże mu jakiś fragment gdzie pisze, że Bóg jest sprawiedliwy i byłoby to nie fer gdyby ten mógł żałować w ost chwili i zostać zbawiony a inni nie.
Oraz przykład króla Dawida co męża kobiety która mu się podobała posłał na 1 front żeby go zabili itd... aż w końcu żałował i usłyszał  an Ci wybaczył...
Alus - dzięki za przykład 
Tomasz Olbratowski.
|
Pn mar 24, 2008 16:58 |
|
 |
WIST
|
Ok, ja nie sugerowałem że w obecności Taty masz szukac, tylko teraz gdy się przygotowywujesz. Pytanie tylko czy Twój Tata wogóle dopuszcza do siebie moźliwośc dyskusji czy poprostu będzie obstawać przy swoim bo to dobry pretekst aby niewierzyć, zamisast przyznać się że się nie rozumie. Zresztą takie licytowanie się na fragmenty to troche dziecinne. W Wsszej rozmowie potrzeba najpierw (o ile tego nie ma) otwartości na poznanie prawdy, a potem dopiero argumentów. Mam nadzieje że ktoś poda tutaj jakieś barsziej sugestywne framenty, ale widze że jeśli Twój Tata nie przyjmuje do wiadomości faktu istnienia symboliki, to tak samo jałowe będą inne rozmowy, bo tutaj mamy poprostu niezrozumienie Pisma Św. i niczego nie wskurasz. Ludzie dziś umieją czytać, ale nie wiedzą ze to za mało aby rozumieć, lub inaczej, że trzeba dużo czytać o Biblii, aby móc czytac samą Biblie.
|
Pn mar 24, 2008 17:15 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Teraz się przygotowuje i też proszę o pomoc innych.
Nie wiem kiedy się znowu z tatą zobaczę i tak zaś mocno to mi sie nie spiesz.
Wiem jak to nieładnie zabrzmi ale jestem od niego dużo inteligentniejszy ( nie mylić inteligencji z mądrością). On naprawdę jest naiwny i mało inteligentny. Zawsze taki był, po tych latach nic się nie zmieniło, wiem jak z nim rozmawiać (jakimi argumentami on się będzie kierował). Opowiem o sposobie pisania biblii o czasach ino że wszystko muszę mieć "oparte na faktach". (Znaleźć dokument gdzie pisze, że w biblii nie ma nic dosłownie - choćby sprzeczność - 2 różne opisy stworzenia świata, no ale...)
Powiem tak, ja już mam plan dyskusji, ale znam go jeszcze i wiem, że na początku rozmowy na pewno zapyta o te cytaty więc chce się przygotować.
A o dosłowności biblii, symbolice, czasach w jakich byłą napisana i w ogóle już istocie wiary katolickiej a nie tylko o samej biblii... to ja się z tego przygotuje sam (najwyżej później poproszę o pomoc).
Jedynie z tymi cytatami mam problem.
Więc powtórzę prośbę:
Może ktoś zapodać cytaty z biblii, które mówią o tym, że do nieba pójdą wszyscy, którzy na nie zasługują a nie tylko Ci elitarni z czołówki.
Tomasz Olbratowski.
|
Pn mar 24, 2008 19:38 |
|
 |
krystianman
|
Jan, 11:21-26
Jan, 10:22-30
póki co tyle, moze cos jeszcze znajde
|
Pn mar 24, 2008 19:51 |
|
 |
Piotr1
|
0bcy_astronom napisał(a): (Znaleźć dokument gdzie pisze, że w biblii nie ma nic dosłownie -.
A jest katolikiem? Jesli tak to może dokument papieksiej komisji Biblijnej o " Interpretacji Pisma sw. w Kościele".
|
Pn mar 24, 2008 21:01 |
|
 |
Piotr1
|
a co do powszechnej woli zbawczej Boga możesz powołać się na 1 Tm 2,3-4:
Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.
czy na list do Rzymian:
"jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ( gr. eis pantas) ludzi, ponieważ wszyscy (gr. pantes) zgrzeszyli.”(Rz 5, 12) i dalej „jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich (gr. eis pantas) ludzi wyrok potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich (eis pantas) ludzi usprawiedliwienie dające życie”(Rz 5, 18).
Ew. Jana 3:13-17:
I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego. (14) A jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak potrzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, (15) aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. (16) Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. (17) Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony.
Ew. Jana 6:38-40:
(38) ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, aby pełnić swoją wolę, ale wolę Tego, który Mnie posłał. (39) Jest wolą Tego, który Mię posłał, abym ze wszystkiego, co Mi dał, niczego nie stracił, ale żebym to wskrzesił w dniu ostatecznym. (40) To bowiem jest wolą Ojca mego, aby każdy, kto widzi Syna i wierzy w Niego, miał życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.
Ew. Jana 11:25-26:
(25) Rzekł do niej Jezus: Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. (26) Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki
Ew. Jana 12:46:
(46) Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności.
Dzieje Apostolskie 2:21:
(21) Każdy, kto wzywać będzie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
Dzieje Apostolskie 10:42-43::
(42) On nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych. (43) Wszyscy prorocy świadczą o tym, że każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów.
Dzieje Apostolskie 13, 38-39:
(38) Niech więc będzie wam wiadomo, bracia, że zwiastuje się wam odpuszczenie grzechów przez Niego: (39) Każdy, kto uwierzy, jest przez Niego usprawiedliwiony ze wszystkich [grzechów], z których nie mogliście zostać usprawiedliwieni w Prawie Mojżeszowym.
Rzymian, 10,12:13:
(12) Nie ma już różnicy między Żydem a Grekiem. Jeden jest bowiem Pan wszystkich. On to rozdziela swe bogactwa wszystkim, którzy Go wzywają. (13) Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
|
Pn mar 24, 2008 21:51 |
|
 |
WIST
|
Widze problem w tych wszystkich fragmentach. One nijak nie podważają słów z Apokalipsy jeśli traktować je dosłownie, czyli nadal 144.000 będzie zbawiony. A wszystkie fragmenty "kontra" mówią że każdy może być zbawiony, co nie jest tożsame z będzie zbawiony. Jak dla jedyną moźliwością jest udowodnić Tacie że ta liczba jest symboliczna. Swoją drogą, ja nie jestem biblistą, ale rozumiem że interpretacja Pisma nie jest taka łatwa, a ludziom wydaje się że wystarczy przeczytać i już - jak napisano tak jest co do litery.
A co Wy na to:
4 3 I usłyszałem liczbę opieczętowanych:
sto czterdzieści cztery tysiące opieczętowanych
ze wszystkich pokoleń synów Izraela4:
5 z pokolenia Judy dwanaście tysięcy opieczętowanych,
z pokolenia Rubena dwanaście tysięcy,
z pokolenia Gada dwanaście tysięcy,
6 z pokolenia Asera dwanaście tysięcy,
z pokolenia Neftalego dwanaście tysięcy,
z pokolenia Manassesa dwanaście tysięcy,
7 z pokolenia Symeona dwanaście tysięcy,
z pokolenia Lewiego dwanaście tysięcy,
z pokolenia Issachara dwanaście tysięcy,
8 z pokolenia Zabulona dwanaście tysięcy,
z pokolenia Józefa dwanaście tysięcy,
z pokolenia Beniamina dwanaście tysięcy opieczętowanych.
9 Potem ujrzałem:
a oto wielki tłum,
którego nie mógł nikt policzyć,
z każdego narodu i wszystkich pokoleń, ludów i języków,
stojący przed tronem i przed Barankiem.
Odziani są w białe szaty,
a w ręku ich palmy.
[Ap 7, 4-9]
|
Wt mar 25, 2008 1:29 |
|
|