Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Zbawienie- sens, znczenie 
Autor Wiadomość

Rita - Jezus umarł za każdego kto w Niego wierzy.

Innymi słowy - każdy człowiek zapracował swoim życiem na piekło.

człowiek sam w sobie jest skażony i brudny przez grzech.

człowiek musi narodzić się na nowo z Jezusa, zaprzeć się świata i iść za Jezusem jeśli chce żyć na wieki

ten świat zamordował Jezusa, nie mogę więc być jako chrześcijanin przyjacielem świata

Jezus był winny... moją i Twoją winą!!!

on przyjął na Siebie Twoje i moje grzechy, żebyś Ty przez wiarę w Niego mogła być zbawiona

tak nas umiłował... Chwała Bogu!

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 15:36
A co by było, gdyby Jezus nigdy się nie narodził? Czy Bóg byłby mniej miłosierny?

N mar 23, 2008 16:10

Obawiam się, że nie ma takiej opcji, żeby Jezus się nie narodził... :P

N mar 23, 2008 16:16
Oj, Kamyk, przecież ja wiem, że ty się z Masą nie możesz zgodzić :) To co mówi masa jest niekatolickie. A ja się nie zgadzam ani z Masą ani z Tobą. Ale i tak myślę, że tobie łatwiej przyjąć mój punkt widzenia, niż Masy. Bo jeżeli tylko przez Jezusa jest zbawienie, to wszyscy urodzeni przed Jezusem szli automatycznie do piekła.

N mar 23, 2008 16:38

Rita - Ci którzy składali ofiary starotestamentowe (z bydła itp) i żyli poboznie szli do nieba

chciałem Ci przypomnieć że już Adam i Ewa składał ofiarę że grzech (jako znak tego, iż uwierzyli Bogu, że przyjdzie Mesjasz i umrze za nich)

zbawienie jest tylko z wiary

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N mar 23, 2008 17:47
Miło, że zmieniłeś zdanie. Z wiary powiadasz... czy tylko z katolickiej, czy może być jakakolwiek?

N mar 23, 2008 17:55

Bo jeżeli tylko przez Jezusa jest zbawienie, to wszyscy urodzeni przed Jezusem szli automatycznie do piekła

A Mojżesz? A Eliasz? :) Przecież w Starym Testamencie tyle razy mówi się o Szeolu... :)

N mar 23, 2008 18:35

zbawiona będziesz jeśli uczynisz Jezusa swoim Panem

z wiary w jezusa Chrystusa człowiek jest zbawiony

tak samo było z Adamem, Eliaszem, Abrahamem, Dawidem, Mojżeszem itd

Oni wszyscy uwierzyli Bogu

Bóg gdy nastał czas (około 2000 late temu) narodził się z Marii jako człowiek i umarł za nas abyśmy wszyscy nie musieli iść do piekła

dlatego każdy kto wierzy w Jezusa i wyzna to ustami, oraz będzie wykonywał Słowo Boże zbawiony będzie

z łaski przez wiarę

zbawienie nie jest w religii, ale w OSOBIE - Jezusie Chrystusie - który Swoje życie położył za nas

pozdrawiam

N mar 23, 2008 22:59

Bóg gdy nastał czas (około 2000 late temu) narodził się z Marii jako człowiek i umarł za nas abyśmy wszyscy nie musieli iść do piekła

Czyli narodzeni przed tym rokiem byli posyłani do piekła, tak? Ach to miłosierdzie boże!

Wt mar 25, 2008 1:01
Zobacz profil ICQ YIM

Nie. Ludzie sprzed Jezusa mieli do dyspozycji coś takiego jak Szeol - poczekalnię, gdzie czekali, aż Bóg poprzez Jezusa coś zrobi z ich śmiercią. No i się doczekali

Wt mar 25, 2008 9:26
zbanowany na stałe

A teraz owego szeolu już nie ma czy stoi pusty?

Czyli tak,z czasem dorobiliście się: edenu, ziemi, szeolu, piekła, nieba i czyśca?

Imponujące.

Wt mar 25, 2008 11:10

Nie. Ludzie sprzed Jezusa mieli do dyspozycji coś takiego jak Szeol - poczekalnię, gdzie czekali, aż Bóg poprzez Jezusa coś zrobi z ich śmiercią. No i się doczekali

Wobec tego mam kolejną porcję pytań dla Ciebie.
-Dlaczego wszechmocny bóg nie zbawił ich tak jak innych - tylko teraz NIE: poprzez JEZUSA, lecz poprzez PSTRYKNIĘCIE PALCEM?
-Czym był Szeol?(Jakie to było miejsce?)
-Czy człowiek neandertalski też się do tych ludzi zalicza?
-Czy to sprawiedliwe, równe i uczciwe, że jedna osoba czeka parę tysięcy lat na zbawienie, a druga ma je od razu po śmierci?

Wt mar 25, 2008 11:11
Zobacz profil ICQ YIM

Dlaczego wszechmocny bóg nie zbawił ich tak jak innych - tylko teraz NIE: poprzez JEZUSA, lecz poprzez PSTRYKNIĘCIE PALCEM?

Bo nie mógł?

Cytuj:
Czym był Szeol?(Jakie to było miejsce?)

To było miejsce, do którego szli zmarli według wiary Izraela. Tradycja chrześcijańska, za św. Pawłem mówi, że po swojej smierci Jezus poszedł tam, żeby ludziom tam przebywającym ogłosić radosną nowinę i zbawić tych, którzy mogli być zbawieni

Cytuj:
Czy człowiek neandertalski też się do tych ludzi zalicza?

Nie wiem. Nie ma to dla mnie znaczenia

Cytuj:
Czy to sprawiedliwe, równe i uczciwe, że jedna osoba czeka parę tysięcy lat na zbawienie, a druga ma je od razu po śmierci?

Po śmierci czas nas nie dotyczy, więc pytanie jest błędnie postawione

Wt mar 25, 2008 12:13

-Dlaczego wszechmocny bóg nie zbawił ich tak jak innych - tylko teraz NIE: poprzez JEZUSA, lecz poprzez PSTRYKNIĘCIE PALCEM?
-Czym był Szeol?(Jakie to było miejsce?)
-Czy człowiek neandertalski też się do tych ludzi zalicza?
-Czy to sprawiedliwe, równe i uczciwe, że jedna osoba czeka parę tysięcy lat na zbawienie, a druga ma je od razu po śmierci?

1. Co? nie rozumiem... wszyscy zostali zbawieni poprzez Jezusa - nikt poprzez pstryknięcie palcami.
2. Dobrze ujęte - poczekalnią... A pytanie jak wygląda jest to pytanie z gatunku - jak wygląda niebo czy piekło - nikt żyjący tego nie wie.
3. Jeżeli świadomie i dobrowolnie był w stanie wybierać zło i dobro to tak.
4. taa.. ale ziemskich lat - w szeolu mogło to trwać 10 minut albo 15 sekund.
Szeol tak samo jak niebo i piekło są ponad ziemskim czasem.
Patrząc z perspektywy ziemi to oni jeszcze byli w szeolu - natomiast czy czas dla nich leciał wolniej szybciej inaczej czy był totalnie inny odpowiednik czasu... tego nie wiemy.

Wt mar 25, 2008 12:22

1. Co? nie rozumiem... wszyscy zostali zbawieni poprzez Jezusa - nikt poprzez pstryknięcie palcami.

Bóg jest ograniczony? Nie może tego zrobić pstryknięciem? Może: to dlaczego karze czekać?

Wt mar 25, 2008 12:37
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona