Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 18:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Kim jest dla nas Papież? 
Autor Wiadomość

papież jest tylko człowiekiem, nie można oddawać mu czci modlić się do niego, całować go w pierścień.

on nie jest bogiem

tylko Jezus jest Panem i tylko Jemu cześć i chwała na wieki wieków. Amen

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Cz mar 20, 2008 21:50

Czy - ponieważ nie są bogami - czwarte przykazanie należy wyrzucić na śmieci?

Pt mar 21, 2008 9:46
Chwała to raczej Bogu !! Chrystus ma być pośrednikiem co nie znaczy że nie można sie do Niego modlić bo sam mówił że kto Jego przymuje ten przyjmuje Ojca.

A co znaczy moldić sie do papieża? Bo kurde katolikiem jestem od roku i nie słyszałem o takim czymś? Miałem koleżanke Baptystke i wiecie czemu została katoliczką? Bo na zebraniach zamiast uczyć o Bogu jechano na katolików , cały czas uczono jak atakowac katolika że on taki a nie inny , że papież do szatan w ludzkej skórze.

Pt mar 21, 2008 11:07
NA początku jej sie podobało ale kiedy poznała KK to zobaczyła ze Baptyści za bardzo upraszczają pewne rzeczy nie patrzać na głebie. Ja wole wierzyć że trafiła akurat do takie zboru bo nie wierze ze wszyscy sa tacy. Np Kościoły reformowane, Luteranie sa niezwykle wspaniałymi bracmi w Chrystusie.

Pt mar 21, 2008 11:09
Dawniej przyklekano przed królami ziemskimi i całowano ich w pierścień. Nie tak dawno jeszcze całowano na znak szacunku ojca (matke) w rekę. Do dzisiaj w kulturalnych towarzystwach całuje sie kobiete w reke.
Czy to oznaka, że ci ludzie są (byli) bogami?

To tylko formy wyrażania szacunku, chociaz dzisiaj już zanikające.

Modlenie się do papieża? Kolejna sekciarska bzdura.

Pt mar 21, 2008 11:15

Chwała to raczej Bogu !! Chrystus ma być pośrednikiem co nie znaczy że nie można sie do Niego modlić bo sam mówił że kto Jego przymuje ten przyjmuje Ojca.

Jest 1 Bóg.
W 3 osobach.
Syna, Ojca i ducha.
Każdemu cześć się należy jednakowo.

Usłyszałem też "modli się do papieże"
I co w tym złego? Ja się modlę i do papieża i do św Franciszka... I prośby ich o wstawiennictwo. Bo oni "mocy" czynienia cudów raczej nie maj. Ale mogą się wstawiać u Boga za nami.

Pt mar 21, 2008 17:59

Ostatnio dochodzę do wniosku, że Duch Święty jest... różnorodny :)

Wystarczy spojrzeć na dwóch ostatnich papieży - tj. Benedykta i Jana Pawła II. Zupełnie różni, odmienni. A stoją na czele tego samego Kościoła :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So mar 22, 2008 12:52
Zobacz profil WWW
Obcy zgadzam sie ale formuła modlić sie do jest zła !! Ja np prosze ojca Pio albo Matke Jezusa o wspomożenie mojej modlitwy aby Ojciec wysłuchał mnie. A Modle sie do Ojca, Syna i Ducha św . Modle się Liturgią godzin i to jest w zasadzie modlitwa Psalmami , hymnami z Pisma św skierowana głównie do Boga dlatego odprawiam np litanie do Jezusa albo do Ducha św. Rzadko modle się do Matki czy świętych i czy to grzech ? Nie ! Taką mam duchowość !! JEstem raczej nastawiony na Trójce Przenajświętszą.

A Papież to dla mnie Biskup Rzymu który zajmuje funkcje Kierowniczą w KrK ! Nie ukrywam że słowo "Ojciec święty" razi mnie.

So mar 22, 2008 13:27

Modlić można się tylko do Boga (w 3 osobach), ale prośba o wstawiennictwo dla mnie choć modlitwą samą jako idea modlitwy nie jest to jednak podpoiłbym to pod modlitwę. ;)

Ale rację masz ty - modlitwa to nie jest.

So mar 22, 2008 22:27
zbanowany na stałe

Na czym ma polegać owo "wstawiennictwo" ?

Pn mar 24, 2008 13:45

Cytuj:
Wystarczy spojrzeć na dwóch ostatnich papieży - tj. Benedykta i Jana Pawła II. Zupełnie różni, odmienni. A stoją na czele tego samego Kościoła Uśmiech...

No sklonowani to Oni nie byli, trudno o podobieństwo, co? Jak sądzisz?

WaszJudasz
Cytuj:
Na czym ma polegać owo "wstawiennictwo" ?

Wstawiennictwo jest skuteczne, jeśli kierujemy je pod adresem zmarłych lub świętych. A, że zmarłym jest JP II to ON nam wyjedna łaski u Pana - tak ufamy.

Śr gru 17, 2008 21:13

Dla mnie papież jest najzwyklejszym człowiekiem.
Wkurza mnie jak w tv mówi się o nim ojciec św.
Ojciec św. to jedynie Bóg.
W ogóle śmiesznym dla mnie jest kogokolwiek nazywa się świętym...
...z jakiej racji...?

Cz sty 01, 2009 0:10
Dla mnie papież jest najzwyklejszym człowiekiem.
Wogóle śmiesznym dla mnie jest kogokolwiek nazywa się świętym...
...z jakiej racji...?

Bo też najzwyklejszych ludzi napomina św. Piotr
- "..w całym postępowaniu stancie sie również wy swietymi na wzór Świętego, który was powołał, gdyż jest napisane: Świetymi bądźcie, bo ja jestem świety" (1 P 1,15-16)

Cz sty 01, 2009 9:05

...ale zadajmy sobie pytanie, czy można być świętym?
...mi sie wydaje , że nie...
...można być dobrym, uczciwym, mądrym, ale nie da się Tych wszystkich cech zgromadzić razem... :-(
I wg mnie mówienie o kimś, że jest świętym mija się z celem
A jeszcze dodam jedno....żeby zjednać sobie takich ludzi m.in. jak ja - mniej wierzących - trzeba troszkę mniej i ciszej "krzyczeć"...
Sorry jeżeli kogoś uraziłem moja wypowiedzią.
Pozdrawiam :-) [/b]

Pt sty 02, 2009 16:29
Dla mnie Wojtyła był człowiekiem, który jako papież zrobił wiele dobrego (głównie szerzenie idei pokoju na świecie), ale też wiele złego.

N sty 04, 2009 13:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona