Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Po co Bóg daje głupcom dzieci? 
Autor Wiadomość

Post Po co Bóg daje głupcom dzieci?
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 281790.647
Skoro Bóg wie jak się potoczą losy ludzi to po co daje nieodpowiedzialnym dzieci. Nie pisze tu tylko o powyższym przypadku. Denerwuje mnie gdy rodzą się niewinne dzieci w podłych "rodzinach" i zostają tam niszczone psychiczne i fizycznie. Rodzi sie taki dziecko niewinne i zostaje zbrukane przez takich nędzników. Nie mogę zrozumieć czemu Bóg miałby do tego dopuszczać?

N mar 23, 2008 15:27

Albo jest okrutny, albo go nie ma. Innej możliwości nie widzę.

N mar 23, 2008 17:04

wojny klęski śmierć i wszelkie cierpienie?
Może poprostu mu sie nudzi... moze nie jest litosiciwy ... a moze go nie ma ...

Pn mar 24, 2008 0:42

Najlepszym wyjściem jak widze jest oskarżyć Boga o nasze grzechy. Czemu Bóg pozwala? Widocznie cały czas pokutuje tutaj wolna wola. Wolna wola do chęci posiadania dzieci, wolna wola co do ich wychowania, wolna wola co chcemy czynić, czy dobro czy zło...

Pn mar 24, 2008 3:07

A jak np. kogoś tłuką na ulicy to mam sie zachować jak Bóg i nic nie robić?

Nasze grzechy? Gdy ktoś zaniedbuje dziecko to moja wina?

Pn mar 24, 2008 10:44

Dokładnie masz zachować się jak Bóg, ale nie nic nie robić, tylko coś zacząć robić.

Myślałem że domyślnie będzie wiadomo że winę za bicie dziecka ponosi ten kto bije... i podobnie z innymi kwestiami, za całe zło świata oskarża się Boga, nie tych którzy je czynią...

Pn mar 24, 2008 16:35

No tak ale Bog mógłby temu wszystkiemu zaradzić gdyby tylko zechciał.

Pn mar 24, 2008 20:05

Bóg daje ludziom szansę. Chcielibyscie za kazdy grzech, kazdy wystepek byc karani smiercia? Ludzie nie sa doskonali i wszyscy o tym wiemy. Jendka Bóg daje czlwoiekowi szanse na poprawe, na uwierzenie, na przejscie na Jego strone. Rowniez na to aby nie czynic zle i stawac sie lepszym.

Smierc jest niczym w porownaniu z tym co przygotował dla nas Bóg po tejże smierci. Jesli tylko ktos uwierzy, bedzie mial zycie wieczne, jak Biblia podaje.

Pn mar 24, 2008 20:14

No tak ale Bog mógłby temu wszystkiemu zaradzić gdyby tylko zechciał.

Ale zdajesz sobie sprawę, jakim piekłem byłoby bycie w takim idealnym świecie bez zła z wyboru?

Na coś trzeba się zdecydować (z punktu widzenia ludzkiej i ograniczonej w czasie logiki), albo pełna wolność, albo boska niewola zezwalająca tylko na czynienie dobra.

To, że Bóg zezwala na pełną wolność wyboru między dobrem i złem to naprawdę świadczy o Jego wielkiej miłości do człowieka. Daje mu tym samym kawałek Siebie, kawałek Swoich możliwości. I jest w tym bardzo konsekwentny.

A tym co są przedmiotem zła ze strony współbliźnich w krótkim czasie ziemskiego istnienia, w skali wieczności będzie to wyrównane.

Pn mar 24, 2008 20:19
Zobacz profil WWW
Ale zdajesz sobie sprawę, jakim piekłem byłoby bycie w takim idealnym świecie bez zła z wyboru?

Czyli życie w raju jest piekłem?

Pn mar 24, 2008 20:21

wyobrazmy sobie ze bedzie zycie w raju po smierci, keidy zmartwychwstaniemy. zycie w raju bez zła, grzechu, kiedy mozemy byc szczesliwi...

zycie ziemskie to teraz jest dla nas proba. proba wiary, czy nadajemy sie do zycia wiecznego. czy zaslugujemy na taki dar i nagrode.

zycie w raju byloby piekne zapewne.
natomiast to co mamy teraz - smiertelne, jest dla nas szansa, testem. ktory albo zdamy pozytywnie albo nie.

Pn mar 24, 2008 20:29

Cytuj:

Czyli życie w raju jest piekłem?

Raj na Ziemi byłby piekłem. Chyba, że wrócilibyśmy do stanu zwierzęcej nieświadomości i zdolności rozróżniania Dobra i Zła z przed wypędzenia Adama i Ewy z ziemskiego (!) Raju.
Niebo, gdzie trwa życie wieczne, nie jest rajem.

Zgadzam się z krystianmanem: Życie ziemskie to jest dla nas próba.
Jedni ją przejdą pozytywnie, inni nie.
Nad tymi innymi, stosownie do zasług, być może, Bóg pochyli się miłosiernie i doszuka się "okoliczności łagodzących".

Pn mar 24, 2008 20:51
Zobacz profil WWW

Najlepszym wyjściem jak widze jest oskarżyć Boga o nasze grzechy. Czemu Bóg pozwala? Widocznie cały czas pokutuje tutaj wolna wola. Wolna wola do chęci posiadania dzieci, wolna wola co do ich wychowania, wolna wola co chcemy czynić, czy dobro czy zło...

A co z wolną wolą dzieci ?
Gdy rodzina jest patologiczna znacznie częściej wybierają zło ale czy to na pewno wybór ?

Pn mar 24, 2008 22:11

Zgadzam się z krystianmanem: Życie ziemskie to jest dla nas próba.
Jedni ją przejdą pozytywnie, inni nie.

A inni w ogóle chyba, że można ją przejść bez pełnej(czy choćby szczątkowej) świadomości własnego istnienia jak tysiące małych dzieci umierających codziennie na całym świecie.

Pn mar 24, 2008 22:17

Dzieci też mają wybór, choć jest on ograniczony do warunków środkowiska w którym żyją. To jednak nie znaczy że za każde pobicie winny jest Bóg. Kto bije - Bóg, czy może ten alkocholik?

A nie jest to wybór ze strony człowieka że coś czyni?

Pn mar 24, 2008 22:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona