Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Zapraszam do obejrzenia filmu 

Czy jesteś częścią manipulowanej całości?
Ankieta wygasła Cz lut 14, 2008 14:49
Nie wierzę w to 33%  33%  [ 5 ]
Niestety byłem 20%  20%  [ 3 ]
Tak, jestem 47%  47%  [ 7 ]
Liczba głosów : 15

Zapraszam do obejrzenia filmu 
Autor Wiadomość

Jak w podobnym temu temacie, warto zobaczyć również "Zeitgeist - czas umysłu?"

I część - http://pl.youtube.com/watch?v=qgpwsAhAUMY
II część - http://pl.youtube.com/watch?v=kVc80OAHhpo
III część - http://pl.youtube.com/watch?v=8CRJM4r2tbs
IV część - http://pl.youtube.com/watch?v=Y64WE-Uhkwk
V część - http://pl.youtube.com/watch?v=0up-4Zld3bk

N lut 24, 2008 9:10

Proponuję odblokować ten wątek - ciekawe, jak dyskusja się rozwinie. :)

Oglądnąłem co najmniej połowę filmu Zeitgeist (fragmentami, bo jest długi). Możliwe, że władzom zależy, aby mieć wpływ na na każdy aspekt życia społecznego. Cel: narzucanie własnej woli + odnoszenie zysków zarówno dla siebie oraz dla chwały narodu ⇒ dla własnej sławy.

Przejdźmy do I połowy, który też można nazwać "manipulacją". Na początku autorzy odnieśli się do tylko historycznej ewolucji religii. Nie wspomnieli natomiast o tym, że poszczególne plemiona nie zawsze spotykały się ze sobą. Pogląd mówiący o Słońcu jako obiekcie adoracji mógł się zrodzić w wielu kulturach!

Później próbowali zestawić symbole biblijne z astrologią. Za mało dowodów. Doszukali się bowiem odniesień tych symbolów do elementów układu słonecznego. Zgadza się - starożytni obserwowali niebo i często tworzyli na tej podstawie mity. Zwróćmy tylko uwagę, że...

1. Liczby 12, 7... mogły być w tamtych czasach liczbami "magicznymi" (może złe określenie, bo wiary nie powinno pojmować się magicznie!).

2. Wiele aspektów można "dopasować" do elementów wybranego punktu odniesienia we wszechświecie, a także znaleźć powiązania między nimi (znany przykład: daty w biografiach wielu ludzi). Kombinacji z datami również używa się też we wróżeniach. Może zapytajmy - do czego nie można przypisać biblijnych symboli, liczb, itd. a co ma związek z innymi religiami? Spróbujmy zastanowić się.

Autorzy nie wyjaśnili, dlaczego zapis Flawiusza jest kłamstwem. {Poza filmem} Z Wikipedii dowiadujemy się, że mógł być zmieniony w średniowieczu. {/Poza filmem}

Wracając do powstania religii oraz podobieństw motywów, mogły przyczynić się do tego również inne czynniki - sny, wizje, objawienia, a nawet sama natura człowieka.

Dalej. Jak wiemy z historii, władze Kościoła dążyły do podporządkowania sobie Europy. Dla wielu - jak nie większości - duchownych - w tym papieży - liczył się głównie majątek. Pozbywano się niewygodnych osób. Święta Inkwizycja z zasady powstała, aby walczyć z reformacją.

Obecnie sytuacja zmieniła się na lepsze - gdy działalność rozpoczął Jan Paweł II. Teraz kontynuuje ją Benedykt XVI. Niepokojący jest fakt, że sprawa dot. o. Rydzyka ciągle ucicha - nikt nie chce podjąć się zbadania sytuacji. Nie wiadomo, co stało się z pieniędzmi na Stocznię Gdańską. Nie wsadzajmy jednak wszystkich do jednego wora! Naprawdę wielu duchownych poświęcali się dla ubogich, wyjeżdżali na misje... nie żądając wynagrodzenia na Ziemi.

Gdyby jednak wszyscy żyli zgodnie z nauką Jezusa - opisaną w Biblii - nie byłoby wojen, ucisku, prześladowań... Władze Kościoła dopuszczały się zbrodni - i tu jest problem.

Chętnie oglądnę film, który poprawnie kontrargumentuje wysunięte tezy w I części "Zeitgeist" i dotyczące religii chrześcijańskiej, przedstawiając mocne dowody (niekoniecznie historyczne) na istnienie Boga i prawdziwość [wielu / większości] faktów opisanych w Ewangeliach oraz Dziejach Apostolskich. :)

Wt mar 25, 2008 0:57

Chciałbym dodać, że powinniśmy otworzyć oczy na działalność rządów państw i instytucji wpływających na pozostałe kraje, np. na światową gospodarkę.

Wt mar 25, 2008 1:00

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z pannami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

http://www.youtube.com/watch?v=lkAzslT7 ... re=related

Pt kwi 11, 2008 23:55

Przeczytałem powierzchownie wszystkie posty i stwierdziłem, że cały ten temat jest pełen kłótni nie mającej niczego wspólnego z filmem.

Film bardzo mnie zaintrygował i zmusił do poszukania informacji na temat wiary. Muszę przyznać, że jest raczej śmieszny (mowa o 1 i 3 części).

Zacznijmy od tego, że Horus nie był wrogiem Seta - byli blisko spokrewnieni (bodajże wujek). W Mitologii Egipskiej było 3 bogów słońca: wschodzącego, zachodzącego i pełnego. Nigdzie nie jest napisane, jakoby Horus zmartwychwstał, miał 12 uczniów, czy też narodził się z dziewicy. Jego nadejścia nie zapowiadali aniołowie (aniołowie i starożytny Egipt? ;). Jego matką była Hathor, bądź Izyda. Ojcem był Ozyrys. Set i Horus "współpracowali" ze sobą. To są dane ze źródeł historycznych. Nawet w Internecie znajdziecie ich potwierdzenie.

A teraz data urodzin Jezusa - powszechnie wiadomo, że święto Bożego Narodzenia zostało przyjęte umownie, podczas soboru. Ta data nie ma nic wspólnego z rzeczywistą datą jego urodzin (od kiedy owce pasano pod koniec grudnia? ;) Możliwe, że data jest celowo powiązana ze świętami pogańskimi, by z nimi skuteczniej walczyć.

Według danych astronomicznych przejście z "ery" do "ery" trwa 2600 lat.

Znak krzyża, jako Chrześcijaństwa przyjęto na przełomie II i III wieku (może on wyglądać na skrzyżowanie dróg - czy to znaczy, że Jezus był drogowce? ;)

Biblia nie pisze o trzech królach. Nie wiemy, czy byli to królowie (wyobraźcie sobie samotnie wędrujących przez pustynię trzech króli ;). Nie mamy nawet pewności ilu ich było!

Nie pamiętam reszty argumentów wycelowanych przeciw Chrześcijaństwu. Przypomnijcie mi je, a chętnie się z nimi zmierzę ;)

Pn kwi 21, 2008 14:37

Ludzie, którzy nie interesowali się nigdy innymi religiami i są zagorzałymi chrześcijanami proszeni są o wtrzymanie się od głosu, ponieważ nie mają raczej nic ciekawego do powiedzenia.

Ale zauwazyles, ze piszesz na forum katolikow, a nie wielo-religijniowcow?

Ad meritum, jesli na prawde nie zamierzasz ujawnic zadnych swoich argumentow, a jedynie przerzucac sie prezentacjami, to wybrales kiepski srodek przekazu - zainteresuj sie jutubem, tam nie trzeba dyskutowac, mozna wyslac komus filmik.

Pn kwi 21, 2008 20:45

Ooo i bardzo rozbawiło mnie stwierdzenie, że akurat 24 grudnia trzy gwiazdy leżą w jednej linii z pasem Oriona. Nawet na przestrzeni tysięcy lat gwiazdy nie zmieniłyby położenia względem siebie w taki sposób, żebyśmy to zauważyli. To było po prostu żałosne.

Śr kwi 23, 2008 17:20

nie wiem jak was, ale mnei najbardziej zaciekawiła II i III czesc tego filmu. trzeba teraz poczytać troche na te tematy, bo zdaje sobie sprawe, ze ten film jakso bardzo wiarygodny nie jest, takze jak ktos ma linki na ten temat to prosze o podanie :)

pozdrawiam

Cz maja 08, 2008 23:00
czasowo zablokowany

film oglądałem kiedyś - doszedłem do połowy i niezamierzałem wracać - to kompletne bzdury

moderacji proponuję usunąć wątek

potem się dziwić, ze jest problem z nawróceniem młodzieży, czy wogóle dotarciem do kogoś

Cz maja 08, 2008 23:08
Zobacz profil WWW

Filmik na poziomie:)
"Pieprzenie" i "Ściema" :) Dzięki temu filmik jest bardziej przystępny:) Ktoś musiał też dużo zapłacić panu fizykowi, by wystąpił w czymś takim. W końcu jego autorytet może na tym ucierpieć:) Film nawiązuje do brukowego "Faktu".

Pozatym fajnie że autor aby nie zanudzić widza nakręcił film z dużą dawką śmiesznych żarcików:) Bardzo lubię Latający Cyrk Monty Pythona:)

Co prawda niektóre gify i animowane wstawki będące tłem dla przemówienia amerykańskiego komika są średniej jakości ale z pewnością spodobają się wielbicielom South Parku:D

Czy ktoś z Was zna utwór jaki był grany na harmonii w czasie przemówienia Busha?

Cz maja 29, 2008 10:32

film jest pełen błedów, ale mi sie ogolnei spodobał i zainteresował teorią przedstawioną w 3 cześci, jest najciekawsza i najbardziej prawdopodobna według mnie. mozna o tym troche poczytac w Internecie i wyrobić sobie opinię.

Co do części religijnej to cóż.. wiedziałem o paru rzczach przed filemm więc nie zrobił na mnei większego wrazenia, to samo moge powiedziec o drugiej czesci.

Pozdrawiam :)

Pn paź 06, 2008 21:43

Witam, przez nieuwagę zrobiłem taki sam temat z tym filmem. Owszem film ma błędy ale kto mi powie, że Biblia ich nie posiada?

Horus – opiekun monarchii egipskiej, panujący faraon utożsamiał się z nim i przyjmował jego imię. Bóg nieba Jednak ziarenko prawdy jest o Horusie, a dopiero wszedłem w google i napisałem Horus i się pokrywa.

A to link to historii Horusa i porównania z Jezusem Wersja Angielska:

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=34048

Pozdrawiam.

Pn paź 06, 2008 23:16

Czy oglądał ktos drugą częsć filmu Zeitgeist Addendum ?? Jeśli nie to polecam szczególnie pózniejszą częśc filmu, w której przedstawiono Projekt Venus, który popieram i będę dążył do jego urzeczywistnienia. Teraz jest już także III częsć filmu, która przedstawia go bardziej szczegółowo.

Polecam także tekst:

http://www.thezeitgeistmovement.com/wiki/index.php/Translation_Projects/Activist_Orientation_Guide/pl#Przedmowa

Inne filmy o Project Venus nie zawarte w Zeitgeist można także zobaczyć na youtube.pl

So mar 14, 2009 12:23
Pierwsza część filmu to całkowita manipulacja.
Mnóstwo nieścisłości, naciąganych faktów itd. itp.
Każdy kto uwierzył wie/czuje przecież (choć czasem ciężko to wyjaśnić komuś), że wierzy w Żywego Boga, który działa w jego i innych życiu w sposób widoczny, także materialny.
Niestety tak się stało, że wszystkie systemy religijne dają pożywkę takim filmom swoją historią - rzadko zgodną z nauczaniem naszego Pana Jezusa Mesjasza..
Bądźmy naśladowcami Jezusa a świat będzie wyglądał tak jak każdy człowiek pragnąłby aby był.

Pamiętajcie, że w rozumowy i logiczny sposób wszystko w Biblii okazuje się bezsprzeczną i niepodważalną prawdą, bez wzgęldu czy ją ktoś będzie podważał czy nie.

Pn mar 16, 2009 12:41

Post Re:
TutajDaniel napisał(a):
Ooo i bardzo rozbawiło mnie stwierdzenie, że akurat 24 grudnia trzy gwiazdy leżą w jednej linii z pasem Oriona. Nawet na przestrzeni tysięcy lat gwiazdy nie zmieniłyby położenia względem siebie w taki sposób, żebyśmy to zauważyli. To było po prostu żałosne.

Akurat w wyniku precesji gwiazdy - z naszego punktu widzenia - zmieniają położenie i to o tyle, że co 25-50 lat trzeba zmieniać mapy nieba.

N mar 14, 2010 11:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6