Autor |
Wiadomość |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
 Re: ...
xyz2345 napisał(a): Twoje apokryfy to jakieś tam brednie w większości o niczym po pierwsze nie "moje" a po drugie-a z którymi z apokryfów raczyłaś się zapoznać? xyz2345 napisał(a): W Biblii jest cały szereg ksiąg, które stanowią pochwałę mądrości. Jasne. Szczególnie polecam twojej uwadze ten fragment: Cytuj: (22) Uderzy cię Pan suchotami, zimnicą, gorączką, zapaleniem, posuchą, śniecią i rdzą zbożową i będą cię gnębić, aż zginiesz.(23) Niebo, które jest nad twoją głową, stanie się jak miedź, a ziemia, która jest pod twoimi nogami, jak żelazo.(24) Pan sprawi, że deszczem twojej ziemi będzie proch i pył. Padać będzie na ciebie z nieba, aż zginiesz.(25) Pan sprawi, że będziesz pobity przez twoich nieprzyjaciół. Jedną drogą wyjdziesz naprzeciw nich, a siedmioma drogami będziesz uciekał przed nimi i staniesz się przyczyną odrazy dla wszystkich królestw ziemi.(26) Trup twój będzie żerem dla wszelakiego ptactwa niebieskiego i zwierza polnego. Nikt nie będzie ich płoszył.(27) Dotknie cię Pan wrzodem egipskim, guzami odbytnicy, świerzbem i liszajem, z których nie będziesz mógł się wyleczyć.8) Porazi cię Pan obłędem i ślepotą, i przytępieniem umysłu
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt mar 25, 2008 11:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 .....
Np masz napisane "mądrość jest bowiem ruchliwsza od wszelkiego ruchu i przez wszystko przechodzi i przenika dzięki swej czystości" Albo "porównana ze światłością - uzyska pierwszeństwo, po tamtej bowiem nastaje noc, a Mądrości zło nie przemoże".
Widzisz- to są wskazówki życiowe. Mądrość lepsza niż dzień nawet.
A co dają ci apokryfy? Coś tam z historii , jakaś niepewna wiedza.
Dlatego wybieram Biblię.
Jak to mieszkanie nawiedziło to miałam wtedy Biblię w mieszkaniu. Ale miałam powiedzieć wtedy "wynocha diabeł" i całość odkazić. A ten diabeł z tego mieszkania chyba za mną polazł. Tak ...niewidzialnie.
No bo nie da się wyobrazić czemu tyle rzeczy mi się zawaliło. Zupełny bezsens.
Pozdrawiam w dzień jasny.
|
Wt mar 25, 2008 11:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 .......
No ale co mi po Twoim cytacie jak nie wiem skąd on jest?
A poza tym gdybyś mi zaczął takie rzeczy opowiadać (za dużo) to bym po prostu wzięła i ci wkopała. I co ty na to? A nie jestem taka malutka i mógłbyś zostać poturbowany stety niestety  . Za rozdrażnianie mnie 
|
Wt mar 25, 2008 11:59 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
 Re: .....
Mam wrażenie,że np. apokryfy o charakterze gnostyckim są tymi,które szczególnie podkreślaja rolę mądrości,Logosu... ale mniejsza o to.
A cytat jest z Księgi Powtórzonego Prawa zwanej takze V Księgą Mojżeszową.
Krótki fragment,bo tam jest około 3 stron takich pogróżek,włożonych w usta Boga rzecz jasna. Jemu też byś wkopała?
Trzymaj sie xyz.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Wt mar 25, 2008 12:03 |
|
 |
filippiarz
|
xyz2345 napisał(a): Czemu czytasz apokryfy? Bo apokryfy są fajniejsze niż Biblia  Czytam wszystkie księgi będące częścią jakichś wierzeń, kultów, ponadczasowych "ideologii", czy objawień. Koranu jeszcze nie czytałem zbyt dużo - muszę to nadrobić  Z ciekawszych rzeczy jakie czytałem, polecam Thelemę Lorda "Bestii" Aleistera Crowleya - jest to kult Woli. Bardzo ciekawa rzecz w przeciwieństwie do takiej Biblii Szatana La Vey'a. Religią Mądrości jest zaś buddyzm, ale buddyzm nie postrzega Mądrości jako inteligencji czy logiki i jest sprzeczny z wizją mądrości naszej kultury. xyz2345 napisał(a): Widzisz- to są wskazówki życiowe. Mądrość lepsza niż dzień nawet.
Mądrości życiowe to ja znajduję też u satanistów.
A co do Biblii i mądrości...
"Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym."
(BT) 1Kor 13;2
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt mar 25, 2008 12:07 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
filippiarz napisał(a): Bardzo ciekawa rzecz w przeciwieństwie do takiej Biblii Szatana La Vey'a.
To chyba nie słyszałeś wersji dźwiekowej,nagranej przez Romana Kostrzewskiego,z towarzyszeniem różnych ponurych klawiszów i innych cymbałów. 
|
Wt mar 25, 2008 12:13 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Wiesz co - ty jesteś naprawdę stuknięty jak dla mnie. Nigdy nie byłam szczęśliwa z powodu swojego upadku. Wolałabym, żeby upadek się nie zdarzył i już. Nie wyciągasz z niczego wniosków, zwyczajnie tego nie potrafisz? Upadek może służyć jako pouczenie, abyś chodziła ostrożniej uważając na nierówności chodnika. Wraz z upadkiem możesz zauważyć coś ciekawego, np. symbolicznie: kasę leżącą na ziemi. Upadając możesz też spotkać się z czyjąś pomocą, a potem razem z nim przebrnąć dalej, niż sama kiedykolwiek marzyłaś zajść. Kod: Dla mnie mój upadek jest stratą czasu po prostu. Nie umiem Ci tego wytłumaczyć. Ktoś zabiera mi czas, mogłabym zrobić coś dobrego, mogłabym tyle rzeczy, a upadłam i teraz muszę się pozbierać. Nigdy nie będę szczęśliwa z powodu własnego upadku.
Upadek sam w sobie może pośrednio być dobry. Ktoś weźmie z Ciebie przykład i nie potknie się tak jak ty, nie rozwali sobie głowy i nie wyląduje w szpitalu. Pośrednio zawdzięczać to będzie tobie, bo nauczył się czegoś na twoim błędzie.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt mar 25, 2008 12:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Znałeś kiedyś kogoś z buddyzmu? To wcale nie jest mądra religia.
Weź i się zapoznaj z kimś z tamtego obszaru. Ateistów jest tam wielu, a resztę obchodzi Ameryka i Boże Narodzenie, a nie mądrość buddyzmu.
Poza tym w Twoim cytacie ze św. Pawła. nie ma nic o mądrości. Najwyraźniej miłość zawiera się w tym najważniejszym przymiocie. Skoro już ludzie są postukani to niech mają miłość, ja i tak uważam, że w życiu trzeba być mądrym. Miłość jest ważna, najważniejsza, ale co jest warta w życiu miłość bez mądrości? Wszędzie widzę najpierw logikę, sens albo jej brak. Miłość powoduje, że się przestaje widzieć. Tyle wiem z własnego życia. Poza tym ludzkie miłości nie są wieczne. Co one są w sumie warte? Przeważnie człowiek i tak jest sam , a zwłaszcza jak właśnie nie chce.
I takie tam rzeczy.
Poza tym mogę przeczytać w piśmie świętym czym jest mądrość,a czym jest miłość? Gdzie to pisze?
|
Wt mar 25, 2008 12:25 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Ty jednak jesteś opętana.
|
Wt mar 25, 2008 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Cytuj: Poza tym ludzkie miłości nie są wieczne.
Św. Paweł napisał dalej:
"Miłość nigdy nie ustaje/nie jest jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie lub wiedza której zabraknie...wszystko przetrzyma..."
Ale skąd ty wiesz, że coś co widzisz to jest właśnie miłość? Skąd masz pewność? A jak masz, a później okazuje się, że to nieprawda? Że coś Ci się zdawało? Ale gdy coś składasz i wszystko pasuje to już widzisz, że w tym jest mądrość, logika, spójność. I później zależy co sobie wybierzesz. każdy człowiek ma jeszcze swój charakter. Jeden jest spolegliwy, inny jest waleczny raczej i umie powiedzieć "nie". Tyle.
[/code]
|
Wt mar 25, 2008 12:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Cytuj: Ty jednak jesteś opętana. Wiesz co - nie obrażaj mnie. Popatrz sobie na swą ksywkę. "Wasz Judasz". Ty jesteś opętany i potępiony. Judasz sam się zabił. O czym to świadczy? [/quote]
|
Wt mar 25, 2008 12:36 |
|
 |
filippiarz
|
WaszJudasz napisał(a): filippiarz napisał(a): Bardzo ciekawa rzecz w przeciwieństwie do takiej Biblii Szatana La Vey'a.
To chyba nie słyszałeś wersji dźwiekowej,nagranej przez Romana Kostrzewskiego,z towarzyszeniem różnych ponurych klawiszów i innych cymbałów. 
Oczywiście, że słyszałem 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Wt mar 25, 2008 12:43 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Co wiem o aniołach?
Że bgyby mogły mi czegoś zazdrościć to zazdrościłyby mi bólu i eucharystii.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt mar 25, 2008 12:47 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Wiesz co - nie obrażaj mnie. Popatrz sobie na swą ksywkę. "Wasz Judasz". Ty jesteś opętany i potępiony. Judasz sam się zabił. O czym to świadczy?
O twojej zabobonności. Oceniasz ludzi na podstawie ksywki.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt mar 25, 2008 12:50 |
|
 |
filippiarz
|
xyz2345 napisał(a): Znałeś kiedyś kogoś z buddyzmu?
No znam - od kilku lat praktykuję buddyzm w ramach tradycji Zen i poznałem bardzo wielu buddystów - bardzo mądrzy ludzie 
|
Wt mar 25, 2008 12:50 |
|
|
|