Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 To nie Żydzi tylko kler ukrzyżował Jezusa! 
Autor Wiadomość

Post To nie Żydzi tylko kler ukrzyżował Jezusa!
Kościół Rzymskokatolicki poprzez np. Ojca Rydzyka głosi propagandę ze to Żydzi ukrzyżowali Jezusa. Ale jaki kościół ma w tym cel w tej nienawiści do Żydów? Ano jak zwykle okazuje sie ze jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Bo Jezusa ukrzyżował nikt inny jak KLER. Ten kler z czasów Jezusa czyli faryzeusze. Kler ten kazał Piłatowi ukrzyżować Jezusa bo Jezus wiele razy psuł klerowi interes. A to rozwalał stragany w kościele, a to wmawiał ludziom takie "herezje" ze do kościoła dla boga nie można przynosić pieniędzy. Tylko należy je oddać dla cesarza. A to tez ściągał więcej ludzi do siebie a w kościołach było pusto. No i jeszcze wiele razy publicznie wytykał klerowi (faryzeuszom) obłudę. Nazbierało sie Jezusowi. Kler po prostu Jezusa nienawidził bardziej niż cokolwiek. Tak bardzo nienawidzili Jezusa. Ze aż Piłatowi (władzy okupacyjnej) zagrozili buntem jeśli nie ukrzyżuje Jezusa.
Faryzeusze sami nie mieli takiej władzy w okupowanym kraju aby móc skazywać na kare śmierci. A wiec męczyli Piłata aby skazał Jezusa na kare śmierci. No i Piłat sie ugiął gdyż bał się powstania sprowokowanego przez kler w swojej prowincji.
A teraz nasz ówczesny kler, który jest bardzo podobny w zachowywaniu sie do tych faryzeuszy. Z którymi Jezus całe życie swoje walczył aż do śmierci. Nasz kler aby zataić ten fakt ze faryzeusze to też tak samo obłudny kler. Aby odwrócić od tego uwagę. To zwalają winę za ukrzyżowanie Jezusa na cały naród, na Żydów.
Księża i ludzie z kościołem rzymskokatolickim związani wrzeszczą to Żydzi ukrzyżowali Jezusa. Potęgują nienawiść do Żydów w kraju głosząc spiski ze żydzi okradają Polskie i ze rządzą światem. Nasz kler chce aby ludzie znienawidzili żydów tak bardzo aby nie byli w stanie zobaczyć faktów oczywistych. Takich właśnie jak ten ze to nikt inny tylko KLER ukrzyżował Jezusa.

N mar 30, 2008 19:30

Przepraszam uszy czytelników, ale Vacarius chrzanisz od rzeczy. Nauczanie Kościoła zawsze rozróżniało winy jednostek i winy zbiorowści. Winien zabójstwa zawsze jest i wykonawca brudnej roboty i podżegający do zabójstwa. W przypadku Jezusa był to Sanhedryn i motłoch, może też jak Judasz wynajęty za srebrniki. Nie jest to tożsame z wszystkimi żydami. Przecież ci co wołali zabij byli nieliczni w porównaniu do tych co dopiero co palmami witali Jezusa. Zresztą, przecież prawowiernymi żydami byli sami uczniowie, późniejsi apostołowie, Jezusa. Obwiniając wszystkich obwiniałoby się i ich.
Natomiast czym innym jest "wina" przed Bogiem, wina za nieprzyjęcie Ewangelii, odrzucenie Mesjasza, zapowiadanego przecież Pismem od dawna.

Mieszasz pojęcia i tyle. Nie wiem po co kolejny raz wałkować temat który już przy różnych okazjach na forum był omawiany. Żadnych dodatkowych argumentów przeciez nie przybyło.

Do tego jeszcze "Rydzyk". Nieraz słyszałem o. Rydzyka, który przestrzegał przed takimi prostackimi poglądami jakie tu wciskasz.
Prowokujesz, i tyle.

N mar 30, 2008 19:54
Zobacz profil WWW

A ja się zgadzam.(zakładając ze ewangelia mowi prawde) Jezusa ukrzyżował kler - żydowski kler.
No ale to oczywiscie nie znaczy że każdy Żyd jest zły tak samo jak kiedyś każdy Niemiec był faszystą...

Zły jest Rydzyk, który wykorzystuje uprzedzenia wobec narodów do zjednania sobie tłumów.

N mar 30, 2008 20:15

Mówicie ze kler nie zabił Jezusa bo to motłoch ostatecznie zdecydował uwolnic Barabasza?

A kto jak nie kler wśród tego motłochu zaczął krzyczec kogo uwolnić a kogo ukrzyżować? Wierni zaczęli bezmyślnie krzyczec tak samo jak ich księża.
Czy wy katolicy nie robicie przypadkiem tak samo? :?

N mar 30, 2008 20:15

Vacarius: Chrzanisz. Żydowski "kler" z czasów Jezusa to nie to samo co żydowski "kler" z XIII w., chasydzki "kler" z XIX w., a tym bardziej kler katolicki, np. współczesny.
Uporządkuj sobie myśli, a dopiero potem podejmuj rozmowę.

N mar 30, 2008 20:23
Zobacz profil WWW

Jezusa ukrzyżowali Rzymianie pod naciskiem Sanhedrynu. Ewangeliści wykazali wielką skłonność do wybielania tych pierwszych kosztem tych drugich. Należy wszak pamiętać zanim popadnie się w antysemicką histerię:
- Izrael tamtych czasów był pod rzymską okupacją
- Jezus, jego uczniowie i pierwsi chrześcijanie byli Żydami

N mar 30, 2008 20:27

Vacarius: Chrzanisz. Żydowski "kler" z czasów Jezusa to nie to samo co żydowski "kler" z XIII w., chasydzki "kler" z XIX w., a tym bardziej kler katolicki, np. współczesny.

To ty chrzanisz. Każdy kler który patrzy na kasę to jest taki sam.
Bo co za różnica na jakiego boga powołuje sie jakiś ksiądz, który chce ode mnie wyciągnąć kasę? :-D

N mar 30, 2008 20:42

- Jezus, jego uczniowie i pierwsi chrześcijanie byli Żydami

Tam wszyscy byli żydami oprócz Rzymian.
Nawet mieli tam swój żydowki odpowiednik naszego kleru. :-)

I to właśnie ten odpowiednik naszego kleru. Naciskał na władze okupacyjne Rzymu aby wydali wyrok śmierci na Jezusa. Grozili Piłatowi wywołaniem powstania.
Piłat sie ugiął ale nie chciał skazać niewinnego człowieka i kombinował. Wymyślił ze uwolni jednego więźnia zgodnie z tradycją. Jako drugiego dla Jezusa wybrał najgorszego morderce.

No ale kler żydowski zaczął krzyczeć aby uwolnić Barabasza. A wierni zaczęli krzyczeć tak samo jak ich księża.
W dzisiejszych czasach jest zupełnie to samo. Tez wierni krzyczą tak samo jak księża. A wiec wtedy kler tez bardzo łatwo sobie zmanipulował ludzi.

N mar 30, 2008 20:49
Stanisław Adam napisał(a):

To ty chrzanisz. Każdy kler który patrzy na kasę to jest taki sam.
Bo co za różnica na jakiego boga powołuje sie jakiś ksiądz, który chce ode mnie wyciągnąć kasę? :-D

Ale człowieku chrzanisz. A tak w ogóle to na jaki temat Ty się wypowiadasz?
Żydów, Faryzeuszy, Rzymian, Chrześcijan, Katolików, kleru, Rydzyka?

N mar 30, 2008 20:51

Vacarius napisał(a):
Stanisław Adam napisał(a):
Vacarius: Chrzanisz.

Najgorsze jest dla was to ze mam racje. :)

Nie wiecie jak można sie z tym zgodzić nie tracąc katolickiej wiary. Ale wiecie ze mam racje.
A rozwiązanie waszego problemu pogodzenia ze sobą wiary z tym o czym tu pisze. To gruntowna reforma kościoła.
Jako wierni jako katolicy macie prawo domagać sie reformy kościoła. Macie prawo domagać sie wywalenia z kościoła księży antysemitów.
A ja tez jestem jeszcze katolikiem czyli tezm mam prawo sie tego domagać. I właśnie sie domagam. Zróbmy czystkę. Zostawmy w kościele tylko porządnych księży.

Nich najlepiej ludzie zagłosują kogo wywalić. Zróbmy referendum tylko dla katolików. I dajmy w nim takie pytanie, proste pytanie. Jakich księży należy wywalić z kościoła, a jakich awansować w hierarchii.
I jeśli jakiś ksiądz miałby więcej głosów negatywnych niż pozytywnych to wylatuje do cywila. I niech jedzie do Londynu gary myć w jakiejś restauracji aby sie utrzymać. :)

N mar 30, 2008 21:24
Znam nie jednego księdza ale żaden nie mówi o nienawiści do żydów, nie podsyca żadnej nienawiści.
O jakiej Ty nienawiści podsycanej przez księży piszesz?
Jakie referendum?
Bez obrazy ale dawno nie czytałem takich głupot.

N mar 30, 2008 21:30
Najgorsze jest dla was to ze mam racje. :)
Nie wiecie jak można sie z tym zgodzić nie tracąc katolickiej wiary. Ale wiecie ze mam racje.
A rozwiązanie waszego problemu pogodzenia ze sobą wiary z tym o czym tu pisze. To gruntowna reforma kościoła.

O jakiej utracie wiary Ty piszesz? Wiary w kogo? Od kiedy to na wiarę w Boga i nie tylko ma zdanie na temat tego kto ukrzyżował Jezusa?
Tak Jezus został ukrzyżowany przez Rzymian, ze strachu przed Faryzeuszami, którzy umiejętnie podburzyli lud i ?
Co to ma do wiary czy jej utraty?

N mar 30, 2008 21:33

Jejuniu... Takiego steku bzdur dawno już nie czytałem...

Tak, Jezusa zabili żydzi - czy to się komukolwiek podoba, czy nie - faryzeusze byli żydami
Nie, Jezusa nie zabił kler - bo kler to kapłani, faryzeusze nie byli kapłanami
Utożsamianie innego kleru z każdym innym klerem - to delikatnie mówiąc głupota

N mar 30, 2008 21:39

Tak, Jezusa zabili żydzi - czy to się komukolwiek podoba, czy nie - faryzeusze byli żydami
Nie, Jezusa nie zabił kler - bo kler to kapłani, faryzeusze nie byli kapłanami. Więcej w śmierci Jezusa palców maczali faryzeusze, niż kapłani

N mar 30, 2008 21:43

Nie, Jezusa nie zabił kler - bo kler to kapłani, faryzeusze nie byli kapłanami

Faryzeusze to jak najbardziej obłudny zakłamany łasy na kasę i władze KLER! :-D

N mar 30, 2008 21:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona