Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 4:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 To nie Żydzi tylko kler ukrzyżował Jezusa! 
Autor Wiadomość
Faryzeusze to jak najbardziej obłudny zakłamany łasy na kasę i władze KLER! :-D

I co z tego wynika? W ogóle o co ci chodzi w tym temacie?

N mar 30, 2008 21:54

Nie, Jezusa nie zabił kler - bo kler to kapłani, faryzeusze nie byli kapłanami

Faryzeusze byli wrogami Jezusa, ale- jak mi się wydaje- do jego zabicia nawoływali członkowie Wielkiego Sanhedrynu, Annasz ben Seti i arcykapłan Józef Kajfasz, którzy do kleru się zaliczali.

N mar 30, 2008 21:54
Kamyk napisał(a):

Faryzeusze byli wrogami Jezusa, ale- jak mi się wydaje- do jego zabicia nawoływali członkowie Wielkiego Sanhedrynu, Annasz ben Seti i arcykapłan Józef Kajfasz, którzy do kleru się zaliczali.

Co nie zmienia faktu, że byli oni żydami. :)

N mar 30, 2008 21:56

Rojza Genendel napisał(a):
Kamyk napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że byli oni żydami. :)

Owszem, ale to nie oni zabili Jezusa. Wyrok wydał rzymski prokurator, a wykonał go rzymski żołnierz.

N mar 30, 2008 22:11

Vacarius to co można o Tobie powiedzeć to fakt że używasz pojęc nie do końca rozumiejąc ich znaczenie. Przykładowo "kler" i "kościół". Prawdopodobnie jesteś jednym z tych wojujących którzy jakby mogli to na kler zwalili by nawet winę za złą pogodę.
Gdy słusznie zwraca Ci się uwagę na Twoje błędy to odpowiadasz że ktoś się boi przyznać Ci rację. To świadczy jakie masz nastawienie do dyskusji...

N mar 30, 2008 23:27

A wy sie od razu oburzacie. Może zaraz ktoś mnie jeszcze nazwie żydem bo przecz bronie Żydów. A winę za śmierć Jezusa chce zwalić na kler. :(

I po co ten cały antysemityzm. Nie lepiej przyznać sie do tego ze Jezusa ukrzyżował odpowiednik naszego kleru.
Czy nie dosyć już ludzi zginęło za obwinianie niewinnego narodu?

Pn mar 31, 2008 3:03
Ja mam nastawienie do dyskusji otwarte.

A wy sie od razu oburzacie. Może zaraz ktoś mnie jeszcze nazwie żydem bo przecz bronie Żydów. A winę za śmierć Jezusa chce zwalić na kler. :(

I po co ten cały antysemityzm. Nie lepiej przyznać sie do tego ze Jezusa ukrzyżował odpowiednik naszego kleru.
Czy nie dosyć już ludzi zginęło za obwinianie niewinnego narodu?

Jesteś otwarty do dyskusji ? To moje pytania czekają na odpowiedź.
Nie wpadaj w skrajności.
Nikt nie nazwie cię żydem. Faryzeusze i Sanhedryn to też byli żydzi.
Poza tym nikt normalny nie obarcza winą całego narodu, a tym bardziej współczesnych żydów.
Śmierć Jezusa to splot wielu wydarzeń i udziału wielu osób.

Pn mar 31, 2008 7:07
Czepiasz się głupot, a prawda jest taka, że Żydzi ukrzyżowali rękoma Rzymian - Żyda! Czyli swojego "ziomala"
Chcesz w ten sposób dokopać klerowi z naszych czasów. Niestety robisz to w wyjątkowo głupi i szczeniacki sposób. Wiedza u ciebie szwankuje, albo się nie douczyłeś, albo miałes kiepskich nauczycieli.
Żydzi to Naród Wybrany. Jezus przyszedł do nich jako swojak - Żyd, a oni Go nie poznali i ukrzyżowali. Owszem wina wielka jest wśród uczonych w piśmie, zauważ jednak, że nie wszyscy z nich byli tymi złymi. Było kilku porządnych i prawych. Jezus miał obrońców w Sanhedrynie, oczywiście byli oni w mniejszości, ale BYLI.
Poza tym Sanhedryn to nie tyle twór religijny, co bardziej społeczno-polityczny.
Reszty Żydów nie wolno oskarżać za śmierć Jezusa. Większośc to byli prostacy, którzy się kierowali nawoływaniem wyższych sfer.

Zresztą o czym tu mówić, skoro sam Jezus rzekł "Ojcze wybacz im , bo nie wiedzą co czynią" (cytuję z pamięci).

Żyję już kilka lat na tym świecie i znam kilku księży. Nie słyszałem jednak by któryś z nich obwiniał Żydów za śmierć Jezusa. Raczej zawsze zwracali mi uwagę na to, że to nie gwoździe, ale mój grzech Go przebiły.
Nawet Obywatel Ojciec Tadeusz Dyrektor, nie gada takich głupot. Owszem nie lubi Żydów, ale z całkiem innego powodu, ale to już nie ten temat.

Jezus nie po to przyszedł na świat, by dokopać Zydom, ale po to by wszystkich zbawić. Koniec tej historii będzie dopiero w momencie Paruzji...bo to cały czas trwa.

Pn mar 31, 2008 8:42

Vacarius - proponuję zapoznać się z prawdą historyczną.

Ale nie o to przecież chodzi, a o to, by nawrzucać księżom i katolikom, prawda? W tym wypadku prawda historyczna nie ma znaczenia :-)

Rozumiem ze celem tego tematu jest "pokrzyczenie sobie" na Kościół. Nie wiem, czy w tej sytuacji jest sens podejmować jakąkolwiek próbę rozmowy, czasem trzeba się zwyczajnie pozwolić wykrzyczeć ;-)

Pn mar 31, 2008 9:14

Reszty Żydów nie wolno oskarżać za śmierć Jezusa. Większośc to byli prostacy, którzy się kierowali nawoływaniem wyższych sfer.

Jeśli dobrze rozumiem, to Vacariusowi o to właśnie chodzi. Tyle, że te "wyższe sfery" określa mianem "kler". Biorąc pod uwagę, że te wyższe sfery to w dużej mierze uczeni w Piśmie, a także kapłani i arcykapłani, to jakiejś analogii do dzisiejszego kleru można się dopatrywać. Oczywiście nie znaczy to jeszcze, że skoro ówczesny "kler" żydowski doprowadził do ukrzyżowania Jezusa, to i dzisiejszy kler katolicki też by do tego doprowadził.

Pn mar 31, 2008 9:23

Dzisiaj nawet po godzinach pracy. Jeżeli ktoś chce sie pouczyć to ma ogromne możliwości. Nie ma co mówić o dostępie do Biblii, bo ta jest powszechna. Można dotrzeć do wszelkich dokumentów kościelnych, wystarczy tylko chcieć.
To ciekawsze niż oglądanie durnych seriali telewizyjnych, tylko trzeba trochę się zaangażowac, a nie tylko oglądnąc kolejny odcinek "Mody na sukces" lub innego debilstwa.
Niestety wielu ludzi woli to drugie rozwiązanie.
Dlatego potem wyskakuja z takimi głupotami jak Vacarius

Pn mar 31, 2008 9:31

boeing napisał(a):

Jeśli dobrze rozumiem, to Vacariusowi o to właśnie chodzi. Tyle, że te "wyższe sfery" określa mianem "kler". Biorąc pod uwagę, że te wyższe sfery to w dużej mierze uczeni w Piśmie, a także kapłani i arcykapłani, to jakiejś analogii do dzisiejszego kleru można się dopatrywać. Oczywiście nie znaczy to jeszcze, że skoro ówczesny "kler" żydowski doprowadził do ukrzyżowania Jezusa, to i dzisiejszy kler katolicki też by do tego doprowadził.

Dzisiaj kler człowieka który rozwala przykościelne stragany i sklepiki w kościele to by nie ukrzyżowali bo nie mają takiej władzy. Ale do wiezienia by poszedł bo to łamanie prawa.
Ale jeśli by to był jeszcze przywódca sekty który ścigą do siebie dużo ludzi przez co w kościołach pusto. to by bardziej zabolało kler. Bo nic tak nie boli jak lepsza konkurencja. :)
Wtedy zaczęłaby sie ogromna klerykalna nagonka na takiego proroka. Młodzież wszechpolska obrzuciłaby kamieniami jego dom. Katolickie media kłamałby na temat jego przeszłości nazywając go żydem masonem i cyklistą i komunistą. Zniszczyli by go.
Z resztą u Żydów. Kler żydów tez zniszczył Jezusa. Udało im sie. Ale później ze śmierci Jezusa powstała ogromna religia. Która zwalczała żydowski kler i wszystkich Żydów. Żydowskiemu klerowi może sie należało to zwalczanie ale nie wszystkim Żydom.
Żydzi nie są winni śmierci Jezusa a jedynie żydowski kler.

Pn mar 31, 2008 10:58
Ale później ze śmierci Jezusa powstała ogromna religia. Która zwalczała żydowski kler i wszystkich Żydów.

Wybacz ale jak masz pisać takie bzdury to lepiej już nic nie pisz.

Pn mar 31, 2008 11:11
Generalnie vacarius bez obrazy ale ty tworzysz jakąś nową historie opartą na twoich twierdzeniach, Póki co nikt twojej teorii nie poparł.

Pn mar 31, 2008 11:55

....tworzysz [ Vacarius ] jakąś nową historie opartą na twoich twierdzeniach, Póki co nikt twojej teorii nie poparł.

W związku z powyższym ja popieram .

Śmierć Jezusa była wynikiem relacji jaka zachodzi między kastą kapłańską dominującej religii , a twórcą/propagatorem nowej religii .

W historii ludzkości , jak i w czasach obecnych bez przerwy toczy się walka o rynek usług religijnych niekiedy skutkująca nawet śmiercią .

Pn mar 31, 2008 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona