Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Kim jest Bóg? 
Autor Wiadomość

Jestem niezrzeszoną wikanką.

To ma coś wspólnego z Wiki i Wikipedią?

N mar 30, 2008 18:14
Zobacz profil WWW

Rojza Genendel napisał(a):

Nie, zupełnie nic.

N mar 30, 2008 19:56

Stanisław Adam napisał(a):
Rojza Genendel napisał(a):
Nie, zupełnie nic.

Uff... To dobrze, czarownico ;)

Chciałem się upewnić, bo z fanami poszczególnych CMSów jest jak wyznawcami religii. Jedni wyznają Mambo, inni Limbo, inni Joomlę albo Drupala. Są i tacy co tylko Wiki dla nich bóstwem.

N mar 30, 2008 20:02
Zobacz profil WWW

A jeśli dzielę się swoją wiedzą z innymi, to robię to w imię czystej radości.
Tak czy inaczej dziękuję za pańskie uwagi i za docenienie tej wiedzy.

Ale czy naprawde naiwnie Pan wierzy, że ktokolwiek z tego forum, głównie odwiedzanym przez ludzi młodych, cokolwiek zrozumie z tego co Pan pisze?

Pn mar 31, 2008 17:10

Andrzej Kosela napisał(a):
Jeśli jest Pan rzeczywiście miłośnikiem wysokiej filozofii indyjskiej, czy też jakiejkolwiek innej, to także powinien Pan wiedzieć, że tejże wysokiej filozofii nie da się przekazać prostym ludziom, nie przygotowanym na doznania intelektualne oferowane przez wysoką naukę. Jedyne co może Pana spotkać to wyśmianie niewyedukowanego plebsu... Wszystkie poważne nauki były od zawsze przekazywane w sposób tajemny, niedostępny dla ogółu.

W tym punkcie nie zgadzam się z Panem pomimo tego, że wiedza, którą prezentuję jest rzeczywiście poufna i określona jako maha-guhyam, czyli wiedza najbardziej sekretna.
Jednak sekretność tej wiedzy nie polega na tym, że dostęp do niej jest ograniczony, czy też przekazywana jest w sposób tajemny i niedostępny dla ogółu, ale na tym, że jest ona niezrozumiała dla osób, w sercach których prawdziwa miłość do Boga jeszcze nie wzeszła.

Chyba zdaje Pan sobie sprawę, że w przeszłości wysoka filozofia nigdy nie była przekazywana publicznie, tj. plebs nie miał do niej dostępu. Plebs mógł jedynie uczestniczyć w egzoterycznych misteriach, których spadkobiercami w kulturze zachodniej są obrzędy chrześcijańskie, jak np. msza święta.

Dlatego zastanawiam się w jakim celu pisze Pan rzeczy o których nikt z obecnych nie ma bladego pojęcia. Jak już napisałem, nie sądzę, że przekona Pan kogokolwiek. Pan idiota (co za trafny pseudonim) jest właśnie przedstawicielem typowego bywalca takich for jak te i podobne...

Artur Jerzy napisał(a):
W literaturze wedyjskiej funkcjonują dwa pojęcia, z których piewsze to jnana czyli wiedza, a drugie to vijnana czyli mądrość.

Jakiego rodzaju szkoły, tradycje, sekty Pan reprezentuje? Chyba też zdaje Pan sobie sprawę jakim kotłem sekt były i są Indie... Przekonała się o tym nawet Pani Bławatska w XIXw. popadając w uzależnienie od jednej z miliona sekt indyjskich....

Pn mar 31, 2008 17:19

Post Re: Kim jest Bóg?
Artur Jerzy napisał(a):
Kim jest Bóg?

Bóg jest ewolucją, bóg jest naturą, bóg jest Ziemią i Słońcem, bóg jest ptakiem i mrówką. Bóg jest tez mną. A ja jestem bogiem. :)

Bóg jest wszystkim!
I wszystko jest bogiem. :razz:

Pn mar 31, 2008 17:34

Dla jasności powiem ze ja wierze w nieosobowego boga Spinozy. :)

Jestem głęboko wierzącym człowiekiem w boga Spinozy.
Jestem po prostu pewny ze taki bóg istnieje bo go widzie! W biegającym psie po podwórzu, w słońcu, w ludziach, w sobie i we wszystkim! :)

Mogę nawet udowodnić naukowo tak jak to zrobił Spinoza ze bóg Spinizy istnieje. Bo bóg Spinozy jest naturą a to oczywiste ze natura istnieje. Gdyż naturę po prostu widać. :)

Pn mar 31, 2008 17:39

Vacarius napisał(a):
Artur Jerzy napisał(a):
Kim jest Bóg?

Bóg jest ewolucją, bóg jest naturą, bóg jest Ziemią i Słońcem, bóg jest ptakiem i mrówką. Bóg jest tez mną. A ja jestem bogiem. :)

Bóg jest wszystkim!
I wszystko jest bogiem. :razz:

Bardzo dobrze, ale nie do końca.
Kluczem do zrozumienia tej tajemnicy jest filozofia acintya-bheda-bheda-tattva, czyli niepojęta filozofia jednoczesnej jakościowej jedności i ilościowej odmienności żywej istoty z Bogiem.
Ta niezwykle wysublimowana doktryna filozoficzna zostały zaprezentowane w Vedanta Sutrze, która jest samą esencją literatury wedyjskiej i jest najbardziej zaawansowanym i najbardziej niezwykłym traktatem filozoficznym wszechczasów.

athato brahma jinyasa
A teraz zadaj pytanie o naturę bytu.

Kim jestem? Jaki jest sens istnienia? Jaka jest ostateczna natura rzeczywistości? Co jest źródłem wszystkiego co mnie otacza, a w szczególności mnie samego?
A więc tam gdzie Jesteś zatrzymaj się na chwilę, rozejrzyj się jakbyś po raz pierwszy widział to, co widzisz zawsze. Spójrz na otaczającą Cię rzeczywistość oczyma inteligencji, której symptomem są wątpliwości. Przewartościowuj swoje poglądy na naturę istoty wszechrzeczy.

Wątp i pytaj. Szukaj odpowiedzi w świętych przekazach, szukaj odpowiedzi w otaczającej Cię rzeczywistości, szukaj odpowiedzi w samym sobie …

aham brahmsami
Jestem brahmanem.

Nie jestem materialnym ciałem.
Jestem duchową iskrą świadomości, która jakościowo jest tożsama, ale ilościowo różna od nieskończonego i nieograniczonego ostatecznego ognia duchowej świadomości Boga.

Najwyższy Osobowy Bóg, będąc jednym – przejawia się jako wielu (bahu syam).
W ten sposób, są w Nim wszelkie różnorodności i On jest we wszelkich różnorodnościach – a mimo to jest On różny od nich wszystkich. Taka jest niepojęta mistyczna moc Pana. Dzięki Jego niepojętym energiom, wszystko jest jednocześnie tożsame z Nim i różne od Niego (acintya-bhedabheda-tattva).

Przejawiona we wszechświecie różnorodność nie jest czymś różnym od Pana – zupełnie tak, jak różnorodne złote ozdoby nie są czymś różnym od początkowego zapasu złotego kruszcu. Innymi słowy, Pan jest Najwyższą Osobą kontrolującym wszystko co zostało stworzone, a mimo to zawsze pozostającym najwyższą samodzielną tożsamością, różną od całego zamanifestowanego stworzenia materialnego. Wszystko oparte jest na energii Boga, a mimo to jest On transcendentalny i różny od wszystkiego, co istnieje.

Wszyscy jesteśmy jakościowo tożsami z Panem, tak jak złote ozdoby są jakościowo tożsame z totalnym zapasem złota – pojedyncza ozdoba nigdy jednak nie jest ilościowo równa zapasowi kruszcu, z którego została wykonana. Totalny zapas złota nie może być wyczerpany nawet jeśli emanują z niego niezliczone złote ozdoby – jest on bowiem purnam, czyli kompletny. Nawet jeśli od purnam odłączymy purnam, to najwyższe purnam i tak pozostanie zawsze tym samym purnam. Prawda ta jest zupełnie niepojęta dla naszych obecnych, niedoskonałych zmysłów.

Pn mar 31, 2008 19:02

Przepraszam, w moim powyższym tekście wkradł się błąd.
Jest napisane:

Artur Jerzy napisał(a):
Kluczem do zrozumienia tej tajemnicy jest filozofia acintya-bheda-bheda-tattva, czyli niepojęta filozofia jednoczesnej jakościowej jedności i ilościowej odmienności żywej istoty z Bogiem.

A powinno być:

Kluczem do zrozumienia tej tajemnicy jest filozofia acintya-bheda-bheda-tattva, czyli filozofia niepojętej jednoczesnej jakościowej jedności i ilościowej odmienności żywej istoty z Bogiem.

Pn mar 31, 2008 19:07

Artur Jerzy napisał(a):
A jeśli dzielę się swoją wiedzą z innymi, to robię to w imię czystej radości.
Tak czy inaczej dziękuję za pańskie uwagi i za docenienie tej wiedzy.

Ale czy naprawde naiwnie Pan wierzy, że ktokolwiek z tego forum, głównie odwiedzanym przez ludzi młodych, cokolwiek zrozumie z tego co Pan pisze?

Tak i dowodem na to jest Pan.

Pn mar 31, 2008 19:11

Artur Jerzy napisał(a):
Jeśli Jesteś osobą wierzącą. to z pewnością możesz odpowiedzieć na pytanie:

Artur Jerzy napisał(a):
Kim jest Bóg?

Nie kim tylko czym: hipotezą

Artur Jerzy napisał(a):
Kim jest Ten, do którego Jezus Chrystus kierował Swoje modlitwy na krzyżu?

Obiektem rzeczywistym lub nie, do którego się modlił.

Artur Jerzy napisał(a):
Jakie Bóg ma cechy, przymioty i atrybuty?

Takie jakie mu przypiszesz.
8)

Pn mar 31, 2008 22:09

deepongi napisał(a):
Artur Jerzy napisał(a):
Kim jest Bóg?
Nie kim tylko czym: hipotezą

Jest Pewnikiem.
Jest Resztą. Jest resztą tego co zdolni jesteśmy poznać. A to kropla w oceanie. To jest pewne.
Pewne jest, że ta Reszta jest.

Hipoteza, że jest "hipotezą" - obalona.

Pn mar 31, 2008 23:23
Zobacz profil WWW

Jest Pewnikiem.
Jest Resztą. Jest resztą tego co zdolni jesteśmy poznać. A to kropla w oceanie. To jest pewne.

Istnienie krasnoludków również jest pewniakiem.

Wt kwi 01, 2008 15:19
Zobacz profil ICQ YIM

Kod:
Jest Pewnikiem.

Istnienie krasnoludków również jest pewniakiem.

Jest wolność wyznania. Nie widzę przeszkód byś wierzył w krasnoludki.

Wt kwi 01, 2008 16:00
Zobacz profil WWW

Jest wolność wyznania. Nie widzę przeszkód byś wierzył w krasnoludki.

Oczywiście, ale uważam, iż sama wiara nie upoważnia mnie do mówienia o ich istnieniu "pewniak".

Wt kwi 01, 2008 16:28
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona