Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 13:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 144 000 
Autor Wiadomość

OK zrobiliśmy sobie małe odstępstwo od tematu, ale trzeba było by jeszcze popisac aby dojść do jakichś wspólnych wniosków. Ja tutaj już nie chce pisać offtopów. Natomiast myśle że podany przezemnie większy cytat, czyli nie ograniczający się tylko do liczby 144.000 wiele może pomóc naszemu koledze w dyskusji z tatą.

So mar 29, 2008 23:56

Piotr1 napisał(a):
On napisał(a):
Jezus przyciągnie do siebie wszystkich w y b r a n y c h .

W Ewangelii mamy obietnicę bezwarunkowego przyjęcia grzesznika przez Boga.
Tak, ale pod warunkiem bezwarunkowego przyjęcia Chrystusa przez grzesznika.Jezus nie uszczęśliwia na siłę.

Nie ma bezwarunkowego pod warunkiem. Przyjecie Chrystusa przez grzesznika jest skutkiem łaski, a nie warunkiem. Nie myśmy umiłowali Boga, ale on piewrewszy nas umiłował gdysmy byli jeszcze grzesznikami. Nie mysmy Go wybrali, ale On nas wybrał.

Piotr1 napisał(a):
Kto pokłada ufność w Ewangelii, ten może być pewny zbawienia i wielbić Boga za wybranie.
To można różnie rozumieć.Niektórzy odnoszą to do teologii sukcesu na tym świecie,inni myślą,że Jezus odebrał kary za wszystkie nasze winy i my szczęśliwi z całą pewnością pójdziemy po słodkim życiu na ziemi do nieba.[/quote]

Odnosic moża róznie. Chrześcijaie odnosza to do Ewangelii.

Piotr1 napisał(a):
O wybraniu możemy więc mówić tylko w łączności z powołaniem do zbawienia w Chrystusie.

Wielu jest powolanych
ale niewielu wybranych.
[/quote]
Patrz na kontekst, o czym mowa. Pismo to nie magiczne zaklecia, ani gra w skojarzenia. Przynajmniej w chrzescijańskim uzytku z Pisma.

N mar 30, 2008 0:04

OK zrobiliśmy sobie małe odstępstwo od tematu, ale trzeba było by jeszcze popisac aby dojść do jakichś wspólnych wniosków. Ja tutaj już nie chce pisać offtopów. Natomiast myśle że podany przezemnie większy cytat, czyli nie ograniczający się tylko do liczby 144.000 wiele może pomóc naszemu koledze w dyskusji z tatą.

Jeżeli chodzi tylko o pomoc w nieokreslonym "zwycięstwie w dyskusji", to byc może tak. Jednak nie do tego służy Pismo. Czy pomoże w przyjęciu Ewagelii?

N mar 30, 2008 0:13

Nie chodzi o zwycięstwo, tylko o wyperswadowanie myślenia ala Świadkowie Jehowy.

N mar 30, 2008 0:22

Wydaje mi sie że ta liczba 144.000 jest prawdziwą liczbą zbawionych ludzi ale po pierwsze z Izraela a po drógie wszystkie te osoby pochodzą z wielkiego ucisku. Padło tu wele cytatów z bibli mówiących o zbawieniu i to myśle jest dobra baza do rozmowy z tatą. Zbawiony będzie każdy kto zrozumiał swoja pozycje przed Bogiem, kto zrozumiał że jego grzech odziela go od Boga ale Bóg dał człowiekowi możliwość na naprawienie tej sytułacji poprzez krzyż bo Pan Jezus przelał na nim swoja świętą krew za grzech każdego człowieka i kiedy człowiek przyjmnie tą łaskę i przyjnie Jezusa jko swojego zbawce zostanie zbawiony.

Śr kwi 02, 2008 21:51
Pismo św trzeba traktować jako całośc . Wiara jest potrzebna jak pisze św Pawel ale ten sam apostoł pisze że miłość jest ważniejsza. Jakup pisze wiara bez uczynków jest martwa. Moim zdaniem pierwszym etapem drogo do Boga jest przyjęcie Jego syna jako Zbawiciela. Kolejna sprawa kiedyś za czasów Chrystusa przyjęcie GO było szalenie ważne bo ludzie nie uwierzyli w Niego jako Mesjasza. Odrzucili Go wiec nie mogli sie zbawić . Dzis wiekszość chrześcijan wierzy w Chrystusa i nikt Go nie odrzuca.
Chrystus powiedział tez
31 Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały.

32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów.

33 Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie.

34 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!

35 Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;

36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie".

37 Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić?

38 Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię?

39 Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?"

40 A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".

Wiec trzeba całym zyciem pokazać że jst sie apostołem Chrystusa a nie tylko ustami wyznawać Panie Kocham Cie ale przejde obojetnie obok biedaka.

Mysle że mozna przestrzegac przykazan i miec wielką wiare a przez całe życie nie zrobic dobrego uczynku i tez sie zbawisz ale nie ma opcji zeby ktos kto wierzy w Boga przez cale życie nie zrobił nic dobrego dla drugiego człowieka.

co do 144 tys raczej nie sądze że to liczba zbawionych ale raczej symbol. Wtedy z góry byłoby przesądzone ze tyle moze sie zbawic i koniec.

Cz kwi 03, 2008 9:00

Cytuj:
co do 144 tys raczej nie sądze że to liczba zbawionych ale raczej symbol. Wtedy z góry byłoby przesądzone ze tyle moze sie zbawic i koniec..

Powiem wam jak rozumieją tą liczbę ŚJ [przypomnę że sam nim jestem]. Liczba 144000 jest liczbą literalną [prawdziwą] lecz nie odnosi się ona tylko do zbawionych. Odnosi się do wybranych którzy będą królować razem z Jezusem w niebie

1 Kor 4: 8 Już się nasyciliście? Już jesteście bogaci? Już zaczęliście bez nas królować? I obyście zaczęli królować, abyśmy również my z wami królowali. 9 Gdyż wydaje mi się, że nas, apostołów, Bóg wystawił ostatnich na pokaz jako ludzi skazanych na śmierć, ponieważ staliśmy się widowiskiem teatralnym światu i aniołom, i ludziom.

Z tego wersetu wynika że ci którzy mają królować są apostołami.

Obj 1:6 i uczynił nas królestwem, kapłanami dla swego Boga i Ojca — właśnie jemu niech będzie chwała i potęga na wieki. Amen.
5:9 I śpiewają nową pieśń, mówiąc: „Godzien jesteś wziąć zwój i otworzyć jego pieczęcie, ponieważ zostałeś zabity i swoją krwią kupiłeś Bogu ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu, 10 i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, i mają królować nad ziemią”
.20: . 6 Szczęśliwy i święty jest każdy, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad tymi druga śmierć nie ma władzy, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z nim królować przez tysiąc lat.

Logika podpowiada że jeśli ci wybrani do królowania z Jezusem mają królować to muszą mieć nad kom królować. A nad kim będą królować? To mówi następny werset z Obj 7: 9-10. Ale po kolei!

W wersetach 7:1-8 Jan pisze o 144000 i wylicza ich z dwunastu plemion Izraela, a następnie w wersetach 9-10 pisze [ co już było tu cytowane]

9 Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków, stojąca przed tronem i przed Barankiem, ubrana w białe długie szaty; a w rękach ich gałęzie palmowe. 10 I wołają donośnym głosem, mówiąc: „Wybawienie zawdzięczamy naszemu Bogu, który zasiada na tronie, i Barankowi”.

Więc są tu wyraźnie dwie grupy wybranych. Pierwsza 144000 [wersety od 1-8] i druga opis której zaczyna się od słów „Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza [tłum]” i liczba ich nie jest podana. Tak że obie grupy są wybranymi lecz jedna do życia w niebie , a druga do życia na ziemi. Więc jeśli tata Obcego czuje że się nie załapał do wybranych 144000 królów i kapłanów Boga, to niech się nie martwi bo każdy ma szansę zbawienia będąc powołanym do życie na ziemi jako poddany królestwa Chrystusa Pana.Harmonizuje to z wypowiedzią Jezusa z przypowieści:

Mat 22:11 „Gdy król wszedł, by się przyjrzeć gościom, zobaczył tam człowieka nie odzianego w szatę weselną. 12 Powiedział więc do niego: ‚Człowieku, jak się tu dostałeś, nie mając na sobie szaty weselnej?’ Ten oniemiał. 13 Wtedy król rzekł do swych sług: ‚Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go w ciemność na zewnątrz. Tam będzie płakał i zgrzytał zębami’.
14 „Bo wielu jest zaproszonych, ale mało wybranych”.

Jezus pisze tu że wielu jest zaproszonych [jako jego uczniowie i naśladowcy] ale nie wieli wybranych [ do królowanie w niebie] Logika podpowiada żeby być królem z Jezusem to trzeba przejawiać ku temu jakieś specjalne predyspozycję i duchowe i pod każdym innym względem do czego jesteśmy wypróbowywanie przez Pana Jezusa tu na ziemi za życia. Jeśli dokładnie wypełniamy Boże przykazania okazujemy mu tym szczególnie gorliwą miłość to wówczas możemy mieć nadzieje iści do nieba. Ale jeśli przeciętny „Kowalski” z piekłasiewiczowej wólki za jedyny cel w życiu ma jak zdobyć parę groszy by się urżnąć i tylko to mu w głowie to raczej nie przejawia on odpowiednich predyspozycji by być królem w raz z Chrystusem, ale ma szansę być poddanym Króla Jezusa tu na ziemi.

z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery

Cz kwi 03, 2008 10:34
No własnie wiec liczby 144 tys nie mozna traktować jako liczby zbawionych czyli osob które będą blisko Chrystusa i beda ogranieci miłoscią Boga. POwołanuch jest wielu przeciez Bóg chce zbawienia każdego. Po to dał nam Syna aby każdy kto w Niego wierzy miał życie wieczne.

Cz kwi 03, 2008 11:57

No własnie wiec liczby 144 tys nie mozna traktować jako liczby zbawionych czyli osob które będą blisko Chrystusa i beda ogranieci miłoscią Boga. POwołanuch jest wielu przeciez Bóg chce zbawienia każdego. Po to dał nam Syna aby każdy kto w Niego wierzy miał życie wieczne.

Chyba nie do końca zrozumiałeś ten [mój] tekst. Z Obj 7 1-8 wynika że Bóg wybrał pewną grupę ludzi którą określa liczbą 144 000. Natomiast w wersetach 9,10 mówi o drugiej grupie która następije po tej 144000.

Obj 7: 9 Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków, stojąca przed tronem i przed Barankiem, ubrana w białe długie szaty; a w rękach ich gałęzie palmowe. 10 I wołają donośnym głosem, mówiąc: „Wybawienie zawdzięczamy naszemu Bogu, który zasiada na tronie, i Barankowi”.

"Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków,"

Czy w związku z tym mógłbyś uzasadnić biblijnie kto to są te 144000 i wielka rzesza [lud wielki] który Jan widzi jako następny w swojej wizji po 144000?

z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery

Cz kwi 03, 2008 12:26
ja myśle że wyżej poprzednicy napisali wyraźnie jak to wygląda u katolików.

Cz kwi 03, 2008 16:31

Mam kilka uwag.Taki mój komentarz.Wybacz Jacku J.

Jacek.J napisał(a):
Z tego wersetu wynika że ci którzy mają królować są apostołami.

Ale nie wynika, że chodzi tylko o Apostołów .

Obj 1:6 i uczynił nas królestwem, kapłanami dla swego Boga i Ojca — właśnie jemu niech będzie chwała i potęga na wieki. Amen.

Nas ,czyli wszystkich wierzących.

5:9 I śpiewają nową pieśń, mówiąc: „Godzien jesteś wziąć zwój i otworzyć jego pieczęcie, ponieważ zostałeś zabity i swoją krwią kupiłeś Bogu ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu, 10 i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, i mają królować nad ziemią”

Z tego wynika ,że każdy zbawiony będzie królem.Nie Tylko ten należący do 144 000

20: . 4 " I ujrzałem trony - a na nich zasiedli /sędziowie/, i dano im władzę sądzenia ..."
Jacy to sędziowie ?Czytajmy dalej
"i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego, i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi i nie wzięli sobie znamienia na czoło swe ani na "-czyli wszyscy zbawieni.

20:5- sugeruje,że są to wszyscy ,którzy zmartwychwstaną w pierwszym zmartwychwstaniu.To pierwsze zm. będzie zm. -iem wszystkich wierzących (1Tes 4,16)
Pan Jezus powiedział,że 1 zmartwychwstanie będzie zmartwychwstaniem do życia ,a drugie do śmierci (po odebranie kary)
Jana 5,28-29 "Nie dziwcie się temu! Nadchodzi bowiem godzina, w której wszyscy, którzy spoczywają w grobach, usłyszą głos Jego: a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia; ci, którzy pełnili złe czyny - na zmartwychwstanie potępienia"
Dlatego w Ap 20,6 jest :" Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga...,"
...bo pierwsze zmartwychwstanie jest do życia.
Dalej Ap 20,6 dodaje:" ...lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat"
Wynika z tego,że każdy kto się załapie na pierwsze zmartwychwstanie będzie kapłanem.Kto się nie załapie na pierwsze zmartwychwstanie nie będzie zbawiony.Jednocześnie wynika,ze wszyscy zbawieni będą królować.Jest to zrozumiałe ,gdyż Bóg jest sprawiedliwy dla wszystkich ,a nie tylko dla tych ,którzy sobie szczególnie zasłużyli.

Jacek.J napisał(a):
Logika podpowiada że jeśli ci wybrani do królowania z Jezusem mają królować to muszą mieć nad kom królować.

Nie zupełnie.Pojęcie królowania nie musi oznaczac królowania w rozumieniu ludzkim.
Pojęcie królowanie jest zamienne z pojęciem :będą sądzić.
Po pierwsze:
-Zbawieni będą sądzić niezbawionych i upadłych aniołów.
Będą mogli osądzić tych ,którzy ich znieważali.
Po drugie
-Pojęcie królować oznacza stan majątkowy i pozycję w której znajdą sie wszyscy zbawieni.Apokalipsa przedstawia dom zbawionych jako bogate miasto.Dlatego pojawiają się tam perłowe bramy itp.

9 Potem ujrzałem, a oto wielka rzesza, której żaden człowiek nie zdołał policzyć, ze wszystkich narodów i plemion, i ludów, i języków, stojąca przed tronem i przed Barankiem, ubrana w białe długie szaty; a w rękach ich gałęzie palmowe. 10 I wołają donośnym głosem, mówiąc: „Wybawienie zawdzięczamy naszemu Bogu, który zasiada na tronie, i Barankowi”.
Jacek.J napisał(a):
Więc są tu wyraźnie dwie grupy wybranych.

Ja rozumiem,że jest to ta sama grupa.Ukazana jednak w nowym świetle.Nic nie wskazuje na to,że miała to być osobna grupa.

W Ap7,4 czytamy:"I usłyszałem liczbę opieczętowanych..."
A w .9 Jan ZOBACZYŁ DOPIERO TĘ SAMĄ GRUPĘ.Jest to ta sama grupa zapieczętowanych.Wcześniej Jan o nich słyszał ,a teraz ją zobaczył .

Jacek.J napisał(a):
Mat 22:11 „Gdy król wszedł, by się przyjrzeć gościom, zobaczył tam człowieka nie odzianego w szatę weselną. 12 Powiedział więc do niego: ‚Człowieku, jak się tu dostałeś, nie mając na sobie szaty weselnej?’ Ten oniemiał. 13 Wtedy król rzekł do swych sług: ‚Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go w ciemność na zewnątrz. Tam będzie płakał i zgrzytał zębami’.

Jacku.Ta przypowieść nie pasuje do Twojej koncepcji.
Dwie grupy z Ap 7 będą (lud mogą być) zbawione.
Natomiast w przypowieści jedna grupa zostanie usunięta całkowicie.

Pozdrawiam

Pt kwi 04, 2008 19:43

TYSIĄCLECIE

Powtórne przyjście Jezusa widzialne dla wszystkich Ap 1,7.8 (Jezus-Bóg Wszechmogący)
Ludzkość będzie definitywnie osądzona Mt 16,27 ; 2Tes1,7-9
Nastąpi pierwsze zmartwychwstanie 1Tes 4,16
(Jezus mówił o dwóch zmartwychwstaniach -Jan 5,28-29)
1-Zmartwychwstanie sprawiedliwych Łk11,14
2-Zmartwychwstanie na potępienie Ap20,5,Dan12.2;2Pio2,9
Rozpoczyna się tysiącletnie królestwo
Trwać będzie między 1 a 2 zmartwychwstaniem;Ap.20,5-6
Umiejscowione zostanie w niebie zob Jan14,1-3 i Iz 66,1 ,a dokładniej w świętym mieście- Hebr 11,10.16 które znajduje się w niebie Ap 3,12 ; Hebr12,22 (a nie na Ziemi gdyż wszyscy zbawieni zostaną zabrani do nieba 1Tes4,17;Ap21,2;Ef2,6;Fil3,20;
Ziemia po powtórnym przyjściu będzie zniszczona 2Pio3,12;Hebr1,11-12;Iz34,1-4.7-8
Ludzi nikt nie będzie chował Jer25,33;34,3
Ziemia będzie pustynią bez ludzi żywych ,ptaków Jer4,23-24
"Doszczętnie spustoszona" Iz24,3
Wyjęta spod praw Iz24,19-20 ;
Szatan będzie "związany" na takiej właśnie Ziemi Ap20,1-3;Iz14,15.18-19;(otchłań to właśnie Ziemia w tym czasie)Zob.2Pio2,9;Iz24,22 (związanie polega na tym ,że nie może on nikogo już kusić Ap20,3 i czeka 1000 lat na wyrok. Ma czas na zastanowienie się. Czekanie na wyrok w takich warunkach jest częścią jego kary.)
Przez 1000 lat zbawieni będą w niebie uczestniczyć w sądzie nad bezbożnymi Ap20,6; (tymi ,którzy umrą 2-ą śmiercią Ap20,6.14 ;21,8) Mt 19,28;1Kor 6,2-3;
-oraz królować Ez28,17 ; Ap20,4
Przy końcu 1000 lat Szatan będzie "wypuszczony na krótki czas" Ap 20,3.7
nastąpi 2-ie zmartwychwstanie bezbożnych na potępienie Ap20,5
Szatan będzie mógł ich (bezbożnych) zwieść Ap 20.8 .Miał on 1000 lat na zastanowienie się nad tym ,czego dokonał .Będzie widać ,że żadnych wniosków nie wyciągnął. Da dowód przed całym wszechświatem (nie upadłymi istotami),że nie zasługuje na życie.
W tym czasie zstąpi z nieba Hebr12,22 na Ziemię (bo tu jest jego miejsce) miasto Ap 21,2 ;3,12
Bezbożni otoczą miasto w którym będą zbawieni Ap20,9;21,2
Ci ,którzy otoczą miasto święte to sami grzesznicy Ap 22,15
Bóg wytraci niewierzących (2-a śmierć) oraz buntowników.Ap20,6.10.14
Stworzy nową Ziemię .Odnowi- kainos Ap 21,1
Jezus zostanie królem nad swoimi zbawionymi Ap 19,14-16 ; 21,3
Następuje wesele Baranka Ap 19,17
-Wielka uczta Ap19,9Iz 25,6 ;Łk 14,15;12,37 w starożytności trwała 7 dni –Es1,5

-będą 2 zmartwychwstania .(DzAp 24,15;Dan12,2)
-pierwsze zostanie zapoczątkowane przyjściem Pana i wymierzeniem kary:
" gdy się objawi Pan Jezus z nieba ze zwiastunami mocy swojej, w ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa. Poniosą oni karę: zatracenie wieczne, oddalenie od oblicza Pana i od mocy chwały jego"2Tes1,7-9.
To zmartwychwstanie będzie zmartwychwstaniem sprawiedliwych Łk14,14;(tu zmartwychwstali nie umrą juz nigdy : " Błogosławiony i święty ten, który ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga śmierć nie ma mocy" Ap 20,6 "wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie,... i tak zawsze będziemy z Panem"(1Tes 4,16-17)
-zmartwychwstanie niesprawiedliwych nastąpi po 1000 latach."Inni umarli nie ożyli, aż się dopełniło tysiąc lat."Ap 20,5(Jan 5,2) (przeczytaj tylko z BT )
-Związanie trwać będzie między 1,a 2 zmartwychwstaniem
szatan będzie związany na 1000 lat w otchłani (Ap 20,3) ,czyli na ziemi.
Otchłań -była to ziemia bez formy ,przed powstaniem na niej życia .Czyli Ziemia z ks. Rodzaju.Rozumiem ,że Ziemia po Armagedonie przybierze taką formę .Tam będzie związany Szatan.Ludzie zbawieni w okresie 1000 lat będą w niebie . teksty :
Jan 14,1-3;Hebr 11,10;12,22;Ef 2,6 ;Gal 4,26;1 Tes 4,17(wsztstko literalnie) oraz :
"Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezusa Chrystusa,który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego..."-Fil 3,20-21
"Otwórzcie bramy, niech wejdzie naród sprawiedliwy, który dochowuje wierności"Iz 26,2-rozumiem to literalnie
Więc rozumuję przyjście po swój lud jako literalne .Zabranie wiernych na 1000 lat do nieba " W domu Ojca mego wiele jest mieszkań;... Idę przygotować wam miejsce. A jeśli pójdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę znowu i wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli" Jan 14,2-3)"w domu Ojca " i "wezmę was do siebie"Pismo "mówi",że Ojciec mieszka w niebie (Mt 6,9)
Tak rozumiem związanie szatana .Nie będzie mógł nikogo zwodzić,bo bezbożni poginą w Armagedonie,a wierzący będą w tym czasie w niebie sądzić ich (bezbożnych oraz aniołów upadłych- będą uczestniczyć w 2-ej fazie sądu -1Kor 6,2-3;Ap 20,4.6).
Ale na czym ma polegać owo związanie? Bóg da szatanowi 1000 lat aby zastanowił się nad tym,czego dokonał.Będzie to część jego kary.Na czym będzie polegała ta kara :
"Oto Pan spustoszy ziemię i zniszczy ją, sprawi zamieszanie na jej powierzchni i rozproszy jej mieszkańców. Doszczętnie spustoszona i złupiona będzie ziemia, gdyż Pan wypowiedział to słowo. Ziemia jest splugawiona pod swoimi mieszkańcami, gdyż przestąpili prawa, wykroczyli przeciwko przykazaniom, zerwali odwieczne przymierze. W bryły rozleci się ziemia, w kawałki rozpadnie się ziemia, zatrzęsie się i zachwieje się ziemia. Wkoło zatacza się ziemia jak pijany i kołysze się jak budka nocna. Zaciążyło na niej jej przestępstwo, tak że upadnie i już nie powstanie"(Iz 24)-Ziemia będzie wyjęta spod praw fizyki Iz24,19-20 ;Będzie pustynią bez ludzi żywych ,ptaków Jer4,23-24
Jest to czas po Armagedonie
"Umie Pan wyrwać pobożnych z pokuszenia, bezbożnych zaś zachować na dzień sądu celem ukarania,"2 Pio 2,9
"będą zebrani razem jak więźniowie w lochu, i będą zamknięci w więzieniu, i po wielu dniach będą ukarani"Iz 24.22-będzie czekał na ogłoszenie wyroku"Kraina umarłych zadrżała w dole przez ciebie, by wyjść na twoje spotkanie, gdy przyjdziesz, Twoją pychę i brzęk twoich lutni strącono do krainy umarłych. Twoim posłaniem zgnilizna, a robactwo twoim okryciem. A oto strącony jesteś do krainy umarłych, na samo dno przepaści."Iz 14 -Będzie razem z trupami ,bo
"Zabitych przez Pana będzie w owym dniu od krańca ziemi po kraniec; nie będzie się ich opłakiwać ani zbierać, ani grzebać, będą jako gnój na roli."Jer 25,33
"Wszyscy królowie narodów spoczywają w chwale, każdy w swoim grobowcu, a ty zostałeś wyrzucony ze swojego grobu, jak twór obrzydły, pokryty pomordowanymi, przebitymi mieczem, stratowany jak ścierwo"Iz 14 -Będzie pragnął umrzeć ,ale nie bądzie mógł :"Z tymi, którzy zstępują do kamiennego grobowca, ty nigdy nie złączysz się w grobie,"Iz 14,20
"A gdy się skończy tysiąc lat, z więzienia swego szatan zostanie zwolniony."Ap20,7Po 1000 lat nastąpi 2-ie zmartwychwstanie :
"A nie ożyli inni ze zmarłych, aż tysiąc lat się skończyło. To jest pierwsze zmartwychwstanie"Ap 20,5."I wydało morze umarłych, którzy w nim się znajdowali, również śmierć i piekło wydały umarłych, którzy w nich się znajdowali"Ap 20,13
Pan wzbudzi bezbożnych celem otrzymania kary :
"i byli osądzeni, każdy według uczynków swoich"Ap 20,13 c.d. .Ci, "którzy pełnili złe czyny (pójdą)-na zmartwychwstanie potępienia"Jan 5,29 (BT)"dla ciebie budzi duchy wszystkich zmarłych władców ziemi, wszystkim królom narodów każe wstać z ich tronów, ci zaś wszyscy razem odzywają się i mówią do ciebie: Także ty zasłabłeś jak my, z nami się zrównałeś"Iz 14,9-10
Jest nawet zanotowana ich reakcja na widok Szatana :"Ci, którzy cię widzą, spoglądają na ciebie, przypatrują ci się uważnie: Czy to jest ten mąż, który był postrachem ziemi, trząsł królestwami?"Iz 14,16
"Wszyscy, którzy cię znali pośród ludów, zdumiewali się nad tobą; stałeś się odstraszającym przykładem, przepadłeś na wieki."Ez 28,19
Przypominam,że dzieje się to na ziemi.Zbawieni są jeszcze w niebie.
Wtedy zstąpi "miasto święte" na ziemię "widziałem miasto święte, nowe Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga"Ap 21,2;3,12 Chodzi tu o miasto literalne (po co podawać wymiary czegoś symbolicznego?)
"wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju; a liczba ich jak piasek morski."Ap 20,8 Zwiedzie dopieroco zmartwychwstałych bezbożnych (wszystkich)
"I ruszyli na ziemię jak długa i szeroka, i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane."w.9 (dadzą ostatni dowód,że nie są godni zbawienia ,a szatan ,że 1000 let nic mu nie dało .Nie miał skruchy.Bóg będzie mógł dopiero wtedy ich ostatecznie unicestwić.
Wtedy to Pan wytłumaczy "sprawy zakryte".Przedstawi cały plan zbawienia.Pokaże co stracili bezbożni.Ogłosi wyrok ."i popadły w gniew narody,(bezbożni) lecz i Twój gniew rozgorzał, i nastał czas sądu nad umarłymi, i oddawanie zapłaty sługom twoim prorokom i świętym, i tym, którzy się boją imienia twego, małym i wielkim, oraz wytracenia tych, którzy niszczą ziemię (święte miasto). "Ap 11,18
"I widziałem wielki, biały tron i tego, który na nim siedzi, przed którego obliczem pierzchła ziemia i niebo, i miejsca dla nich nie było. I widziałem umarłych, wielkich i małych, stojących przed tronem; i księgi zostały otwarte; również inna księga, księga żywota została otwarta; i osądzeni zostali umarli na podstawie tego, co zgodnie z ich uczynkami było napisane w księgach"Ap 20,11-12
"I spadł z nieba ogień, i pochłonął ich.";"I jeżeli ktoś nie był zapisany w księdze żywota, został wrzucony do jeziora ognistego." Szatan zginie na oczach wierzących.
Ciekawe są szczegóły :"wywiodłem z ciebie ogień i ten cię strawił; obróciłem cię w popiół na ziemi na oczach wszystkich, którzy cię widzieli. "Ez 28,18

Pt kwi 04, 2008 19:52

Powiem wam jak rozumieją tą liczbę ŚJ [przypomnę że sam nim jestem]. Liczba 144000 jest liczbą literalną

To pierwsze bezzasadne załozenie, które bezprzedmiotowym czyni dalsze rozwazania.

adzient napisał(a):
jacek.J napisał(a):
Mat 22:11 „Gdy król wszedł, by ... itd.

Jacku.Ta przypowieść nie pasuje do Twojej koncepcji

Bo to zupełnie przypowieść o czym innym. Polemika z faryzeuszami o kwestii wybrania narodu, Izraela; ta przypowiesć to przystosowany przez Jezusa pewien ówcześnie komentowany midrasz. Wystarczy popatrzeć na kontekst.

So kwi 05, 2008 2:18

Co sądzicie o tym?

Że niedorzeczności powinny mieć swoje granice.

So kwi 05, 2008 2:21
zbanowany na stałe

Post Re: 144 000
0bcy_astronom napisał(a):
Są ludzie i... ludzie tylko tacy mało inteligentni.
Mój tata odszedł od wiary bo przeczytał właśnie jak się okazało, że zbawianych będzie 144 000 osób.
A ja mu mówię że to symbol itd, że biblii sie nie bierze dosłownie.

no wiec tak.
Dlaczego mówisz ze Biblii nie bierze sie dosłownie?
niektóre rzeczy sa dosłowne inne nie.
nie jestes w stanie sam stwierdzic które sa dosłowne a które nie poniewaz to nie zalezy od ciebie tylko od Boga czy da ci to zrozumiec.
Np Daniel pisal swoja ksiege ale nie rozumial co pisał poniewaz informacje nie były przeznaczone dla niego.
w 12 rozdziale o tym napisal ze"nie rozumie o czym isze"

to samo jan

Cytuj:
Mówię mu cytat "Tak Bóg umiłował świat że syna swego jednorodzonego dał aby KAŻDY kto w niego wierzy nie zginął ale miał życie wieczne"

kazdy moze zostac zbawiony ale pod warunkiem ze bedzie przesrzegal przykazan Oca
mat 7:21-23

i co to oznacza zbawiony .?
Twój ojciec mói o tych którzy ida do nieba a przeciez Biblia jasno mowi ze nikt nie wstapił do nieba.

So kwi 05, 2008 7:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona