Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 21:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Efektywnosc religi katolickiej w spoleczenstwie 
Autor Wiadomość
to jest moje zdanie, nie poparte zadnymi ekonomicznymi miernikami, zadnymi inwestycjami itp. to tylko mój pogląd.

To może powiedz na jakiej podstawie masz ten pogląd?
A ja mam pogląd, że Ty jesteś kosmitą, jest tak samo bzdurny jak Twój.

Cz kwi 03, 2008 16:42

cala wiare w ideologie katolicka

Nie istnieje coś takiego jak ideologia katolicka

Cz kwi 03, 2008 16:52

Przede wszystkim Kosciol niczego nie narzuca. Czasami rzeczywiscie wypowiada sie na tematy polityczne, ale to juz nasza (i naszych politykow) sprawa, jak odniesiemy sie do zdania Kosciola. Nie mowi tez, co dokladnie mamy robic np. na jaka partie glosowac, tylko jakimi wartosciami powinnismy sie kierowac jako katolicy (jesli oczywiscie nimi jestesmy).
I tutaj wielu wspomni zapewne o ksiezach, ktorzy naklaniaja, co powinnismy dokladnie zrobic czyli np. na jaka partie glosowac (np. o.Rydzyk). Z tego, co mi wiadomo (moge sie mylic) to jednak nie jest oficjalne zdanie Kosciola, ktory napomina wyzej wymienionych duchownych.
Co do razdzialu Kosciola od panstwa to udzial przedstawicieli Kosciola w polityce (np. w/w duchownych) jest niewlasciwe z punktu widzenia Kosciola (taki duchowy wykorzystuje Kosciul, by wierni posluchali jego nakazow), ale juz nie bardzo z punktu widzenia panstwa, bo ksiadz (czy inny duchowny) jest takim samym obywatelem, jak kazdy inny i ma takie same prawa, jak kazdy.

Cz kwi 03, 2008 17:16

" Nie mowi tez, co dokladnie mamy robic np. na jaka partie glosowac," - jestes pewien?

"Przede wszystkim Kosciol niczego nie narzuca." - nie no święta ustanowione przez kosciol to zadne narzucanie katolikom 'swoich widzi mi się' ?

Cz kwi 03, 2008 19:24

nie no święta ustanowione przez kosciol to zadne narzucanie katolikom 'swoich widzi mi się' ?

A co to za rozróżnianie na "Kościół" i "katolików"? :shock: Że katolicy nie należą do Kościoła? Czy że świeccy nie są Kościołem, w przeciwieństwie do hierarchii?

Cytuj:
" Nie mowi tez, co dokladnie mamy robic np. na jaka partie glosowac," - jestes pewien?

To jest chyba dość oczywiste. Kościół nie popiera jednej opcji politycznej. Każdy chrześcijanin może zagłosować na tą partię, na którą chce - zgodnie ze swoim sumieniem i z poszanowaniem chrześcijańskich wartości

Cz kwi 03, 2008 20:04

Coś autor tematu, maniek barek, się nie odzywa. Pewnie zabradziażył w jakimś barku lub na melinie.

Krystianman, a może tobie udzielił plenipotencji do reprezentowania na forum pod swą barową nieobecność? ;)

Cz kwi 03, 2008 20:06
Zobacz profil WWW

Tak jestem pewien. Kościół mówi jakie są ważne wartości dla katolika i nic więcej.

krystianman napisał(a):
"Przede wszystkim Kosciol niczego nie narzuca." - nie no święta ustanowione przez kosciol to zadne narzucanie katolikom 'swoich widzi mi się' ?

O jakich świętach mówisz? Jeżeli dla katolika problemem jest uczestnictwo w eucharystii to wybacz ale to dziwny katolik jest.

Cz kwi 03, 2008 22:09

Z tego co czytam niektorzy pisza ze kosciol nie angazuje sie w polityke. Besporsedniop w kosciele to moze i ale w rozglosni radio maryja posluchajcie sobie wywody np prof. Nowaka. Mowi calkiem od rzeczy ale moje pytanie jest takie po co ta cala gadanina jest skoro to jest nieproduktywne i nic nie wnosi do rozwoju tego kraju. Prof. doszukuje sie roznych szczegolow i niedorobekl tego kraju ale niepodaje jak to naprawic.

Cz kwi 03, 2008 22:25

Maniekbarek, Twoja gadanina też nic nie wnosi ani dla kraju, ani dla pana Nowaka, ani dla RM o których to się wypowiadałeś :P Wiesz po co się wypowiadają? Bo chcą przedstawić swoje zdanie. I mają do tego prawo. A że RM angażuje się momentami w politykę bardziej, niż powinno, to nie można tego utożsamiać przecież z Kościołem...

Ale hmm... czy kwestia obecności Kościoła w państwie, w polityce, w życiu społecznym - ogranicza się tylko do RM i politykierstwa?

Cz kwi 03, 2008 22:30

Moje pisanie nie przynosi mi korzysci materialnych natomiast rozglosnia rm chetnie pobiera darowizny jak rowniez kosciol. Wyrazam tak samo jak rm i pan nowak swoje zdanie ale za darmo. Myslisz ze isniala by rozglosnia jakby nie mieli funduszy od wiernych. Raczej chyba nie bardzo. Atakuje to rozglosnie bo robia ludziom wode z mozgu pozbawiaja samodzielnego myslenia, narzucaja pewien tok myslenia ktory raczej nie pomaga ludziom w lepszym funkcjonowaniu w spoleczenstwie.

Cz kwi 03, 2008 22:58

doszukuje sie roznych szczegolow i niedorobekl tego kraju ale niepodaje jak to naprawic.

A wiesz że żyjemy w XXI wieku? Wiesz, że jest coraz większa specjalizacja? W każdej dziedzinie. Taki trend.
Czasy Leonardów da Vinci już nie wrócą.

Dajmy na to, taka medycyna.
Zajmuje się dysfunkcjami somy człowieka i zwierząt.
Jest więc lekarz diagnosta, ale są lekarze już poszczególnych specjalności: dentysta (taki z wiertłem), anestezjolog (taki z młotkiem), itd. itd.

Tak jest i w leczeniu chorób społeczeństw.
Profesor Jerzy Robert Nowak - jest tylko DIAGNOSTĄ, mańkuzbarku.

Od leczenia są inni specjaliści: Donald Tusk, Schetyna, Pitera, Niesiołowski, Klich, Sikorski. Rządzą, więc leczą.

Obiecywali, że nie są znachorami, że mają papiery ...
Niech pokażą co umieją (Boże miej w opiece pacjentów).

A tak w ogóle to witam. Już myślałem że dziecko zostało zabortowane, a Krystianman szykuje się na ojczyma.
A tu, patrzcie państwo, TATA WRÓCIŁ (z baru? dobrze było?) ;)

Cz kwi 03, 2008 23:10
Zobacz profil WWW

Z baru nie wrocilem bo na weekendach chodze jak juz. Po zatym co oznacza slow zabortowane bo u mnie w slowniku takiego nie ma. A prof. Nowak niby co diagnozuje, jak lekarz stwierdza diagnoze to pozniej wypisuje recepte na leki ktore maja uleczyc chorobe. A po diagnozie Nowaka nie ma rzadnej korzysci i nie lecza spoleczenstwa co najwyzej wpedzaja w dolek psychiczny. Po zatym widze ze jestes zagorzalyl zwolennikiem PO. Tusk obiecywal Irlandie - w sumie robi sie powoli Irlandia pod wzgledem kosztow utrzymania, cen nieruchomosci i innych dobr wobec zarobkow.

Pt kwi 04, 2008 0:26

"Kościół mówi jakie są ważne wartości dla katolika i nic więcej. " - ale nie jestes w stanie potwierdzic mi ze keidy sa wybory (zblizaja sie) to w kazdym kosciele kaplani mowia aby glosowac zgodnie z sumieniem bez promowania jakiejs partii czy ugrupowania, bo po prostu nie znasz kazdej parafii. a roznie to bwya w zyciu.

"A co to za rozróżnianie na "Kościół" i "katolików"? Że katolicy nie należą do Kościoła? Czy że świeccy nie są Kościołem, w przeciwieństwie do hierarchii? "

zupelnie nie o to mi chodzilo.

"O jakich świętach mówisz? Jeżeli dla katolika problemem jest uczestnictwo w eucharystii to wybacz ale to dziwny katolik jest."

Nie mowie tutaj o Eucharystii. napisałem "święta". wiesz ile jest takich w kalendarzu, które nie mają nic wspólnego z nauczaniem Jezusa Chrystusa? Mnóstwo. Mam wyliczać? proszę bardzo: Świętej Bożej Rodzicielki Maryi, Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny, Uroczystość Wszystkich Świętych

i tutaj uwaga! :

"Poprzez świętowanie wyraża się natura człowieka. Są takie dni w Kościele, które mają rangę wielkich wydarzeń. Nie można we właściwy sposób prowadzić życia duchowego, bez szczególnej celebracji tych dni. Wyrazem tej celebracji jest uczestnictwo we mszy św. oraz powstrzymanie się od prac niekoniecznych. Zaniedbanie tego obowiązku bez ważnej przyczyny jest przyczyną grzechu ciężkiego. Dni te nazywamy świętami nakazanymi. "

To tylko kilka świąt które są wymyślone prze Kosciol. Jest ich znacznie więcej. Przypomnijmy, bo może niektórzy nie wiedzą co nakazał świętować Jezus. Pamiątkę wieczerzy oraz podtrzymanie świętowania dnia odpoczynku. Żadnych innych świąt nie uświęcił. Czy się mylę?

ps. jakby ktos chcial poczytac :http://www.wieniawska.franciszkanie.pl/swietakoscielne.html
[/b]

Pt kwi 04, 2008 10:13
krystianman jezeli nie jestes katolikiem to o co ci chodzi ? JEżeli nie należysz do Krk to Ciebie te nakazy i święta nie dotyczą. Wiec o co ci chodzi ? Jesli komuś nie przeszkadza iśc do kościoła w ten czy w tamten dzien . Ja chodze do kościoła prawie codziennie i czasem nawet nie wiem ze jest świeto. Nie ide dla świeta bo musze ale chce. To jst róznica ja chce bo kocham JEzusa !! Modle sie i rozmawiam z Bogiem bo chce a nie dlatego że musze.

RM to jedno ale Kościół przez duże K to co innego. Kościół przez duże K to dzieci Boże , wspolnota ludzi ktorzy przyjęli chrzst w imię Trójcy a nie kk jako instytucja. Przy takiej ilości wiernych musi istnieć jakaś struktura.

Czepiacie sie darowizn z całym szacunkiem ale w każdym kościele czy to u adwentystów czy to u prawosławnych jest dawanie na "tace" czyli wierni utrzymumą swój kościół . W Krk jest co niedziele tzn co łaska na tace. Nikt mi nie mowi ile mam wrzucic. JEśli wrzuce 1 zł to w mieisący wyjdzie mi 4 zł . To rzeczywiście kościół "wyłudził" ode mnie fortune.

Pt kwi 04, 2008 11:54

Lereek - dlaczego sie czepiam kosciola katolickiego? bo wiekszosc spoleczenstwa w Polsce do niego nalezy i nie widzi oczywistych i tak widocznych błędów jakie popełnia kosciol. bo moja rodzina rowniez do niego nalezy i az mi sie czasem witki opadają jak patrze na nich kiedy święcą jajka, samochody, ida na pielgrzymki. po prostu chce pokazac ze jest inny punkt widzenia katolicyzmu.
poza tym, ty sie oburzasz i piszesz: "Nie ide dla świeta bo musze ale chce. To jst róznica ja chce bo kocham JEzusa ". Oczywiscie, ale kosciol narzuca przez siebie wymyslone święta, ktore maja na celu co ? pozyskanie wiernych, zyskanie kasy czy umocnienie w tradycji? sam do konca nie wiem. w kazdym razie nie maja nic wspolnego z nauczaniem Jezusa. Zatem jak mozna isc swietowac swieto ktore jest np. poganskie, albo nie wywodzi sie z chrzescijanskich tradycji tylko z czegos zupelnie innego. troche to nie idzie w parze z wiarą w Boga i przyjmowaniem Jezusa.

a jesli chodzi o tace, to pieniadze sa potrzebne. nie ma nakazu wplacania oczywiscie. spotkalem sie w liceum moim z takim ksiedzem ktory twierdzil ze jak czlowiek dostaje 5 tys. (zalozmy) na pogrzeb to 1 tys. jest do przeznaczenia na kosciol. upieral sie przy tym tak bardzo, ze az nie moglem go sluchac. gdzie tu jakas pokora, skromnosc... kurcze, ja nie chce uogólniać ale sporo takich przypadków się słyszy i czyta, a później się dziwić, że się ma taką opinię o kosciele. jest tez wielu dorbych ludzi i chwała im za to. ale parę spraw no aż razi w oczy jak się patrzy na KK.

Pt kwi 04, 2008 20:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona