Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Milosc nie jest kochana 
Autor Wiadomość

Post Milosc nie jest kochana
Witam wsystkich:) a wiec w sumie to niewiedzialam gdzie umiescic ten temat i moze sprobuje tutaj..:) Ostatnio rozmawialm z kolega na gg i jakos nam zeszlo na temat milosci. I on w pewnym momencie napisal cos takiego; "milosc nie jest kochana" i znikl i nie mam okazji z nim porozmawiac. Ale najbardziej zaintrygowaly mnie te slowa.. nie zabardzo wiem jak je zinterpretowac i co one oznaczaja? Slyszalam, ze jest nawet taka ksiazka o takim wlasnie tytule. Prosze o jakies wyjasnienie tych slow :-) A i wiem jeszcze ze sa to (podobno) slowa sw. Franciszka z Asurzu

z gory dziekuje :D :)

Pt kwi 04, 2008 14:02

Tak, to słowa św. Franciszka. "Miłość nie jest kochana, radość jest zapomniana". Żeby zacząć prawdziwie kochać, trzeba najpierw pokochać miłość. A żeby ją pokochać, trzeba ją poznać. Niestety trudno poznać miłość, bo jest ogrom rzeczy stworzonych, które udają miłość podczas gdy tak naprawdę nie mają z nią nic wspólnego. Jedną z nich jest "uczucie" miłości.

Pt kwi 04, 2008 15:20
piękne słowa... jedne z moich ulubionych...

nie mam pojęcia, co Twój kolega mógł mieć na myśli - czyją miłość, swoją?... ;)

ale, że te słowa odnoszą się do Jezusa (a mnie osobiście kojarzą się ze sceną z filmu, kiedy św. Franciszek zdejmuje ze ściany krucyfiks i tuli go do siebie) więc mogę Ci jedynie powiedzieć, w wiekim skrócie, jak ja je rozumiem.

Jezus-Miłość zakochany do szaleństwa w człowieku bywa przez tegoż człowieka lekceważony bądź nierozumiany. nie wiem, co jest gorsze...
kocha nas bezwarunkową, absolutnie dla nas niepojętą miłością, a my - bywa - albo mamy to w nosie, albo próbujemy tę Miłość na setki sposobów 'ograniczać', najczęściej - moim zdaniem - mówiąc nadmiernie o grzechu zamiast miłosierdziu, o piekle zamiast niebie, o Starym zamiast Nowym Testamencie, o sprawiedliwości zamiast miłości...
On chce być kochany, a my żyjemy zgodnie z przykazaniami...

Pt kwi 04, 2008 18:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]