Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 11:17

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Czy ktoś jeszcze modli sie do Boga? 
Autor Wiadomość

czyli twierdzisz że nasi bliscy, zmarli, którzy są w Niebie, odpoczywają są wszechobecni tak?

hmm czyli oni też są bogami? bo jak wiemy, Bóg jest jedynie wszechobecny;)

So kwi 05, 2008 12:49
moze podam przykład . " Ojcze W Niebie w imię/za pośrednictwem Chrystusa prosze Cię o ...." i np "Ojcze Pio/Faustyno wspomóż moją modlitwe , módl się razem ze mną w mojej intencji aby Dobry Ojciec przez Chrystusa wysłuchał moją prośbe. "

So kwi 05, 2008 12:49
krystianman myśle że za bardzo upraszczasz sprawe. Z tego co wiem nie wierzysz w zycie po smierci więc Ciebie chyba ten problem nie dotyczy czy słysza nas czy nie.

Poczytaj książke Jamesa Van Praaagha .... zmarli nas słyszą ( ksiazka jest sprzeczna z ideą chrześcijaństwa)

So kwi 05, 2008 12:51

wiesz co ostatnio przeczytałem pewien artykuł w oparciu o Biblię i nie jestem pewien co do tego życia po śmierci. być może się mylę i być może takowe istnieje, zaraz po tym jak umrzemy. muszę prześledzić co Biblia o tym mówi nieco dokładniej, bo do tej pory znałem takie fragmenty które mówiły że umarli nie słyszą nie widzą i nie wiedzą , ale być może to dotyczy tylko ciała naszego i duszy, nie jestem pewien czy jeszcze składa się człowiek z ducha. chciałbym to przesledzić to później będe w stanie powiedziec cos wiecej.

ale sprawa tutaj dotyczy innej kwestii.

jeśli umarli idą albo do nieba albo do piekła i modlimy się do tych którzy są w niebie to musimy wiedzieć kto był tym 'dobrym'. bo do nieba idą ludzie 'dobrzy' krótko mówiąc. jeśli mają nas wysłuchać muszą być wszechobecni, a ten przymiot należy do Boga. czy widzą nasze życie? też musieliby być wszechobecni. Jak zatem mieliby odpoczywać od tych problemów skoro by się martwili razem z nami? wtedy w niebie nie zaznaliby spokoju. te sprawy się kłócą...

So kwi 05, 2008 13:40

Pewnie tak. Jeśli być zbawionym=zjednoczenie z Bogiem, to to nawet całkiem dobrze pasuje

Ale przecież ci święci do których sie ludzie modlą. Przecież oni jeszcze nie zmartwychwstali! :shock:
Jak trup który jeszcze nie zmartwychwstał, który jeszcze nie wniebowstąpił. Jak on ma sie wstawić za nami w niebie? :?

Dopiero do kogoś kto zmartwychwstanie i wniebowstąpi można by sie modlić o wstawiennictwo u boga. To tak na logikę. Bo na razie to tylko Jezus jest w niebie bo tylko on zmartwychwstał. Tylko Jezus jest u boku boga.
A wiec moim zdaniem modlenie sie do świętych to nie dość ze jest niewłaściwe bo sie obraza boga. To jeszcze kompletnie nić nie daje bo oni jeszcze nie zmartwychwstali i nic nie słyszą. Oni jeszcze nie wniebowstąpili. Czyli nie ma jeszcze ich w niebie i nic nie mogą wskórać.

So kwi 05, 2008 16:46

O tym, jacy będziemy po zmartwychwstaniu, wiemy bardzo mało, ale mamy pewność co do dwóch rzeczy. Po pierwsze, zmartwychwstaniemy w ciele. Po drugie, będziemy mieć ciało przemienione, nieograniczone ani czasem, ani przestrzenią. Skoro tak, to nie ma powodów sądzić, że nasza uwięziona w czasie modlitwa musi być też odpowiednio uwięziona w czasie dla Boga czy dla świętych - wręcz przeciwnie

So kwi 05, 2008 18:12

ale to oznacza ze zmarli musieliby posiadać podobne przymiot co Bóg. być wszechobecnym, nieograniczonym w przestrzeni i czasie. to po co w takim razie piekło i niebo?

So kwi 05, 2008 20:03
krystianman moim zdaniem życie po śmierci istnieje o tym mowia nawet spirytyści najwięksi wrogowie religi .

So kwi 05, 2008 21:05

So kwi 05, 2008 21:29

A skąd oni to wiedzą ?

Z pewnością ich rzekome "zjawy i duchy" im to wyjawiły... Nie wiedzą tylko biedni czym są owe "zjawiska fizyczne".

Zmarli w takim samym stopniu powracają na ziemie, co dzieci do łona matki - takie jest moje skromne zdanie na ten temat.

So kwi 05, 2008 21:46

ale to oznacza ze zmarli musieliby posiadać podobne przymiot co Bóg. być wszechobecnym, nieograniczonym w przestrzeni i czasie. to po co w takim razie piekło i niebo?

Ale to możemy wyczytać z Pisma Świętego - zmartwychwstaniemy, tak jak i Jezus zmartwychwstał. A On po Zmartwychwstaniu nie był ograniczony czasem i przestrzenią - i nasze ciała uwielbione też takie będą

So kwi 05, 2008 22:31

Ale ja nie mówię o zmartwychwstaniu, tylko o życiu po śmierci. Przecież ci, co umierają nie zmartwychwstają od razu, bo to dotyczy ciała. Zmartwychwstaniemy w Dniu Sądu czyż nie?

Zatem jak to możliwe, że umarli, święci itd. słyszą nasze modlitwy, widzą nasze życie itp. ?

N kwi 06, 2008 9:19

Ale ja właśnie mówię o tych, co zmartwychwstali - oni są nieograniczeni czasowo i przestrzennie. Co się dzieje pomiędzy śmiercią a zmartwychwstaniem, to tego nie wiem

N kwi 06, 2008 10:04

Przydałoby się jakieś dolne ograniczenie czasowe - chwila śmierci bo inaczej by to oznaczało, że zmartwychwstali byli w niebie zanim umarli, a nawet zanim się narodzili (preegzystencja duszy?)

N kwi 06, 2008 10:50

zatem dlaczego modlą się ludzie, zanoszą prośby, czy też proszą o wstawiennictwo osoby umarłe, świętych którzy też umarli, skoro oni jeszcze nie zmartwyhcwstali i nie są wszechobceni ?

N kwi 06, 2008 12:21
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona