Co Myslicie o Muzyce Metalowej ????
Autor |
Wiadomość |
nospheratu
|
Dusky napisał(a): nie znasz się ^^ Nie zdziwłbym jak bybyś nie znał Turbo , w końcu po Twoim poście łato załapac że słuchasz metalu pewnie nie dłużej niż 2 lata 
Spójrz na drugą stronę w tym temacie, a konkretniej na daty. Tak czy inaczej głupotą jest ocenianie po czasie, a nie po ilości wysłuchanych płyt. A co do Turbo to zgodzę się z A. ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Mors dicit
|
Cz mar 27, 2008 9:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Solisz Dusky. Turbo to jeden wielki shit. Swego czasu słuchało się Kawalerii Szatana czy inszych, ale wogóle nie ma polotu, takie oscylujące w granicach dna. Czasem pod, czasem nad.
nie znasz się  I pewnie nie słyszałeś ostatniego wojownika skoro dajesz mu taką etykietę ... Cytuj: Gdy sięgnąłem jakiś czas temu po Megadeth gorzko się rozczarowałem. Dave chyba chciał połechtać sobie ego po wylocie z Metallicy. Po ich najnowszej płycie i Countdown to Extinction (remikśnięte i remasternięte), to już chyba w życiu po ich płyte nie sięgnę. 1 utwór mi się jako tako spodobał, słownie jeden. I to tylko przez Cristine gościnnie na wokalu.
wiesz , zazwyczaj jest tak że jak ktoś nie lubi metalu, to mu się tylko spodoba z Megadeth "A Tout Le Monde" 
|
Pt mar 28, 2008 22:15 |
|
 |
Bartas
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 18:13 Posty: 2267 Lokalizacja: Poznań
|
A słyszeliście tę płytę?
To od niej się wszystko zaczęło  Uważam ją za jedną z najważniejszych, o ile nie najważniejszą, płyt metalowych 
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Pn mar 31, 2008 19:57 |
|
|
|
 |
Ukyo
|
A to znacie?
Nie jest to metal "na serio", ale śmieszne. Parodia.
Aha, uwaga! Wulgaryzmy są i dość swobodne podejście do... hmm... seksu.
http://pl.youtube.com/watch?v=4VtdG7SQVdo
|
Pt kwi 04, 2008 15:32 |
|
 |
Hekate
|
A co sądzicie na temat noszenia krzyży na szyi przez metali? Czy wypada? W końcu nie każdy rozumie że osoba która słucha metalu jest wierząca. Może właśnie trzeba ludziom pokazać że nie jesteśmy "wyznawcami szatana" lecz normalnymi ludźmi którzy lubią inną cięższą muzykę.
|
Pt kwi 04, 2008 16:16 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Hekate napisał(a): A co sądzicie na temat noszenia krzyży na szyi przez metali? Czy wypada? W końcu nie każdy rozumie że osoba która słucha metalu jest wierząca. Może właśnie trzeba ludziom pokazać że nie jesteśmy "wyznawcami szatana" lecz normalnymi ludźmi którzy lubią inną cięższą muzykę.
Ludzie na tym forum mają naprawde coraz głupsze problemy...
To czyjść problem czy nosi krzyż, czy ankh, młot thora, czy pentagram. Poza tym niektórzy są "wyznawcami szatana", światowida, czy kompletnie niczego. Nie rozumiem co tu ma wypadać, lub nie...
Jasne, że znam "I am the devil, I love metal" 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pt kwi 04, 2008 23:35 |
|
 |
Ukyo
|
Hehe, filmik jednoznacznie pokazuje, ze metal jest dziełem szatana.
Hekate, od kilkudziesięciu lat symbole religijne straciły nieco na swym znaczeniu. Krzyż na przykład dzis traktowany jest często jako ozdoba, niektórzy noszą go dla wyglądu, a nie faktycznego znaczenia.
Tak jak z diabłem - niegdyś postrach, dzis postac popkultury. Dawniej ludzie bali się wypowiadac słowo "diabeł", zastępując je mniej nacechowanymi - "zły", "bies", "czarny", obecnie rogaty stał się bohaterem gier, komedii, a nawet kreskówek dla dzieci!
Nie wiem czy to wpływa na wiarę. Myślę że w dzisiejszych czasach ludzie mniejsza wagę przywiązują do obrazów i symboli. Dlatego można wierzyć w istnienie złej istoty, przeciwnej Bogu i cierpienie po smierci, a jednocześnie zaśmiewać się z takiego wizerunku diabła:
(znowu oddaję głoś KG i JB):
http://pl.youtube.com/watch?v=7Q3Q667jm8U
|
So kwi 05, 2008 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Taki mały żarcik:
wicie czemu metalowcy grają tak szybko?
Bo jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy
Crosis
|
So kwi 05, 2008 15:22 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Crosis napisał(a): Taki mały żarcik: wicie czemu metalowcy grają tak szybko? Bo jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy  Crosis
Dobre, dobre.
A co do wizerunku diabła i inszych pierdół- metal jest lubiany przez wielu, bardzo wielu ludzi. A każdy z nich jest inny. Jeden jest chrześcijaninem, inny poganinen, inny ateistą, satanistą, żydem, buddystą, pal licho czym jeszcze. Nie można tego zamykać w określonej religii, bo to jest coś znacznie bardziej ponad, tak więc udowadnianie "że jesteśmy chrześcijany", czy "satanisty" nie ma jakiegokolwiek sensu.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So kwi 05, 2008 19:37 |
|
 |
Bartas
|
Chciałem założyć nowy wątek w tym dziale, ale po gruntownym namyśle stwierdziłem, że to jest bez sensu, bo wiem, że nie każdy ma ochotę o tym dyskutować, nie każdy się na tym zna i nie każdy się interesuje.
Skoro w tym wątku dyskutujemy o muzyce heavymetalowej i znalazło się kilku zainteresowanych muzyką tego gatunku, to chciałbym zapytać: Co sądzicie w takim razie o muzyce NU METALOWEJ??
_________________ [i]Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam[/i] :)
|
Wt kwi 22, 2008 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Że czegoś takiego nie ma?
Crosis
|
Wt kwi 22, 2008 20:47 |
|
 |
Bartas
|
Crosis napisał(a): Że czegoś takiego nie ma?
Jak to nie ma?  Oczywiście, że jest. W skrócie można powiedzieć, że jest gatunek muzyczny opierający się pierwotnie na funk metalu i rock alternatywnym charakteryzujący się ciężkim brzmieniem nisko strojonych gitar, często występującymi psychodelicznymi riffami, a obecnie skandowanymi czy nawet RAPOWANYMI partiami wokalnymi, innymi słowy - jest połączeniem metalu z rapem
|
Wt kwi 22, 2008 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bartas... Twoja wypowiedź to sprzeczności:
Cytuj: opierający się pierwotnie na funk metalu
wtf is funk metal
Słuchaj Bartas, świat jest prosty i nie ma go co komplikować. Na początku był blues. Potem rock'n'roll i równocześnie rock. Byli m.in. Zeppelini, było Trex, byli też The Beatles. Było Turbo, był Kat. Był metal. W najprostszym ujęciu heavy/power, death, black i można powiedzieć gothic. Gdzieś tam grind. Oczywiście pojawiało się mnóstwo kapel mieszających gatunki wewnątrz metalu, jak i poza nim. Czy ktoś nazywa Virulence jazz metalem? Nie spotkałem się.
To, co Ty teraz nazywasz NU (w ogóle co to za słowo jest?) metalem istniało od zawsze, choćby pod postacią Rage Against The Machine. A wiele innych kapel się znajdzie. Rage nigdy nie aspirowało do określenia swojego gatunku, a idiotycznego terminu pt NU metal nikt wtedy jeszcze nie znał. I świat był prosty.
Teraz nagle banda dzieciaków, która połączyła kilka rodzajów muzyki w dość wtórną mieszankę koniecznie chce się podpiąć pod metal, a że nie mieści się pod żadną przyzwoitą kategorią to wymyśliła sobie "NU metal". A z metalem choćby z racji wokalu nie mają nic wspólnego.
To tak samo jak kiedyś banda "inteligentów" wymysliła sobie, że taki koleś, co grał jako HIM to gatunek pt "love metal". Idea na szczęście upadła.
Metal to metal. Nie rozszerzajmy kategorii na potrzeby ludzi, którzy nawet nie wiedzą, czym metal jest. Żelazo nie klęka
Crosis
|
Wt kwi 22, 2008 21:16 |
|
 |
Bartas
|
Crosis napisał(a): (w ogóle co to za słowo jest?)  Ok, niech Ci będzie - "NEW", bo i tak i tak można pisać  Crosis napisał(a): To, co Ty teraz nazywasz NU metalem istniało od zawsze, choćby pod postacią Rage Against The Machine RATM jednym z pierwszych zespołów, którzy zapoczątkowali ten nurt, zgadza się Nie od zawsze, ale z chwilą tzw nowej fali, kiedy pod koniec lat 80-tych nastąpił kres muzyki pop i disco i kiczowatym brzmieniem rocka, bo ludzie byli zmęczeni tym i zatęsknili za dawnymi czasami. I w owym czasie muzyka przeszła odrodzenie, bowiem pojawiło się wiele nurtów czerpiących właśnie z lat 70-tych. Pojawił się neopunk, który był odzwierciedleniem punka (choć brakowało im wiele), wróciło brzmienie dobrego hard rocka (Gunsi) pojawił się grunge, który odzwierciedlać miał metal no i właśnie omawiany w tym temacie new metal, który łączył - tak jak napisałem - metal z rapowanymi tekstami Crosis napisał(a): Teraz nagle banda dzieciaków, która połączyła kilka rodzajów muzyki w dość wtórną mieszankę koniecznie chce się podpiąć pod metal, a że nie mieści się pod żadną przyzwoitą kategorią to wymyśliła sobie "NU metal". A z metalem choćby z racji wokalu nie mają nic wspólnego A to już jest inna para kaloszy  Crosis napisał(a): Metal to metal
Metal powinien być z jednej strony agresywny, brutalny, ale z drugiej strony powinien mieć jakiś klimat. Osobiście jestem zwolennikiem metalu z dużą ilością dobrych linii melodycznych, świetnych solówek, dobrej linii basu oraz bardzo dobrej techniki gry na perkusji oraz dobrze nastrojonych garów 
|
Wt kwi 22, 2008 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czyli zgadzamy się - muzyka istniała od wielu lat, a idiotyczny termin pojawił się w małoletnim słowniku ostatnio.
Sprawa prosta. I mam nadzieję, że umrze śmiercią naturalną tak szybko, jak umarł love metal.
Crosis
|
Wt kwi 22, 2008 21:49 |
|
|
|