Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 23:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Niedziela 
Autor Wiadomość

Ja tylko przypomnę, że to nie temat o Przykazaniach, a o świętowaniu niedzieli

N kwi 06, 2008 14:37

Myślę, że dziecko zrozumiałoby, że należy święcić niedzielę bez problemu, podobnie jak Dekalog w pełnym brzmieniu gdyby było mu to dorbze wytłumaczone i nie kazało się wykuć na pamięć formułek.

N kwi 06, 2008 17:16

Jezus nie przyszedł zmienić Prawa, ale przyszedł Je wypełnić.

To,że wypełnił ,nie znaczy ,że nie obowiązuje.Co ma wspólnego wypełnienie,z wygaśnięciem prawa?
Kamyk napisał(a):
I wypełnił. Po Jezusie Prawo straciło swą obowiązywalność. Uczy o tym Paweł w Rz i Ga.

Czy tu?:
"Prawo samo jest bezsprzecznie święte; święte, sprawiedliwe i dobre jest też przykazanie"Rz 7,12
Paweł powiedział coś zupełnie innego,niż to ,co Ty mówisz.
Mówił,że nie istnieje już prawo dotyczące baranków (list do Hebr.), a nie dekalog
Alus napisał(a):
"Jezus Bóg osobiście dokonał zmiany Prawa, które On stanowi - swoim Zmartwychwstaniem.

A gdzie tak jest napisane,że Jezus zniósł dekalog.czy to znaczy ,że przykazanie nie zabijaj nie obowiązuje już?Psalmy uczą,że przykazania są wieczne.Więc Bóg nie mógł ich odwołać.

Alus napisał(a):
Wraz ze Zmartwychwstaniem zakończył się czas Starego Testamentu i Jezus wprowadził ludzkość w nowy czas - chrześcijaństwa.
I ten nowy czas rozpoczął od Zmartwychwstania w pierwszy dzień tygodnia tj. Niedzielę.

W Piśmie takiej koncepcji nie znajdziesz.

Alus napisał(a):
W Listach Apostolskich niedziela jest określana mianem dzień Pana Jezusa:
- "Przeto wy, zebrawszy się razem w imię Pana naszego Jezusa i z mocą Pana naszego Jezusa, wydajcie takiemu szatanowi na zatracenie ciała, lecz ku ratunkowie jego ducha w dzień Pana Jezusa"(1 Kor 5,4-5).

:o
Pojęcie dzień Pana ,w tym przypadku,nie oznaczało niedzieli lecz dzień powtórnego przyjścia i ogłoszenie sądu.
Alus napisał(a):
- "Dostałem zachwycenia w dzień Pański" (Ap 1,10).

Zgodnie z Łk4,16 chodziło o sobotę.To był dla Żydów dzień świętym Niedziela była pierwszym dniem pracy.

Henryk22 napisał(a):
Adzient przeczytaj proszę ten tekst Biblii, który mówi o nadaniu przykazań pod górą Synaj, dotyczył on wyłącznie narodu wybranego a nie jak usiłujesz dowieść całej ludzkości.

Jeżeli tylko Żydów dotyczyło prawo,to tylko Żydów dotyczyłoby zbawienie.
Przykazania dotyczą wszystkich ludzi.Jezus streścił jedynie te same stare prawo w dwóch .Te dwa przykazania określają tamte dziesięć.Jezus nie unieważnił dekalogu ,lecz wskazał na miłość ,jako sposób realizacji dekalogu.ZresztąKościół RK naucza,że dekalog nadal obowiązuje.

N kwi 06, 2008 17:33

Czy tu?:
"Prawo samo jest bezsprzecznie święte; święte, sprawiedliwe i dobre jest też przykazanie"Rz 7,12
Paweł powiedział coś zupełnie innego,niż to ,co Ty mówisz.
Mówił,że nie istnieje już prawo dotyczące baranków (list do Hebr.), a nie dekalog

Hbr nie jest autorstwa Pawła

Co do meritum:
A co powiesz o Ga 3, 10-14, szczególnie werset 13 - "Z tego przekleństwa Prawa wykupił nas Chrystus", "Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo"
I jeszcze fragment Ga 3, 23-25 - "Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, [który miał prowadzić] ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy"
Do tego dochodzi jeszcze Tradycja Kościoła, która bardzo szybko zaczęła uważać, że chrześcijan nie obowiązuje Prawo
Idealnym tutaj przykładem jest widzenie Piotra w Cezarei, kiedy to Bóg powiedział o pokarmach rytualnie nieczystych: "Nie nazywaj nieczystym tego, co ja oczyściłem" - Prawo zabraniało jeść tego, ale Bóg pozwolił. Tak więc Prawo straciło swoją obowiązywalność

N kwi 06, 2008 18:31

Idealnym tutaj przykładem jest widzenie Piotra w Cezarei, kiedy to Bóg powiedział o pokarmach rytualnie nieczystych: "Nie nazywaj nieczystym tego, co ja oczyściłem" - Prawo zabraniało jeść tego, ale Bóg pozwolił. Tak więc Prawo straciło swoją obowiązywalność

Zwróć uwagę,że widzenie nie dotyczyło spożywania pokarmów.Zobacz meritum i sens widzenia:
"Kiedy Piotr zastanawiał się, co może oznaczać widzenie, które miał,...Przemówił więc do nich: Wiecie, że zabronione jest Żydowi przestawać z cudzoziemcem lub przychodzić do niego. Lecz Bóg mi pokazał, że nie wolno żadnego człowieka uważać za skażonego lub nieczystego...Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. (35) Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie."DzAp 10
W widzeniu poprzez pokarmy Bóg nakazał nie odtrącać pogan.Pokarmy nieczyste SYMBOLIZOWAŁY POGAN.Ni ma tu mowy o rzeczywistych i literalnych pokarmach.

Kamyk napisał(a):
A co powiesz o Ga 3, 10-14, szczególnie werset 13 - "Z tego przekleństwa Prawa wykupił nas Chrystus", "Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo"
I jeszcze fragment Ga 3, 23-25 - "Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, [który miał prowadzić] ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy"

"zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa"Gal 3,24 -więc wskazywał na Chrystusa.Oczywiście wskazywał na to ceremoniał świątynny -"cień rzeczy przyszłych"-czyli ofiary Jezusa.

"Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica"Gal3,19-system ofiarniczy był pewnego rodzaju antidotum na grzech.Został zapoczątkowany w Edenie.

" Czymże więc jest zakon? Został on dodany z powodu przestępstw, aż do przyjścia potomka, którego dotyczy obietnica; a został on dany przez aniołów do rąk pośrednika."Gal 3,11

Różnica w naszej interpretacji polega na tym ,że Ty uważasz zapewne ,że Paweł miał na myśli dekalog,a ja ,że miał na myśli jedynie część ceremonialną.
kto ma rację?
Zwróć uwagę na słowa:
1."Został on dodany z powodu przestępstw"
2."aż do przyjścia potomka"
3."a został on dany przez aniołów"
Nie mylę się uważając ,że Paweł miał na myśli jedynie przepisy ceremonialne.
Ad 1.-Ustawy ceremonialne zostały właśnie dane z powodu przestępstw jako "wyjście z sytuacji" w której znalazł się grzesznik.Nie można sądzić ,że Paweł miał na myśli 10 przykazań.Przykazania te nie zostały dane z powodu przestępstw lecz jako niedopuszczenie do nich.

Ad 2.-Jedynie ceremoniały świątynne dane zostały do czasu śmierci Jezusa.Koniec ich został obwieszczony wraz z rozdarciem się zasłony w świątyni.Nie ma jakiejkolwiek wzmianki ,że przepisy z kamiennych tablic przeminęły wraz ze śmiercią Jezusa.Po śmierci Pana Paweł do pogan powiedział ,że prawo jest święte.Więc coś wręcz odwrotnego.

Ad 3.-Samo stwierdzenie "dany przez aniołów" wyklucza przepisy moralne ,które napisane zostały palcem Bożym ,właśnie tylko dlatego ,aby rozumieć je jako inne niż pozostałe.
Nie mozna łączyć ich z pozostałymi przepisami .pozostałe zostały spisane przez Mojżesza.

"Tak więc zakon był naszym przewodnikiem do Chrystusa, abyśmy z wiary zostali usprawiedliwieni."w.29
Jedynie przepisy ceremonialne wskazywały na Ofiarę baranka.
Przykazanie nie zabijaj ,kradnij itp. nie były naszym przewodnikiem do Jezusa.

N kwi 06, 2008 19:19

Jednak się mylisz. Paweł nie pisał jedynie o stronie kultycznej, lecz w ogóle o Prawie jako takim. Ponieważ jesteś tu nowy, to polecam Ci zapoznać się z regulaminem niniejszego działu "Prawdy Wiary" - jest bowiem dość specyficzny

N kwi 06, 2008 20:21

Adzient przeczytaj proszę ten tekst Biblii, który mówi o nadaniu przykazań pod górą Synaj, dotyczył on wyłącznie narodu wybranego a nie jak usiłujesz dowieść całej ludzkości.

Jeżeli tylko Żydów dotyczyło prawo,to tylko Żydów dotyczyłoby zbawienie.
Przykazania dotyczą wszystkich ludzi.Jezus streścił jedynie te same stare prawo w dwóch .Te dwa przykazania określają tamte dziesięć.Jezus nie unieważnił dekalogu ,lecz wskazał na miłość ,jako sposób realizacji dekalogu.ZresztąKościół RK naucza,że dekalog nadal obowiązuje.[/quote]

Tak w ówczesnym czasie Bóg zwracał się tylko do Żydów, tylko do narodu wybranego i nie mieszaj tego z czasami późniejszymi, szczególnie z czasem gdy Żydzi odrzucili Jezusa.
Gdzie jest napisane pod górą Synaj, że przykazania obejmują całą ludzkość tylko proszę o konkretne cytaty. Znajdź mi takie.
Nawet Pan Jezus mówił sam, że przyszedł do owiec które poginęły z domu Izraela, przypomnij sobie sprawę kobiety kananejskiej, lecz Pan Jezus znał przyszłość i wiedział że Żydzi Go odrzucą, poza tym właśnie On ujął się jako pierwszy za całą ludzkością, zgodził się oddać siebie na ofiarę doskonałą za grzechy wszystkich ludzi.
Powiedział "przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali" jest to przykazanie doskonałe streszczają się w nim wszystkie ze starego testamentu dot. ludzi. Mamy się wzajemnie miłować, dlatego nie wolno nam iść mordować kraść, cudzołożyć obmawiać itp.
Tak więc dekalog nie został zmieniony, ale zastąpiony nowym doskonałym przykazaniem. To samo dotyczy miłości do Boga, czy ktoś kto kocha Boga z całego serca swego i całej duszy będzie wielbił bożka? Nie! Nie jesteśmy Żydami nas te przykazania dekalogu nie obowiązują, obowiązują nas nowe przykazania z resztą rozszerzane wiele razy przez Pana Jezusa w przypowieściach. Co do soboty uważam, że Pan Jezus zdjął to jarzmo z ludzi. Chrześcijanie należą do Chrystusa, On jest ich rzeczywistością, Jego nauką powinniśmy się kierowac, jeśli wierzymy w Niego to i Jego naukę wypełniajmy.
A jeśli nadal uważasz że trzeba święcić sobotę to czy wypełniasz pozostałe nakazy dane Żydom, bo nie mozna uchybić żadnemu. Sam widzisz, że to niemożliwe to jarzmo. które Chrystus skrytykował.
Co do KRK dziwną sprawą jest że nie stawia tylko dwóch nowych przykazań tylko wprowadza zmieniony dekalog spod góry Synaj, a uważa się za Kościół Chrystusowy-pozostwię to każdemu do przemyślenia.
Czy Bóg zawierał przed czasami Pana Jezusa przymierze z całą ludzkością, gdzie o tym napisane w Biblii.
To Pan Jezus zawarł nowe przymierze z całą ludzkością przecież możemy o tym przeczytać. Każdy kto wierzy w Pana Jezusa i ochrzci się ma żywot wieczny. Nauki dane przez Pana Jezusa są proste doskonałe i dla wszystkich nie tylko dla Żydów. Pan Jezus chce miłosierdzia nie ofiary, czy nie tak odpowiedział w wersie dotyczącym święcenia soboty. Nie wolno zmieniać Jego Ewangelii.

N kwi 06, 2008 20:50
1 List do Koryntian 5, 4-5 to pouczenia dla członków wspólnoty, którzy dopuszczali się rozpusty - sugerujesz zatem, że Paweł radził im czekać z oczyszczeniem z grzechów do ponownego przyjścia Chrystusa?
Czy polecił, aby w "dzień Jezusa" tzn dzień modlitwy i dzielenia się chlebem wyznali i wyrzekli się grzechów.
I czemu Paweł doradza Koryntianom, aby "pierwszego dnia tygodnia"(1Kor 16,1-2)składali dary....czy nie mógłby wyznaczyć 2-3-4 dzień?...otóż "pierwszego dnia tygodnia" tj. niedziela była dniem świętym, kiedy gromadzili się chrześcijanie.
"W Pismie takiej koncepcji nie znajdziesz"...ależ znajdziesz :)
- "Następnie powiedział: "Oto idę, abym spełniał wolę Twoją". Usuwa jedną (ofiarę) aby ustanowić inną" (Hbr 10,9)

N kwi 06, 2008 21:38

To jest temat o niedzieli, nie o Prawie. Offtop usunąłem

Cz kwi 10, 2008 7:45

To jest temat o niedzieli, nie o Prawie. Offtop usunąłem

Czemu usuwasz tak wybiórczo usun tez inne posty mówiące o prawie, a nawiasem mówiąc prawdziwy moderator wyodrębniłby nowy temat o prawie i go przesunął a nie usuwał, czy po to ludzie tyle serca wkladają aby potem ich ktoś usuwał? Źle zrobiłeś po prostu!

Cz kwi 10, 2008 9:38

1 List do Koryntian 5, 4-5 …
Czy polecił, aby w "dzień Jezusa" tzn dzień modlitwy i dzielenia się chlebem wyznali i wyrzekli się grzechów.

„A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną. Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności, jeżeli oczekujecie i pragniecie gorąco nastania dnia Bożego, z powodu którego niebiosa w ogniu stopnieją i rozpalone żywioły rozpłyną się?”2P3,10-12
Dzień Pański utożsamiany był z powtórnym przyjściem Pana i ogłoszeniem wyroku.Oprócz tego dniem Pańskim w Piśmie mogłabyć jedynie sobota,gdyż to był właściwy dzień kultu dla Żydów i chrześcijan pierwszych wieków. 1 Kor 5 według kontekstu wspomina o dniu sądu,a nie świątecznym.
Alus napisał(a):
czemu Paweł doradza Koryntianom, aby "pierwszego dnia tygodnia"(1Kor 16,1-2)składali dary....czy nie mógłby wyznaczyć 2-3-4 dzień?

Paweł namawiał nie do składania darów ,lecz ODKŁADANIA.Dlatego pierwszego dnia,bo tydzień zaczyna się od pierwszego dnia ,a nie drugiego.Pierwszego dnia każdy miał odłożyć W DOMU to,co miał dać później (zapewne na nabożeństwie sobotnim) na tacę.Jest tam jedynie mowa o osobistym oszczędzaniu w celu dawania innym, nie o spotkaniu kościoła (1 Kor 16,1-3).

Henryk22 napisał(a):
Czemu usuwasz tak wybiórczo usun tez inne posty mówiące o prawie, a nawiasem mówiąc prawdziwy moderator wyodrębniłby nowy temat o prawie i go przesunął a nie usuwał, czy po to ludzie tyle serca wkladają aby potem ich ktoś usuwał? Źle zrobiłeś po prostu!

Dziwne prawa rządzą tym forum.

Cz kwi 10, 2008 18:30

krystianman napisał(a):
No właśnie. To jest ciekawa sprawa. Katolicy tak dużo mówią o przykazaniu miłości danym przez Jezusa. Ale Dekalogu dzieci do Komunii się uczą na pamięć i to w formie okrojonej bardzo. Do tego w nienaturalny sposób ponumerowane są te przykazania (9 i 10 wygląda jakby było rozdzielone).

Po co w takim razie? Dlaczego Kościół nie dość że zmienił sobie formę przykazań to jeszcze w jakimś stopniu nakazuje ich uczyć dzieci i nie tłumaczy tego tak (na lekcjach katechezy) że ważniejsze jest przykazanie miłości dane przez Jezusa, które zawiera w sobie cały Dekalog właściwie.

to jest bardzo dziwna sprawa.
Obie wersje Dekalogu: katolicka i protestancka są słuszne i poprawne. Niemało o tym pisze ks. T. Kot w swoim artykule. Gdzieś tu na forum o tym wspominałem. Jeśli nie znajdziesz podrzucę Ci namiary, by nie robić OffTopu.

Kamyk napisał(a):
Hbr nie jest autorstwa Pawła
Nie do końca jest to takie oczywiste. ;-)

Kamyk napisał(a):
Jednak się mylisz. Paweł nie pisał jedynie o stronie kultycznej, lecz w ogóle o Prawie jako takim. Ponieważ jesteś tu nowy, to polecam Ci zapoznać się z regulaminem niniejszego działu "Prawdy Wiary" - jest bowiem dość specyficzny
Więc lepiej pisać o pewnych sprawach dot. niedzieli i szabatu tu: viewtopic.php?t=7620&highlight= Tam też sporo napisałem o Szabacie i Niedzieli.

Adzient napisał(a):
Dziwne prawa rządzą tym forum.
Może to nie kwestia forum, a pewnych pojedynczych sytuacji. Jestem tu dość długo i takich dziwnych praw nie zauważyłem. Generalnie podoba mi się moderowanie na tym forum. Znam o wiele gorsze przypadki - takiej prawdziwej stronniczości i dziwnych praw moderatorów pewnego forum...

Pozdrawiam

Cz lip 10, 2008 3:19

Obie wersje Dekalogu: katolicka i protestancka są słuszne i poprawne.

Różnice są znaczne:
Czwarty punkt przykazań Bożych mówi o nakazie przestrzegania soboty podczas gdy trzeci punkt przykazań "Kościelnych" sugeruje nakaz świętowania niedzieli.
Różnica jest to co najmniej dwojaka.Dotyczy numeracji ,jak i całości sensu. Trzecie jest zupełnie innym przykazaniem niż tamto czwarte.Podobnie sprawa się ma w odniesieniu do przykazania drugiego.
Są to to już zupełnie dwa różne kodeksy.

Cz lip 10, 2008 5:36

Aż nudne jest powtarzanie tego po raz kolejny: poproszę o cytat biblijny zawierający numerację. Zanim się zacznie stawiać zarzuty warto pomyśleć...

Dla Żydów dzień siódmy był dniem poświęconym Panu, świętowanym na pamiątkę aktu stworzenia. Przypominam, że to słowo dopiero wtórnie stało się nazwą (sobota).

Zmartwychwstanie jest w pewnym sensie ponownym stworzeniem, przywróceniem do życia. A Syn Człowieczy jest panem szabatu.

Cz lip 10, 2008 6:42

adzient napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
Obie wersje Dekalogu: katolicka i protestancka są słuszne i poprawne.

Różnice są znaczne:[...]
Są to to już zupełnie dwa różne kodeksy.
Chodziło mi nie do końca o takie różnice.
Myślałem o tym w ujęciu tego artykułu: http://www.retoricabiblicaesemitica.org ... ica/16.pdf Jedyna jego wada w tym momencie to taka, że jest po angielsku. Nie wykluczone jednak, że w przyszłe wakacje znajdę trochę czasu i go przetłumaczę...o ile mnie ktoś nie uprzedzi. :)

Można też zajrzeć do artykułu ks.T. Kota: Biblijne korzenie Dekalogu. Artykuł dostępny w necie.

Natomiast co do Szabatu i jego zachowywaniu w Biblii wyraźnie jest napisane: NIE BĘDZIESZ WYKONYWAŁ ŻADNEJ PRACY. Patrząc na to z punktu widzenia człowieka żyjącego w XXI wieku widać wyraźnie, że jest niemało zawodów, gdzie praca MUSI być wykonywana codziennie. Przykładem może tu być choćby transport, czy też (tele)komunikacja. A takich przykładów można podawać więcej. :)

Jednak znam takie osoby, które skrupulatnie przestrzegają tego BOSKIEGO ZAKAZU. Wśród nich Ortodoksyjni Żydzi. Nie wiem tylko jak patrzą na tych pracujących w Szabat.

Prawdą też mi się wydaje być to, że w KK zamieniono ów zakaz, przesuwając go mechanicznie na niedzielę. Dla mnie jest to sucha zamiana jednego prawa na drugie. Nie widzę by miało to na celu zmienić serce człowieka.

To co jest w NT na temat DEKALOGU, tzn. to co mówił o nim Jezus, to jest to Jego rabinacka interpretacja pewnych przykazań DEKALOGU. Trudno mi twierdzić, że wypowiedział się tam wówczas o wszystkich 10 przykazaniach. Takie twierdzenie to byłaby czysta spekulacja. A gdyby nawet to zrobił, to na pewno nie powiedziałby tam, że trzeba zamienić sobotę na niedzielę, bo to nie byłaby interpretacja DEKALOGU z góry SYNAJ. No ale może się mylę, to niech mnie ktoś skoryguje. :) Bo jak dotąd nie wszedłem jeszcze w ten temat wystarczająco głęboko. :)

Pozdrawiam

Pt lip 11, 2008 0:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona