Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Z obrazem rzeczywistości masz zupełna rację...ale polonusi też decyduja o naszym losie - mają prawo głosowania, a więc i wrażania opinii.
|
N kwi 13, 2008 0:25 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Kamala napisał(a): Dlaczego ten plakat kojarzy mi sie z haslami typu: "nie kupuj u Zyda"? No właśnie. Dlaczego? Może leżanka u psychoanalityka by pomogła rozwikłać podłoże tego skojarzenia? Kamala napisał(a): Proponuje pomyslodawcom, zeby nie uzywajac "brudnych zagranicznych" pieniedzy sami od zera cos zbudowali. Tak jak np. Gazeta Wyborcza? Agora jako kapitał zakładowy miała kilka złotych. Ale to było dawno. Dziś dużo trudniej zawłaszczyć państwowy majątek. Trudniej, mimo że rządzi Platforma. I państwowego dobra "do łyknięcia" jakby mniej, i już tak w żywe oczy po chamsku nie wypada, no i może się trafić ktoś nawiedzony, co w biznesie z zawiści przeszkodzi. Kamala napisał(a): Nawet "jedynie prawdziwy" ND nie moze sie obejsc bez kapitalu zagranicznego, a i pieniadze z Unii by nie smierdzialy. Nie wiem, czy ND obywa się bez unijnych (czyli naszych, wiesz to taka jałmużna za lata korzyści państw unijnych z tyt. naszego zabiegania o wejście do tego ekskluzywnego klubu). Kamala napisał(a): Klamstwo mozna zawsze udowodnic (prawda zawsze sie obroni), Niby tak. Tylko jak powiadomić o tym okłamanych? Kłamiąca gazeta to zdementuje? A może przez któreś z niszowych pisemek o małym nakładzie? A może u "konkurencji"? A znasz powiedzenie: " Ręka rękę myje"? Kamala napisał(a): a bez niezaleznych (od szalonych nacjonalistow) mediow, bedziemy tam, gdzie teraz sa np. Chinczycy w kwestiach informacji.
Po trzykroć TAK! A może nawet gorzej jak Chińczycy, nawet gorzej jak Kubańczycy, gorzej jak Koreańczycy (ci demokratyczni)!
Tylko właśnie na tym Witz polega, Kamalo, że na przykład taki der Dziennik to rzeczywiście jest niezależny, ale tylko od Polaków w Polsce. Ale bardzo zależny jest od centrali w Niemczech. Oczywiście tak nieoficjalnie. Bo oficjalnie, to cała redakcja edycji na Polskę to Polacy. Ale sama chyba rozumiesz, że kto płaci ten wymaga, jak również, że nie gryzie się ręki, która żywi.
Zapewniam, cię że te prawa ekonomii doskonale rozumieją redaktorzy i dziennikarze Dziennika. I efekty widać.
N kwi 13, 2008 4:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): (...) Nie wiem, czy ND obywa się bez unijnych (czyli naszych, wiesz to taka jałmużna za lata korzyści państw unijnych z tyt. naszego zabiegania o wejście do tego ekskluzywnego klubu). (...).
Naszych:?: W ciągu 46 miesięcy naszej obecności w Unii Europejskiej otrzymaliśmy z UE 10.246.755.408,53 euro NETTO Ty to nazywasz jałmużną Jeżeli tak, to porównaj te kwotę z naszym deficytem budżetowym. W latach naszego zabiegania i przygotowywania do wejścia do tego ekskluzywnego klubu też otrzymaliśmy z UE olbrzymie pieniądze, chociaż wtedy nie płaciliśmy składek.
Trzeba przyznać, że chociaż pewnie przez przypadek, napisałeś prawdę - weszliśmy do ekskluzywnego klubu i teraz trzeba gonić tych , którzy są na czele. A temu właśnie , miedzy innymi, służą te miliardy, które otrzymujemy z UE.
Ps. Pieniądze które otrzymujemy z UE są „nasze” ale tylko w tym sensie, że są unijne, a my jesteśmy członkiem Unii, czyli współwłaścicielem tych wspólnych pieniędzy. Jednak gdyby patrzeć na to tak prymitywnie jak Ty, czyli zaściankowo – narodowo , to te pieniądze są przede wszystkim niemieckie, szwedzkie i innych bogatych krajów, które obecnie łożą na wyciągniecie nas z zacofania i biedy. .
|
N kwi 13, 2008 7:24 |
|
|
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Gruby kto Ci takich głupot naopowiadal..znów...
Nic mniej nie płacimy do wspólnej kasy jak bogate kraje..jest to 1% PKB....
Cytuj: Sebastian Musioł: Ile Polska wpłaca do wspólnej unijnej kasy? Wojciech Roszkowski: – Nasza składka wynosi w tej chwili około 1 procenta dochodu narodowego, tak jak wszystkich członków UE. Dla Polski jeden procent oznacza z grubsza 2,5 miliarda euro. A tutaj masz bilans "otwarcia"...wzróć uwagę o ilu pozycjach dostosowawaczych nie słyszałeś nawet, a ile wyrzeczeń kosztowało społeczeństwo dostosowanie się do UE i złodziejski "plan" Balcerowicza.... Cytuj: Bilans członkostwa w UE za 2004 r. (bilans optymistyczny)
6,99 mld euro (nasze składki i inwestycje) – 2,25 mld euro (wypłaty z UE) = 4,74 mld euro tj. 22,6 mld zł. Taką kwotę minimum - 22,6 mld zł (kurs z 04.2004 r.) - wyprowadzimy z budżetu RP do UE, zmniejszając o nią popyt w gospodarce kraju. Każdy z 38 mln Polaków odda do UE w 2004 r. przynajmniej 594 zł. Nic nam nikt za darmo nie daje....Jeżeli amsz inne zdanie to przedstaw liste "darmowych inwestycji unijnych w Polsce"...Nawet nie chciałbym by ktoś nam cokolwiek dawał, ostatni raz jak "otrzymaliśmy" Pałac Kultury w Warszawie, to przez ponad 40 lat płaciliśmy za niego...w socjalistycznje rodzinie... Koszty dostosowacze Polski....Jeszcze jedno....to nie prawda, ze my dostajemy najwięcej... Cytuj: Najwięcej z budżetu dla starej Unii
Głównymi beneficjentami budżetu UE są wciąż stare kraje UE. Największym Francja (13,5 mld), a po niej Hiszpania (12,9 mld), Niemcy (12,2 mld euro), Włochy (10,9 mld euro) oraz Wielka Brytania (8,3 mld euro).
Największe kwoty z funduszy strukturalnych trafiły do Hiszpanii (5,8 mld euro), a po niej do Niemiec, Włoch i Portugalii. Unia ładuje w nas kasę przede wszystkim w zniszczenie rolnictwa...i innych nie na ręke starym krajom unijnym gałęzią gospodarki....jak np rybołóstwo... Cytuj: Do Polski trafiło w ubiegłym roku z budżetu UE 5,3 mld euro, głównie w ramach wsparcia rolnictwa (2,142 mld) oraz funduszy strukturalnych (1,951 mld). Natomiast składki Warszawy do unijnej kasy wyniosły 2,175 mld euro, co Polsce daje na czysto dokładnie 2,997 mld euro w rozliczeniach z Unią.
Oczywiście te wszystkie sumy muszą byc jeszce wykorzystane przez Polskę, by je otrzymać....jezlei nie wykorzystamy wracaja do "wspólnej kasy"....
|
N kwi 13, 2008 8:24 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jednak gdyby patrzeć na to tak prymitywnie jak Ty, czyli zaściankowo – narodowo , to te pieniądze są przede wszystkim niemieckie, szwedzkie i innych bogatych krajów, które obecnie łożą na wyciągniecie nas z zacofania i biedy.
pisz za siebie.... 
|
N kwi 13, 2008 8:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz napisał(a): Gruby kto Ci takich głupot naopowiadal..znów... Nic mniej nie płacimy do wspólnej kasy jak bogate kraje..jest to 1% PKB.... (...) [.
Widzę,że pojęć brutto i netto jeszcze w Twojej szkole nie uczyli. Pewnie to bedzie w starszych klasach.
Proponuję wiec abyś podjął temat, gdy pojmiesz jaka jest w tym przypadku róznica międzuy płatnikiem netto a płatnikiem brutto.
Moze wtedy zrozumiesz na czym to polega,ze pieniadze o ktorych pisałem nie były nasze tylko niemioieckie - nasze i niemieckie według tego barbarzyńskiego podejścia znanego z organów wiadomego ojca 
|
N kwi 13, 2008 8:54 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Gdzie w Twoim zmanipulownym pojęciu, użyłem słow brutto-netto? Czy cytowany artykuł nie przedstawia kwoty netto?
Cytuj: Do Polski trafiło w ubiegłym roku z budżetu UE 5,3 mld euro, głównie w ramach wsparcia rolnictwa (2,142 mld) oraz funduszy strukturalnych (1,951 mld). Natomiast składki Warszawy do unijnej kasy wyniosły 2,175 mld euro, co Polsce daje na czysto dokładnie 2,997 mld euro w rozliczeniach z Unią.
Czy atakując mnie nieudolnie postarałes się choć przeczytać co napsiałem...barbarzyńco logicznego rozumowania....
|
N kwi 13, 2008 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1% PKB biedaka i 1% PKB bogatego nigdy nie stanowi równej kwoty
Jakby nie liczyc nasze dotacje z UE znacznie przewyższają owe 1%PKB. Nie wiem tylko czemu twócy plakatu nawołują do nie czytania "Dziennika"....przez dwa lata za rządów PiS był to niemal rządowy organ prasowy, a prezes Axell Springer O/Polska był częstym gościem Kancelarii Premiera J. Kaczyńskiego.
Przestali pisać peany i automatycznie awansowali do grona "ulubionej" GW...łaska pańska na pstrym koniu jeżdzi
Ciekawe kiedy padnie anatema na "Wprost", organ prasowy o korzeniach czysto komunistycznych a źródło informacji dla CBA, prokuratury w IVRP?
|
N kwi 13, 2008 9:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kosiarz napisał(a): Gdzie w Twoim zmanipulownym pojęciu, użyłem słow brutto-netto? Czy cytowany artykuł nie przedstawia kwoty netto? Cytuj: Do Polski trafiło w ubiegłym roku z budżetu UE 5,3 mld euro, głównie w ramach wsparcia rolnictwa (2,142 mld) oraz funduszy strukturalnych (1,951 mld). Natomiast składki Warszawy do unijnej kasy wyniosły 2,175 mld euro, co Polsce daje na czysto dokładnie 2,997 mld euro w rozliczeniach z Unią. Czy atakując mnie nieudolnie postarałes się choć przeczytać co napsiałem...barbarzyńco logicznego rozumowania....
Czy atakujac mnie nieudolnie nie zauwazyłeś sofisto dla ubogich,ze odnosiłem sie ni do tego cytatu lecz do Twojej AUTORSKIEJ wypowiedzi , brzmiacej tak:
[quote="kosiarz"]Gruby kto Ci takich głupot naopowiadal..znów... Nic mniej nie płacimy do wspólnej kasy jak bogate kraje..jest to 1% PKB.... (…) quote]
Dlaczego wzorze logicznego rozumowania inaczej, nie postarałeś się przeczytać i zrozumieć co napisałem wczesniej
Przecież nigdzie nie napisałem, że składka, która płacimy jest liczona inaczej niż dla innych państw.
Napisałem tylko, że te 10.246.755.408,53 euro to są pieniadze Niemiec, Szwecji i innych bogatych "starych" państw UE - jezeli rozumować w stylu Stanisława Adama of kurz 
|
N kwi 13, 2008 9:37 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): 1% PKB biedaka i 1% PKB bogatego nigdy nie stanowi równej kwoty  W klasycznej matematyce nie, ale w kreatywnej, socjalizującej matematyce nie takie cuda są możliwe. Przy czarodziejach ze stajni toruńskiej nawet magik Tusk wypada blado  Gruby napisał(a): Dlaczego wzorze logicznego rozumowania inaczej, nie postarałeś się przeczytać i zrozumieć co napisałem wczesniej
Zaprawdę powiadam Ci, wielka jest Twoja wiara Gruby 
|
N kwi 13, 2008 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oto cud Tuska.
Najważniejsze niusy TVN24 na dziś:
1. Co PZPN zrobi z korupcją?
2. Schetyna: dymisja Listkiewicza nie wystarczy
3. Prezesowi Cracovii grozi
5 lat
4. Trzebiatów zalewa coraz bardziej
5. Dwa wypadki karetek
6. Gangster zastrzelony przed własnym blokiem
7. Śmierć polskich płetwonurków
8. Rutkowskiemu grozi powrót do aresztu?
9. Odnalazła się poszukiwana 12-latka z Elbląga
Spytacie się i co z tego?
A to, że gdy przy władzy był PiS, to na łamach TVN24 były na okrągło tematy srticte polityczne ośmieszające PiS i cała energia TVN24 była temu celowi poświęcona.
Teraz gdy przy władzy jest pupilek TVN24 pisza i nadaje o p.ie.rd.ołach rodem z tabloidów.
TVN24 zaczyna upodabniać się do Faktów i Superekspresu. Wstyd.
Cel polityczny został osiągnięty i teraz zostały tylko tematy zastępcze rodem z korowych czasopism.
Tematy politycznie niewygodne zbywa się milczeniem.
Zapadła błoga cisza.
|
N kwi 13, 2008 11:07 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Gruby zawsze to samo....
Więc jeszcze raz...
Jezeli unia ustala, że płacona kwota jest równa 1% PKB danego kraju, to nie jest to nic więcej jak zrównanie możliwości gospodarek.
Gospodarka Niemiecka jest kilkakrotnie "bogatsza" od naszej, a procent PKB przekazywany do wspolnej unuijnej kasy jest ten sam.
Można by było powiedzieć, ze wiecej płacą gdyby płacili np 2 % PKB...
Oczywiście, można by było przyjąć, ze dostajemy wiecej pieniązkow jak inne kraje unijne,...ale dla tych co umieją czytać, przecież pisałem...
Cytuj: Najwięcej z budżetu dla starej Unii
Głównymi beneficjentami budżetu UE są wciąż stare kraje UE. Największym Francja (13,5 mld), a po niej Hiszpania (12,9 mld), Niemcy (12,2 mld euro), Włochy (10,9 mld euro) oraz Wielka Brytania (8,3 mld euro).
Największe kwoty z funduszy strukturalnych trafiły do Hiszpanii (5,8 mld euro), a po niej do Niemiec, Włoch i Portugalii. Najśmieszniejsze jest to...że chyba nikt z "komentatorow" nie przeczytal co pisalem...ale wzrorowali sie na tym co Alus napsiała... Cytuj: 1% PKB biedaka i 1% PKB bogatego nigdy nie stanowi równej kwoty Suszę zęby ale skala wyrzeczen jest wieksza w przyapdku "biedaka".... To jest jak z podatkiem dochodowym...który liberalni ? socjaliści chca wprowadzać...ktoś zarabia 1000 zl i płaci 100 zł, ktos inny zarobi 10000 i zapłaci 1000 zł...tylko jaka jest siła nabywacza tych sum? Cytuj: czemu twócy plakatu nawołują do nie czytania "Dziennika"....przez dwa lata za rządów PiS był to niemal rządowy organ prasowy, a prezes Axell Springer O/Polska był częstym gościem Kancelarii Premiera J. Kaczyńskiego. tak to chcieli widzieć wyznawcy pana Donalda. Cytuj: Czy atakujac mnie nieudolnie nie zauwazyłeś sofisto dla ubogich,ze odnosiłem sie ni do tego cytatu lecz do Twojej AUTORSKIEJ wypowiedzi , brzmiacej tak: a to ciekawe...bo odniosłeś się w taki sposob.... Cytuj: Widzę,że pojęć brutto i netto jeszcze w Twojej szkole nie uczyli. Pewnie to bedzie w starszych klasach.
Proponuję wiec abyś podjął temat, gdy pojmiesz jaka jest w tym przypadku róznica międzuy płatnikiem netto a płatnikiem brutto. Moze wtedy zrozumiesz na czym to polega,ze pieniadze o ktorych pisałem nie były nasze tylko niemioieckie - nasze i niemieckie według tego barbarzyńskiego podejścia znanego z organów wiadomego ojca Razz Razz Razz
Więc 1% dla wszystkich to sprawiedliwe czy nie.."liberalny" SweetChild-zie ...? I dlaczego z "pomocy" większej jak Polska korzystają bogate panstwa UE...? Bo więcej wpłacają? czy "biedakowi" takiemu jak chce się nazywać Gruby nie należałaby sie wieksza pomoc..?
Radzę jednak zajrzeć w linki które podałem, a nie komentowac tego co nie pisałem.
|
N kwi 13, 2008 11:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris - dziś jest niedziela, dwa lata temu TVN@$ podawałby podobne bryndzowate "informacje" - nie da sie na siłe tworzyc newsów.
Mnie bardziej zbulwersowało zafundowanie biletów przez TVN dla "Cyryla i Metodego" głoszących "dobrą nowinę" zacofanej Polsce - jak to ujęła fachowo p. Gretkowska.
Nie ogladałam "Teraz my" z "Cyrylem i Metodym"...ale zapadła po programie cisza - media nie wpadły w zachwyt, widocznie oglądałność była mizerna
I to jest głupie 'ewangelizowanie" zacofanych Polaków 
|
N kwi 13, 2008 11:18 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
osiris napisał(a): Oto cud Tuska. Najważniejsze niusy TVN24 na dziś:
1. Co PZPN zrobi z korupcją? 2. Schetyna: dymisja Listkiewicza nie wystarczy 3. Prezesowi Cracovii grozi 5 lat 4. Trzebiatów zalewa coraz bardziej 5. Dwa wypadki karetek 6. Gangster zastrzelony przed własnym blokiem 7. Śmierć polskich płetwonurków 8. Rutkowskiemu grozi powrót do aresztu? 9. Odnalazła się poszukiwana 12-latka z Elbląga
Spytacie się i co z tego? A to, że gdy przy władzy był PiS, to na łamach TVN24 były na okrągło tematy srticte polityczne ośmieszające PiS i cała energia TVN24 była temu celowi poświęcona. Teraz gdy przy władzy jest pupilek TVN24 pisza i nadaje o p.ie.rd.ołach rodem z tabloidów. TVN24 zaczyna upodabniać się do Faktów i Superekspresu. Wstyd. Cel polityczny został osiągnięty i teraz zostały tylko tematy zastępcze rodem z korowych czasopism. Tematy politycznie niewygodne zbywa się milczeniem. Zapadła błoga cisza.
Za rządu PiSu- onet pana Waltera i Wejcharta, działaczy WSI..wygladal by w ten sposób;...
1. Polowanie "na czarownice"? PZPN osaczony.
2. Czy Ziobro aresztuje Listkiewicza?/Schetyna: dymisja Listkiewicza nie wystarczy
3. Walka z przedsiębiorcami- PiS walczy z oligarchami/Prezesowi Cracovii grozi 5 lat
4. Rząd nie radzi sobie z skutkami powodzi/Trzebiatów zalewa coraz bardziej
5. Dziurawe drogi przyczyną wypadków/Dwa wypadki karetek
6. Śmierć podejrzanego, policja wyjasnia okoliczności/Gangster zastrzelony przed własnym blokiem
7. Polski rzad wyjaśnia śmierć turystów w Egipcie /ile to nas bedzie kosztowalo?//Śmierć polskich płetwonurków
I jeszcze z spraw gospodarczych..../scenariusz PiS-owski/
1. Drastyczne podwyżki cen
2 Strefa biedy się powiększa
3 Przez besse na giełdzie, ubędzie tysiące miejsc pracy
4 Polacy nie wrócą do Polski, z powodu rzadu PiS-u
5 Euro 2012 zagrożone - Włosi zacierają rece
6 Inflacja pożera nasz zarobki i oszczedności
7 Rzad nie wywiązuje się obietnic wyborczych
8 Posłowie i Senatorowie się lenią...itp...
8. Rutkowskiemu grozi powrót do aresztu?
9. Odnalazła się poszukiwana 12-latka z Elbląga 
|
N kwi 13, 2008 11:23 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Alus: Jestem mile zaskoczony.
Może będą z Ciebie jeszcze ludzie. Jak przygrzeją ci twoi światli reformatorzy powyżkami energii, jadełka, czynszem, liniowym podatkiem (równoważność 1% dla bogatego i biednego już znasz).
Może to będzie taki katalizator wewnętrznej przemiany?
Z zaciekawieniem zaczekam na efekt.
N kwi 13, 2008 11:33 |
|
|
|