Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 ,,Antykoncepcja" po stosunku 

Czy według Ciebie antykoncepcja postkoitalna to aborcja?
Tak 48%  48%  [ 14 ]
Nie 52%  52%  [ 15 ]
Liczba głosów : 29

,,Antykoncepcja" po stosunku 
Autor Wiadomość

Cytuj:
A mógłbyś je powtórzyć?

Tak ciężko kliknąć stronę wcześniej?

Cytuj:
No tak, ale to wszystko jest o tych dwuskładnikowych, a jednoskładnikowe?

Cytuj:
Jeśli się czymś podpieram, to raczej niezmiennym prawem Boskim, które uznaje życie od momentu zapłodnienia. Medycyna tylko potwierdza ten fakt. A co ty z tym zrobisz to już twoja sprawa.

No to się zdecyduj bo raz piszesz, że powołujesz się na medycynę, a raz, że na prawo boże, to ja juz nie wiem. Teraz załóżmy, że medycyna mówi, że życie zaczyna się od połączenia komórek, a co jak zmieni zdanie za X lat?

Bo Bóg wprost nigdzie nie powiedział, że życie się właśnie wtedy zaczyna, to medycyna określiła.

Cytuj:
Nie można również zabronić stosowania środków antynidacyjnych w taki sposób, aby nie były one rozpowszechniane.

Hm, a załóżmy, że sejm chce przeforsować ustawę, która by w Polsce zabraniała sprzedaży takich pigułek, o których pisałaś. Gdyby było referendum - byłabyś za czy przeciw?

Mroczny uważałam to za oczywiste i wałkowane wielokrotnie w innym wątku, dlatego nie odpowiadałam. działanie środków jednoskładnikowych
ogranicza się do zmian w błonie śluzowej macicy, zaburzenia perystaltyki jajowodów, zmiany wyglądu śluzu i do zmian w szyjce. Natomiast w większości przypadków nie blokują jajeczkowania.
Oczywistym wobec powyższego jest fakt, że dochodzi do zapłodnienia, natomist nie dochodzi do implantacji z powodu upośledzenia funkcji błony śluzowej macicy.
Co do dalszej twojej wypowiedzi - Prawo Boże nie stoi w tym przypadku w sprzeczności z osiągnięciami medycyny, więc gdzie widzisz problem?
Na temat życia i jego powstania jasno wypowiada się nauka Kościoła. Kościół jest przekazicielem i wyrazicielem Prawa Boskiego - jeśli o to pytasz.

A co do referendum - po co ci moja opinia?

Pt kwi 25, 2008 14:44

Mroczny uważałam to za oczywiste i wałkowane wielokrotnie w innym wątku, dlatego nie odpowiadałam. działanie środków jednoskładnikowych
ogranicza się do zmian w błonie śluzowej macicy, zaburzenia perystaltyki jajowodów, zmiany wyglądu śluzu i do zmian w szyjce. Natomiast w większości przypadków nie blokują jajeczkowania.
Oczywistym wobec powyższego jest fakt, że dochodzi do zapłodnienia, natomist nie dochodzi do implantacji z powodu upośledzenia funkcji błony śluzowej macicy.

Więc nie są, jak to mówisz, wczesnoporonne.

Cytuj:
Co do dalszej twojej wypowiedzi - Prawo Boże nie stoi w tym przypadku w sprzeczności z osiągnięciami medycyny, więc gdzie widzisz problem?
Na temat życia i jego powstania jasno wypowiada się nauka Kościoła. Kościół jest przekazicielem i wyrazicielem Prawa Boskiego - jeśli o to pytasz

No nie stoi, ale to medycyna określiła kiedy życie się zaczyna bo w prawie bożym jakim jest Biblia nic na ten temat nie ma. Dlatego pytam, co będzie jak za X lat medycyna stwierdzi, że życie człowieka zaczyna się jednak nieco później?

Cytuj:
A co do referendum - po co ci moja opinia?

Czysta ciekawość. ;p

Pt kwi 25, 2008 14:55

flippiarz napisał(a):
Jak pójdziesz do prawnika i powiesz mu, że antynidacyjne oznacza...
Kiedyś.... nie będzie nas sądził żaden prawnik, WHO czy ktokolwiek inny, tylko Bóg. Ale można oczywiście nie uznać i tego faktu....

Przestań wycierać sobie buzię Bogiem, ja mówię o prawie które Cię obowiązuje i znaczeniu słów, a nie Bogu, bo on w tym momencie ma takie znaczenie, że z jego łaski podlegasz prawu polskiemu.

monika001 napisał(a):
To nie bałagan w używaniu definicji. To kwestia odpowiedzialności moralnej i uznania/nieuznania jej we własnym sumieniu. Dziś medycyna za początek nowego życia ludzkiego uznaje moment zapłodnienia. I to nie są już jakieś dywagacje które mogą być rozważane stricte w kategoriach wiary, czy jej braku. To fakty potwierdzone w wyniku badań i analiz medycznych.[/b]

Nie ma znaczenia.
Przeczytaj tytuł wątku, przeczytaj pierwszy post - tu chodzi o prawo ludzkie, kwestie moralne są rozważane w kilku innych wątkach. A w kwestiach pojęciowych i prawnych w Polsce obowiązuje z Bożej łaski definicja WHO.

Pt kwi 25, 2008 15:03

Przeczytaj tytuł wątku, przeczytaj pierwszy post - tu chodzi o prawo ludzkie, kwestie moralne są rozważane w kilku innych wątkach. A w kwestiach pojęciowych i prawnych w Polsce obowiązuje z Bożej łaski definicja WHO.

Nijak do definicji WHO ma się ustawa z dnia 7 stycznia 1993 roku, o planowaniu rodziny, ochronie plodu ludzkiego i warunkow dopuszczalnosci przerywania ciazy, gdzie czytamy (jak już pisała na początku wątku Nadzieja, wg tejże::
Kazda istota ludzka ma od chwili poczecia przyrodzone prawo do zycia, a zycie i zdrowie dziecka od chwili jego poczecia pozostaje pod ochrona prawa (z wyjatkiem 3 sytuacji, gdy dopuszczana jest aborcja).

Póki co, obecnie w Polsce obowiązują polskie akty prawne i nie ma nadrzędności prawa innego. I proszę bez zgryźliwości z łaski swojej.
Sfolguj z emocjami.[/b]

Pt kwi 25, 2008 17:16

A co do pigułek "po" - są w Polsce zarejestrowane jako środki antykoncepcyjne. Dlatego dopuszczono je do sprzedaży.
Silne lobby firm farmaceutycznych zainteresowane jest przede wszystkim zwiększaniem zysku. Kampanie marketingowe nastawione są na promocję i sprzedaż tych i innych antykoncepcyjnych środków hormonalnych. Celowo pomija się i ukrywa ich działanie abortywne wmawiając pacjentkom, że takowego nie ma.
To jest gra o ogromną kasę.

Pt kwi 25, 2008 18:06

No bo takowego nie ma. Skoro nasze prawo nie określa terminu poczęcia to nie może zabronić sprzedaży tabletek po. Logika.

Poza tym tak jak mówię - jednoskładnikowe nie są "wczesnoporonne".

I z tym lobby to ja bym tak nie mówił bo to trochę śmiechowe. Jak tak czytałem wypowiedzi ludzi na necie, nawet na forach dla nastolatków, to nawet oni wiedzą, że większość pigułek ma podwójne działanie. Dlatego nie pisz, że jest to ukrywane czy nie do końca przekazywane bo ludzie naprawdę o tym wiedzą. Tylko, że dla nich żadne wywoływanie poronienia to nie jest. I ja się z nimi raczej zgadzam.

Pt kwi 25, 2008 18:48

.. ja mówię o prawie które Cię obowiązuje i znaczeniu słów, a nie Bogu, bo on w tym momencie ma takie znaczenie, że z jego łaski podlegasz prawu polskiemu.

Odniesienie do wiary ma istotne znaczenie. Dział, w którym piszesz nazywa się z Bożej Łaski Rodzina chrześcijańska - a nie rodzina buddyjska.
A o polskim prawie było wyżej.

mroczny napisał(a):
.........Tylko, że dla nich żadne wywoływanie poronienia to nie jest.

Dla nich może i nie jest, dla ciebie również.
Wszystko zostało wyżej już wyjaśnione z medycznego punktu widzenia. I twoje itp osobiste poglądy nie mają w tym względzie żadnego znaczenia.
Prawda jest obiektywna. Niezależna od tego, co kto uważa/uznaje/ nieuznaje. O tym też już było.

Pt kwi 25, 2008 20:13

Prawda jest obiektywna.

Chciałabyś.

So kwi 26, 2008 5:02

Nijak do definicji WHO ma się ustawa z dnia 7 stycznia 1993 roku, o planowaniu rodziny, ochronie plodu ludzkiego i warunkow dopuszczalnosci przerywania ciazy, gdzie czytamy (jak już pisała na początku wątku Nadzieja, wg tejże::
Kazda istota ludzka ma od chwili poczecia przyrodzone prawo do zycia, a zycie i zdrowie dziecka od chwili jego poczecia pozostaje pod ochrona prawa (z wyjatkiem 3 sytuacji, gdy dopuszczana jest aborcja)..[/b]

Jak znaleźć tą ustawę w necie albo można prosić o jakiegoś linka do niej?

Mroczny Pasażer napisał(a):
I z tym lobby to ja bym tak nie mówił bo to trochę śmiechowe. Jak tak czytałem wypowiedzi ludzi na necie, nawet na forach dla nastolatków, to nawet oni wiedzą, że większość pigułek ma podwójne działanie. Dlatego nie pisz, że jest to ukrywane czy nie do końca przekazywane bo ludzie naprawdę o tym wiedzą. Tylko, że dla nich żadne wywoływanie poronienia to nie jest. I ja się z nimi raczej zgadzam.

Nie wiem jakie odwiedzasz forum, chyba jakieś specjalistyczne, ale spróbuj zapytać kogoś ze swoich znajomych czy wie jak działa tabletka antykoncepcyjna. Pewnie ci powie, że nie dopuszcza do zapłodnienia.
U mnie w szkole była ostatnio taka sytuacja, że próbowałam poruszyć na lekcji religii temat tabletek ,,po" i ich działania, o którym pisałam wcześniej to ludzie(18 letni) patrzyli na mnie jak na przypysza z Marsa i pytali co ja gadam przecież tabletki ,,po" mają nie dopuścić do zapłodnienia i nie niszczą żadnego zarodka, bo go nie ma. I zapewne tak właśnie myśli większość osób o tabletkach.

So kwi 26, 2008 8:30

Ustawa była zmieniana ustawą z sierpnia 96 r.
Oto link do aktualnej treści ustawy:

http://www.erodzina.com/index.php?id=29,309,0,0,1,0

Gdzie czytamy:
Cytuj:
Art. 1. Prawo do życia podlega ochronie, w tym również w fazie prenatalnej w granicach określonych w ustawie.

i dalej:
Cytuj:
Art. 4a. 1. Przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy:

1) ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej,

2) badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu,

3) zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego.

Jeżeli ciążę prawnie określa się wg definicji WHO,
to jestem ciekawa jak mają się do powyższego zmiany w kodeksie cywilnym i karnym, gdzie nie funkcjonuje określenie "ciąża", tylko pojęcie "dziecko poczęte". Przepisy nadal stanowią, że:

kodeks cywilny:
Cytuj:
Art. 6. W Kodeksie cywilnym wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 8: a) dotychczasową treść oznacza się jako § 1, b) dodaje się § 2 w brzmieniu:

"§ 2. Zdolność prawną ma również dziecko poczęte; jednakże prawa i zobowiązania majątkowe uzyskuje ono pod warunkiem, że urodzi się żywe."

dalej z kodeksu karnego:

Cytuj:

"Art.23b. § 1. Dziecko poczęte nie może być przedmiotem działań innych niż te, które służą ochronie życia i zdrowia jego lub jego matki, z wyjątkiem działań określonych w § 2.

§ 2. Dopuszcza się badania przedurodzeniowe nie zwiększające wyraźnie ryzyka poronienia, w przypadku gdy:

1) dziecko poczęte należy do rodziny obciążonej genetycznie,

2) istnieje podejrzenie występowania choroby genetycznej możliwej do wyleczenia, zaleczenia bądźć ograniczenia jej skutków w okresie płodowym,

3) istnieje podejrzenie ciężkiego uszkodzenia płodu,"

2) po art. 149 dodaje się art. 149a i 149b w brzmieniu:

"Art. 149a. § 1. Kto powoduje śmierć dziecka poczętego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2.

So kwi 26, 2008 11:11

spróbuj zapytać kogoś ze swoich znajomych czy wie jak działa tabletka antykoncepcyjna. Pewnie ci powie, że nie dopuszcza do zapłodnienia.
U mnie w szkole była ostatnio taka sytuacja, że próbowałam poruszyć na lekcji religii temat tabletek ,,po" i ich działania, o którym pisałam wcześniej to ludzie(18 letni) patrzyli na mnie jak na przypysza z Marsa i pytali co ja gadam przecież tabletki ,,po" mają nie dopuścić do zapłodnienia i nie niszczą żadnego zarodka, bo go nie ma. I zapewne tak właśnie myśli większość osób o tabletkach.

Ot, świadomość wielu młodych ludzi nt seksualności.
Wiele dziewczyn/kobiet nt działania pigułek/tabletek wie tyle, że stosując je nie zachodzą w ciążę. Nie czytają ulotek, nie interesują się zagadnieniem głębiej, bo i po co?
Żeby była jasność: nie mówię wszystkie, mówię wiele.

So kwi 26, 2008 11:29

A co do pigułek "po" - są w Polsce zarejestrowane jako środki antykoncepcyjne. Dlatego dopuszczono je do sprzedaży.
Silne lobby firm farmaceutycznych zainteresowane jest przede wszystkim zwiększaniem zysku. Kampanie marketingowe nastawione są na promocję i sprzedaż tych i innych antykoncepcyjnych środków hormonalnych. Celowo pomija się i ukrywa ich działanie abortywne wmawiając pacjentkom, że takowego nie ma.
To jest gra o ogromną kasę.

Zaraz, zaraz czegoś tutaj nie rozumiem.
Skoro wcześniej zostało wspomniane, że działanie uniemożliwiające implantacje zarodka mają również zwykłe tabletki antykoncepcyjne - jednoskładnikowe, bo nie zatrzymują w większości przypadków owulacji, oraz dwuskładnikowe, gdyż działają wielotorowo to w takim razie nie tylko tabletki ,,po" ale także wszystkie hormonalne środki antykoncepcyjne powinny być zakazane. Więc pisząc że środki ,,po" są dostępne gdyż są zalegalizowane jako antykoncepcyjne zaprzeczasz sama sobie.
Widać w ten sposób że jednak życie człowieka jest chronione od momentu osadzenia się zarodka w macicy.
A propo ustawy którą przytoczyłaś - owszem jest tam użyte stwierdzenie życie poczęte, ale nie jest do końca sprecyzowane, bo życiem poczętym może być różnież 12 czy 24 tygodniowy płód i tak mogą to niektórzy rozumieć. Dopóki bowiem nie ma nigdzie zapisu ,,od momentu poczęcia" to każdy ,,życie poczęte" może to sobie interpretować jak chce.

Teraz widać wyraźnie logikę kogoś kto legalizował tabletki ,,72 godziny po". Pomyślał, że jeśli są dopuszczone do sprzedarzy tabletki antykoncepcyjne, które mogą nie dopuszczać do implantacji zarodka, to dlaczego mają być niedopuszczone tabletki ,,po" które działają przecież podobnie. I tu jest sedno.

So kwi 26, 2008 11:43

.. Więc pisząc że środki ,,po" są dostępne gdyż są zalegalizowane jako antykoncepcyjne zaprzeczasz sama sobie.

Nie ma w tym żadnej sprzeczności. Wszystkie dostępne w Polsce środki są zarejestrowane jako środki antykoncepcyjne - dlatego dostępne w sprzedaży. Podobnie jest przecież ze spiralą, o której powszechnie wiadomo, że "pomaga" usuwać zaimplantowany zarodek. Też jest klasyfikowana jako środek antykoncepcyjny.

Antykoncepcja - zgodnie z definicją WHO, to działanie mające na celu zapobieżenie niezaplanowanemu poczęciu dzieckaw trakcie stosunku płciowego nie wymagające od partnerów zaniechania współżycia (choćby na kilka dni).

Ja widzę sprzeczność w pomieszaniu pojęć w samej definicji, bo nie ma tu mowy o zapobieganiu ciąży, a jest mowa o zapobieganiu poczęciu dziecka. Wynikałoby z tego, że wg WHO termin "poczęcie dziecka" = "ciąża" = moment zagnieżdżenia zarodka, a nie moment zapłodnienia.

Dla chrześcijanina taka terminologia jest nie do przyjęcia.

So kwi 26, 2008 12:06

Odniesienie do wiary ma istotne znaczenie. Dział, w którym piszesz nazywa się z Bożej Łaski Rodzina chrześcijańska - a nie rodzina buddyjska.

Wiem jak się nazywa i nie kojarzę aby bycie chrześcijaninem zwalniało od poprawnego używania zdefiniowanych pojęć i zwalniało od podlegania prawu polskiemu :)
A jak widzę prawo to jest dosyć niejednoznacznie sformułowane...
Choćby pojęcia "ciąża" i "dziecko poczęte" są używane zamiennie, a nie oznaczają tego samego, nie ma także definicji pojęć.

monika001 napisał(a):
Dla chrześcijanina taka terminologia jest nie do przyjęcia.

To nie jest kwestia chcenia czy niechcenia, bo te terminy coś znaczą i w jakimś celu. Zawsze możesz używać innych terminów jeśli te Ci nie odpowiadają.

Najśmieszniej, że ja się z tobą ogólnie zgadzam Moniko, tylko nie mogę zaakceptować treści i formy tego co napisałaś.

So kwi 26, 2008 16:09

Nie ma w tym żadnej sprzeczności. Wszystkie dostępne w Polsce środki są zarejestrowane jako środki antykoncepcyjne - dlatego dostępne w sprzedaży. Podobnie jest przecież ze spiralą, o której powszechnie wiadomo, że "pomaga" usuwać zaimplantowany zarodek. Też jest klasyfikowana jako środek antykoncepcyjny.

Ponawiam moje pytanie, bo widze, że go chyba nie zrozumiałaś. Dlaczego w Polsce zalegalizowane są hormonalne środki antykoncepcyjne(nie pisze o spirali i tabletkach ,,po" ale w ogóle o antykoncepcyjnych tabletkach) skoro podobno dziecko jest chronione od chwili poczęcia? Przecież zgodnie z tym co napisałaś wcześniej również dwuskładnikowe i jednoskładnikowe tabletki mogą mieć działanie niedopuszczające do implantacji zarodka.

So kwi 26, 2008 20:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona