Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Czy bóg istnieje? Jeśli tak, dlaczego jest złośliwy. 
Autor Wiadomość

To tylko film. Jeśli w moim filmie krasnoludek będzie mówił, że istnieje król krasnoludków, to nie jest to żadnym dowodem na prawdziwość tego.
to był dokument w którym wykorzystano fragmenty prawdziwych nagrań

Śr kwi 16, 2008 14:52

polecam ten film.miał tytuł:"egzorcyzmy Anneliese Michel''

Śr kwi 16, 2008 14:55

Chwalisz się że przeczytałaś największe dzieła teologiczne a wiedzy zupełnie tobie brak.

Czytałaś "Summę teologiczną" Św. Tomasza z Akwinu tom 12 o wadach i grzechach?
Ja tak i wiem że tam jest wyjaśniony stosunek Boga do zła i grzechu.
A Czytałaś "Państwo Boże" Św. Augustyna?
A Od Boecjusza "O Pocieszeniu jakie daje filozofia" czytałaś?

W wszystkich tych książkach znalazłem odpowiedź na to pytanie co tu postawiłaś. Jeśli naprawdę jesteś taka oczytana t w jaki sposób o tym nie wiesz?

Po pierwsze jestem ON.
Summę czytałem, po Państwo Boże sięgnę w najbliższym czasie. Wiesz, argumenty Tomasza z Akwinu do mnie nie przemawiają.

N kwi 27, 2008 19:16

reczula, co to za bzdury wypisujesz w stopce?

Chrystus zwyciężył śmierć, grób jest pusty.
Chyba że wierzysz przekupionym rzymskim żołnierzom??

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn kwi 28, 2008 20:25

reczula, co to za bzdury wypisujesz w stopce?

Chrystus zwyciężył śmierć, grób jest pusty.
Chyba że wierzysz przekupionym rzymskim żołnierzom??

Nie. Akurat w tej sprawie zgadzam się z poglądami Nietzschego.

Pn kwi 28, 2008 20:34

Przepraszam za dubla, ale jeszcze coś chciałem do pisać po głębszej refleksji.
Wątpię, Christos był osobowym Bogiem. Wątpię też, że istnieje jakakolwiek Siła Najwyższa, w formie osobowej, bądź nieosobowej. Nietzschemu chodziło o to, że zabiliśmy moralność i teleologię chrześcijańską. Nie chodzi o to, że bóg jest fizycznie martwy. Jeśli ktoś odrzuca wiarę chrześcijańską, pozbawiony jest też prawa do moralności chrześcijańskiej. Mnie to pasuje ponieważ jestem relatywistą w tych sprawach.

Pn kwi 28, 2008 20:47

Dlaczego więc ustalił reguły które są nieuczciwe ?

co masz na myśli?

Pn kwi 28, 2008 20:51

przepraszam za w/w posta, coś mi się pomieszało :x :oops:

Pn kwi 28, 2008 20:53

Jeśli ktoś odrzuca wiarę chrześcijańską, pozbawiony jest też prawa do moralności chrześcijańskiej. Mnie to pasuje ponieważ jestem relatywistą w tych sprawach.

Przeciez to co napisałeś to cynizm w najczystszej postaci...
I w dodatku to nieprawda. Nawet jeśli nie jesteś chrześcijaninem, zostałeś jako człowiek tak skonstruowany, że naturalnym jest wybieranie dobra a odrzucanie zła.

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn kwi 28, 2008 21:05

Ponadto na te "trudne" pytania Nietzschego są bardzo proste odpowiedzi. Udzielił ich sam Bóg realizując swój Plan Zbawienia

reczula napisał(a):
Jakże się pocieszymy, mordercy nad mordercami?

50 dni po zmartwychwstaniu Jezusa, zsyła On na swoich uczniów Ducha Świętego - Pocieszyciela, tak że głoszą i żyją w radości i bez lęku. Tej radości nikt i nic nie jest im w stanie odebrać. Co ciekawe dziś Duch Święty działa równiez z wielką mocą, tak że ja równiez odczuwam jego obecność i mam radość z bycia dzieckiem Boga.

reczula napisał(a):
kto zetrze z nas tę krew?

Właśnie na tym polega cały "pic" aby nie ścierać z siebie tej krwi, ponieważ została ona wylana przez Jezusa "na nas i na dzieci nasze", po to aby obmyć ciebie i mnie ze zła które uczyniłeś i jeszcze uczynisz. Nie zanurzyć się we krwi Jezusa, to tak jakbyś będąc brudny i mając przed soba jezioro krystalicznie czystej wody, próbował szorować się piaskiem.

reczula napisał(a):
Jakaż woda obmyć by nas mogła?

Woda która wypłynęła z boku Jezusa mówi sama za siebie. Jezus nie chce twoich wyrzutów sumienia, że został ukrzyżowany przez podobnych nam ludzi, ale twojej wiary, że w Jego ranach jest twoje zdrowie.

Pozdr
Dabar

Pn kwi 28, 2008 21:28

a na pytanie jakie są liczby w następnym lotku bóg też dał odpowiedź?

Pn kwi 28, 2008 23:35

a na pytanie jakie są liczby w następnym lotku bóg też dał odpowiedź?

Nieważne skąd, ale donikąd

Wt kwi 29, 2008 7:09

Bóg jest miłosierny ale jest też sprawiedliwy, każdy otrzyma swoją zapłatę...

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

Wt kwi 29, 2008 11:03

reczula napisał(a):
Jeśli ktoś odrzuca wiarę chrześcijańską, pozbawiony jest też prawa do moralności chrześcijańskiej. Mnie to pasuje ponieważ jestem relatywistą w tych sprawach.

Przeciez to co napisałeś to cynizm w najczystszej postaci...
I w dodatku to nieprawda. Nawet jeśli nie jesteś chrześcijaninem, zostałeś jako człowiek tak skonstruowany, że naturalnym jest wybieranie dobra a odrzucanie zła.

Wszystko zależy od sytuacji. Podam przykład.
Jest wojna. Ukrywasz się w piwnicy, wraz z grupką krewnych i znajomych. Nagle twoje najmłodsze dziecko zaczyna płakać. Na zewnątrz są żołnierze. Jeśli je usłyszą, zabiją was wszystkich.
Co robisz w tej sytuacji?

Dusisz to dziecko? Czy pozwalasz, żeby przez nie rozstrzelali Ciebie, je, twoich krewnych i znajomych?

Wt kwi 29, 2008 14:21

Ponadto na te "trudne" pytania Nietzschego są bardzo proste odpowiedzi. Udzielił ich sam Bóg realizując swój Plan Zbawienia

50 dni po zmartwychwstaniu Jezusa, zsyła On na swoich uczniów Ducha Świętego - Pocieszyciela, tak że głoszą i żyją w radości i bez lęku. Tej radości nikt i nic nie jest im w stanie odebrać. Co ciekawe dziś Duch Święty działa równiez z wielką mocą, tak że ja równiez odczuwam jego obecność i mam radość z bycia dzieckiem Boga.

Właśnie na tym polega cały "pic" aby nie ścierać z siebie tej krwi, ponieważ została ona wylana przez Jezusa "na nas i na dzieci nasze", po to aby obmyć ciebie i mnie ze zła które uczyniłeś i jeszcze uczynisz. Nie zanurzyć się we krwi Jezusa, to tak jakbyś będąc brudny i mając przed soba jezioro krystalicznie czystej wody, próbował szorować się piaskiem.

Woda która wypłynęła z boku Jezusa mówi sama za siebie. Jezus nie chce twoich wyrzutów sumienia, że został ukrzyżowany przez podobnych nam ludzi, ale twojej wiary, że w Jego ranach jest twoje zdrowie.

Pozdr
Dabar

Nie chodzi przecież o FIZYCZNĄ śmierć boga, tylko o zanik moralności i teleologi chrześcijańskiej. To po prostu taka METAFORA.

AD1. To jest naiwne stwierdzenie opierające się tylko na relacji uczniów. Zaryzykuję stwierdzenie, że byli oni zafascynowani (jeśli nie zaślepieni) jego naukami, więc nie mogli się pogodzić z jego śmiercią.

AD2. Bez komentarza. Czy całe swoje poglądy opierasz na Biblii? Jeśli tak to polecam książkę "The God Delusion" R. Dawkinsa

Wt kwi 29, 2008 14:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona