Seweryn i Jego definicja ateisty
Autor |
Wiadomość |
Atei
|
 Seweryn i Jego definicja ateisty
Zauważyłem, że Seweryn często używa takiego argumentu:
Ktoś jest zły, to musi być Ateistą. Nieważne jest to, czy wierzy, czy też nie, ale Ateistą jest bo nie jest uczniem Jezusa, itd.
Każdy chyba to już spotkał wielokrotnie.
Mam takie pytania do wszystkich podzielających opinie Seweryna:
1. Czy wyznawca Zeusa, Allacha, czy innego boga z wyjątkiem Jahwe, jest Ateistą ponieważ nie jest uczniem Jezusa?
2. Dlaczego dobro bez zła jest zarezerwowane tylko wyznawcom Jahwe i Jezusa?
3. Dlaczego osoba dokonująca wielkiej zbrodni staje się automatycznie Ateistą mimo tego, że nadal wierzy w boga?
4. Dlaczego Ateista dokonujący dobra nie staje się analogicznie Teistą?
Przepraszam za głupie pytania, ale musiałem je sprowadzić do poziomu omawianego argumentu.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 29, 2008 21:32 |
|
|
|
 |
R6
|
Oj, ten Seweryn to chyba sobie dowcipy z nas robi a my tak przeżywamy wytwory jego geniuszu jakby były pisane serio.
Jak inaczej wytłumaczyć treść jego niektórych wypowiedzi?
Chciałem dodać, że zdecydowanie nie uznaję roku 2008 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt kwi 29, 2008 21:38 |
|
 |
Rojza Genendel
|
R6 napisał(a): Oj, ten Seweryn to chyba sobie dowcipy z nas robi a my tak przeżywamy wytwory jego geniuszu jakby były pisane serio. Jak inaczej wytłumaczyć treść jego niektórych wypowiedzi? Chciałem dodać, że zdecydowanie nie uznaję roku 2008 
A ja niedziel nie uznaję i chodzę wtedy do pracy. To nic, że moja praca jest wtedy zamknięta 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Wt kwi 29, 2008 21:53 |
|
|
|
 |
R6
|
To znaczy, że jesteś ateistką. 
|
Wt kwi 29, 2008 21:57 |
|
 |
Seweryn
|
 Re: Seweryn i Jego definicja ateisty
Atei napisał(a): Zauważyłem, że Seweryn często używa takiego argumentu:
Ktoś jest zły, to musi być Ateistą. Nieważne jest to, czy wierzy, czy też nie, ale Ateistą jest bo nie jest uczniem Jezusa, itd.
Każdy chyba to już spotkał wielokrotnie.
Mam takie pytania do wszystkich podzielających opinie Seweryna:
1. Czy wyznawca Zeusa, Allacha, czy innego boga z wyjątkiem Jahwe, jest Ateistą ponieważ nie jest uczniem Jezusa?
2. Dlaczego dobro bez zła jest zarezerwowane tylko wyznawcom Jahwe i Jezusa?
3. Dlaczego osoba dokonująca wielkiej zbrodni staje się automatycznie Ateistą mimo tego, że nadal wierzy w boga?
4. Dlaczego Ateista dokonujący dobra nie staje się analogicznie Teistą?
Przepraszam za głupie pytania, ale musiałem je sprowadzić do poziomu omawianego argumentu.
Nie przypominam sobie aby zeus nakazał swoim wyznawcom jakieś prawa abo nauki . Jeśli nie to znaczy ,że w niego wierząc dalej jesteś Ateistą moralnym . To samo tyczy się wiary w krasnale ,elfy itd. Jeśli twój zeus nie dał ci żadnych wskazówek i nauk to znaczy że możesz według swojej woli robić co chcesz tak samo jak człowiek który torturował swoją córkę. Więc wierząc w zeusa , krasnale i inne elfy, dalej jesteś Ateistą , gdyż słowo Ateista dotyczy zagadnień religijnych , a nie mitów czy baśni.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt kwi 29, 2008 22:49 |
|
|
|
 |
R6
|
A anioły i gadające oślice to bardzo realne postaci 
|
Wt kwi 29, 2008 22:55 |
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): A anioły i gadające oślice to bardzo realne postaci 
Każde dziecko wie , że mity, baśnie i kermity nie istnieja w rzeczywistości i są wytworem ludzkiej fantazji , często wykorzystywanej przez Ateistów do podwarzania Religii ,historii i nauki.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt kwi 29, 2008 23:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jak to mity nie istnieją w rzeczywistości???
ja mam całą książkę z mitami i ona istnieje...
|
Wt kwi 29, 2008 23:14 |
|
 |
WIST
|
?
Grecy wierzący w panteon swych bóstw byli ateistami?
Seweryn co Ty piszesz?
|
Wt kwi 29, 2008 23:22 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): Nie przypominam sobie aby zeus nakazał swoim wyznawcom jakieś prawa abo nauki . Jeśli nie to znaczy ,że w niego wierząc dalej jesteś Ateistą moralnym . A wyznawcy Allaha są Ateistami? Cytuj: Więc wierząc w zeusa , krasnale i inne elfy, dalej jesteś Ateistą , gdyż słowo Ateista dotyczy zagadnień religijnych , a nie mitów czy baśni. W przypadku Zeusa też można było mówić o zagadnieniach religijnych. Ludzie wierzyli w niego tak samo jak Ty w swojego Boga. Cytuj: to znaczy że możesz według swojej woli robić co chcesz.
Ty też możesz robić co chcesz, masz przecież wolną wolę. Prawda?
Ja mogę kogoś zabić, ale po co? Czy ma to sens? Nie. Mogę skoczyć z mostu i się zabić, ale czy ma to sens? Nie ma. Mogę robić co chcę, ale nie każdą rzecz warto robić.
Na koniec definicja ateizmu
Kod: Ateizm – pogląd w jednoznaczny sposób odrzucający wiarę w istnienie boga lub bogów. Ateizm tłumaczy zjawiska świata bez odwoływania się do przyczyn nadnaturalnych, a jako składnik refleksji filozoficznych, najczęściej łączy się z postawą racjonalistyczną i materialistyczną.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 29, 2008 23:23 |
|
 |
Seweryn
|
WIST napisał(a): ?
Grecy wierzący w panteon swych bóstw byli ateistami?
Seweryn co Ty piszesz?
Nie piszę o tym co było tylko o tym, co jest . Dziś wiara w mity i bajki nie uprawnia do określenia kogoś mianem wierzącego w sensie religijnym ,o czym zapewne wiesz. Słowo Ateista odnosi się do religii o czym zapewne też wiesz.
|
Wt kwi 29, 2008 23:32 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): Nie piszę o tym co było tylko o tym, co jest . Dziś wiara w mity i bajki nie uprawnia do określenia kogoś mianem wierzącego w sensie religijnym ,o czym zapewne wiesz. Słowo Ateista odnosi się do religii o czym zapewne też wiesz.
Aby być Teistą wystarczy uważać, że istnieje jakakolwiek boska istota.
Aby być Ateistą wystarczy uważać, że te boskie istoty nie istnieją.
Grecy uważali, że istnieje taka boska istota, i to nawet nie jedna, ale wiele. Byli zatem jak najbardziej Teistami. Nie jest ważne, czy taka konkretna boska istota istnieje, czy też nie. Wystarczy tylko, że Teista uważa, że ona istnieje.
Sewerynie, uważasz wiarę Greków za bajki i mity - ja się z Tobą zgadzam, ale gdybyś spotkał jakiegoś Greka z tamtych czasów, to on zacząłby się z Tobą kłócić i próbowałby Ci udowodnić, że Zeus istnieje i należy mu złożyć jakąś ofiarę.
Grecy wierzyli w bogów, więc nie byli oni Ateistami. Ateista nie może wierzyć w jakiegokolwiek boga, bo automatycznie staje się wówczas Teistą.
|
Wt kwi 29, 2008 23:47 |
|
 |
WIST
|
Ale przecież odniosłeś się do tego Zeusa. Napisałeś że wiara w niego nie zmienia faktu bycia atesitą. Nie ważne tutaj czy to było, czy jest. Pisząc o tym co jest odwołałeś się do przeszłości. Nie rozumiem dlaczego uważasz wiarę w Zeusa za nadal ateizm. Przecież to dwie sprzeczności. Tak samo ja jako Katolik jestem według Ciebie ateistą?
|
Śr kwi 30, 2008 0:07 |
|
 |
R6
|
Po co nam teraz słowo teista? Przecież znaczy ono to to samo co katolik i tylko katolik
Zmienił sobie Seweryn radykalnie definicje, wywołał tym szum i się pewnie z tego cieszy.
|
Śr kwi 30, 2008 7:36 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie piszę o tym co było tylko o tym, co jest . Dziś wiara w mity i bajki nie uprawnia do określenia kogoś mianem wierzącego w sensie religijnym ,o czym zapewne wiesz. Słowo Ateista odnosi się do religii o czym zapewne też wiesz. Aby być Teistą wystarczy uważać, że istnieje jakakolwiek boska istota. Aby być Ateistą wystarczy uważać, że te boskie istoty nie istnieją. Grecy uważali, że istnieje taka boska istota, i to nawet nie jedna, ale wiele. Byli zatem jak najbardziej Teistami. Nie jest ważne, czy taka konkretna boska istota istnieje, czy też nie. Wystarczy tylko, że Teista uważa, że ona istnieje. Sewerynie, uważasz wiarę Greków za bajki i mity - ja się z Tobą zgadzam, ale gdybyś spotkał jakiegoś Greka z tamtych czasów, to on zacząłby się z Tobą kłócić i próbowałby Ci udowodnić, że Zeus istnieje i należy mu złożyć jakąś ofiarę. Grecy wierzyli w bogów, więc nie byli oni Ateistami. Ateista nie może wierzyć w jakiegokolwiek boga, bo automatycznie staje się wówczas Teistą.
Bardzo proszę jeśli użyłby przekonujących dowodów to byłoby rzeczywiście warte uwagi . Gdybać można nawet o krasnalach , a rzeczywistosć jest taka ,że wiarę greków z tamtych czasów już dawno uznano za mity ,natomiast wiara w Boga Stwórcę istnieje bo jest prawdziwa .
Piszesz że aby być Ateistą wystarczy uważać, że boskie istoty nie istnieją
Oczywiście że tak , więc w czym problem ?
|
Śr kwi 30, 2008 21:30 |
|
|
|