Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Idealny człowiek.
Mam dwa pytania:
1. Czy Pan Bóg umiał, czy był w stanie stworzyć (oczywiście gdyby chciał) idealnego człowieka, takiego który nigdy nie popełniałby grzechu, był zawsze dobry, porządny, uczynny itd ?
2. Jeżeli był w stanie stworzyć takiego człowieka, to dlaczego tego nie uczynił ?
|
Śr kwi 30, 2008 11:34 |
|
|
|
 |
hitman
|
 Re: Idealny człowiek.
Aztec napisał(a): Mam dwa pytania:
1. Czy Pan Bóg umiał, czy był w stanie stworzyć (oczywiście gdyby chciał) idealnego człowieka, takiego który nigdy nie popełniałby grzechu, był zawsze dobry, porządny, uczynny itd ? Umiał i był w stanie. Aztec napisał(a): 2. Jeżeli był w stanie stworzyć takiego człowieka, to dlaczego tego nie uczynił ?
Jeszcze nie skończył.
|
Śr kwi 30, 2008 11:46 |
|
 |
monika001
|
1. Czy Pan Bóg umiał, czy był w stanie stworzyć (oczywiście gdyby chciał) idealnego człowieka, takiego który nigdy nie popełniałby grzechu, był zawsze dobry, porządny, uczynny itd ? 2. Jeżeli był w stanie stworzyć takiego człowieka, to dlaczego tego nie uczynił ?
Umiałby i mógł. Ale coś takiego byłoby pewnym "ograniczeniem" człowieka i jego wyborów. Takie stworzenie nakazywałoby nam być dobrymi niejako "z góry", bez żadnej możliwości wyboru, byłoby więc zaprzeczeniem wolnej woli - czyli wolności wyboru danej człowiekowi jako dar.
|
Śr kwi 30, 2008 12:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli wolna wola którą nam dał, jest m.in. możliwością czynienia zła.
Dlaczego nie ograniczył nam tej możliwości ?
Wtedy wszystko było by piękne. ?
|
Śr kwi 30, 2008 12:35 |
|
 |
hitman
|
Aztec napisał(a): Czyli wolna wola którą nam dał, jest m.in. możliwością czynienia zła.
Nie. Wolna wola ma się nijak do możliwOści czynienia zła. Było już o tym wiele razy na forum.
|
Śr kwi 30, 2008 13:21 |
|
|
|
 |
monika001
|
Aztec napisał(a): Czyli wolna wola którą nam dał, jest m.in. możliwością czynienia zła.
Tak, wolna wola stwarza możliwość czynienia zła. Bóg dał człowiekowi prawo (Dekalog), które winnien on zachowywać, aby być szczęśliwym, ale nie ograniczył wolności człowieka. Pozwolił mu wybierać to, co człowiek sam chce. Na tym polega wolność - wybierasz sam to, co chcesz.
Wynika to z Bożej Miłości ku człowiekowi.
Trochę przewrotne to pytanie, bo w analogicznej sytuacji odwrotnej, gdybyś nie miał żadnej możliwości czynienia zła - może twierdziłbyś że Bóg cię ograniczył, bo nie pozwolił na zło, na które ty akurat masz ochotę...
|
Śr kwi 30, 2008 13:57 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Monika001 napisał(a): Umiałby i mógł. Ale coś takiego byłoby pewnym "ograniczeniem" człowieka i jego wyborów. Takie stworzenie nakazywałoby nam być dobrymi niejako "z góry", bez żadnej możliwości wyboru, byłoby więc zaprzeczeniem wolnej woli - czyli wolności wyboru danej człowiekowi jako dar.  No i jeszcze jedno ,belzebub nie miał by kogo wsadzać do pieca ,a więc Bóg stwarzając niedoskonałego człowieka pamietał o wszystkim.
|
Śr kwi 30, 2008 14:23 |
|
 |
No
|
1. Czy Pan Bóg umiał, czy był w stanie stworzyć (oczywiście gdyby chciał) idealnego człowieka, takiego który nigdy nie popełniałby grzechu, był zawsze dobry, porządny, uczynny itd ? 2. Jeżeli był w stanie stworzyć takiego człowieka, to dlaczego tego nie uczynił ?
Taki człowiek nie przetrwałby niestety na tym świecie wystarczy sobie wyobrazić sytuacje w której pojawia się problem głodu i nie starczy jedzenia dla wszystkich w takiej sytuacji całe plemie umiera z głodu bo idealni ludzie rozpaczliwie próbują wyżywić wszystkich niezależnie od ich przydatności dla wspólnoty oczywiście nie ukradną też jedzenia innym idealnym ludziom więc wszystkie plemiona idealnych ludzi dotkniętych głodem czeka ten sam los...
|
Śr kwi 30, 2008 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale mógł stworzyć świat, w którym nie może zaistnieć sytuacja głodu. Tym samym już usunął by jedną z możliwości czynienia zła.
monika001 napisał(a): gdybyś nie miał żadnej możliwości czynienia zła - może twierdziłbyś że Bóg cię ograniczył, bo nie pozwolił na zło, na które ty akurat masz ochotę...
Cha, niby, że mam wolną wolę bo mogę czynić zło.
Ale nie mogę np. fruwać jak ptak, nurkować godzinami pod wodą, podróżować po innych galaktykach ? Mógł sprawić aby odcięte części ciała człowieka same się regenerowały. Mógł sprawić aby człowiek nie był w stanie chorować, itd, itd. W czymś nas jednak ten bóg ograniczył. !
Ograniczył mnie w powyższych elementach, ale dał mi możliwość czynienia zła!. Jak to miło z jego strony  .
Mógł mi ograniczyć również to zło, i byłoby pięknie  .
Dlaczego moja wolna wola jest ograniczona w ten sposób, że:
- nie mogę sobie zechcieć wyzdrowieć z aids'a,
- nie mogę zechcieć aby moja odcięta ręka odrosła, itp.
Ale mogę zechcieć poprzeklinać na kogoś, lub kogoś zabić.
Bóg jednak chciał chyba troszkę tego zła ? W końcu po co stwarzał szatana, skoro wiedział, że ten będzie ojcem zła ?
|
Śr kwi 30, 2008 22:33 |
|
 |
wieczny_student
|
Aztec napisał(a): Dlaczego moja wolna wola jest ograniczona w ten sposób, że: - nie mogę sobie zechcieć wyzdrowieć z aids'a, - nie mogę zechcieć aby moja odcięta ręka odrosła, itp.
Możesz zechcieć. Tyle że to niewiele zmieni.
Nasze chęci są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią i tymi granicami, które sami sobie ustanowimy. To tylko nasze możliwości mają więcej ograniczeń.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Śr kwi 30, 2008 23:11 |
|
 |
deepongi
|
monika001 napisał(a): Aztec napisał(a): Mam dwa pytania:
1. Czy Pan Bóg umiał, czy był w stanie stworzyć (oczywiście gdyby chciał) idealnego człowieka, takiego który nigdy nie popełniałby grzechu, był zawsze dobry, porządny, uczynny itd ? 2. Jeżeli był w stanie stworzyć takiego człowieka, to dlaczego tego nie uczynił ? Umiałby i mógł. Ale coś takiego byłoby pewnym "ograniczeniem" człowieka i jego wyborów. Takie stworzenie nakazywałoby nam być dobrymi niejako "z góry", bez żadnej możliwości wyboru, byłoby więc zaprzeczeniem wolnej woli - czyli wolności wyboru danej człowiekowi jako dar.
Czyli jednak jest ograniczony zasadami wyższymi 
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
Cz maja 01, 2008 0:15 |
|
 |
deepongi
|
czy bóg może stworzyć kwadratowe koło?
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
Cz maja 01, 2008 0:16 |
|
 |
hitman
|
deepongi napisał(a): czy bóg może stworzyć kwadratowe koło?
Nie może. Ale i tak będzie wszechmocny.
|
Cz maja 01, 2008 0:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jeśli ktoś czegoś nie może to NIE JEST wszechmocny.
a bóg mógłby robić i trójkątne koła.
|
Cz maja 01, 2008 12:03 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Ba, kto wie, może nawet juz to robi,ale dzięki swojej wszechmocy jednocześnie sprawia , iż myślimy, że te trójkątne są okrągłe.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Cz maja 01, 2008 12:12 |
|
|
|