Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dlaczego ograniczacie Boga? 
Autor Wiadomość

Na oba pytania (identycznie zadane!) już przecież przed chwilą Wieczny Student odpowiedział. Podziwiam, że tak zwięźle.

To naprawdę trudne sprawy i intuicja oraz "chłopski rozum" są tu zupełnie bezwartościowe. Samo rzeczywiste zrozumienie fizyki kwantowej bez opanowania odpowiedniego aparatu matematycznego jest niemożliwe. I nie jest to matematyka z zakresu szkoły średniej. Próba jej zrozumienia naprawdę uczy laika pokory...
A co dopiero opis zdarzeń z pierwszych np. 10E-20s istnienia Wszechświata!

Przecież jeśli się czegoś nie rozumie to nie znaczy, że tego nie ma!

So maja 03, 2008 6:32
Cały wywód sprowadza sie do - "UWAŻA SIĘ".....więc zwolennicy materii tylko "uważają" bez dowodów potwierdzających.
Wierni wierzą - choć też nie udowodnią.
Cała zatem dyskusja prowadzi do punktu wyjścia..."uważa się" lub "wierzę".

So maja 03, 2008 8:15

Cały wywód sprowadza sie do - "UWAŻA SIĘ".....więc zwolennicy materii tylko "uważają" bez dowodów potwierdzających.
Wierni wierzą - choć też nie udowodnią.
Cała zatem dyskusja prowadzi do punktu wyjścia..."uważa się" lub "wierzę".

Tak to jest z nauką: wiedzieć można to co zostało dobrze zbadane, na wszystkie możliwe strony, a i tak czasem okazuje się to wiedza błędna, gdy trzeba zmienić jakiś paradygmat nauki. O tym co nie zostało zbadane dostatecznie dobrze możemy tylko stawiać hipotezy, które posiadają wartość naukową o tyle o ile są zgodne z metodą naukową (co nie implikuje ich prawdziwości).

Chciałbym jednak zauważyć, że to, iż tendencją w nauce jest budowanie coraz to doskonalszych teorii, obejmujących coraz to szerszy zakres zjawisk. Dlatego to, że nie mamy dobrej teorii opisującej plazmę kwarkowo-gluonową nie oznacza, że nasza wiedza odnośnie zdarzeń po epoce plazmy jest błędna - ponieważ do tych zjawisk mamy dobrą teorię. (Mamy też trochę obserwacji na temat plazmy gluonowo-kwarkowej i mamy pewne wyobrażenie o tym, jak ona się zachowuje, ale nie mamy dobrej opisująej tego teorii.)

TutajDaniel]Dlaczego powstały akurat te[/quote]
Bo są najprostsze, a proces pierwotnej nukleogenezy faworyzuje powstawanie prostych pierwiastków. Dlatego powstało bardzo dużo wodoru (liczba atomowa: 1), trochę helu (l.a.: 2) i śladowe ilości litu (l.a.: 3). Jeżeli powstało coś cięższego (beryl, bor) to w ilościach niewykrywalnych i nie mających wpływu dla ewolucji wszechświata.

[quote="TutajDaniel napisał(a):
skąd wzięły się protony, neutrony i elektrony?

Na to odpowiedziałem.

TutajDaniel napisał(a):
Co skłoniło "Osobowość" do wybuchu, skoro istniała w przed Wielkim Wybuchem nie istniała żadna materia, nie zachodziły żadne procesy fizyczno-chemiczne oraz specyficzna próżnia pozostawała w stanie stabilnym?

Nie było "przed WW". Nie było "specyficznej próżni". I jak już mówiłem, żaden inny moment nie może być WW, jak tylko początek czasu. Kwestią nie było więc "kiedy?" tylko "czy?". Można się zatem co najwyżej pytać, dlaczego wszechświat w ogóle istnieje. Na to pytanie nauka nie daje odpowiedzi. Interesują cię odpowiedzi nienaukowe?

So maja 03, 2008 8:41
http://www.polityka.pl/archive/do/regis ... id=2001872

So maja 03, 2008 9:01

Od ponad dwudziestu lat fizycy poszukiwali sposobu na wytworzenie plazmy gluonowo-kwarkowej, gdyż to mogłoby nas przybliżyć do najwcześniejszych momentów istnienia Wszechświata i poznać strukturę materii. Ostatnie doświadczenia okazały się jeszcze bardziej zaskakujące niż ktokolwiek się spodziewał i zupełnie zmieniły nasz sposób patrzenia na dalsze eksperymenty.

Są pewne przesłanki płynące z teorii strun (teorii unifikującej w pewien sposób oddziaływania grawitacyjne z pozostałymi) mówiące, że plazma gluonowo-kwarkowa powinna się zachowywać jak ciecz. Jednak otrzymane wyniki ilościowo zupełnie nie pasują do tych otrzymanych w doświadczeniu. Być może będzie to kolejne światełko dla fizyków poszukujących teorii bardziej fundamentalnej niż model standardowy, który jak na razie zawsze wychodził obronną ręką.

Powołujesz się na dość nieoczywistą teorię. Jak dotąd nie udało się wykazać jej słuszności tak samo, jak:

Cytuj:
Niestety, współczesna fizyka nie jest w stanie połączyć (zunifikować) Ogólnej Teorii Względności z mechaniką kwantową. Oznacza to, że żadna ze współczesnych teorii nie opisuje poprawnie ruchu cząstki o niewielkiej masie poruszającej się z prędkością porównywalną z prędkością światła w silnym polu grawitacyjnym np. w pobliżu lub we wnętrzu czarnej dziury. Ogólna teoria względności załamuje się również w momencie Wielkiego Wybuchu jak i zaraz po nim. Brak jest prawidłowego opisu zjawisk zachodzących w bardzo małych objętościach porównywalnych z długością Plancka.

Fizyka kwantowa, plazma kwarkowa - to czyste domysły. Mogę dalej pytać: skąd wzięła się ta plazma? ;) I skąd biliardy bilionów bilionów ton materii z tak małego "punkciku"?

So maja 03, 2008 10:52

Ale nadal to tylko teoria.

Teoria doskonale zgodna ze wszystkimi obserwacjami, jakie jesteśmy w stanie wykonać, należy dodać.

TutajDaniel napisał(a):
Powołujesz się na dość nieoczywistą teorię. Jak dotąd nie udało się wykazać jej słuszności
(...)
Fizyka kwantowa, plazma kwarkowa - to czyste domysły. Mogę dalej pytać: skąd wzięła się ta plazma? ;) I skąd biliardy bilionów bilionów ton materii z tak małego "punkciku"?

Najpierw chciałbym cię prosić o ZAMIESZCZANIE ŹRÓDEŁ CYTATÓW, zwłaszcza jeśli nie pochodzą one z bieżącej dyskusji. Nikt nie lubi jeżeli ktoś inny wywołuje wrażenie, że ten powiedział coś, czego nie powiedział.

Fizyka kwantowa - domysłem? Człowieku, wiesz, co mówisz?! To teoria znana od 100 lat, bez której nie zbudowano by większości nowoczesnych urządzeń. Bez fizyki kwantowej nie działałby m.in. tranzystor, laser, mikroskop elektronowy, sporo aparatury medycznej itp.

Plazma kwarkowo-gluonowa jest jedyną propozycją na to, z czego mogła powstać materia barionowa. Istnienie kwarków i gluonów jako składników protonów i neutronów zostało udowodnione i nie ma znanej alternatywy do twierdzenia, że w warunkach ekstremalnych cząstki te przekształciłyby się w plazmę K-G. W wysokoenergetycznych doświadczeniach przeprowadzanych z użyciem potężnych akceleratorów zaobserwowano stan, który zidentyfikowano jako plazmę K-G, niestety, udało się go wytworzyć na zbyt mały okres czasu, by dało się zbadać jego właściwości. Przy obecnym stanie nauki jako domysł można traktować właściwości tej plazmy (np. to, czy zachowuje się jak ciecz) ale nie jej istnienie.

Odnośnie tego co było przed plazmą, chyba jasno się wyraziłem - współczesna nauka tego nie wie.

So maja 03, 2008 11:55

Niestety, współczesna fizyka nie jest w stanie połączyć (zunifikować) Ogólnej Teorii Względności z mechaniką kwantową. Oznacza to, że żadna ze współczesnych teorii nie opisuje poprawnie ruchu cząstki o niewielkiej masie poruszającej się z prędkością porównywalną z prędkością światła w silnym polu grawitacyjnym np. w pobliżu lub we wnętrzu czarnej dziury. Ogólna teoria względności załamuje się również w momencie Wielkiego Wybuchu jak i zaraz po nim. Brak jest prawidłowego opisu zjawisk zachodzących w bardzo małych objętościach porównywalnych z długością Plancka.

Źródło, o które wnioskowałeś:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Wybuch

Zawsze coś musi być "przed" czymś, żeby mogło to coś powstać, aż dojdziemy do cząstek elementarnych: super strun. One też muszą mieć swoją genezę.

So maja 03, 2008 23:19

Zawsze coś musi być "przed" czymś, żeby mogło to coś powstać

Udowodnij.

Ja twierdzę, że nie jest to prawo logiki, a jedynie prawo empiryczne, sprawdzone jedynie w przypadku obiektów wewnątrz wszechświata. Rozszerzenie tego prawa na wszechświat jako całość (lub WW) jest nieuprawnione, jako, że wszechświat (i WW) jest jedynym obiektem swojego typu jaki znamy, przez co jest wyjątkowy i nie jest oczywiste, że dotyczą go te same prawa co wszystko inne.

Załóżmy jednak, że do obiektów wewnątrz wszechświata istotnie się to stosuje. Wtedy faktycznie nawet superstruny mają swoją genezę. Otrzymujemy nieskończony ciąg przyczyn, każda wcześniejsza od poprzedniej. Ale, jak pokazuje to paradoks Zenona (o Achillesie i żółwiu) można zmieścić nieskończoną ilość etapów w skończonej ilości czasu. Zatem nie wyklucza to skończonego wieku wszechświata, jak niektórzy by chcieli. Nie oznacza to też, że w którymś momencie dojdziemy do chwili 0 i wywnioskujemy, że było coś przed WW: tak jak ciąg 1/n zbliża się do zera lecz nigdy go nie osiąga.

Można jeszcze użyć takiego porównania: określenie miejsca i czasu to podanie "adresu" jakiegoś zdarzenia. Określenie "przed WW" wydaje się być poprawnym "adresem"... ale okazuje się, że nie istnieje "mieszkanie" odpowiadające temu "adresowi". Nie chodzi o to, że to "mieszkanie" jest puste (wtedy można byłoby powiedzieć, że przed WW nic nie było), ale tego "mieszkania" w ogóle nie ma.

N maja 04, 2008 0:33

N maja 04, 2008 8:39

"Udowodnij"...może zrobisz to Ty :)

Co niby mam udowodnić? Twierdzenie z którym się nie zgadzam? (Za to policzę extra. :D )

N maja 04, 2008 9:11
Czy cudze twierdzenie czy Twoją teorię jak narazie nikt nie jest w stanie udowodnić....więc jak ktoś może "udowodnić" :)

N maja 04, 2008 9:47

Wobec tego osłabię wymagania: podaj argumenty. Ja swoje podałem.

N maja 04, 2008 12:31
Ja wiem, że ludzki umysł nie jest w stanie zgłębić tego zagadnienie, toteż nie szukam żadnych teorii.
- "Jakim jest Bóg w istocie swojej, nikt nie zgłębi, ani umysł anielski, ani ludzki" (Dzienniczek 30).
Jaki jest Bóg, jak powstał świat - nie zgłębię :)
A świat wokół jest tak ciekawy (życia mi zabraknie, aby go poznać) - więc wolę podziwiać piękno tu i teraz :)
Życie roślin, zwierząt, ich przystosowanie do przetrwania wprawia człowieka w zachwyt nad doskonałością, harmonią świata.
Nie do uwierzenia, aby powstało to samo z siebie.

N maja 04, 2008 12:51

Podałeś hipotetyczne argumenty.

Co to według ciebie są 'hipotetyczne argumenty'?

Powiedziałem, że wszechświat jest jedyny w swoim rodzaju - może nie?
Powiedziałem, że do wyjątkowych bytów mogą (nie znaczy to, że muszą) stosować się wyjątkowe prawa - może nie?
Powiedziałem, że zatem nie wiemy czy prawo 'wszystko powstało z czegoś innego' ma zastosowanie do wszechświata (chciaż może to być prawda - ale tego nie wiemy) - nie jest że to prosty wniosek z dwóch poprzednich stwierdzeń?

Bronię jedynie stwierdzenia, że logicznie niesprzeczne jest, aby nie było żadnego "przed WW".
Nie powiedziałem, że wszechświat nie ma przyczyny.
Twierdzę natomiast, że ta przyczyna (zakładając, że była) nie była umieszczona w czasie.
Nie podaję też, jak powstał wszechświat - podaję tyko jego ewolucję od chwili ok. 10^(-33) s po Wielkim Wybuchu, bo tylko do tej chwili sięgają nasze teorie.

Alus napisał(a):
A świat wokół jest tak ciekawy (życia mi zabraknie, aby go poznać) - więc wolę podziwiać piękno tu i teraz :)
Życie roślin, zwierząt, ich przystosowanie do przetrwania wprawia człowieka w zachwyt nad doskonałością, harmonią świata.
Nie do uwierzenia, aby powstało to samo z siebie.

Dla mnie świat jest tym piękniejszy, im więcej go poznaję, im lepiej go rozumiem. Ale zrozumienie teraźniejszości jest niemożliwe bez zrozumienia przeszłości. Wierzę, że Bóg pragnie być poznawany, a poznanie Stworzenia prowadzi do poznania Stwórcy.

N maja 04, 2008 20:52

Ja twierdzę, że nie jest to prawo logiki, a jedynie prawo empiryczne, sprawdzone jedynie w przypadku obiektów wewnątrz wszechświata. Rozszerzenie tego prawa na wszechświat jako całość (lub WW) jest nieuprawnione, jako, że wszechświat (i WW) jest jedynym obiektem swojego typu jaki znamy, przez co jest wyjątkowy i nie jest oczywiste, że dotyczą go te same prawa co wszystko inne.

Wszechświat jest jedynym obiektem tego typu, jaki znamy ale czy to znaczy, że nie obowiązują go prawa fizyki? Bez przesady. Badamy go od długiego czasu. Grawitacja - to zjawisko występuje we wszechświecie.

Super struny są obecnie uważane za jednostkę absolutnie elementarną. Ciekawe, skąd się wzięły.

Czas powstał razem z WW. Przed WW czas nie istniał, więc nie możemy się odnieść do czasu przed WW - jest poza naszym zasięgiem.

Swoją drogą ciekawe, że atomy tlenu łączą się z atomami wodoru ze względu na swoje ładunki. Wszystkie pierwiastki zdają się do siebie pasować tworząc naszą materię - to raczej śmieszne uważać, że wszystkie atomy są tak, a nie inaczej "naładowane", że łączą się w tak korzystny dla nas sposób.

N maja 04, 2008 23:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona