Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
 Religia prawdziwa 
Autor Wiadomość

hitman napisał(a):
Masz to sprawdzić a nie wierzyć.
Dobra pójdę do Kościoła i to sprawdzę ,ale prócz obłudy nieczego więcej nie zobacze.

Na kościele, do którego chcesz iść, świat się nie kończy. Może jesteś uprzedzony :?:

Zgadza się - są ludzie, którzy trafili na duchownych i katolików naprawdę fałszywych, i stąd ich bardzo negatywne odniesienie do Kościoła. Ale na tych ludziach nie kończy się Kościół - i na tej podstawie nakreślona opinia nie jest wiarygodna.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So maja 03, 2008 8:22
Zobacz profil WWW

ToMu to może ty mi wytłumacz ,co to jest ta "religia prawdziwa ",bo hitman jakoś nie potrafi .Tłumacze mu ,że dla każdego inna jest" religia prawdziwa".Dla muzułmanina inna jest religia prawdziwa i dla żyda inna jest religia prawdziwa .To może ty mi wytłumacz, dlaczego Katolicyzm to religia prawdziwa?

N maja 04, 2008 18:00

Wierzę w Jezusa jako Boga i Zbawiciela. Dla mnie katolicyzm to religia prawdziwa :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 08, 2008 20:13
Zobacz profil WWW

ToMu to może ty mi wytłumacz ,co to jest ta "religia prawdziwa ",bo hitman jakoś nie potrafi .Tłumacze mu ,że dla każdego inna jest" religia prawdziwa".Dla muzułmanina inna jest religia prawdziwa i dla żyda inna jest religia prawdziwa .To może ty mi wytłumacz, dlaczego Katolicyzm to religia prawdziwa?

Potrafię. Przecież już Ci tłumaczyłem. Jakbyś miał marchewkę, na której jest napisane "marchewka" i banana, na którym jest napisane "marchewka" to która marchewka byłaby prawdziwa marchewką? To proste, ale Ty baaaardzo nie chcesz tego zrozumieć.

Pt maja 09, 2008 23:52

Pt maja 09, 2008 23:53

Czyli "Katolicyzm jest prawdziwy" bo "jest prawdziwy".

So maja 10, 2008 0:51

Ten [bóg], który działa w Twoim życiu.

A skąd wiesz że jakikolwiek bóg działa w czyimś życiu kiedy ty nawet nie potrafisz udowodnić że działa w Twoim.

Każdy człowiek uważa swoje poglądy za prawdziwe i jest to zupełnie naturalne. Jednak brak krytycyzmu, ogłupienie i homofobia tworzą właśnie jedynie prawdziwe religie.

A tak naprawdę na pytanie o prawdziwość religii nie możemy odpowiedzieć ponieważ nie ma obiektu sporu. Cała więc dyskusja pozbawiona jest sensu.

So maja 10, 2008 1:03

"nie ma" znaczy się "nie istnieje" w sensie empirycznym.

So maja 10, 2008 1:05

Jeśli coś nie jest poznawalne empirycznie, to z tego wcale nie wynika, że tego nie ma, ani też, że nie można tego poznać

So maja 10, 2008 10:40

Z całym szacunkiem dla człowieka ,ale jak dotąd nie poznaliśmy jeszcze całej prawdy i nie możmy wydawać sądu nad religią , jedynie pokładamy ufność w naszą religię .Kto to wie, dlaczego przyszło nam żyć dzisiaj w kraju katolickim i wyznawać Boga chrześcijan ?.Powiedz mi Hitmanie, a gdybym tak urodził się w Iraku i wyznawał Islam ,to czy powinienem przejść na Katolicyzm , religię prawdziwą ,czy raczej powinienem pozostać wierny swojej religii i religii moich rodziców ?

N maja 11, 2008 14:51

hitman napisał(a):

A skąd wiesz że jakikolwiek bóg działa w czyimś życiu kiedy ty nawet nie potrafisz udowodnić że działa w Twoim.

Każdy człowiek uważa swoje poglądy za prawdziwe i jest to zupełnie naturalne. Jednak brak krytycyzmu, ogłupienie i homofobia tworzą właśnie jedynie prawdziwe religie.

A tak naprawdę na pytanie o prawdziwość religii nie możemy odpowiedzieć ponieważ nie ma obiektu sporu. Cała więc dyskusja pozbawiona jest sensu.

Czemu zakładasz , że wszystko da sie udowodnić?
Przeciez ty też nie możesz udowodnić , że twoja ciągła rozmowa o Bogu nie jest zasługą Boga ,a jedynie twoją wolą.

N maja 11, 2008 15:17

hitman napisał(a):

Po pierwsze: Udowodnić komu?
Po drugie: Nie muszę. Wystarczy, że Bóg potrafi mi udowodnić.

WIST napisał(a):
Czyli "Katolicyzm jest prawdziwy" bo "jest prawdziwy".

Nie tylko katolicyzm.

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Z całym szacunkiem dla człowieka ,ale jak dotąd nie poznaliśmy jeszcze całej prawdy i nie możmy wydawać sądu nad religią , jedynie pokładamy ufność w naszą religię .Kto to wie, dlaczego przyszło nam żyć dzisiaj w kraju katolickim i wyznawać Boga chrześcijan ?.Powiedz mi Hitmanie, a gdybym tak urodził się w Iraku i wyznawał Islam ,to czy powinienem przejść na Katolicyzm , religię prawdziwą ,czy raczej powinienem pozostać wierny swojej religii i religii moich rodziców ?

Powinieneś zostać wierny swojemu Bogu. Wtedy wszystko będzie jasne i proste.

N maja 11, 2008 16:30

Widzę że zaczyna przez ciebie przemawiać zdrowy rozsądek.Więc powiedz mi teraz co tłumaczy ten twój post ?
hitman napisał(a):
I tu jest pies pogrzebany. Mówiąc "Muzułmanie" nie mówisz tak naprawdę nic, bo w tym słowie zawiera się zarówno grupa prawdziwych wyznawców Islamu jak i najprzeróżniejsze sekty muzułmańskie powstałe na bazie tej religii (np. fundamentalizm muzułmański). A sekt tych jest bez liku, bo Islam nie wytworzył w ogóle nauki (także teologii) więc nie ma tam nic, co stałoby na straży "czystości" i "prawdziwości" religii.

N maja 11, 2008 19:10

hitman napisał(a):
Widzę że zaczyna przez ciebie przemawiać zdrowy rozsądek.Więc powiedz mi teraz co tłumaczy ten twój post ?
hitman napisał(a):
I tu jest pies pogrzebany. Mówiąc "Muzułmanie" nie mówisz tak naprawdę nic, bo w tym słowie zawiera się zarówno grupa prawdziwych wyznawców Islamu jak i najprzeróżniejsze sekty muzułmańskie powstałe na bazie tej religii (np. fundamentalizm muzułmański). A sekt tych jest bez liku, bo Islam nie wytworzył w ogóle nauki (także teologii) więc nie ma tam nic, co stałoby na straży "czystości" i "prawdziwości" religii.

Ten na dole czy ten na górze?

N maja 11, 2008 21:39

Jeśli coś nie jest poznawalne empirycznie, to z tego wcale nie wynika, że tego nie ma, ani też, że nie można tego poznać

a jak chcesz poznać cokolwiek jeśli nie masz narzędzi poznawczych lub obiektu badań?

N maja 11, 2008 23:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona