Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Horoskopy pisane są na widzimi mi się redaktorów gazet - w każdej gazecie dla danego znaku jest odmienny.
Biblia jest niezmienna, jest słowem Boga.
|
Cz maja 08, 2008 18:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Horoskopy pisane są na podstawie losu który jest odczytywany z gwiazd  Ludzie w to wierzą. Tak jak ty wierzysz w Biblię. Każdy widzi co chce, jeżeli bardzo chce zobaczyć. Nawet Maryję na drzewie...
|
Cz maja 08, 2008 18:14 |
|
 |
No
|
Cytuj: Biblia jest niezmienna, jest słowem Boga.
Zarówno Biblie jak i wróżby można różnie interpretować zależnie od tego co chcemy z nich wyczytać.
|
Cz maja 08, 2008 18:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rita - weż kilka tygodników i wyszukaj horoskop na dany tydzień dla tego zamego znaku Zodiaku...każdy przewiduje co innego
Myslisz, że ktoś z redakcji obserwuje gwiazdy, albo komus płaci za ich sporządzanie???...one wszystkie układane są na zasadzie - "ciemny lud to kupi"
Biblię można interpretować skolko ugodno...ale tylko do czasu...wcześniej czy później każdy stanie twarzą w twarz z Prawdą....i "za wszystko przyjdzie nam zapłacic"
|
Cz maja 08, 2008 19:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Horoskopy można też interpretować różnie, a w Biblii znaleźć wiele wykluczających się fragmentów. A "ciemny lud" kupuje i jedno i drugie.
|
Cz maja 08, 2008 19:18 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: twarzą w twarz z Prawdą....i "za wszystko przyjdzie nam zapłacic"
albo i nie
|
Cz maja 08, 2008 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O Biblii i wielu wykluczajacych się fragmentach napisano tysiące rozpraw naukowych, i uzyskano tysiące tytułów naukowych.
A "ciemny lud" honoruje ludzi Biblii nagrodami Templetoma lub Nobla 
|
Cz maja 08, 2008 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pozostaje Ci tylko "albo"...pewności nie masz żadnej 
|
Cz maja 08, 2008 19:31 |
|
 |
b_zly_jerzy
|
opat – relikwie II stopnia to było by chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie. Choć w moim przypadku to nawet gdybym trzymał w rękach czapkę samego papieża to i tak nie czuł bym się specjalnie bliżej boga niż bez tej relikwii.
Rita – Mnie też nie podoba się ćwiartowanie ludzi.
I wiem czemu Bóg cię nie słucha.
Rita napisał(a): - relikwie nie pomagają w modlitwie (modlitwa nie jest skuteczniejsza przy relikwii) Nie rozumiem zaś: - wiara wpływa na skuteczność modlitwy Prawdopodobnie źle interpretujesz słowo „wiara”.Mówisz, że nudzi cię monolog z bogiem ale zrozum, że jeśli będziesz traktować boga jako istotę która ma ci jak człowiek odpowiedzieć to to zawsze będzie monolog. Bóg nie jest człowiekiem, więc nie odpowie ci jak człowiek. Dlatego też nie ma ludzkich słabości. Nie gniewa się, i nie cieszy w ludzkim tego słowa znaczeniu. Same słowa nie wystarczą aby Bóg cię wysłuchał. Musisz do tego jeszcze szczerze wierzyć, że Twoja modlitwa zostanie wysłuchana i że jest możliwa do spełnienia. Jeśli modląc się wątpisz w to, że zostaniesz wysłuchana to nie zostaniesz. I nieważnie czy jesteś ateistką, hinduistką czy czym tam chcesz. Bóg działa zawsze, wszędzie i dla każdego. I jeszcze jedno. Rita napisał(a): Alus, Jezus BYŁ Bogiem. To po pierwsze. Fałsz. Jezus był człowiekiem takim jak ty i ja. Tyle, że zrozumiał istotę boga. W rzeczywistości Bóg jest bliżej człowieka niż myślisz. Nie gdzieś daleko na niebie tylko wewnątrz duszy każdego z nas. Alus – Ciebie też się uczepie  Alus napisał(a): Biblia jest niezmienna, jest słowem Boga.
Biblia jest słowem człowieka a raczej różnych ludzi z przed 2 tyś lat. Nie została napisana bezpośrednio przez samego najwyższego. Do tego jeszcze tłumaczenia z jednego języka na drugi. Pewnie przez to tyle z nią kłopotu maja współcześni ludzie bo interpretują zbyt dosłownie dzieło które z biegiem czasu i ciągłego przepisywania mogło ulec pewnym drobnym ale wpływającym na interpretacje zmianom.
Właściwe Biblii jeszcze nie czytałem dlatego jeszcze nie wiele z niej znam po za paroma cytatami i przypowieściami. Ale wiem, że nie jest jedyną i konieczną droga do Boga z koro sam uwierzyłem w Jego istnienie bez niej.
_________________ ludzki umysł to potęga. dlatego naucz się z niej korzystać
prawdziwy Bóg daje siłe i pozwala żyć w zgodzie z własnym sumieniem, naturą i światem.
>>mój kawałek internetu<<
|
Pt maja 09, 2008 4:40 |
|
 |
niktszczególny
|
Cytuj: Fałsz. Jezus był człowiekiem takim jak ty i ja. Tyle, że zrozumiał istotę boga.
Chrześcijanie wierzą w co innego. Skąd u Ciebie taka wiedza o tym, kim był Jezus?
|
Pt maja 09, 2008 5:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mogła ulec pomyłkom w tłumaczeniu
Vide - św. Hieronim, tłumacz Biblii na łacinę (Wulgata), źle przetłumaczył słowo hebrajskie z Księgi Wyjścia o Mojżeszu zstępujacym z góry Tabor z tablicami Dekalogu.
Promieniowanie twarzy Mojżesza jest wyrażone słowem "qaran", które ma znaczenie "promieniować", a także "wypuszczać rogi".
Stąd w Wulgacie słowo "cornuta" dosłownie "rogata".
I w rzeźbie Michała Anioła Mojżesz jest rogaty
Niemniej nad Biblią przez wieki pracują bibliści, egzegeci - pomyłki są korygowane - kolejne wydania Biblii różnią się w poszczególnych wersach - to właśnie efekt ich pracy.
Oczywiście literalna interpretacja całego Starego Testamentu to błąd.
Ale Nowy Testament powstawał, gdy żyli świadkowie Jezusa.
|
Pt maja 09, 2008 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O Biblii i wielu wykluczajacych się fragmentach napisano tysiące rozpraw naukowych, i uzyskano tysiące tytułów naukowych. No to co? Czy to ma być dowód na to że w Biblii jest prawda? To że trzeba łatać dziury? O astrologii też powstało wiele dzieł, książek i innych bezwartościowych papierów... Cytuj: Same słowa nie wystarczą aby Bóg cię wysłuchał. Musisz do tego jeszcze szczerze wierzyć, że Twoja modlitwa zostanie wysłuchana i że jest możliwa do spełnienia. Jeśli modląc się wątpisz w to, że zostaniesz wysłuchana to nie zostaniesz.
No to mamy paradoks  W końcu wyszło szydło z worka. Czyli ateiści mają zerowe szanse na to by się nawrócić, bo ich modlitwy po prostu nie działają  W końcu ktoś to przyznał, dzięki Bogu...
|
Pt maja 09, 2008 15:51 |
|
 |
No
|
Cytuj: Same słowa nie wystarczą aby Bóg cię wysłuchał. Musisz do tego jeszcze szczerze wierzyć, że Twoja modlitwa zostanie wysłuchana i że jest możliwa do spełnienia. Jeśli modląc się wątpisz w to, że zostaniesz wysłuchana to nie zostaniesz.
Taki rodzaj modlitwy kojarzy mi sie z magią chaosu w której liczy się tylko wiara maga a sam Bóg czy Bogowie służą za rekwizyty ułatwiające wiarę w powodzenie rytuału.
|
Pt maja 09, 2008 16:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle, że astrologią nie zajmuje się nauka i za "działa" o astrologii nie nadają tytułów naukowych...porównanie zatem nieadekwatne.
|
Pt maja 09, 2008 18:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tyle, że astrologią nie zajmuje się nauka i za "działa" o astrologii nie nadają tytułów naukowych...porównanie zatem nieadekwatne.
Bzdura. Istnieniem Boga też się nauka nie zajmuje. Co najwyżej interpretacją Biblii, samą religią, problemami teologicznymi. Tak samo nauka zajmuje się astrologią, jej historią, znaczeniem, wpływem na ludzi, naukę. Analogicznie  A ani istnienia Boga, ani wpływu gwiazd na ludzi nie rozpatruje się z naukowego punktu widzenia.
|
Pt maja 09, 2008 19:08 |
|
|
|