Seks przed ślubem wg Biblii
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
Ups zjadło mi się.
Co nie zmienia faktu, że cały czas mowa jest o zaznaczonej na samym początku rozpuście co nawet podkreśla dalsza część tej koncówki: "; albowiem lepiej jest wstąpić w stan małżeński, niż gorzeć."
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz maja 08, 2008 11:58 |
|
|
|
 |
happy125
|
monika001 napisał(a): Hbr 13, 4 "Małżeństwo niech będzie we czci u wszystkich, a łoże nieskalane; rozpustników i cudzołożników sądzić będzie Bóg"
Mowa jest o tym by łoże małżeńskie było nieskalane więc chodzi o to by nie zdradzać współmałżonka.
|
Cz maja 08, 2008 15:24 |
|
 |
monika001
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Ups zjadło mi się.
Co nie zmienia faktu, że cały czas mowa jest o zaznaczonej na samym początku rozpuście co nawet podkreśla dalsza część tej koncówki: "; albowiem lepiej jest wstąpić w stan małżeński, niż gorzeć."
Zaraz zaraz, nie wycinaj zdań z właściwego im kontekstu. Jest napisane wyraźnie: " Tym zaś, którzy nie wstąpili w związki małżeńskie,oraz tym, którzy już owdowieli, mówię: dobrze będzie, jeśli pozostaną jak i ja.
Jeśli jednak nie mogą zachować wstrzemięźliwości, niechaj wstępują w stan małżeński ; albowiem lepiej jest wstąpić w stan małżeński, niż gorzeć.
Wszelkie współżycie poza małżeństwem było w czasach Jezusa rozpustą
i nie było na nie żadnego przyzwolenia. Trochę wiedzy historycznej wystarczy, by nie szukać w Piśmie Św. z uporem maniaka wyrażenia seks przedmałżeński. Takie nazewnictwo nie było wtedy znane, więc tym bardziej używane. Każdy seks pozamałżeński w dzisiejszym znaczeniu - wówczas był nieczystością, rozpustą i wszeteczeństwem.
Moderację szanowną proszę o wycięcie pierwszego podwójnego posta - tego bez wytłuszczenia. Dzięki
Szanowna moderacja wycięła 
|
Cz maja 08, 2008 18:27 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Wszelkie współżycie poza małżeństwem było w czasach Jezusa rozpustą
A nie wzięłaś pod uwagę tego, że czasy się zmieniają? Poza tym kto to niby okreslił, że wtedy seks przed ślubem był rozpustą?
Ale nawet jeśli to ludzie dojrzewają, zmieniają się, mądrzeją. Zmieniło się też i pojęcie rozpusty i dziś seks przedmałżeński się do niej nie zalicza.
BTW jest ktoś w stanie udowodnić rzeczywiste zło seksu przedmałżeńskiego nie posługując się argumentem "bo Bogu się to nie podoba" ? ;]
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Cz maja 08, 2008 19:46 |
|
 |
happy125
|
Mroczny prosiłabym cię bardzo gdybyś mógł to powstrzymaj się od mówienia tego co myślisz. Chodzi mi konkretnie o to, że my możemy mieć zdanie różne, a mi chodzi o to co mówi Kościół i jak swoje zdanie popiera.
Ja dąże do rozpracowania cytatów biblijnych, a gdybyśmy zaczeli mówić to co my myślimy to zabrniemy w slepą uliczkę.
Dla mnie wystarczyłby nawet argument że coś jest złe bo nie podoba się Bogu ale to musi być jasno poparte Biblią. Weźmy np. homoseksualizm - niby nie ma w nim nic złego ale Biblia wyraźnie w kilku miejscach mówi że jest on zły i ja się do tego dostosuje, bo jest to rzecz potwierdzona. Natomiast z zakazem przedmałżeńskiego seksu nie jest to już takie jasne i dlatego chciałabym tę rzecz wyjaśnić.
|
Cz maja 08, 2008 21:28 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Mroczny prosiłabym cię bardzo gdybyś mógł to powstrzymaj się od mówienia tego co myślisz. Chodzi mi konkretnie o to, że my możemy mieć zdanie różne, a mi chodzi o to co mówi Kościół i jak swoje zdanie popiera. Będę mówił co mi się podoba, żyjemy w wolnym kraju i mimo tego, że to forum jest mocno cenzurowane (coś a'la PRL) to jednak nadal będę tutaj mówił moje zdanie gdyż mam do tego prawo. Cytuj: Ja dąże do rozpracowania cytatów biblijnych, a gdybyśmy zaczeli mówić to co my myślimy to zabrniemy w slepą uliczkę. A ja nie? Cytuj: Dla mnie wystarczyłby nawet argument że coś jest złe bo nie podoba się Bogu ale to musi być jasno poparte Biblią. Weźmy np. homoseksualizm - niby nie ma w nim nic złego ale Biblia wyraźnie w kilku miejscach mówi że jest on zły i ja się do tego dostosuje, bo jest to rzecz potwierdzona. Natomiast z zakazem przedmałżeńskiego seksu nie jest to już takie jasne i dlatego chciałabym tę rzecz wyjaśnić.
To jeśli mam się czepiać szczegółów to Biblia potępia tylko homoseksualizm mężczyzn.
A ja chciałem tylko by ktoś udowodnił RZECZYWISTE tudzież REALNE zło seksu przedmałżeńskiego.
|
Cz maja 08, 2008 21:39 |
|
 |
happy125
|
Mroczny Pasażer napisał(a): To jeśli mam się czepiać szczegółów to Biblia potępia tylko homoseksualizm mężczyzn.
I tu się mylisz Rz 1, 26 - 28: Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. Mroczny Pasażer napisał(a): A ja chciałem tylko by ktoś udowodnił RZECZYWISTE tudzież REALNE zło seksu przedmałżeńskiego.
A ja może nie chciałam? Przecież cały czas do tego dąże. ale jak już wspomiałam wcześniej chcąc udowadniać czy seks przedmałżeński jest dobry czy zły odwołujmy się do Biblii, a ty natomiast chcesz mówić co się tobie podoba a co nie podoba. Jeśli już dyskutujemy pod kątem religijnym to przywołujmy kontekst biblijny a nie filozoficzne ,,być albo nie być" bo to co my myślimy naprawdę niczego tu nie udowodni.
|
Pt maja 09, 2008 1:26 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: I tu się mylisz
Rz 1, 26 - 28: Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. Hm, ok, myliłem się. Cytuj: A ja może nie chciałam? Przecież cały czas do tego dąże. ale jak już wspomiałam wcześniej chcąc udowadniać czy seks przedmałżeński jest dobry czy zły odwołujmy się do Biblii, a ty natomiast chcesz mówić co się tobie podoba a co nie podoba. Jeśli już dyskutujemy pod kątem religijnym to przywołujmy kontekst biblijny a nie filozoficzne ,,być albo nie być" bo to co my myślimy naprawdę niczego tu nie udowodni.
No to już tyle tych odwołań do Biblii było, ale jednak jeszcze nic konkretnego, najpierw jakieś domysły, potem określenie seksu przed ślubem jako rozpusty itp. itd. Nigdy nie dojdziemy do tego jak to naprawdę było.
Ja tam się w życiu kieruję miłością i uważam, że jeśli ktoś kocha się z miłości to nie ma w tym żadnego grzechu. Bo najpierw jest miłość, a dopiero potem jakieś inne, można by rzec, przyziemne sprawy.
|
Pt maja 09, 2008 9:34 |
|
 |
monika001
|
[quote="Mroczny Pasażer"]
Będę mówił co mi się podoba, żyjemy w wolnym kraju i mimo tego, że to forum jest mocno cenzurowane (coś a'la PRL) to jednak nadal będę tutaj mówił moje zdanie gdyż mam do tego prawo.
[quote]
To jest dział Rodzina Chrześcijańska - i pod kątem takiej rodziny rozpatrujemy omawiane zagadnienia. Do wyrażania swojego zdania nie mającego wiele albo nic wspólnego z rodziną chrześcijańską i z życiem chrześcijańskim w ogóle - są inne fora.
|
Pt maja 09, 2008 10:31 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Oj moniko, nie tylko pod takim kątem, spójrz na dziesiątki innych tematów.
No jeszcze taki szczegół - chrześcijańska nie znaczy tylko katolicka.
|
Pt maja 09, 2008 10:34 |
|
 |
monika001
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Zmieniło się też i pojęcie rozpusty i dziś seks przedmałżeński się do niej nie zalicza.
?
Zmieniło się w twoim mniemaniu. Chcesz usprawiedliwić coś, co w Biblii nie znajduje usprawiedliwienia. Prawdy zawarte w Piśmie Św. pozostają niezmienne i aktualne w jednakowym stopniu dla wszystkich pokoleń.
|
Pt maja 09, 2008 11:09 |
|
 |
happy125
|
Mroczny Pasażer napisał(a): No jeszcze taki szczegół - chrześcijańska nie znaczy tylko katolicka.
A czy znasz jakieś wyznanie chrześcijańskie które dopuszcza seks przedmałżeński?
Bo inne wyznania owszem dopuszczają środki antykoncepcyjne ale o tym żeby jakieś uważało że seks przedmałżeński jest dobry to nie słyszałam.
|
Pt maja 09, 2008 11:11 |
|
 |
filippiarz
|
Hmmm... Według mnie nie ma znaczenia co mówi Biblia o seksie, bo to co mówi, mówi w ramach mentalności i kultury żydowskiej i nie ma ciężaru moralności ogólnej, a dotyczy tylko i wyłącznie tamtych czasów i tamtej społeczności - w tamtych czasach oczywiście ważne było dziewictwo ze względu na czystość dziedziczenia krwi (tu Żydzi mieli jakąś obsesję) i majątku oraz tym podobne przeterminowane o setki lat bzdurki.
Taka kultura - takie zasady.
Tu nadmienię, że właśnie dlatego Bóg niby (wg. Żydów) karał i doświadczał także kolejne pokolenia, a nie tylko samego grzesznika - po prostu dla Żydów to była ta sama krew, a rodzina była jak jeden organizm, dlatego tu wierzono w swoistą zasadę "jeden za wszystkich, wszyscy za jednego" - dlatego tak częstą karą była śmierć - po prostu niszczono w ten sposób "złą krew", tudzież "wycinano tkankę rakową ze zdrowego organizmu rodziny" - jednostka była podrzędna w stosunku do rodziny i rodzina była ważniejsza i cenniejsza niż jej składowe jednostki.
Sporo kultur i społeczeństw ceni takie rzeczy jak dziewictwo, czy "czystość kobiety" (co ciekawe czystość mężczyzn nie jest już taka ważna), tylko, że to tyczy kultur prymitywnych i upadających (chodzi o kultury "zapadające/cofające się", a nie dekadenckie). Wraz z rozwojem świadomości i duchowości człowieka, rozwojem społecznym i kulturowym, hołdowanie prawom prymitywnej społeczności przestaje być wartościowe i moralne, a staje się więzieniem duszy i grzechem - dziś podwalinami społecznymi nie jest czystość krwi i prawa dziedziczenia w ramach tej krwi, więc prawa żydowskie powstałe na tych zasadach nas nie dotyczą.
Nigdzie w Biblii nie ma powiedziane, że seks to coś złego, złe może być tylko złe jego używanie - np. w celach czysto hedonistycznych oraz bez szacunku do człowieka i społeczności - to się nie zmienia i nauki moralne Jezusa nadal są tu ponadczasowe. Po prostu wtedy związki pomiędzy kobietą i mężczyzną były bardzo sformalizowane w ramach konstrukcji społeczności oraz kultury i wszelkie odstępstwo od tej formalnej i wyłącznej czystości małżeńskiej godziło w podstawy narodu żydowskiego (krew, dziedziczenie). Teraz zasady społeczne są inne i niezależnie od seksu - ludzie są ze sobą bo się po prostu kochają i seks oraz brak formalizacji związków nic złego nikomu ani niczemu nie czynią.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt maja 09, 2008 12:12 |
|
 |
monika001
|
happy125 napisał(a): niktszczególny napisał(a): W każdym razie kobiecie nie wolno. ST może nie każe za to mężczyzny, ale przecież to logiczne, że jeżeli żadnej kobiecie nie wolno poza małżeństwem uprawiać seksu to i mężczyzna też nie powinien, bo skazuje ją przez to na śmierć, czyż nie? Taki seks zwany jest rozpustą, a więc jednoznacznie potępiany. No dobra, ale problem w tym, że to wszystko jest Stary Testament. Księga Powtórzonego Prawa. A przecież chrześcijanie nie muszą się stosować do prawa mojżeszowego. To nie jest tak, że Stary Testament przestał obowiązywać. KKK: Cytuj: 121 Stary Testament jest nieodłączną częścią Pisma Świętego. Jego księgi są natchnione przezBoga i zachowują trwałą wartość, ponieważ Stare Przymierze nigdy nie zostało odwołane.
Jedność Starego i Nowego Testamentu
128 Kościół już w czasach apostolskich, a potem nieustannie w swojej Tradycji, wyjaśniał jedność planu Bożego w dwóch Testamentach za pośrednictwem typologii. Rozpoznaje ona w dziełach Starego Testamentu figury tego, czego Bóg dokonał w pełni czasów w Osobie swego wcielonego Syna.
Chrześcijanie czytają więc Stary Testament w świetle Chrystusa, który umarł i zmartwychwstał. Ta lektura typologiczna ukazuje niewyczerpaną treść Starego Testamentu. Nie pozwala ona zapomnieć, że Stary Testament zachowuje własną wartość Objawienia, potwierdzonego na nowo przez samego naszego Pana. Zresztą także Nowy Testament wymaga, by był czytany w świetle Starego. Czyniła to nieustannie pierwotna katecheza chrześcijańska. Według starożytnego powiedzenia "Nowy Testament jest ukryty w Starym, natomiast Stary znajduje wyjaśnienie w Nowym".
|
Pt maja 09, 2008 12:14 |
|
 |
monika001
|
filippiarz napisał(a): Teraz zasady społeczne są inne i niezależnie od seksu - ludzie są ze sobą bo się po prostu kochają i seks oraz brak formalizacji związków nic złego nikomu ani niczemu nie czynią.
A to chyba jakaś nowa interpretacja znów nie mająca nic wspólnego z chrześcijaństwem. Treść i nauki zawarte w Piśmie Św. są ponadczasowe i niezmienne. Zarówno ST jak i NT wielokrotnie wskazują, że współżycie pomiędzy kobietą i mężczyzną jest właściwe wtedy, kiedy dokonuje się pomiędzy mężem i żoną czyli w małżenstwie.
Brak formalizacji związku oraz seks pozamałżeński może tobie i innym nic złego nie czyni. Ale twoje tezy nie znajdują w Biblii żadnego potwierdzenia.
|
Pt maja 09, 2008 12:32 |
|
|
|