ToMu !
Cytuj:
To żart, lub ironia - jak mniemam. Ja z NOPem się nie identyfikuję i utożsamianie NOPu z katolicyzmem w sensie przedstawiania NOPu jako jakiś wzór katolicyzmu jest błędne.
To dobrze o tobie świadczy , jednak zwiazki KK z faszyzmem na całym świecie są ewidentne i niezaprzeczalne .
Cytuj:
"Bóg to". "Bóg tamto"... Wszystko to wina Boga, co Choroby, katastrofy. Uważasz, że jak Bóg jest - to znaczy że ludzie powinni żyć wiecznie, nie chorować, nie zabijać się itp
Cały problem polega na tym , ze niewiadomo co to jest ten bóg .
Jeśli chcemy o czymś gadać , to trzeba przedmiot dyskusji zdefiniować .
Jeśli zaś istnieje to coś [ lub ten ktoś ] zwane bogiem , to z faktu istnienia zła na świecie wnioskujemy , że nie jest on równoceśnioe wszechdobry i wszechmocny [ i wszechwiedzący - ale to jeden z aspektów szechmocy ].
Jeśli by był wszechdobry i wszechmocny to niedopuścił by do istnienia zła .
Cytuj:
Bo bóg błogosławi związki zgodne z naturą, w celu spłodzenia potomstwa. A związek homo to wyklucza.
Czyli chomoseksualizm jest grzechem [ na to wychodzi ] tylko dla tego , że bóg raczył homosiów nie lubić i troszeczke w piekle ich podsmarzyć , za to że nie produkują potomstwa [ bo człowiek z zasady nie jest hermafrodyczny i nie z każdym może produkować potomstwo ].
Boga nie interesuje to , że nie mogą produkować potomstwa w takich poarach nie ze swojej winy .
Boga nie interesuje , że postępują w zgodzie ze swoją naturą .
Bóg poprostu jest głupi , lub sadystuczny .
Niewiem co gorsze .
Cytuj:
Nie człowiekowi decydować o tym, kiedy ma się życie zakończyć.
Zatem nawet moje życie nie należy do mnie , tylko do moj ?
Czasem ni się wydaje [ jak czytam takie teksty ] , że niektórzy rodzą sie z "duszą"/umysłowością niewolnika .
Skoro tak lubią , to ich sprawa . Mogą się wić w agonalnych mękach przez całe dziesięciolecia .
Z łaski swojej jednak , niech odstosunkują sie odemnie i od mego życia , bo jeśli nie mnie o nim decydować , to tym bardziej nie im .
Cytuj:
Naprawdę - to też do deepongi - śmieszne jest oczekiwanie od Boga, że jak już założyć że On jest, to oznacza że życie powinno być pasmem szczęścia itp. Więc proszę - w taki mrazie, co miałoby być po śmierci Na czym miałaby polegać nagroda za dobre życie... skoro w tym życiu człowiek miałby wszystko i żadnych problemów Bóg już na kartach Pisma mówił nie raz, że wierzących w Niego będą prześladować.
Dlatego właśnie śmieszy mnie , jak wierzący mówia o wszechdobroci boga .
Cytuj:
Apostazji może dokonać każdy. I jak chce, nikt mu nie przeszkodzi.
Tylko , że to możliwe od niesdawna .
Umożliwienie tewgo zaś , nie jest zasługą kościoła [ który nie jednego uśmiercił za odejście od wiary ] , tylko władz świeckich , które zdobyły sdię na ochrone obywateli przed kościołem .
Zresztą do dziś mamy kuriozalną zasadę , że nie wystarczy wysłanie rządania wykreślenia z ksiąg , tylko trzeba załatwiać jakieś kościelne ceregiele .
Cytuj:
Ja wiem, że głoszenie miłości, przebaczania i wielu innych popieranych przez katolicyzm wartości (i otwarte sprzeciwianie się np. aborcji, eutanacji, homoseksualizmowi i wielu innym) jest mało na rękę karierowiczom, ludziom gotowym po trupach iść do kasy i pozycji. Piętnowanie takich zachowań jest moralnym obowiązkiem. Nie obrażanie - piętnowanie, nazywanie po imieniu tego co jest złe.
Tylko , że czym innym jest stanowisko deklaratywne , a czym innym faktyczne .
Jak to powiedział jeden filozof z przed 200 lat " Po owiocach ich poznacie " .
Ja tych idących " po trupach do kasy " dostrzegam głównie w kościele starającym się utrzymać władzę nad ludźmi kosztem cierpiących nieuleczalnie chorych , homoseksualistów , kobiet w trudnej sytuacji , itd .
Cytuj:
Z tego, że Kościół pomaga ludziom najuboższym, niesie pomoc w najbiedniejsze zakątki świata.
Oczywiście pomaga , ale nie za darmo .
Cytuj:
Wszędzie tam, gdzie powstają szkoły, domy samotnych matek, szpitale, akademiki, placówki wychowawcze, ośrodki dla młodych, przytuliska, jadłodajnie itp.
Tylko ktop za to płaci ?
Najprawdopodobnie ja z podatków , przekazywanych KK na prowadzone przedsięzwięcia .
Dlaczego wiec kościół chce przypisywać sobie zasługę ?
Kolejną sprawą jest to , jak to prowadzi .
Cytuj:
W spokojnym tolerowaniu takich... jak ty piszesz czego pięknym dowodem jest to, co poniżej... Bez komentarza.
Jeszcze tego brakuje , by nie tolerować prawdy [ jak to onegdaj bywało ] .
Miło , że udało sie ucywilizowac kościól na tyle , by zaczoł tolerować innych ludzi . Szkoda jednak , ze nie na tyle , by przyznał się do błędu i przeprosił za pomyłki .
Cytuj:
Żadne. Bo to głupawe, wyczytane gdzieś slogany (powtarzane co rusz na tym forum,, pewnie nie tylko zresztą tutaj). Łatwo rzucać na prawo i lewo pustymi hasłami. Obwiniajmy wszystkich za wszystko
No właśnie , łatwo żucać sloganami .
A jalkie są fakty ?
Kościół katolicki to druga [ wg rankingu najbogatszych organizacji , tuż po jakimś koncernie samochodowym ] najbogatsza organizacja na świecie .
Zgromadzone środki , pozwalają mu funkcjonowa z zyskiem [ przy prawidłowym zarządzaniu ] bez jakiegokolwiek wsparcia z zewnątrz .
Nie przeszkadza to jednak KK stosować grabierzczej polityki [ choby w Polsce ] .
KK dążąc do zachowania kontroli nad umysłami ludzi nie powstrzymuje się przed rzadnym bestialstwem . Pomińmy zaszłości historyczne [ oby znikneły w mrokach niepamięci ludzkości ] , jednak nawet na bierząco działalność koscioła sprowadza się do :
- siania nienawiści rasowej [ antysemityzm ]
- siania nienawiści religijnej [ zwalczanie innych religii/sekt ]
- marnotrawienie środków finansowych [ życia /pracy ] ludzi na kosztowne urojenia [ patrz Świątynia Opaczności ].
- utrawlanie niekożystnej struktury sdpołecznej poprzez zakaz skutecznej antykoncepcji i aborcji .
- wrogość do nauki i próby ukrycia przed ludźmi jej osiądnięć , oraz w ogóle ograniczanie jej rozwoju .
- bezinteresowna wrogość do nie podzielających dogmatów katolickich [ patrz homoseksualiści ] .
Moim zdaniem nie są to grzechy wyłącznie KK , tylko w ogóle religijności jako takiej , ponieważ różnie pomiędzy religiami mają charakter raczej folklorystyczny .
Istota sprawy i odziaływanie na ludzi jest zawsze takie samo .
Pozdrawiam .