Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego watro być katolikiem? 
Autor Wiadomość

Dla mnie wiara to sprawa wtórna, najważniejsza jest jednak etyka. A religię stawiam na trzecim miejscu. Krótko mówiąc przede wszystkim szukam odpowiedzi na pytanie jak żyć, potem czy wierzyć, na końcu jak realizować (i czy w ogóle) swoją wiarę. Sorry, jeżeli to mały offtop, ale niektórzy chyba utożsamiają etykę z wiarą i religią, więc chciałem zaakcentować pewien rozdział.

Pn maja 05, 2008 16:41
Deepongi, zmień nicka jeśli dla Ciebie dowodem braku miłości Boga są choroby czy wojny. Kurde, to jest akurat tak podstawowa rzecz, że aż żenujące byłoby kolejnemu ignorantowi to tłumaczyć.

m4578, nie warto. Jak chcesz to bądź, jeśli to Ci przybliża Absolut. Wątpliwe ale każdy swoją drogą, jo?

Cytuj:
Bóg jest. Nie wiem jak się to przejawia.
Właśnie tak. Trawa jest zielona, strumień szemrze, drzewo rośnie.

Wt maja 06, 2008 14:21

Cytuj:
Bóg jest. Nie wiem jak się to przejawia.
Właśnie tak. Trawa jest zielona, strumień szemrze, drzewo rośnie.

Hunahpu klepie w klawiaturę.

Dlaczego warto być katolikiem?
Chociażby po to by napisać to co wyżej.

Wt maja 06, 2008 23:21
Zobacz profil WWW
Zaraz, jesteś katolikiem więc to co dla Ciebie napisałem to bzdura?

Jeśli tak jest to jest to jeden gigantyczny powód by trzymać się od katolicyzmu jak najdalej. Jeśli wszyscy (na szczęście nie) katolicy myśleli by w ten sposób to byłaby tragedia.

Śr maja 07, 2008 8:33

ad1. Tak a największa miłość jest wśród katolickich narodowców z NOPU.

To żart, lub ironia - jak mniemam. Ja z NOPem się nie identyfikuję i utożsamianie NOPu z katolicyzmem w sensie przedstawiania NOPu jako jakiś wzór katolicyzmu jest błędne.

reczula napisał(a):
ad2. Nie, ale to Bóg pozwolił, aby wyewoluowały chorobotwórcze bakterie i wirusy.

"Bóg to". "Bóg tamto"... Wszystko to wina Boga, co :?: Choroby, katastrofy. Uważasz, że jak Bóg jest - to znaczy że ludzie powinni żyć wiecznie, nie chorować, nie zabijać się itp :?: :?

reczula napisał(a):
ad4. Dlaczego? Dlaczego homoseksualizm jest grzechem? Homoseksualiści nie robią nic złego? Nikogo nie krzywdzą swoimi preferencjami.

Bo bóg błogosławi związki zgodne z naturą, w celu spłodzenia potomstwa. A związek homo to wyklucza.

reczula napisał(a):
Eutanazja grzechem? Dlaczego? Przecież to akt miłosierdzia.

Nie człowiekowi decydować o tym, kiedy ma się życie zakończyć.

Naprawdę - to też do deepongi - śmieszne jest oczekiwanie od Boga, że jak już założyć że On jest, to oznacza że życie powinno być pasmem szczęścia itp. Więc proszę - w taki mrazie, co miałoby być po śmierci :?: Na czym miałaby polegać nagroda za dobre życie... skoro w tym życiu człowiek miałby wszystko i żadnych problemów :?: Bóg już na kartach Pisma mówił nie raz, że wierzących w Niego będą prześladować.

deepongi napisał(a):
Katolicyzm jest ideologią represyjną bo utrudnia występowanie z kościoła

Apostazji może dokonać każdy. I jak chce, nikt mu nie przeszkodzi.

[quote='deepongi"] szkaluje ludzi którym nie podoba się niesione przez niego hasła [/quote]
Ja wiem, że głoszenie miłości, przebaczania i wielu innych popieranych przez katolicyzm wartości (i otwarte sprzeciwianie się np. aborcji, eutanacji, homoseksualizmowi i wielu innym) jest mało na rękę karierowiczom, ludziom gotowym po trupach iść do kasy i pozycji. Piętnowanie takich zachowań jest moralnym obowiązkiem. Nie obrażanie - piętnowanie, nazywanie po imieniu tego co jest złe.

deepongi napisał(a):
Co dobrego można powiedzieć o katolicyzmie? Nic.
:)

deepongi napisał(a):
Katolicyzm nie ma nic wspólnego z naukami głoszonymi przez Jezusa. Gdzie celebracja miłości bliźniego?

W tym, że to największe i pierwssze przykazania, e zktórego wyrastają pozostałe. Nie da się go "przeskoczyć" i być dobrym katolikiem. Z tego, że Kościół pomaga ludziom najuboższym, niesie pomoc w najbiedniejsze zakątki świata.

deepongi napisał(a):
Gdzie odrzucenie wartości materialnych?

Wszędzie tam, gdzie powstają szkoły, domy samotnych matek, szpitale, akademiki, placówki wychowawcze, ośrodki dla młodych, przytuliska, jadłodajnie itp.

reczula napisał(a):
Gdzie nadstawianie drugiego policzka?

W spokojnym tolerowaniu takich... jak ty piszesz :) czego pięknym dowodem jest to, co poniżej... Bez komentarza.

reczula napisał(a):
To wszystko umarło wraz z narodzinami katolickiego kościoła wypaczone przez potwory mieniące się jego wysłannikami.

snafu napisał(a):
No cóż. Przynależę do Kościoła Katolickiego.

Które z tych zarzutów, które zostały przez Ciebie przedstawione wobec Kościoła odnoszą się do mojej osoby?

Żadne. Bo to głupawe, wyczytane gdzieś slogany (powtarzane co rusz na tym forum,, pewnie nie tylko zresztą tutaj). Łatwo rzucać na prawo i lewo pustymi hasłami. Obwiniajmy wszystkich za wszystko :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz maja 08, 2008 21:16
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Warto być Katolikiem dlatego, że ma się możliwość uczestnictwa w Sakramentach Świętych.

Konstrukcja człowieka jest taka, że poszukuje BOGA.
I jeżeli dany byt `jest z BOGA` to na pewno GO znajdzie. To tylko kwestia czasu.

Nadto jest bardzo wielka obietnica złożona ludziom Wierzącym w BOGA.

Pokój i Dobro

Cz maja 08, 2008 22:29
czasowo zablokowany

Najbardziej prawdziwa jest wiara Świętego Kościoła Katolickiego, każda inna wiara kościołów chrześcijańskich jest bliższa lub dalsza wierze prawdziwej - to najlepszy powód do tego aby być katolikiem

Cz maja 08, 2008 22:59
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

Wiara w Jezusa, po za którym niema zbawienia !

Cz maja 08, 2008 23:02
Zobacz profil WWW

redukowanie możliwości zbawienia wyłącznie do członków danej sekty

Pt maja 09, 2008 7:05

Pt maja 09, 2008 10:23
zbanowany na stałe

Pt maja 09, 2008 10:33
Nie !

TAK! <nóżkoprzytup>

Pt maja 09, 2008 10:40

Cytuj:
To żart, lub ironia - jak mniemam. Ja z NOPem się nie identyfikuję i utożsamianie NOPu z katolicyzmem w sensie przedstawiania NOPu jako jakiś wzór katolicyzmu jest błędne.

To dobrze o tobie świadczy , jednak zwiazki KK z faszyzmem na całym świecie są ewidentne i niezaprzeczalne .

Cytuj:
"Bóg to". "Bóg tamto"... Wszystko to wina Boga, co Choroby, katastrofy. Uważasz, że jak Bóg jest - to znaczy że ludzie powinni żyć wiecznie, nie chorować, nie zabijać się itp

Cały problem polega na tym , ze niewiadomo co to jest ten bóg .
Jeśli chcemy o czymś gadać , to trzeba przedmiot dyskusji zdefiniować .

Jeśli zaś istnieje to coś [ lub ten ktoś ] zwane bogiem , to z faktu istnienia zła na świecie wnioskujemy , że nie jest on równoceśnioe wszechdobry i wszechmocny [ i wszechwiedzący - ale to jeden z aspektów szechmocy ].
Jeśli by był wszechdobry i wszechmocny to niedopuścił by do istnienia zła .

Cytuj:
Bo bóg błogosławi związki zgodne z naturą, w celu spłodzenia potomstwa. A związek homo to wyklucza.

Czyli chomoseksualizm jest grzechem [ na to wychodzi ] tylko dla tego , że bóg raczył homosiów nie lubić i troszeczke w piekle ich podsmarzyć , za to że nie produkują potomstwa [ bo człowiek z zasady nie jest hermafrodyczny i nie z każdym może produkować potomstwo ].

Boga nie interesuje to , że nie mogą produkować potomstwa w takich poarach nie ze swojej winy .
Boga nie interesuje , że postępują w zgodzie ze swoją naturą .
Bóg poprostu jest głupi , lub sadystuczny .
Niewiem co gorsze .

Cytuj:
Nie człowiekowi decydować o tym, kiedy ma się życie zakończyć.

Zatem nawet moje życie nie należy do mnie , tylko do moj ?

Czasem ni się wydaje [ jak czytam takie teksty ] , że niektórzy rodzą sie z "duszą"/umysłowością niewolnika .
Skoro tak lubią , to ich sprawa . Mogą się wić w agonalnych mękach przez całe dziesięciolecia .
Z łaski swojej jednak , niech odstosunkują sie odemnie i od mego życia , bo jeśli nie mnie o nim decydować , to tym bardziej nie im .

Cytuj:
Naprawdę - to też do deepongi - śmieszne jest oczekiwanie od Boga, że jak już założyć że On jest, to oznacza że życie powinno być pasmem szczęścia itp. Więc proszę - w taki mrazie, co miałoby być po śmierci Na czym miałaby polegać nagroda za dobre życie... skoro w tym życiu człowiek miałby wszystko i żadnych problemów Bóg już na kartach Pisma mówił nie raz, że wierzących w Niego będą prześladować.

Dlatego właśnie śmieszy mnie , jak wierzący mówia o wszechdobroci boga .

Cytuj:
Apostazji może dokonać każdy. I jak chce, nikt mu nie przeszkodzi.

Tylko , że to możliwe od niesdawna .
Umożliwienie tewgo zaś , nie jest zasługą kościoła [ który nie jednego uśmiercił za odejście od wiary ] , tylko władz świeckich , które zdobyły sdię na ochrone obywateli przed kościołem .

Zresztą do dziś mamy kuriozalną zasadę , że nie wystarczy wysłanie rządania wykreślenia z ksiąg , tylko trzeba załatwiać jakieś kościelne ceregiele .

Cytuj:
Ja wiem, że głoszenie miłości, przebaczania i wielu innych popieranych przez katolicyzm wartości (i otwarte sprzeciwianie się np. aborcji, eutanacji, homoseksualizmowi i wielu innym) jest mało na rękę karierowiczom, ludziom gotowym po trupach iść do kasy i pozycji. Piętnowanie takich zachowań jest moralnym obowiązkiem. Nie obrażanie - piętnowanie, nazywanie po imieniu tego co jest złe.

Tylko , że czym innym jest stanowisko deklaratywne , a czym innym faktyczne .
Jak to powiedział jeden filozof z przed 200 lat " Po owiocach ich poznacie " .

Ja tych idących " po trupach do kasy " dostrzegam głównie w kościele starającym się utrzymać władzę nad ludźmi kosztem cierpiących nieuleczalnie chorych , homoseksualistów , kobiet w trudnej sytuacji , itd .

Cytuj:
Z tego, że Kościół pomaga ludziom najuboższym, niesie pomoc w najbiedniejsze zakątki świata.

Oczywiście pomaga , ale nie za darmo .

Cytuj:
Wszędzie tam, gdzie powstają szkoły, domy samotnych matek, szpitale, akademiki, placówki wychowawcze, ośrodki dla młodych, przytuliska, jadłodajnie itp.

Tylko ktop za to płaci ?
Najprawdopodobnie ja z podatków , przekazywanych KK na prowadzone przedsięzwięcia .
Dlaczego wiec kościół chce przypisywać sobie zasługę ?

Kolejną sprawą jest to , jak to prowadzi .

Cytuj:
W spokojnym tolerowaniu takich... jak ty piszesz czego pięknym dowodem jest to, co poniżej... Bez komentarza.

Jeszcze tego brakuje , by nie tolerować prawdy [ jak to onegdaj bywało ] .

Miło , że udało sie ucywilizowac kościól na tyle , by zaczoł tolerować innych ludzi . Szkoda jednak , ze nie na tyle , by przyznał się do błędu i przeprosił za pomyłki .

Cytuj:
Żadne. Bo to głupawe, wyczytane gdzieś slogany (powtarzane co rusz na tym forum,, pewnie nie tylko zresztą tutaj). Łatwo rzucać na prawo i lewo pustymi hasłami. Obwiniajmy wszystkich za wszystko

No właśnie , łatwo żucać sloganami .
A jalkie są fakty ?

Kościół katolicki to druga [ wg rankingu najbogatszych organizacji , tuż po jakimś koncernie samochodowym ] najbogatsza organizacja na świecie .
Zgromadzone środki , pozwalają mu funkcjonowa z zyskiem [ przy prawidłowym zarządzaniu ] bez jakiegokolwiek wsparcia z zewnątrz .
Nie przeszkadza to jednak KK stosować grabierzczej polityki [ choby w Polsce ] .

KK dążąc do zachowania kontroli nad umysłami ludzi nie powstrzymuje się przed rzadnym bestialstwem . Pomińmy zaszłości historyczne [ oby znikneły w mrokach niepamięci ludzkości ] , jednak nawet na bierząco działalność koscioła sprowadza się do :
- siania nienawiści rasowej [ antysemityzm ]
- siania nienawiści religijnej [ zwalczanie innych religii/sekt ]
- marnotrawienie środków finansowych [ życia /pracy ] ludzi na kosztowne urojenia [ patrz Świątynia Opaczności ].
- utrawlanie niekożystnej struktury sdpołecznej poprzez zakaz skutecznej antykoncepcji i aborcji .
- wrogość do nauki i próby ukrycia przed ludźmi jej osiądnięć , oraz w ogóle ograniczanie jej rozwoju .
- bezinteresowna wrogość do nie podzielających dogmatów katolickich [ patrz homoseksualiści ] .

Moim zdaniem nie są to grzechy wyłącznie KK , tylko w ogóle religijności jako takiej , ponieważ różnie pomiędzy religiami mają charakter raczej folklorystyczny .
Istota sprawy i odziaływanie na ludzi jest zawsze takie samo .

Pozdrawiam .

Pt maja 09, 2008 12:14

Napisałem :
Zatem nawet moje życie nie należy do mnie , tylko do moj ?

Powinno być :
Zatem nawet moje życie nie należy do mnie , tylko do mojego pana i władcy ?

Pt maja 09, 2008 12:25
Danbog, istnienie zła na świecie nie dowodzi braku Boga, a jedynie tego, że ludzie postrzegają zło. A to wynika z naszego błędnego spojrzenia na świat. Dualizm zło/dobro jest tu, w naszych głowach. On zatem do zła nie dopuszcza tylko my.

Pt maja 09, 2008 13:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona