Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 2
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Władzę oddała mająca niskie notowania PZPR Człowiekiem honoru jest tez prezydent Jaruzelski, który ustąpił ze stanowiska przed upływem kadencji,bo miał niskie notowania.
Gruby, porównywanie sytuacji z dyktatury, a z czasów demokracji jest conajmniej niestosowne, więc daruj sobie tego typu złośliwe porównania, które mają się tak jak d........ do twarzy.
|
Pt maja 09, 2008 15:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): osiris napisał(a): Czy pisanie, co kto o czym sądzi, to są jakoweś fakty w danej sprawie - wybacz. A jednak Ziemkiewicz przypomina jeden ważny fakt: Wildstein poleciał, bo nie był wystarczająco gorliwy w wypełnianiu woli PiS, SO i LPR.
Podkreśliłem ten wyraz bardzo ostro..
To co Ziemkiewicz pisze jest jego przypuszczeniem graniczącym z pewnością, ale na pewno nie fakt.
Dezawuujesz wartość tego wyrazu pisząc to w takim kontekście.
Bardzo sprytnie wyszedłeś z tej niezręcznej sytuacji, co do gradacji zamożności i ubustwa, ale chyba obydwoje wiemy, że te Twoje wywody są mocno naciągane, wręcz humorystyczne.
Średnia klasa to są raczej ludzie zamożni, a nie tacy co im się bilansuje budżet co do złotówki, wręcz grosza.
Bez jaj.
|
Pt maja 09, 2008 15:17 |
|
 |
1KOR13
|
[quote=Alus] 1KOR13 - p. Kotecka jest od orędzi - to czemu Kancelaria Prezydenta sprzeniewierzyła się tradycji i powierzyła przygotowanie oredzia prezydenckiego J. Kurskiemu.....Pan Prezydent nie lubi Koteckiej? [/quote]
No cóż, jedno drugiego nie wyklucza, bo pan Kurski z ramienia Pałacu Prezydenckiego uczestniczył w montowaniu orędzia, a pani Kotecka – z ramienia TVP. I w ten sposób masz swój dylemat z głowy.
Cytuj: Jeśli wedłu PiSu odnowe moralna i naprawe TVP można robić wespół z p. Gadzinowskim....to mnie pozostaje pogratulować 'zawsze trafnych decyzji" i udanych sojuszów z SLD ....żeby tylko PiS nie dopadła "choroba filipinska". Nikt nie powiedział, że odnowa moralna będzie robiona z panem Gadzinowskim. Cytuj: W tym wykładzie o "dobrych"-"złych" postkomunistach..."dobrych"- "złych komunistach to się tak zaplatałeś, że hoho...a oni i tak oleją PiS - wezmą frukta i wykpią PiS, co zreszta robią na codzień. Tak się składa, że to PiS odsunął postsowieckich generałów i im podobnych od służb wojskowych, ku wielkiemu płaczowi marszałka z Twojej ukochanej partii. Cytuj: Moczulski po 20 lat procesów uznany jest za TW. Ale co ma piernik do wiatraka? Ja odpowiadałem na stwierdzenie brzmiące, że krytycy Okrągłego Stołu byli jego budowniczymi. No i Moczulski dobrze do mojej odpowiedzi pasował. Poza tym, warto sobie zobaczyć, kiedy Moczulski był agentem SB (ostatecznie przestał być w roku 1979, a zaczął bodajże w 1970), i co robił dla opozycji. Deprecjonowanie wartości działalności opozycyjnej Moczulskiego z lat 79-89 (czyli w czasach KPNu, bo przypominam, że KPN powstał w 1979) z tej racji, że wcześniej był agentem SB, jest dokładnie tak samo bezzasadne, jak deprecjonowanie wartości działalności opozycyjnej Wałęsy z czasów WZZ i „S” z tej racji, że na początku lat ’70. był agentem SB. Obaj mieli te chwile słabości, ale nie oznacza to, że powinniśmy odsądzać od czci i wiary ich działalność z czasów, gdy narażając się bardzo poważnie walczyli z systemem. No, chyba że się uda udowodnić, że dalej realizowali działania służb specjalnych w tym okresie, kiedy byli liderami opozycji. Ale to oczywiście diametralnie zmieniłoby obraz sprawy. No i warto też sobie przypomnieć, kto i kiedy ujawnił, że Moczulski był agentem SB. Cytuj: J. Olszewski był członkiem podzespołu d/s reformy prawa i sądów (przewodniczył A. Strzemosz. Poczytaj sobie wypowiedzi Olszewskiego z ’88 i ’89 roku, to nie będziesz miała wątpliwości, że architektem Okrągłego Stołu nie był. Uczestniczenie w tym podzespole niewiele tutaj zmienia. Olszewski w sposób oczywisty architektem Okrągłego Stołu nie był. Cytuj: Morawiecki został deportowany do Wiednia, powrócił konspiracyjnie w sierpniu 1988r - trudno, by oficjalnie reprezentował opozycję. Morawiecki na znak protestu przeciwko Okrągłemu Stołowi do 1990 roku pozostawał w konspiracji. Cytuj: Macierewicz należał do Komiteu Obywtelskiego przy Lechu Wałęsie, powstałego po ustaleniach Okragłego Stołu, przygotowujacego wybory 4 czerwca 1989r - więc nie był w opozycji wobec OS. Należał, ale z tego nie wynika, że nie był w opozycji do Okrągłego Stołu, a tylko, że nie był w tak radykalnej opozycji, jak Morawiecki, czyli że chciał uczestniczyć w dalszym biegu przemian aby mieć na nie jakiś wpływ. Wystarczy sobie poczytać jego wypowiedzi, tak jak wypowiedzi Olszewskiego, z tamtego czasu. Cytuj: Z wymienionej piatki tylko L. Dorn był przeciwnikiem Okragłego Stołu. To Ty z 1 przeciwnika zrobiłeś 5 ...i kto uogólnia?
Oczywiście, że cała piątka od początku była przeciwnikami Okrągłego Stołu. Po pierwsze, tylko w dwóch przypadkach podałaś jakiekolwiek argumenty za tym, że te osoby nie były przeciwne Okrągłemu Stołowi (Olszewski i Macierewicz), ale w obu tych przypadkach Twoje argumenty to strzały kulą w płot, niczego nie dowodzą, i przeczą faktom, które się zna, jak się sięga po wypowiedzi obu panów z tamtego okresu. W przypadku Moczulskiego stwierdziłaś, że był agentem (nie dodając, że w latach ’70.-tych, no ale mniejsza), co argumentem za tym, że był za Okrągłym Stołem, nie jest. A w przypadku Morawieckiego stwierdziłaś, że w ’88 roku konspiracyjnie wrócił z Wiednia, co też ma się nijak do tego, czy był za, czy przeciwko Okrągłemu Stołowi. Po prostu, w tych dwóch przypadkach to, co stwierdzałaś, ma się nijak do tego, o co chodziło.
No i oczywiście można dalej wymieniać przeciwników Okrągłego Stołu i pytać się, czy byli jego architektami. Gwiazda? Walentynowicz? Wyszkowski? – byli, czy nie byli?
Na inne wypowiedzi adresowane do mnie odpowiem później.
|
Pt maja 09, 2008 15:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po Ikorze, to mój wpis jak kupka komara.
Ad rem.
Cytuj: osiris - może nie Ty, ale ileż to razy osoby podzielające Twoje poglądy posiłkowały się w dyskusji opiniami p.Michałkiewicza...nie pamiętam, abyś wtedy zareagował
Nie czytam wszystkich wpisów, a także nie wiem, czy powołując się na tego jegomościa stwierdzali, iż mają z faktem do czynienia, więc nie mogę się autorytatywnie wypowiedzieć w tej kwestii.
|
Pt maja 09, 2008 15:22 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): A jednak Ziemkiewicz przypomina jeden ważny fakt: Wildstein poleciał, bo nie był wystarczająco gorliwy w wypełnianiu woli PiS, SO i LPR. Podkreśliłem ten wyraz bardzo ostro.. To co Ziemkiewicz pisze jest jego przypuszczeniem graniczącym z pewnością, ale na pewno nie fakt. Dezawuujesz wartość tego wyrazu pisząc to w takim kontekście.[/quote] Może trochę dezawuuję  Z drugiej strony jak mocne muszą być przesłanki, aby mówić o faktach? Dlaczego miałbym nie wierzyć słowom prezydenta RP? osiris napisał(a): Bardzo sprytnie wyszedłeś z tej niezręcznej sytuacji, co do gradacji zamożności i ubustwa, ale chyba obydwoje wiemy, że te Twoje wywody są mocno naciągane, wręcz humorystyczne. To ciekawe, bo ja mam wrażenie, że Twój podział na biednych i bogatych jest humorystyczny. Jak widać mamy inne poczucie humoru. osiris napisał(a): Średnia klasa to są raczej ludzie zamożni, (...)
Może w Twoim dwustanowym modelu rzeczywistości tak, w moim nie. A w takim razie nic dziwnego, że nawet w prostych sprawach trudno się dogadać.
|
Pt maja 09, 2008 17:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1 KOR13...w stylu w jakim Ty szermujesz "argumentami" nikt Ci nie dorówna
Uczestniczyli w pracach Okrągłego Stołu - ale byli w opozycji do OS...nie chcę ale muszę....cóz odpowiedzieć na tak powalające argumenty
Pan Kurski jest osoba niezwiazaną formalnie ani z TVP, ani z Kancelarią Prezydenta - więc podobną odegrał rolę, jaka w w przypadku orędzia Tuska firma zewnętrzna.
Oddanie głosu na człowieka o moralności p. Gadzinowskiego zdezawuuluje jakąkolwiek "odnowę moralną" i odsłanie prawdziwe oblicze PiSu.
|
Pt maja 09, 2008 18:35 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): kosiarz - wyborcy PO potrafią myśleć samodzielnie i wyciagać wnioski..nie potrzebują tłumaczeń Grasiów, Niesiołowskich , Kurskich, RM i pochukuwań J. Kaczyńskiego Włascicielami wiekszości szpitali juz od kilku lat sa samorządy - jakbyś jeszcze tego nie dostrzegł. PiS nie przejawiał odwagi...to prozaiczny brak mozliwości rządzenia...nawet rząd SLD nie doszedł tak do ściany. Przykro mi ale, Twa wiedza i komentowane wydarzenia nie nadażają za Twym intelektem. Tylko przypomnę, iż to Platforma ciągle powtarza od kilku dni, że przekaże szpitale samorządom, i w tym przezemnie cytownym tekscie to samo jest powiedziane przez polityka Platformy. Nie wiem po co się "produkujesz" w tym polityczntm temacie, gdy nic a nic nie rozumiesz tekstów czytanych i powtarzanych. Teraz także "moralności" ludzi oceniasz...żałosne, obłudne, głupie. Cytuj: Tak więc tacy co wiążą koniec końcem, to nie są ani ubodzy, ani zamożni. Tak jak temperatura +10% to nie jest ani mróz ani upał.
 ....zaniżyłeś swe "loty" SCH....
maxio a może Ci przytoczyć terazniejsze teksty Ziemkiewicza z GP?
Tęskni on za rządem PiSu...nie tylko on.
_________________ http://www.kppis.pl/forum/index.php
|
Pt maja 09, 2008 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sawicka sobie teraz mamrocze w krzakach: "I słowo stało się ciałem"
Wreszcie Tusk oraz PO odkrywa karty, choć nie dla mnie, bo z góry wiedziałem jakimi kartami grać będą.
Autostrady stoją w miejscu przez co Tusk dokład teraz swoje krzyże przy drogach, szpitale się ewakuuja jak nigdy do tąd patrząc od II wojny światowej.............. itd. itp.
Łabędzi śpiew trwa.
|
Pt maja 09, 2008 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty rozumiesz doskonale
Kto jest włascicielem szpitali w Twoim rejonie zamieszkania?...bo w moim mieście samorząd - a więc są juz sprywatyzowane.
Wszystkie przychodnie rejonowe od 3 lat to Społki z .o.o. i przeprowadzili prywatyzacje działacze i posłowie PiS.
Nie dostrzegam żadnego pogorszenia.
Specjaliści, którzy przyjmuja w prywatnych gabinetach, mając umowy FOZ, ustalają terminy na telefon w krótkich terminach.
W tych jeszcze nie sprywatyzowanych, kolejki wynosza kilka miesięcy...w grudniu na rehabilitację zapisywano na m-c sierpień.
W prywatnej telefonicznie ustaliłam termon za 3 dni.
A płaci FOZ.
Moralnośc ludzi oceniam - ludzie, którzy zajmuja publiczne funkcje podlegają ocenie - w przeciwnym razie "raz zdobytą władzę oddamy po naszym trupie".
Oceniasz skolko dowolno PO i nie dostrzgasz, że jest to... "żałosne, obłudne, głupie"? 
|
Pt maja 09, 2008 21:16 |
|
 |
1KOR13
|
Odpowiadając dalej:
maxio99 napisał(a): Nie lubi ? Nie ufa poprostu i ja mu się nie dziwie . Przypominam, że chodzi o Kotecką i Tuska. Otóż ja się dziwię Premierowi Tuskowi. Niezależnie od tego, jak nie oceniałby on pani Koteckiej, to tak naprawdę nie ma żadnego powodu, aby jej nie ufać w tej materii. Zresztą, dla każdego racjonalnie analizującego (a od Premiera się tego wymaga) człowieka jest jasnym i oczywistym, że Kotecka, aby nie dać wyjątkowo jej wrogim mediom kolejnej okazji do nagonki na siebie, jak ognia unikałaby działań mogących wzbudzać choćby najmniejsze podejrzenie stronniczości. Cytuj: Mam znajomego ktory pracowal z Wildsteinem w TVP (odszedl tez razem z nim) . I jego zdanie o nowym prezesie jest proste - nie ma w Warszawie bardziej posłużnego i przestraszonego człowieka jak Urbański . To jest człowiek partii w 100%. Warto przeczytać dzisiejszy wywiad z Urbańskim z Gazety Wyborczej . Człowiek partii nie mówi w taki sposób o partii, jak w tym wywiadzie mówi Urbański. Cytuj: TVP za PIS było tak upolitycznione jak za SLD . Jeden poziom . Przemilczanie niektórych spraw , zrywanie programu aby "pokazac konferencje w sprawie Sawickiej . Jakos gdy wyprowadzano handlarza narkotykow z pałacu prezydenckiego to nawet o tym nie wspomnieli . Oczywiście, że wspomnieli o tym panu. Aha, i czy wyraz było w pierwszym zdaniu powyższego cytatu to wyłącznie przejęzyczenie, czy świadome wskazanie na to, że upolitycznienie TVP jest kwestią przeszłości? Cytuj: Teraz się zastanów . Kazyński mówi o tym pluraliźmie w mediach i że TVP są tego ostoją tak ? Jednocześnie twierdzi że TVP nie jest upolitycznione i jest bardzo "obiektywne" . Czyli że skoro TVN i Polsat w jego mniemaniu sprzyjaja "tym zlym" to TVP dla przeciw wagi ma sprzyjac PIS . To ma byc to nie upolitycznienie ? To jedno z drugim się nie wyklucza. TVP, prezentując różne poglądy na zasadach równoprawnych, także jest ostoją pluralizmu w mediach, bo, dopuszczając wszystkie głosy, dopuszczałaby też głos nie dopuszczany w innych mediach. Cytuj: Kaczyński się związał z Samoobroną nie dlatego że chciał tylko musiał . Bo nie było wyjścia . Najchętniej by rządził sam (co mu się nie dziwie) . TU nie było jakieś "konspiracji" i ukrytych celów . Koalicja z koniecznosci . Skoro pokłócił się z PO, z SLD koalicja nie wchodziła w gre (przynajmniej nie był tak zdeterminowany) to miał dwa wyjścia wybory (niechętnie bo wyborcy by uznali ze są kłótliwi i mogli by juz nie dac drugiej szansy) albo niechciana koalicja . Prónował wybrnąć tworząc różnego rodzaju "sojusze" ale one się nie sprawdziły . Po pierwsze, to przed zawarciem koalicji z Samoobroną i LPR Kaczyński przecież nie tylko zaproponował przedterminowe wybory, ale nawet odbyło się w tej sprawie głosowanie, i wtedy to Platforma nie chciała wyborów, bo było jasne, że w pierwszej połowie 2006 roku by przegrała. Przypominam więc, jak było. Po drugie, to jest oczywiste, że ta koalicja była koalicją z konieczności. Ale to nie przekreśla w żaden sposób tego, co ja napisałem, trzeba tylko to zrozumieć. Jarosław Kaczyński, jeżeli już jest zmuszony wejść w koalicję z postkomuną, to dalej rozgrywa swoją politykę w taki sposób, aby sojusz z jedną frakcją postkomuny wykorzystać przeciwko innej postkomunie. Przecież to, co zrobił rozwiązując WSI przy pomocy rąk Samoobrony, było genialne, to był absolutny majstersztyk właśnie tego typu rozgrywki, w której wygrywa się jedną frakcją postkomunistów przeciwko drugiej, i to w tym przypadku o wiele groźniejszej. Cytuj: Z PO podobnie . Tylko mniej wymuszona koalicja . Jeżeli chce ci przypomnieć to to że PIS nie raz prowadził oficjalne rozmowy z PSL apropo koalicji rządowej . PSL to tak jak wszyscy mówą partia obrotowa która może zawrzeć koalicje praktycznie ze wszystkimi . Gwarantuje ci gdyby PSL w poprzedniej kadencji miał posłów tyle co SAMOOBRONA i dało rade by powiązać koalicje PIS-PSL-LPR to by Kaczyński ją wybrał . Dlatego że poprostu do PSL mu znacznie było i jest bliżej niż do SAMOOBRONY . Ależ ja nie mam co do tego wątpliwości. Mi chodzi tu o coś zupełnie innego: o to, że, o ile Tusk zawiązując koalicję z postkomunistami zaniechał wszelkich działań wymierzonych w postkomunistyczne układy, o tyle Kaczyński koalicję z postkomunistami umiał wykorzystać do zwalczania postkomunistycznych układów, jedną koterię wygrywając przeciwko innej. Cytuj: Chyba nie mieszkaliśmy przez ostatnie 2 lata w tym samym kraju . JK nie potrafi prowadzic dialogu z nikim . On prowadzi "monolog" . On pokazal ze w wszczynaniu wojen jest najlepszy i praktycznie z kazdym ja prowadzi . W PISie jest zasada jedna - wodz ma zawsze racje - i kazdy kto chodz lekko skrytykuje - wylatuje z partii . Proste. PIS doprowadzil do tak smiesznej sytuacji ze w poprzedniej kadencji po jednej stronie byl PIS po drugiej stronie cala opozycja - to szczerze nie udało się nikomu . To nie świat jest zły a PIS dobry . Ja przytoczyłem słowa ś. p. Jacka Kuronia. Myślę, że to do niego należy wystosować te słowa polemiki, choć szkoda, że to już niestety niemożliwe. A podkreślam, że taką opinię prezentował o Kaczyńskim Kuroń nie dlatego, aby się nim zasłonić, tylko dlatego, że gdybym ja napisał, co sam uważam, to nie wzbudziłoby to w nikim większej refleksji. Natomiast może zdanie Kuronia sprawi, że nie przejdzie się nad nim obojętnie, i może ktokolwiek przez chwilę się zastanowi, że skoro o Kaczyńskim tak powiedział nawet jego wróg, to może jednak wykreowany w dużym stopniu przez media obraz Kaczyńskiego jest błędny, niezgodny z rzeczywistością. Zresztą, miałem okazję być na spotkaniu z Jarosławem Kaczyńskim wtedy, kiedy był na UW, i mogę powiedzieć, że, gdy się tego człowieka zobaczy na żywo, to ciężko jest się oprzeć wrażeniu, że jest to bardzo inteligentny i zarazem skłonny do dialogu polityk. A nie demon wcielony, jak chcą go widzieć media. Cytuj: A co w tym takiego dziwnego ? Przecieki z kancelarii prezia ? Współpraca wielu polityków opiera się na kontaktach z "zaprzyjaznionymi" dziennikarzami . To jest gra polityczna . Oczywiście, że nic dziwnego w przeciekach z Kancelarii Prezydenta. Tyle tylko, że nie można ot tak sobie z księżyca stawiać tezy, że tutaj był przeciek z Kancelarii, mimo że nie ma nawet najmniejszej poszlaki, że akurat w tym przypadku przeciek poszedł z Kancelarii. Cytuj: Rozumiem że PIS nie odpowiada za pogorszenie w pierwszym kwartale wzorstu gospodarczego ani za kiepska organizacje do EURO 2012 ale odpowiada za obnizke podatkow w roku "2009" ? Czyli jak deszcz pada to wina PO jak slonce swieci zasluga PIS ? To PiS, a nie PO, zrobił i przepchnął ustawę o obniżce podatków w roku 2009. Takie są fakty. PO będzie miała swój udział w tej obniżce, bo ją wykona (mogłaby nie wykonać – przegłosować kontr-ustawę i anulować tę decyzję). A więc obie partie będą miały w tym pewien swój udział. PiS – jako inicjator i ten, który stworzył prawo, PO – jako wykonawca. Za kiepską organizację do EURO 2012 odpowiada beznadziejne polskie prawo budowlane (notabene, projekt zmian w prawie budowlanym był przez PiS zrobiony, tyle tylko, że nie zdążył go PiS przepchnąć przez Sejm poprzedniej kadencji, a teraz to nie mam zielonego pojęcia, co z nim zrobiła PO, w każdym razie warto brać pod uwagę fakt, że miały gotowy projekt, który mógł stanowić punkt wyjścia do jej prac, jeżeli nie był przez nią w całości do zaakceptowania – i to projekt idący w stronę uwolnorynkowienia – choć niestety zdecydowanie nie tak dalece, jakby się chciało - sektora budowlanego, jakby ktoś miał co do tego wątpliwości). A za pogorszenie się sytuacji odpowiada osłabianie się światowej koniunktury, a nie PiS ani PO. Cytuj: To sa tylko lekkie korekty kursu . Cos musieli robic ale jak na 2 lata to naprawde niewiele . Gdzie jakiekolwiek reformy ? Te ktore najbardziej bola ? Gdzie reforma sluzby zdrowia ? Gdzie reforma ubezpieczen spolecznych ?Gdzie reforma KRUS . Wiesz ze 95% budzetu KRUS pochodzi z dotacji od Panstwa ? Czyli z 17-18 mld zl rocznie jakies 16 dostaja a reszte zbieraja od rolnikow ? Toteż napisałem przecież, że PiS w kwestiach gospodarczych mógł zrobić znacznie więcej. To nie była najmocniejsza strona tamtych rządów. Zresztą, nie wymieniasz tutaj najważniejszej dla nas w tej dziedzinie kwestii, czyli obniżenie długu publicznego, której także PiS nie podjął. To tak dodając do Twojego ogródka. Z tym że ja zarazem przeciwstawiam się podejściu fałszującemu obraz ostatnich 2 lat przedstawiający je jako takie, w których w sprawach gospodarki nic się nie działo. Cytuj: A o polityce zagranicznej nawet chlopie nie wspominaj . Uwierz na slowo facetowi ktory wiele podrozuje po swiecie (jak mowie swiat to nie znaczy Europa) ze jak o nas mowiono to albo zle albo w postaci kawalu ze blizniaki rzadza . To szkoda, że się nie przejechałeś najwyraźniej do Gruzji, od której Prezydent RP Lech Kaczyński otrzymał najwyższe odznaczenie państwowe. Albo poczytaj sobie, co o Kaczyńskich mówią elity intelektualne Litwy, Prezydent Czech Vaclav Klaus, czy ludzie prozachodniej orientacji na Ukrainie. Poza tym, gdybyś konsekwentnie czytał zagraniczną prasę, to zauważyłbyś, że po pierwsze o Kaczyńskich pisały źle głównie media lewicowe, a – po drugie – obok głosów negatywnych pojawiały się też zdecydowanie pozytywne. Polska w trakcie rządów PiSu uzyskała sobie pozycję regionalnego lidera. Z Litwą i Czechami, czyli naszymi dwoma bardzo ważnymi sąsiadami, tak dobrych relacji nie mieliśmy w pierwszym wypadku od Konstytucji 3 maja, a w drugim – nigdy wcześniej. W relacjach z Ukrainą rząd PiSu pogłębiał zaufanie, którego początki przyniosła pomarańczowa rewolucja i wspaniałe zaangażowanie Prezydenta Kwaśniewskiego w tamtym czasie. Zaangażowanie Pana Prezydenta na Kaukazie sprawiło, że ostatecznie wybiliśmy się na pozycję regionalnego lidera, wokół którego organizuje się front państw broniących swoich interesów przeciwko zakusom Rosji w naszym regionie. Takie są fakty. To, co zrobił PiS i co przede wszystkim (bo tutaj głównie należy jednak mówić o tej postaci, to ona najwięcej wniosła do polityki zagranicznej po 2005 roku) Pan Prezydent Lech Kaczyński przez ostatnie 2 lata, będzie owocowała latami. Cytuj: Polityka zagraniczna pokazala jedynie ze zostalismy wyizolowani z EU skłóceni byliśmy praktycznie ze wszystkimi i praktycznie upodliliśmy się w stosunku do USA swoją "służebnością" . Dopiero Tusk postawił USA ultimatum w sprawie tarczy bo jego poprzednik najchętniej to by jeszcze do tego interesu dołożył . Wypowiedź szefa MSZ w rządzie Tuska Radosława Sikorskiego (już z czasów, gdy był szefem MSZ), stwierdzała coś innego. Sikorski powiedział, że warunki negocjacyjne, jakie stawiał Amerykanom Kaczyński, były twarde . Co więcej, znaczący jest fakt, że nasz negocjator – minister Waszczykowski – nie został zmieniony przez ekipę Tuska. To wszystko w sposób oczywisty przeczy tezie, jakoby Kaczyński wysługiwał się Amerykanom w kwestii tarczy. A teza, że zostaliśmy wyizolowani w UE, jest jedną wielką bzdurą. Nie ma niczego, co by na to wskazywało. Polska skutecznie walczyła o to, aby państwa Europy Zachodniej nie lekceważyły jej interesów, i za każdym razem jej się to udawało. Alus napisał(a): Uczestniczyli w pracach Okrągłego Stołu - ale byli w opozycji do OS...nie chcę ale muszę....cóz odpowiedzieć na tak powalające argumenty
Jeden Olszewski z tej piątki uczestniczył w pracach podzespołu przy Okrągłym Stole. A więc nie uczestniczyli, tylko uczestniczył. To po pierwsze.
A po drugie, w ten sposób starasz się zamazywać fakty. A fakty są takie, że wystarczy zajrzeć do wypowiedzi Olszewskiego z lat ’88 i ’89.
Morawiecki, Dorn, Moczulski, Macierewicz w pracach Okrągłego Stołu nie uczestniczyli. Po prostu. Nie fałszuj rzeczywistości.
|
Pt maja 09, 2008 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, o czym My mówimy.
Cytuj: Ustawa o zakładach opieki zdrowotnej szczegółowo określiła uprawnienia i obowiązki organu założycielskiego w stosunku do sp zoz, w tym zasady jego tworzenia, przekształcania i likwidacji (por. art. 36 i n. ustawy o zakładach opieki zdrowotnej). Zgodnie z art. 36 ustawy z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz. U. Nr 91, poz. 408 z późn. zm.) Czy to jest prywatyzacja? Samorząd jest organem założycielskim zgodnie z ta ustawą. Cytuj: Organ założycielski to organ administracji publicznej, który działając w oparciu o przepisy prawa powołuje lub kontroluje jednostkę organizacyjną administracji publicznej.
1. Uprawnienia nadzorcze i kontrolne w odniesieniu do podmiotów gospodarki narodowej są przypisywane odpowiednim organom na mocy określonych przepisów prawa. 2. Pojęcie organu założycielskiego i nadzorującego ma zastosowanie wyłącznie do podmiotów sektora publicznego.
|
Pt maja 09, 2008 21:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fakty i mity.
Cytuj: Specjaliści, którzy przyjmuja w prywatnych gabinetach, mając umowy FOZ, ustalają terminy na telefon w krótkich terminach.
W moim mieście to zależy od tego, z jakim specjalistą mamy do czynienia i jaki ma prestiż wśród pacjentów.
Byle jaki specjalista przymuje od 1-5 dni, ale szanowany i uznany 3-6 miesięcy, więc prywatyzacja nic nie zmieniła w tej kwestii.
Z g. ó.wna bata nie ukręcisz, a prywatyzacja nie jest panaceum na wszystkie bolączki służby zdrowia.
Mało tego, ja płacąc gotówką jestem ustawiany w tej samej kolejce co pacjenci zapisani z funduszu, a to już jest paranoja.
Płace podwójnie a mimo tego jestem tak samo traktowany jak ci co idą za darmo na badanie.
|
Pt maja 09, 2008 21:48 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Ty rozumiesz doskonale Kto jest włascicielem szpitali w Twoim rejonie zamieszkania?...bo w moim mieście samorząd - a więc są juz sprywatyzowane. Wszystkie przychodnie rejonowe od 3 lat to Społki z .o.o. i przeprowadzili prywatyzacje działacze i posłowie PiS. Nie dostrzegam żadnego pogorszenia. Specjaliści, którzy przyjmuja w prywatnych gabinetach, mając umowy FOZ, ustalają terminy na telefon w krótkich terminach. W tych jeszcze nie sprywatyzowanych, kolejki wynosza kilka miesięcy...w grudniu na rehabilitację zapisywano na m-c sierpień. W prywatnej telefonicznie ustaliłam termon za 3 dni. A płaci FOZ. Moralnośc ludzi oceniam - ludzie, którzy zajmuja publiczne funkcje podlegają ocenie - w przeciwnym razie "raz zdobytą władzę oddamy po naszym trupie". Oceniasz skolko dowolno PO i nie dostrzgasz, że jest to... "żałosne, obłudne, głupie"?  Pogrubiony tekst przedstaw panom z Platformy, to oni własnie ciagle mówią, ze szpitale bedą przekazywać...samorządom! Tym się bronią.. Tu nie chodzi o przekazanie samorządow, gdyż w 90% są one samorzadów, to własnie piszesz...ale o przekształcenie je w społki prawa handlowego, które mogą zostać np postawione w stan upadłości i sprzedane czy oddane za długi..działki, sprzet, budynki itp... Czy mozesz zrozumieć, że ciagle piszesz bzdury? Piszesz całkowicie w oderwaniu od rzeczywistosci, mieszasz fakty, wkładasz politykom w usta to co nie powiedzieli itp... W sprywatyzowanych czy nie spryatyzowanych przychodniach są takie same kolejki, chyba, że zapłacisz....Ale są jedne i drugie. Szpitale nigdy w całości nie beda opłacalne, są dziedziny medycyny, najcześciej cięzkie przewlekłe choroby które się nie opłaca leczyć...są szpitale które są jedynymi w miastach na 100 do 300 tys mieszkanców...szpitale to nie przychodnie. Owszem mozna oceniac czyny ludzi nie tylko polityków, Ty oceniasz ich moralność ...nie znasz ludzi, nie znasz Kurskiego.... Cytuj: Nie fałszuj rzeczywistości.
U Alus chyba nie ma na to szans...
|
Pt maja 09, 2008 21:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kurskiego?...swój cynizm pokazuje na kazdym kroku.
W drzwiach do Bazyliki w Gdańsku stał z pękiem kwiatów i wszystkim mediom z euforią ogłaszał, że wreszcie Kościól gdański bedzie prawidłowo zawiadowany... katolik, bez słów opluwa odchodzącego "nieudolnego, nieodpowiedniego" biskupa...żałosne...i mówiące wszystko.
Najśmieszniejsze w tym wszystkim, że ja akurat oceniałam Gadzinowskiego.
A zamiast straszyć i pałać "swietym oburzeniem", przeczytaj - chyba, że GN też nie wierzysz. może V kolumna PO już działa w redakcji.
http:///www.goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1180595737&dzi=1104764436
|
Pt maja 09, 2008 22:32 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Przeczytaj Alus jeszcze raz moje teksty, przeczytaj jeszcze raz tekst do którego linka podałaś, przeczytaj uwaznie co chce zrobić Platforma a co robił PiS...
Bo sama nawet o tym nie wiesz, ze ganisz polityke Platformy a chwalisz PiS-u wobec służby zdrowia. To politycy Platformy zarzucają PiS-owi, ze "dziko prywatyzował"...a co świadczy ten artykuł, prywatyzacja odbywała się w normalny a nie złodziejsko-grabieżcy sposób. Jezeli ktoś chce sobie szpital prywatny wybudować, nikt mu nie broni.
|
So maja 10, 2008 6:09 |
|
|
|