Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 18:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 A gdzie był ten jedyny Bóg przez tysiące lat? 
Autor Wiadomość

Post A gdzie był ten jedyny Bóg przez tysiące lat?
Kolejny raz zadaje pytanie na które nikt nie chciał odpowiedziec.

gatunek homo sapiens jest od 250 tys. lat
chrzescijanstwo pochodzi od judaizmu który ma 4 tys. lat
Przed chrzescijanstwem przez te tysiące lat było wiele różnych religii.
Teraz pytanie do chrzescijan: Co przez ten czas robił wasz Bóg? Bo przecież objawił się rzekomo po 246 tys. latach po stworzeniu człowieka. Może był na wakacjach co? np. wtedy jak był na świecie tylko politeizm.

Pt maja 09, 2008 21:47
Politeizm nie niweluje Boga :)...w każdej religii, niezaleznie od nadawanych imion, przydomków ludzie czcili Boga.
Czasem dla wzmocnienia Jego mocy, czcili bóstwa pomocne.
A przeczytaj po ile to lat żyli Setyci - po 800-900 - a później potop - szkoda tylko, że ówcześni nie mieli komputrów, zapisaliby wszystko na płycie i po problemie :)

Pt maja 09, 2008 21:59

Chodzi mi o Boga Chrzescijanskiego. Gdzie on był przez tysiące lat które istniały przed Judaizmem. Gdyby ta religia była prawdziwa to trwała by on początku.

Pt maja 09, 2008 22:02

Sorry za błedy w zdaniach w poprzednim poscie, wprowadzcie wreszcie mozliwosc edycji postu!

Pt maja 09, 2008 22:04

Bóg pewnie był tam gdzie zawsze, czyli wszędzie. Objawił się we właściwym czasie. Jakie masz dowody na to że lepiej byłoby aby się objawił wcześniej? Jak wiemy Bóg objawia się stopniowo. Jestem daleki od stwierdzeń że czcąc przyrodę świadomie czczono jedynego Boga, zanim Go poznano, natomiast był w człowieku od dawien dawna pewien zmysł który podpowiadał że jest coś więcej i dziś ta pewność pozostaje bo nie mamy powodów aby z niej rezygnować.

Reasumując, Bóg był zawsze, był wszędzie, objawiał się stopniowo.

Pt maja 09, 2008 22:10

Bóg pewnie był tam gdzie zawsze, czyli wszędzie. Objawił się we właściwym czasie. Jakie masz dowody na to że lepiej byłoby aby się objawił wcześniej? Jak wiemy Bóg objawia się stopniowo. Jestem daleki od stwierdzeń że czcąc przyrodę świadomie czczono jedynego Boga, zanim Go poznano, natomiast był w człowieku od dawien dawna pewien zmysł który podpowiadał że jest coś więcej i dziś ta pewność pozostaje bo nie mamy powodów aby z niej rezygnować.

Reasumując twoja odpowiedz nie jest żadną odpowiedzią i mnie jako ateistę nie nawróci. Pokaż mi w historii te stopnie objawiania się Boga. Niestety ale na moje pytanie nie znam innej bardziej racjonalnej odpowiedzi niż: Judaizm powstał tysiące lat po stworzeniu człowieka, a nie na początku, ponieważ jest kolejną nieprawdziwą religią która swoją wiarygodnoscia nie rózni się od wszystkich innych.
Ale napisałem ten temat bo może chrzescijanie jakos mi to wytlumaczą racjonalnie.

WIST chcesz powiedziec, ze ten bóg patrzył się przez te lata na to jak ludzie modlą, zabijają się dla jakichś bogów i bożków nieistniejących i tak nagle postanawia się pojawic? I do tego przeciez ludzie nie mieli 10 przykazań i pisma świętego więc nie wiedzieli jak mają postępowac, więc chyba jasne jest że powinny one byc od poczatku istnienia ludzi, więc prosze cie nie pieprz głupot, że to był "właściwy czas", bo wlasciwy czas to powinien byc na poczatku swiata.

Pt maja 09, 2008 22:25
Objawił się a ludzie nadal się zabijają - bo Ziemia to nie raj.
A Ciebie ponoc żadna odpowiedź nie nawróci, nie usatysfakcjonuje - to czemu zadajesz pytania?

Pt maja 09, 2008 22:37

A Ciebie ponoc żadna odpowiedź nie nawróci, nie usatysfakcjonuje - to czemu zadajesz pytania?

Czytaj ze zrozumieniem albo wcale nie czytaj. Napisałem, że obecnie nie znam lepszej odpowiedzi i odpowiedz wista nie jest w stanie mnie nawrocic. Dotarło? Niech ktos mi poda racjonalny powód do tego żeby przez tysiące lat istniały nieprawdziwe religie i nagle pojawia się ta prawdziwa.

Pt maja 09, 2008 22:45
gatunek homo sapiens jest od 250 tys. lat

To nie jest pewne na 100%...Obecne metody datowania nie są doskonałe...

Poza tym zauważ, że ludzie zawsze ciążyli w stronę monoteizmu- w religiach politeistycznych z reguły jest jeden najmocniejszy Bóg-szef albo bóg najważniejszy dla danego obszaru...

So maja 10, 2008 14:32

I jak tu sie nawracać skoro sie czyta tak naciągane odpowiedzi.

So maja 10, 2008 15:13

Alus napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem albo wcale nie czytaj. Napisałem, że obecnie nie znam lepszej odpowiedzi i odpowiedz wista nie jest w stanie mnie nawrocic. Dotarło? Niech ktos mi poda racjonalny powód do tego żeby przez tysiące lat istniały nieprawdziwe religie i nagle pojawia się ta prawdziwa.

Ciągle istnieją nieprawdziwe religie, wiec nieprawdziewe religie to nie jest żaden argument.
Wcześniej istniała religijność naturalna . ludzie wierzyli w Boga ,ale dopiero gdy się wypełniły czasy , Bóg sie objawił. Czego tu nierozumieć?

So maja 10, 2008 16:39
Jakie masz dowody na to że lepiej byłoby aby się objawił wcześniej?

Czy objawienie się Boga może być szkodliwe dla człowieka? Czy obecność Boga może być szkodliwa dla człowieka? Chyba im szybciej ty lepiej, chyba że Bóg rzeczywiście miałby zły wpływ na ludzi.

So maja 10, 2008 17:12

Seweryn o co chodzi z tym wypełnieniem czasów?
Cytuj:
Ciągle istnieją nieprawdziwe religie, wiec nieprawdziewe religie to nie jest żaden argument.

Ale czemu ta prawdziwa pojawiła się dopiero 4 tys. lat temu a nie 250 tys?
Jak mogli pojsc do nieba ludzie ktorzy nie mieli pisma swietego, nie wiedzieli jak maja postepowac, nie wiedzieli co jest grzechem a co nie, nie mieli 10 przykazan bozych, nie mogli sie nawet MODLIC do swojego Boga.

Teresse jesli uwazasz ze homo sapiens mógł powstac 4 tys lat temu to gratuluje. Bez komentarza.

So maja 10, 2008 20:09

Poza tym zauważ, że ludzie zawsze ciążyli w stronę monoteizmu- w religiach politeistycznych z reguły jest jeden najmocniejszy Bóg-szef albo bóg najważniejszy dla danego obszaru...

Nie powiedziałbym... Taki układ odzwierciedlał realia ziemskie w których ludem rządzi król dobrze to widać np. w mitologii Greckiej w której istnieje rodzaj boskiego dworu- Olimp.
Akurat chrześcijaństwo to dobry przykład na to, że ludzie zawsze ciążyli ku politeizmowi bo choć teoretycznie Bóg jest tylko jeden to naprawdę jest ich trzech(tyle, że są tacy sami) do tego dochodzi Matka Boska czczona jak Bogini i pomniejsze bóstwa czyli święci którzy podobnie jak Bogowie opiekują się różnymi dziedzinami ludzkiego życia, związanym z nimi przedmiotom przypisuje się nadnaturalne moce skoro już wspomniałaś o "najważniejszych bogach dla danego obszaru" to jednym z najbardziej znanych w Polsce przykładów jest Matka Boska Częstochowska nie mówiąc już o tym, że w wielu miejscowościach czci się lokalnych świętych są też specjalne modlitwy wszystkie te elementy pasują do religii politeistycznych zaś w monoteizmie są zbędnym dodatkiem.

So maja 10, 2008 20:10

...a skoro taki miał plan (żeby się objawiać stopniowo) to na pewno nie po to, aby ludzie nie znający objawienia poszli na zatracenie. Objawienie spowodowało niebywały wzrost świadomości ludzi wierzących.
Bóg jest zawsze, taki sam, niezmienny.

So maja 10, 2008 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona