Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 picie a wiara 
Autor Wiadomość

Alkohol? :) Jak najbardziej jest dla ludzi, pod warunkiem że zna się jego umiar. Kulturalne spożycie nie jest w żadnym wypadku z sprzeczne z wiarą. Spójrzmy choćby na samego Chrystusa - też pił z ludźmi wino, choćby na uczcie weselnej w Kanie Galilejskiej, dokonując pierwszego cudu czy w czasie Ostatniej Wieczerzy, zamieniając ją w Swoją Krew, przelaną za nas.

Cz maja 08, 2008 20:29
Zobacz profil WWW

ok, dzięki za wasze wszystkie odpowiedzi. ale mam jeszcze w takim razie pytanie: co z Komunią? czy mogę po takim piątkowym spotkaniu przystąpić w Niedzielę do Komunii? czy raczej muszę się z tego spowiadać za każdym razem?

Pt maja 09, 2008 6:11

ok, dzięki za wasze wszystkie odpowiedzi. ale mam jeszcze w takim razie pytanie: co z Komunią? czy mogę po takim piątkowym spotkaniu przystąpić w Niedzielę do Komunii? czy raczej muszę się z tego spowiadać za każdym razem?

Jak już pisałem, umiarkowane picie picia nie jest sprzeczne z wiarą i nie jest grzechem, więc jeśli nie masz żadnego grzechu ciężkiego, no to jaki problem? Spotkaj się z Chrystusem :) Niemniej jednak ja radziłbym Tobie i Twoim znajomym, aby te Wasze pogawędki przy piwie odbywały się najlepiej w sobotę, aniżeli w piątki (chyba, że jest dyspensa), bo sobota - moi skromnym zdaniem - to najlepszy czasy na spotkania ze znajomymi, nawet przy piwku :) i nic nie stoi na przeszkodzie, że nazajutrz jest Dzień Pański. Jeśli nie masz grzechu ciężkiego (bo kulturalne i umiarkowane picie piwa grzechem nie jest) możesz przyjąć Komunię Świętą.

Nie dajmy się zwariować. ludzie!!!!! :) :) :)

Pt maja 09, 2008 6:33
Zobacz profil WWW
Alkohol? :) Jak najbardziej jest dla ludzi, pod warunkiem że zna się jego umiar

A baka?

Cytuj:
Jak już pisałem, umiarkowane picie picia nie jest sprzeczne z wiarą i nie jest grzechem

A umiarkowane palenie?

Przy czym pamiętamy o "Nie dajmy się zwariować. ludzie!" w kontekście.

Pokój.

Pt maja 09, 2008 8:42

A baka?

Cytuj:
A umiarkowane palenie?

Imo też nie jest grzechem.

Cytuj:
Niemniej jednak ja radziłbym Tobie i Twoim znajomym, aby te Wasze pogawędki przy piwie odbywały się najlepiej w sobotę, aniżeli w piątki (chyba, że jest dyspensa)

Bartas, proszę Cię, to że Ty na piątek masz taki pogląd, że trzeba siedzieć w domu to nie znaczy, że inni też muszą. Z tego co autorka opisuje to nie robią żadnych hucznych imprez, a jedynie siedzą przy piwku, rozmawiają i śmieją się. To nie jest w Twojej religii w piątki zakazane.

Pt maja 09, 2008 9:31

Bartas, proszę Cię, to że Ty na piątek masz taki pogląd, że trzeba siedzieć w domu to nie znaczy, że inni też muszą. Z tego co autorka opisuje to nie robią żadnych hucznych imprez, a jedynie siedzą przy piwku, rozmawiają i śmieją się. To nie jest w Twojej religii w piątki zakazane.

Ech, i znów lincz :? Mroczny, ja tylko radziłem, a poza tym to każdy praktykujący chrześcijanin powinien wiedzieć, że piątek to wspomnienie Męki Chrystusa i nie wypada za bardzo siedzieć ze znajomymi przy piwku, tym bardziej że tematem rozmów jest sam Bóg :)

So maja 10, 2008 18:27
Zobacz profil WWW
Post Re: picie a wiara
Majka31 napisał(a):
Mam 17 lat, jestem w 1 klasie liceum. Od mniej więcej listopada zawsze w weekendy spotykam się ze znajomymi (w tym z kilkoma przyjaciółmi) i spędzamy czas nad Wisłą, rozpalając ognisko i godzinami dyskutując na różne tematy. Nie da się ukryć, że siedzimy przy tym przy piwku (albo czasem przy winie). Najczęstszym tematem jest Bóg. Najprzyjemniej nam się o tym rozmawia. W naszej grupie są osoby, które były na pielgrzymce (w tym ja), osoby z Oazy, z gimnazjum Salezjańskiego... Zastanawiam się czy to co robimy jest tak do końca złe. W sumie do tej pory tłumaczyłam sobie to tak, że "kiedy mam próbować, jak nie teraz?" Tak naprawdę to właśnie najlepsze wspomnienia mam z tych naszych wypadów na ogniska... Rozmawiałam o tym kiedyś z księdzem (na pielgrzymce bodajże). Usłyszałam wtedy, że wszystko jest dla ludzi i nie dajmy się zwariować. Ostatnio podczas spowiedzi rozmawiałam z młodym księdzem, który przyszedł do mojej parafii. Od niego z kolei usłyszałam, że nawet łyk piwa jest grzechem... I co o tym wszystkim myśleć?!

Czekam na wasze odpowiedzi. Chętnie też popiszę z kimś, kto jest w podobnej sytuacji :) Pozdrawiam

Proponuję myśleć, że młody ksiądz jest ciulowaty oraz że jego porady są denne. Uważam też, że moje stanowisko jest w pełni zgodne z faktem wielonurtowości myśli w kościele katolickim. Ten młody ksiądz jest po prostu niepoważny, ponadto nie współpracuje z Twoim sumieniem lecz własne antypatie antypatycznie narzuca Tobie. Olej go. Piwo samo w sobie wprawia człowieka z pozytywny nastrój, powoduje integrację grupy, rozwiązuje języki, ułatwia nawiązanie znajomości. Jest bardzo dobrą używką podczas takich właśnie spotkań towarzyskich.
Oczywiście problemem by było, gdybyś zaczynała dzień od picia alkoholu, każdy problem życiowy zagłuszała pijackimi libacjami i nie potrafiła nawiązań znajomości w inny sposób niż podczas trunkowej imprezy.
No ale to już od Ciebie zależy i od tego czy masz charakter. A Ty co o tym sądzisz? Tak naprawdę, widzisz w tym jakiś poważniejszy problem ?

So maja 10, 2008 18:46

Mroczny Pasażer napisał(a):

Ech, i znów lincz :? Mroczny, ja tylko radziłem, a poza tym to każdy praktykujący chrześcijanin powinien wiedzieć, że piątek to wspomnienie Męki Chrystusa i nie wypada za bardzo siedzieć ze znajomymi przy piwku, tym bardziej że tematem rozmów jest sam Bóg :)

To, że wg Ciebie nie wypada to nie znaczy, że tak jest. Zrozum w końcu, że TWOJA wiara nie pozwala w piątek na zabawę w imprezach HUCZNYCH. Picie piwa i rozmowy, nawet o Bogu, się do imprez hucznych NIE ZALICZAJĄ. Więc analogicznie NIE SĄ GRZECHEM.

Po prostu masz skrzywione często patrzenie na swoją własną religię (co widać po seksie np.).

So maja 10, 2008 19:16

To, że wg Ciebie nie wypada to nie znaczy, że tak jest. Zrozum w końcu, że TWOJA wiara nie pozwala w piątek na zabawę w imprezach HUCZNYCH. Picie piwa i rozmowy, nawet o Bogu, się do imprez hucznych NIE ZALICZAJĄ. Więc analogicznie NIE SĄ GRZECHEM

Jakby tak się dobrze zastanowić, Mroczny, to nawet masz i racje :) Chodzi tutaj przede wszystkim o to, ażeby faktycznie nie brać udziału w zabawach hucznych, a najważniejsze jest to, że kiedy spotykasz się ze znajomymi to tworzysz z nimi wspólnotę, o której mówi Chrystus - Gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w Imię Moje, tam Ja Jestem pośród nich (Mt.18,20). Możesz sobie uprzyjemnić z nimi ten czas, nie musisz się umartwiać skrajnie. Czyli piwo można wypić :)) ale z umiarem i nie popełniając przy tym grzechu ciężkiego :)

Po prostu masz skrzywione często patrzenie na swoją własną religię (co widać po seksie np.).

Dlatego tutaj jestem :)

So maja 10, 2008 20:32
Zobacz profil WWW

Post Re: picie a wiara
Cytuj:
(...) Piwo samo w sobie wprawia człowieka z pozytywny nastrój, powoduje integrację grupy, rozwiązuje języki, ułatwia nawiązanie znajomości. Jest bardzo dobrą używką podczas takich właśnie spotkań towarzyskich.
Oczywiście problemem by było, gdybyś zaczynała dzień od picia alkoholu, każdy problem życiowy zagłuszała pijackimi libacjami i nie potrafiła nawiązań znajomości w inny sposób niż podczas trunkowej imprezy.
No ale to już od Ciebie zależy i od tego czy masz charakter. A Ty co o tym sądzisz? Tak naprawdę, widzisz w tym jakiś poważniejszy problem ?

Właśnie, ja nie widzę w tym nic złego. Wcześniej nawet się zastanawiałam : "kurcze, to chyba źle że nie traktuję wypicia piwa jako grzechu ciężkiego i że nie odczuwam żalu". Teraz cieszę się, bo widzę, że nie tylko ja mam takie spojrzenie na te sprawy i że wszystko ze mną w porządku :p

So maja 10, 2008 21:12

Cytuj:

Ruch Czystych Serc rządzi! ;D (bynajmniej do ślubu ;))

So maja 10, 2008 21:16

Jestem całym sercem za tym stowarzyszeniem :)

So maja 10, 2008 22:11
Zobacz profil WWW

Również kupowanie alkoholu w naszym kraju nie jest przestępstwem (czasem szkoda) dlatego sumienie też macie czyste.

Ustawa o wychowaniu w trzeźwości z 1982, tekst jednolity z roku 2007:

Art 15, ust 1:
Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
pkt2:
osobom do lat 18;

Źródło:
http://www.parpa.pl/download/Ustawa%201982.doc

I teraz pytanie: czy namawianie do złamania prawa (czym jest próba kupna alkoholu przez osobę nieletnią) jest tak całkiem w porządku?

N maja 11, 2008 0:00

I dlaczego w komunijnej "przysiędze" jest do 18 roku życia? Dlaczego nie do 16? Albo 21?

Bo wiek 18 lat to w naszej kulturze a także prawie próg dojrzałości.

Tak samo od 18tki można wziąć ślub (to co prawda sąd może obniżyć).

Cytuj:
Podaj mi proszę z trzy argumenty za tą "przysięgą".

- wpojenie, że bez alkoholu da się bawić
- ochrona (a przynajmniej próba takowej) przed substancją trującą, jaką dla dojrzewającego nastolatka jest alkohol
- ochrona (a przynajmniej próba takowej) przed uzależnieniem - dojrzewający nastolatek jest na nie znacznie bardziej narażony niż człek dorosły.

N maja 11, 2008 0:06

A i jeszcze jedno:

Cytuj:

A po ślubie już nie? Czystość małżeńska nie istnieje, czy nie obowiązuje?

N maja 11, 2008 0:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona