Re: A gdzie był ten jedyny Bóg przez tysiące lat?
Crysis napisał(a):
Kolejny raz zadaje pytanie na które nikt nie chciał odpowiedziec.
gatunek homo sapiens jest od 250 tys. lat
chrzescijanstwo pochodzi od judaizmu który ma 4 tys. lat
Przed chrzescijanstwem przez te tysiące lat było wiele różnych religii.
Teraz pytanie do chrzescijan: Co przez ten czas robił wasz Bóg? Bo przecież objawił się rzekomo po 246 tys. latach po stworzeniu człowieka. Może był na wakacjach co? np. wtedy jak był na świecie tylko politeizm.
Piszesz, że nikt na to pytanie nie chciał odpowiedzieć. A zastanowiłeś się, że na pewne pytania poprostu człowiek nie zna odpowiedzi?.
Jestem chrześcijaninem i dla mnie ważnym jest okres od stworzenia człowieka. Od tamtej pory jego dzieje są możliwe do poznawania. Bóg nie jest Bogiem tajemniczym, aby miał coś do ukrycia przed swymi stworzeniami, ale wszystko co jest im potrzebne przekazał w Swoim spisanym Słowie - Biblii.
Na podstawie chronologii biblijnej stwierdzamy, że stworzenie Adama nastąpiło w 4026 roku p.n.e., prawdopodobnie jesienią, gdyż właśnie od jesieni liczono lata w najstarszych kalendarzach. Przypuszczam, ze ta chronologia jest Ci znano, skoro podałeś przybliżoną datę istnienia Iudaizmu. Jeżeli do dodamy to mamy ponad sześc tysięcy lat od stworzenia pierwszego człowieka.
Dla osoby uznającej Biblię za Słowo Boga jest to fakt, możliwy do samodzielnego wyliczenia. Natomiast wracając, do 250 tys lat istnienia gatunku homo sapiens.
Co można powiedzieć o twierdzeniach uczonych, jakoby człowiek żył na ziemi już od setek tysięcy(podajesz 250 tys), czy nawet milionów lat?
W odróżnieniu od biblijnego opisu wydarzeń twierdzeń takich nie da się poprzeć źródłami pisanymi pochodzącymi z owych czasów. Tak niesamowity wiek przypisywany „człowiekowi prehistorycznemu” to wynik rozumowania opartego na założeniach, których nie sposób udowodnić. Natomiast wiarogodna historia świecka i jej chronologia sięgają zaledwie kilku tysięcy lat wstecz. W skorupie ziemskiej następowały liczne przemiany, wypiętrzały się góry — na przykład podczas ogólnoświatowego potopu za dni Noego — wskutek czego układ warstw skalnych i zawartych tam skamieniałości został poważnie naruszony, toteż wszelkie podawane przez uczonych daty wydarzeń sprzed potopu są w znacznej mierze domysłem. W przeciwieństwie do najrozmaitszych sprzecznych hipotez i teorii ludzkich Biblia trafia do przekonania, gdyż podaje jasną i wewnętrznie spójną relację o pochodzeniu człowieka oraz dobrze udokumentowaną historię narodu wybranego przez Jehowę.
Właśnie o tym okresie ludzie mogą rozmawiać, właśnie to może poznać, każdy kto szuka odpowiedzi na takie pytania- bo jest źródło tych odpowiedzi. Natomiast na temat okresu przed tym - nie ma żadnych wiarygodnych doniesień, a jedynie domysły ludzkie.
Bóg poprzez proroka Izajasza udziela odpowiedzi na Twoje wstępne pytanie - "dlaczego nikt nie chciał Ci odpowiedzeń" - "
Iz 55:8-9
8. Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana.
9. Bo jak niebiosa górują nad ziemią, tak drogi moje - nad waszymi drogami i myśli moje - nad myślami waszymi.
(BT)