Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 A gdzie był ten jedyny Bóg przez tysiące lat? 
Autor Wiadomość

Bóg wie co jest dla nas dobre więc po co słać do niego prośby?

Jako akt wiary , ale niekoniecznie trzeba słać prpośby , przecież ty nie słałeś próźb , a Bóg i tak wiedział , że potrzebna ci rozmowa o nim.

N maja 11, 2008 21:17
Aztec - nigdzie nie napisałam, że wysłuchanie naszych modlitw jest uzaleznione od wstawiennictwa świętych - to juz Twoja luźna nadinterpretacja.

Więc do czego potrzebne jest wstawiennictwo świętych i jaki ma cel ? :D

N maja 11, 2008 21:35

Rozmowa nie polega tylko na proszeniu. Można też dziękować. Nie dziękuje sie komuś w kogo istnienie sie nie wierzy. Prośby są zbędne a nawet głupie.
Niech będzie wola Twoja i starczy. ;)

N maja 11, 2008 21:44

Przy założeniu ze Bog istnieje. Dla Ciebie to oczywiste.
Tylko co z tego?
Zapamiętaj tez, że nie jestem ciągle ateistą. Często nie wierze. Ale nie zawsze. :)

N maja 11, 2008 21:47
zbanowany na stałe

Post Re: A gdzie był ten jedyny Bóg przez tysiące lat?
Crysis napisał(a):
Kolejny raz zadaje pytanie na które nikt nie chciał odpowiedziec.

gatunek homo sapiens jest od 250 tys. lat
chrzescijanstwo pochodzi od judaizmu który ma 4 tys. lat
Przed chrzescijanstwem przez te tysiące lat było wiele różnych religii.
Teraz pytanie do chrzescijan: Co przez ten czas robił wasz Bóg? Bo przecież objawił się rzekomo po 246 tys. latach po stworzeniu człowieka. Może był na wakacjach co? np. wtedy jak był na świecie tylko politeizm.

1 homo sapiens zyje około 6000 lat
2 pytanie drugie zatem jest niepotrzebne
3 ludzie wymyślają i dziś wiele różnych religii wiec co to ma do rzeczy
4 odpowiedź w ak 1

Pn maja 12, 2008 22:45

jajajaja napisał(a):
Crysis napisał(a):

Teraz pytanie do chrzescijan: Co przez ten czas robił wasz Bóg? Bo przecież objawił się rzekomo po 246 tys. latach po stworzeniu człowieka. Może był na wakacjach co? np. wtedy jak był na świecie tylko politeizm.

1 homo sapiens zyje około 6000 lat
2 pytanie drugie zatem jest niepotrzebne
3 ludzie wymyślają i dziś wiele różnych religii wiec co to ma do rzeczy
4 odpowiedź w ak 1

Jeśli nie rozumiesz pytania to proszę Cię nie udzielaj się...
homo sapiens od 6 tys. lat? LOL z ciebie.

Śr maja 14, 2008 17:03

Śr maja 14, 2008 17:19

Crysis napisał(a):

Piszesz, że nikt na to pytanie nie chciał odpowiedzieć. A zastanowiłeś się, że na pewne pytania poprostu człowiek nie zna odpowiedzi?.
Jestem chrześcijaninem i dla mnie ważnym jest okres od stworzenia człowieka. Od tamtej pory jego dzieje są możliwe do poznawania. Bóg nie jest Bogiem tajemniczym, aby miał coś do ukrycia przed swymi stworzeniami, ale wszystko co jest im potrzebne przekazał w Swoim spisanym Słowie - Biblii.
Na podstawie chronologii biblijnej stwierdzamy, że stworzenie Adama nastąpiło w 4026 roku p.n.e., prawdopodobnie jesienią, gdyż właśnie od jesieni liczono lata w najstarszych kalendarzach. Przypuszczam, ze ta chronologia jest Ci znano, skoro podałeś przybliżoną datę istnienia Iudaizmu. Jeżeli do dodamy to mamy ponad sześc tysięcy lat od stworzenia pierwszego człowieka.
Dla osoby uznającej Biblię za Słowo Boga jest to fakt, możliwy do samodzielnego wyliczenia. Natomiast wracając, do 250 tys lat istnienia gatunku homo sapiens.
Co można powiedzieć o twierdzeniach uczonych, jakoby człowiek żył na ziemi już od setek tysięcy(podajesz 250 tys), czy nawet milionów lat? W odróżnieniu od biblijnego opisu wydarzeń twierdzeń takich nie da się poprzeć źródłami pisanymi pochodzącymi z owych czasów. Tak niesamowity wiek przypisywany „człowiekowi prehistorycznemu” to wynik rozumowania opartego na założeniach, których nie sposób udowodnić. Natomiast wiarogodna historia świecka i jej chronologia sięgają zaledwie kilku tysięcy lat wstecz. W skorupie ziemskiej następowały liczne przemiany, wypiętrzały się góry — na przykład podczas ogólnoświatowego potopu za dni Noego — wskutek czego układ warstw skalnych i zawartych tam skamieniałości został poważnie naruszony, toteż wszelkie podawane przez uczonych daty wydarzeń sprzed potopu są w znacznej mierze domysłem. W przeciwieństwie do najrozmaitszych sprzecznych hipotez i teorii ludzkich Biblia trafia do przekonania, gdyż podaje jasną i wewnętrznie spójną relację o pochodzeniu człowieka oraz dobrze udokumentowaną historię narodu wybranego przez Jehowę.
Właśnie o tym okresie ludzie mogą rozmawiać, właśnie to może poznać, każdy kto szuka odpowiedzi na takie pytania- bo jest źródło tych odpowiedzi. Natomiast na temat okresu przed tym - nie ma żadnych wiarygodnych doniesień, a jedynie domysły ludzkie.

Bóg poprzez proroka Izajasza udziela odpowiedzi na Twoje wstępne pytanie - "dlaczego nikt nie chciał Ci odpowiedzeń" - "Iz 55:8-9
8. Bo myśli moje nie są myślami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana.
9. Bo jak niebiosa górują nad ziemią, tak drogi moje - nad waszymi drogami i myśli moje - nad myślami waszymi.
(BT)

Śr maja 14, 2008 19:00

Gdzie on był przez tysiące lat które istniały przed Judaizmem.
Tam, gdzie jest teraz. Nie kazdego dotyczy tzw. czas, wyobraz sobie.
Crysis napisał(a):
Gdyby ta religia była prawdziwa to trwała by on początku.
Bo nijaki Crysis tak powiedzial?

To nie Ty ustalasz reguly, tylko Bog. Wszystkich ludzi, nie tylko Chrzescijan.

Objawil sie wtedy, kiedy mial ochote. Jeszcze tego brakowalo, zeby jakis forumowicz ustalal reguly, jak ma postepowac Bog, zeby laskawie uwierzyl.

PS
Masz jakis problem z tym, ze niewierzysz? To go rozwiaz.

Śr maja 14, 2008 21:54

Crysis a to Ty chciałeś abym Cie nawracał? Odpowiedz jest jasna, natomiast nie musi Cie satysfakcjonować. Nie mam pretensji o to nawet. Nikt nie twierdzi że Judaizm powstał na początku razem z Homo Sapiens.

Ale oczywiści że objawiał się stopniowo - wyjście Żydów z Egiptu, tułaczka na pustyni, powstanie Któlestwa itd. do pojawienia się Jezusa.

Chcesz aby ktoś Ci wytłumaczył racjonalnie czemu Bóg nie nastawiał swoich pominków 6 dnia stworzenia to musisz zapytać Boga.

Widocznie Bóg uznał że czas aby ludziom wlać troche oleju do głowy. Ale jestem daleki od stwierdzeń że ludzie nie mieli potrzeby posiadania jakiejś etyki itd. Przecież zosrganizowane społeczeństwa takową muszą mieć i przed Synajem ludzie zapewne jakąś mieli, także myśle że mocno przesadziłeś. Natomiast czyta i obiektywnie dobra etyka zawarta jest w 10 przykazań, a przedewszystkim w przykazaniu miłości czyli tym które nas tak mocno dziś obowiązuje.

Nie wiem też czemu jesteś taki agresywny. Myślałem że na forum możemy wymieniać się zdaniem, a Ty jakoś nie możesz na spokojnie przyjąć mojego.

Śr maja 14, 2008 22:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3