Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
niktszczególny napisał(a): No na takie tematy to już tylko dla przyjemności i dla wprawki w dyskutowaniu
Według mnie przyjemniejsza , a już na pewno bardziej racjonalna jest dyskusja o czymś co według dyskutanta istnieje , no ale mniejsza z tym 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 13, 2008 22:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja głównie dyskutuję o przekonaniach osób wierzących. A te istnieją jak najbardziej 
|
Wt maja 13, 2008 22:42 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Ja głównie dyskutuję o przekonaniach osób wierzących. A te istnieją jak najbardziej 
Słowo Bóg wypowiedziałaś na tym forum 473 razy nie licząc odmiany przez przypadki i ty twierdzisz ,że dyskuytujesz o przekonaniach 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 13, 2008 22:46 |
|
|
|
 |
R6
|
Są nazwy które nie posiadają desygnatów. Można więc gadać o czymś czego nie ma. Tak trudno to pojąć? 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt maja 13, 2008 22:57 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Seweryn napisał(a): Słowo Bóg wypowiedziałaś na tym forum 473 razy nie licząc odmiany przez przypadki i ty twierdzisz ,że dyskuytujesz o przekonaniach 
Widać że Ci się nudzi na forum skoro masz czas na liczenie słów 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Śr maja 14, 2008 7:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"inny sens niż ułatwienie człowiekowi zycia"..a jaki inny?
- "Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie!. Albowiem na tym polega Prawi i Prorocy" (Mt 7,12).
O niebie, piekle, Jezus mówi kilka zdań - Jego nauka tyczy życia doczesnego.
Człowiek szczęśliwy automatyczmie, mimochodem obdarza tym samym otoczenie, buduje pokój... ułatwia życie sobie i innym.
"Cokolwiek uczyniłeś jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili" - kochając ludzi, kochamy Boga.
Szczęśliwe życie jakie wypracujemy tutaj przeniesiemy poza granicę śmierci..."jakie życie taka śmierć, nie dziwi nic...jakie serce taki lęk...jaka słabość taki grzech...
|
Śr maja 14, 2008 7:14 |
|
 |
SweetChild
|
Rita napisał(a): Czyli następujące kwestie: - lepsze samopoczucie człowieka - siła na zmaganie się z rzeczywistością - nadzieja na życie wieczne - korzystanie z gotowych wzorców moralnych, sposobu życia
Czy coś jeszcze?
U mnie za decydujące wskazałbym następujące "potrzeby wewnętrzne":
1. Istnienie Prawdy, którą dane nam będzie poznać (czyli ostateczne rozwiązanie sporu typu "Ty mówisz A, ja mówię B i nie wiadomo jak jest naprawdę).
2. Istnienie doskonałej i miłosiernej Sprawiedliwości. Doskonałej, czyli takiej, do zaistnienia której konieczne jest istnienie Prawdy i posiadanie pełnej wiedzy o niej (nie ma sprawców nieznanych, niesłusznie skazanych. przekupnych sędziów, a poza tym brane są pod uwagę absolutnie wszystkie okoliczności czynu). I miłosiernej, takiej która nie sadza za byle drobiazg na krzesło elektryczne, a daje szansę na zrozumienie błędu, zadośćuczynienie i odpokutowanie kary.
Pewnie można to podciągnąć pod punkt "lepsze samopoczucie człowieka", ale z drugiej strony nie widzę w tym nic złego. Jak odczuwam głód czy pragnienie, to staram się je zaspokoić. Dlaczego na polu "potrzeb wewnętrznych" miałbym się katować 
|
Śr maja 14, 2008 9:58 |
|
 |
filippiarz
|
Nauka i inteligencja są drogą do wiedzy, religia i wiara są drogą do mądrości.
Wiedza nie jest potrzebna ludziom do szczęścia, mądrość jest niezbędna.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr maja 14, 2008 10:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Słowo Bóg wypowiedziałaś na tym forum 473 razy nie licząc odmiany przez przypadki i ty twierdzisz ,że dyskuytujesz o przekonaniach Ty na ten przykład prawie tak samo często używasz słowa "ateista" jak "Bóg" a przecież twoim zdaniem nie ma ludzi niewierzących  Cytuj: Ateiści jako osoby niewierzące nie istnieją . To Twoje słowa  Jak się teraz czujesz? SweetChild: Cytuj: 1. Istnienie Prawdy, którą dane nam będzie poznać (czyli ostateczne rozwiązanie sporu typu "Ty mówisz A, ja mówię B i nie wiadomo jak jest naprawdę).
2. Istnienie doskonałej i miłosiernej Sprawiedliwości. Doskonałej, czyli takiej, do zaistnienia której konieczne jest istnienie Prawdy i posiadanie pełnej wiedzy o niej (nie ma sprawców nieznanych, niesłusznie skazanych. przekupnych sędziów, a poza tym brane są pod uwagę absolutnie wszystkie okoliczności czynu). I miłosiernej, takiej która nie sadza za byle drobiazg na krzesło elektryczne, a daje szansę na zrozumienie błędu, zadośćuczynienie i odpokutowanie kary.
Ale przecież wiara nie daje tego wszystkiego.
filippiarz, co to jest mądrość?
|
Śr maja 14, 2008 20:12 |
|
 |
filippiarz
|
Rita napisał(a): filippiarz, co to jest mądrość?
Nieuwarunkowany zewnętrznie (wiedza, kultura, poglądy) sposób właściwego postępowania, wiodącego do pożytku i szczęścia własnego i wszystkich wokół.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Śr maja 14, 2008 21:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I wiara daje coś takiego? Ja tego nie zauważyłam u ludzi wierzących, za to obserwuję u różnych osób niezależnie od ich przekonań. Niektórzy po prostu mają coś takiego  Wypracowane, czy wrodzone nie zależy od wiary w cokolwiek. Raczej od charakteru, osobistych skłonności danej osoby.
|
Śr maja 14, 2008 21:21 |
|
 |
Seweryn
|
opat_90 napisał(a): Seweryn napisał(a): Słowo Bóg wypowiedziałaś na tym forum 473 razy nie licząc odmiany przez przypadki i ty twierdzisz ,że dyskuytujesz o przekonaniach  Widać że Ci się nudzi na forum skoro masz czas na liczenie słów 
Nie musisz liczyć słów  Wystarczy, że skorzystasz z wyszukiwarki 
|
Śr maja 14, 2008 21:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego więc Sewerynie tak często rozmawiasz o ateistach, jeżeli uważasz, że nie ma ludzi niewierzących?
|
Śr maja 14, 2008 21:44 |
|
 |
filippiarz
|
Rita napisał(a): I wiara daje coś takiego? Ja tego nie zauważyłam u ludzi wierzących, za to obserwuję u różnych osób niezależnie od ich przekonań. Niektórzy po prostu mają coś takiego  Wypracowane, czy wrodzone nie zależy od wiary w cokolwiek. Raczej od charakteru, osobistych skłonności danej osoby.
Owszem - powinna.
Ale wiara to nie jest pogląd, że istnieje Bóg i można być osobą święcie przekonaną za wierzącą, a ta wiara ogranicza się tylko do poglądów i nie zmienia wnętrza człowieka. Ktoś już to niedawno Ci mówił gdzieś indziej.
Dla mnie np. JP2 i Dalajlama są/byli bardzo zbliżeni w swej wierze, różnili się tylko poglądami.
|
Śr maja 14, 2008 21:57 |
|
 |
Seweryn
|
Rita napisał(a): Dlaczego więc Sewerynie tak często rozmawiasz o ateistach, jeżeli uważasz, że nie ma ludzi niewierzących?
Ateiści wierzą na swój sposób . Posiadają czszątkową wiarę chodźby z tego powodu iż w jakimś procencie muszą założyć istnienie Stwórcy , skoro nie wiedzą jak został stworzony świat .
|
Śr maja 14, 2008 22:42 |
|
|
|