Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 18:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Życie samo w sobie jest-li darem ? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Bardzo ludzkie.
Dopiero od niedawna potrafimy produkowac taka ilosc sztucznych substytutow miesa, ze mozemy z tego miesa zrezygnowac.

I co z tego, że od niedawna?
A to, ze ludzie sa od dawna, wiec zabijanie zwierzat jest ludzkie i normalne.

Rita napisał(a):
Cytuj:
Prosze, daj spokoj placzliwemu tonowi, moze to dziala w gimnazjum, tutaj dyskutujemy opierajac sie o fakty, nie emocje.
Jak chcesz merytorycznie to proszę bardzo, wskaż miejsce gdzie kończy się świat zwierzęcy a zaczyna człowiek
Tam, gdzie jest dusza, tam jest czlowiek.

Rita napisał(a):
i zabicie twojej rodziny do którego pokolenia wstecz byłoby niemoralne, a od którego już jest zupełnie moralne, bo jeść trzeba?
W mojej rodzinie nie bylo nigdy zwierzat. Mowisz, ze w Twojej az takie imprezy sie zdarzaly? Coz...

Cz maja 15, 2008 17:33
zbanowany na stałe

[A to, ze ludzie sa od dawna, wiec zabijanie zwierzat jest ludzkie i normalne.

Zabijanie ludzi,jak rozumiem, też? Ludzkie i normalne.

Cz maja 15, 2008 17:35
"Tam, gdzie jest dusza"...zaraz zapytają Cię co to jest dusza i zażadają materialnych dowodów :D
Judasz...a słyszałeś cokolwiek o tzw. "łańcuchu pokarmowym"?...jeśli tak - to dowiesz się, że ta głębinowa ryba jest pokarmem dla następnego ogniwa :D

Cz maja 15, 2008 18:18

W mojej rodzinie nie bylo nigdy zwierzat. Mowisz, ze w Twojej az takie imprezy sie zdarzaly? Coz...

Wiesz o czym Rita napisała?

Cz maja 15, 2008 18:30
cau_kownik, jesteś tylko ogniwem. Ogniwem które konsumuje i zostanie skonsumowane. Jesteś nierozerwalnie związany z całą linią swoich przodków nad których próbujesz się wywyższać przydając sobie atrybuty, których nie ma. I tak rozłożą Cię Ci najmniejsi, Ci, od których pochodzisz, wrócisz do swych pierwotnych korzeni jako pożywienie, wrócisz do natury. Oddasz wszystko co wziąłeś, łącznie z neuronami, które odpowiadają za Twoją wiarę w to że jesteś lepszy :)

Zabijanie zwierząt jest tak samo ludzkie jak zabijanie ludzi, bo między nami nie ma różnicy, jest za to ciąg rodziców i dzieci, z których pokolenia występujące po sobie nie różnią się więcej niż ludzie od siebie nawzajem :)

Cz maja 15, 2008 19:32

Post Re: Życie samo w sobie jest-li darem ?
WaszJudasz napisał(a):
cau_kownik napisał(a):
Zywe istoty - zwierzeta i rosliny - z definicji sa zywe. Ich zycie jest darem, dla ludzi.

tzn. życie np. jakiejś ryby głębinowej której nikt (żaden człowiek) nigdy nie zobaczy również jest darem dla ludzi?

Rozumiem także,że jeżeli zeżre Cię niedźwiedź,to wtedy Twoje życie można uznać za dar dla niedźwiedzia?
Jesli nie chcesz zrozumiec, to ja Ci do glowy wtlaczac nie chce. Mam ciekawsze zajecia.

Cz maja 15, 2008 19:33

cau_kownik napisał(a):
[A to, ze ludzie sa od dawna, wiec zabijanie zwierzat jest ludzkie i normalne.

Zabijanie ludzi,jak rozumiem, też? Ludzkie i normalne.
Miales w tym wzgledzie jakies watpliwosci?

Cz maja 15, 2008 19:35

cau_kownik, jesteś tylko ogniwem. Ogniwem które konsumuje i zostanie skonsumowane. Jesteś nierozerwalnie związany z całą linią swoich przodków nad których próbujesz się wywyższać przydając sobie atrybuty, których nie ma. I tak rozłożą Cię Ci najmniejsi, Ci, od których pochodzisz, wrócisz do swych pierwotnych korzeni jako pożywienie, wrócisz do natury. Oddasz wszystko co wziąłeś, łącznie z neuronami, które odpowiadają za Twoją wiarę w to że jesteś lepszy :)
Wroc do podrecznika biologii.

Rita napisał(a):
Zabijanie zwierząt jest tak samo ludzkie jak zabijanie ludzi, bo między nami nie ma różnicy
Nie wiem, czy miedzy Wami nie ma roznicy, ja widze i znam roznice miedzy czlowiekiem i zwierzeciem.

Cz maja 15, 2008 19:40

Chyba nie mi jest potrzebne dokształcenie w tej dziedzinie :)

Cytuj:
ja widze i znam roznice miedzy czlowiekiem i zwierzeciem.

To w którym miejscu zaczyna się człowiek w drodze ewolucji. Która babcię z kolei byś mógł zabić z zimną krwią?

Cz maja 15, 2008 19:50

Cytuj:

Chyba nie mi jest potrzebne dokształcenie w tej dziedzinie :)
Zeby pisac do rzeczy, niestety tak. Do szczescia, najwyrazniej, nie.

Rita napisał(a):
Cytuj:
ja widze i znam roznice miedzy czlowiekiem i zwierzeciem.

To w którym miejscu zaczyna się człowiek w drodze ewolucji. Która babcię z kolei byś mógł zabić z zimną krwią?
Ludzie maja dusze, zwierzeta maja byc smaczne. Prosciej nie potrafie, zaluje.

Cz maja 15, 2008 20:10
Zeby pisac do rzeczy, niestety tak. Do szczescia, najwyrazniej, nie.

Co takiego napisałam, że proponujesz mi douczanie się? :?

Cytuj:
Ludzie maja dusze, zwierzeta maja byc smaczne. Prosciej nie potrafie, zaluje

Ludzie wymyślili sobie duszę, żeby móc bezkarnie zabijać wszystko inne i uważać się za lepszych. Pomiędzy "zwierzętami" a ludźmi nie ma granicy, tworzymy korowód istot żywych różniących się tak niewiele, że nie można tego zauważyć, co tu mówić o jakiś odrębnych prawach. Prościej też nie potrafię.
Mój pogląd przynajmniej poparty jest argumentami, a to ty chciałeś mówić o faktach... ech...
Słusznie żałujesz, proponuję dobry podręcznik z genetyki :)

Cz maja 15, 2008 20:29

Cytuj:
Ludzie wymyślili sobie duszę, żeby móc bezkarnie zabijać wszystko inne i uważać się za lepszych. Pomiędzy "zwierzętami" a ludźmi nie ma granicy, tworzymy korowód istot żywych różniących się tak niewiele, że nie można tego zauważyć, co tu mówić o jakiś odrębnych prawach. Prościej też nie potrafię.
Mój pogląd przynajmniej poparty jest argumentami, a to ty chciałeś mówić o faktach... ech...
Słusznie żałujesz, proponuję dobry podręcznik z genetyki :)

I sie dziwisz że rozmówca wskazuje na brak wiedzy? nie dość że ignorujesz inne nauki gloryfikując genetykę to jeszcze tą genetykę ośmieszasz że niby My ludzie wraz ze zwierzętami stanowimy jakiś korowód? To jest Biologia!!! Jesteśmy najwyżej w łańcuchu pokarmowym, stoimy na jego czele i żaden twój wymysł tego nie zmieni. Jesteśmy punktem wyjścia i wejścia w tym łańcuchu "korowód" jest po za nami. Co do duszy to na jej istotę składa się cały Człowiek wraz z Ciałem, Emocjami, Świadomością co w konsekwencji tworzy (Psyche=Dusza).

Pozdrawiam

Cz maja 15, 2008 20:45
I sie dziwisz że rozmówca wskazuje na brak wiedzy? nie dość że ignorujesz inne nauki gloryfikując genetykę to jeszcze tą genetykę ośmieszasz że niby My ludzie wraz ze zwierzętami stanowimy jakiś korowód?

Nie ośmieszam nauki, wręcz przeciwnie, bronię jej przed ignorancją innych ludzi. Jedna sprawa to łańcuch pokarmowy i my tu stanowimy pożywienie dla bakterii, grzybów i robaków. Druga sprawa to ewolucyjny korowód istot żywych, chyba muszę się z tego wytłumaczyć.

Jesteśmy ostatnim żyjącym ogniwem ewolucji naszego gatunku. Fakt. Nie jesteśmy jednak ostatni, bo po nas przyjdą następni. Nie jesteśmy też pierwsi :)
Nasi rodzice byli o mały kroczek za nami, ich rodzice jeszcze dalej. Cofając się do naszych pra pra pra i dużo dużo pra dziadków spotkamy pierwszych ludzi (nie, nie Adama i Ewę ;) ). Dalej cofając się napotkamy przodka ludzi, jakąś człekoształtną małpę. Idąc dalej, dużo dalej pierwsze ssaki. Dalej pierwsze kręgowce. Dalej... pierwsze organizmy wielokomórkowe... Dalej jednokomórkowe pierwotne formy życia... Pierwsze komórki. Tu się zaczęliśmy. To są nasze korzenie i to jest to, co ja nazywam BIOLOGIĄ :) Poznajcie pradziadka :)

Czy widzisz różnicę pomiędzy sobą a swoimi rodzicami? Czy oni by widzieli? A ich rodzice, rodzice, rodzice.... ? Nie. Te różnice są niezauważalne. Mniejsze niż to co różni mnie od Ciebie. Ale przecież ciąg matek i synów, ojców i córek nie był nigdzie przerwany, był ciągły. Jesteśmy dziećmi innych gatunków, spadkobiercami życia na ziemi :)

Cytuj:
Co do duszy to na jej istotę składa się cały Człowiek wraz z Ciałem, Emocjami, Świadomością

Szympansy mają to samo, w mniejszym stopniu. To nie jest wytwór niematerialnej duszy, ale materialnego mózgu, który też kiedyś wróci do obiegu materii i energii :) Innymi słowy naszą duszę zjedzą robaki. No i dobrze, bo w ten sposób dajemy miejsce kolejnym ludziom, a może kiedyś i nie ludziom, może kiedyś nasze pra pra pra... wnuki nazwą się innym gatunkiem? :)

Cz maja 15, 2008 21:35

Można założyć, że dusze ludzkie zostały któregoś dnia na przykład 15 września 50384 roku pne dane wszystkim żyjącym wówczas przedstawicielom H. sapiens. Można też założyć, że od tej daty wszystkie nowo narodzone dzieci (pardon, poczęte) dostawały już duszę, w odróżnieniu od tych, które poczęły się 14 września przed północą.

Dobry pomysł?

Pt maja 16, 2008 1:27
zbanowany na stałe

Jesteśmy najwyżej w łańcuchu pokarmowym

O?

Spróbuj porozmawiać na ten temat z robactwem,które będzie Cię konsumować. No-chyba,że optujes za kremacją.

Widziałeś kiedyś łańcuch? A zauważyłeś gdzieś na nim jakieś jego 'najwyżej' ..? Otóż są łańcuchy z dwoma końcami i łańcuchy zapętlone, a akurat pokarmowy należy do tych drugich. Nie stoimy nigdzie 'poza' , ponieważ uczestniczymy w obiegu materii tak samo jak cała reszta.

Pt maja 16, 2008 1:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona