Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Po co Bóg miałby konstruować taką planetę? 
Autor Wiadomość

Po części sie zgadzam :)
Tylko te wyzwania wydają mi się przesadne. Pisałem już, że niektórzy dostają krzyż ponad ich siły

No zgodnie z naszą religią nikt nie dostaje krzyża ponad swoje siły.

A jeżeli chodzi o samobójstwa to był i myślę że będzie o tym temat.
Ale przypomnę:
Jest wiele samobójstw;

Z przymusu
Z tchórzostwa
Z choroby
Z głupoty
i wiele innych

Gościu ma miał miliard dolarów, ale stracił firmę i został mu milion i się zabił po tym jak przemyślał sprawę i doszedł do wniosku że już nie chce żyć- głupota
gość ucieka przed lwem i skacze w przepaść bo woli umrzeć od upadku niż umierać będąc rozszarpywany - tu ewidentnie nie ma przemyślanej decyzji tylko jest ona podjęta w pośpiechu, desperacji, panice, pod wpływem chwili i emocji. -
Gość zmusza gościa do samobójstwa bo inaczej zabije jego rodzinę
Aż w końcu - Gośc jest dręczony przez innych ludzi wyśmiewany i już nie ma ochoty żyć. - Pytanie brzmi - czy zrobił wszytsko czy po prostu poszedł na łatwiznę...

Cz maja 22, 2008 0:04

A jeżeli chodzi o samobójstwa to był i myślę że będzie o tym temat.
Ale przypomnę:
Jest wiele samobójstw;

Ludzie którzy przestają sobie radzić nie koniecznie odbierają sobie życie częściej popadają w nałogi, wyładowują agresje na bliskich tracą wiare w Boga...

Cytuj:
Jest wiele samobójstw;
Z choroby

A choroby psychiczne często rozwijają się pod wpływem stresu i cierpienia z którym ludzie sobie nie radzą .

Cz maja 22, 2008 0:21

Jeżeli ktoś zachoruje psychicznie to ciężko żeby odebrał sobie życie "w pełni świadom" tego. Ale właśnie... bałem się po mojej wypowiedzi, że temat mieni się na "samobójstwa"

Wróćmy może do tematu.

Cz maja 22, 2008 0:33

Nie chodziło mi nawet o samo samobójstwo ale o fakt istnienia chorób psychicznych powodowanych właśnie przez to, że ludzie nie radzą sobie ze swoim "krzyżem"...

Cz maja 22, 2008 1:17

Gdyby Bóg był okrutny to najszczęśliwsze osoby na ziemi byłyby smutniejsze od tych dzieci... co ja mówię, od razu posyłałby wszystkich do piekła. nie dawał jeść i trzymał w klatkach a zaraz za zasięgiem ręki był pyszny obiad, oblewałby nas rządkiem w wyłącznik byłby zbyt wysoko...

To mi przypomniało stary dowcip.

Radziecka telewizja kręci film poświęcony dobroci Stalina.
Do przywódcy ZSRR podchodzi mała dziewczynka i prosi o cukierka na co Stalin odpowiada: "sp...aj!"
W tym momencie kamera pokazuje planszę z napisem: "a przecież mógł zabić".

Above us only sky”

Cz maja 22, 2008 9:58

Cierpienie jest dobre jeśli uszlachetni. Ale jeśli doprowadzi do upadku to po co nam takie?

Cz maja 22, 2008 10:29

Ja bym powiedział że nie tyle cierpienie może być dobre co walka z cierpieniem może przynieść coś dobrego. Dobro można osiągnąć wbrew cierpieniu a nie dzięki niemu.

Above us only sky”

Cz maja 22, 2008 11:17

Dlaczego chrześcijanie sami stwarzają sobie logiczny problem domagając się aby ich Bóg jednocześnie był wszechmogący i doskonale kochający ludzi? Takie zestawienie jednoczesnych boskich cech powoduje że wielu ludzi uznaje taką wizję Boga za wewnętrznie sprzeczną i ją odrzuca.
A przecież istnienie zła na świecie nie jest argumentem przeciwko istnieniu jakiegokolwiek boga a tylko takiego właśnie w którego chcą wierzyć chrześcijanie.
Nie byłoby tego problemu gdyby wierzący twierdzili że Bóg jest bardzo potężną (ale nie wszechpotężną) istotą kochającą ludzi, która stworzyła najlepszy świat jaki była w stanie stworzyć. Istnienia takiego w pewnym stopniu ograniczonego boga nie można byłoby podważyć powołując się na fakt istnienia zła. Oczywiście istnienie takiego bóstwa byłoby również problematyczne ale wierzący w nie mieliby o jeden problem logiczny mniej.
Nie byłaby wewnętrznie sprzeczna również wizja boga który wcale ludzi nie kocha tylko ustanawia prawa i surowo egzekwuje ich przestrzeganie, doświadczając przy tym ludzi aby nigdy nie zapomnieli o konieczności oddawania mu czci.
Wystarczy poczytać Stary Testament żeby przekonać się że będący pierwowzorem dla chrześcijaństwa judaizm nie był wolny, przynajmniej do pewnego momentu od takich koncepcji. Bóg Izraela jawi się jako istota ograniczona, zaskakiwana przez posunięcia człowieka a przy tym raczej jako surowy i nie zawsze sprawiedliwy władca niz kochający swoje dzieci ojciec.
Polecam lekturę Księgi Hioba (jedna z moich ulubionych) w której Bóg jawi się jako pełen sprzeczności. Najpierw zdaje się być okrutnikiem traktującym jak zabawkę Hioba i jego rodzinę (ciekawa rola Szatana który wygląda tu na boskiego pomocnika i fachowca od "brudnej roboty"), potem pozwala człowiekowi przedstwić swoje zarzuty wobec niego (czyli wygląda na "oświeconego" władcę który nie karze za samą krytykę), by w końcu stwierdzić że sam jest źródłem zarówno dobra jak i zła a człowiek jest zbyt ograniczoną istotą by musiał mu się tłumaczyć on - stwórca świata.
Warto też zwrócić uwagę, że nawet w dzisiejszych czasach chrześcijanie nie odrzucili całkowicie tych koncepcji. Co prawda oficjalnie głoszą że Bóg jest jednoczaśnie wszechmogącym, wszechwiedzącym i kochającym ale (pewnie jak to często bywa chcąc "zjeść ciasteczko i nadal mieć ciasteczko") nadal np. uznają istnienie Szatana jako wroga ograniczającego do pewnego stopnia boskie poczynania.

Pozdrawiam

Above us only sky”

Cz maja 22, 2008 12:26

Niby dokonała istota a kieruje się niskimi, ludzkimi pobudkami. Troszkę podobny do greckich bogów. Taki wymyślony Bóg.

Cz maja 22, 2008 16:21
zbanowany na stałe

Lepiej umrzeć robiąc coś pożytecznego. Niech śmierć ma sens. Dobry przykład: Korczak.
Nie o to mi chodziło w pytaniu.
Po co kochający i doskonały Bóg wpadł na pomysł tworzenia takiego niebezpiecznego domu dla ludzi.

teraz ziemia jest niebezpieczna .
wtedy kiedy była rajem nie był aniebezpieczna

Cz maja 22, 2008 19:11

1. Gdyby ludzie wymyślili Boga to rzeczywiście - mogliby powiedzieć, że jest prawie wszechpotężny i zrobił najlepiej jak umiał ale mu nie wyszło i byłby 1 problem logiczny mniej... gdyby wymyślili...
2. Bóg nie potrzebuje ani ludzi ani bycia przez nich czczony. To ludzie potrzebują Boga i oddają mu cześć z własnej woli.
3. "by w końcu stwierdzić że (...) a człowiek jest zbyt ograniczoną istotą by musiał mu się tłumaczyć on - stwórca świata. " - A nie jest tak teraz?
4. "Warto też zwrócić uwagę, że nawet w dzisiejszych czasach chrześcijanie nie odrzucili całkowicie tych koncepcji. Co prawda oficjalnie głoszą że Bóg jest jednoczaśnie wszechmogącym, wszechwiedzącym i kochającym ale..."
Nie wiem co to za wiara ale nie chrześcijanie. To że ktoś się deklaruje za chrześcijanina nie oznacza że nim jest.
Wierze w Boga ojca WSZECHMOGĄCEGO (...) taka jest nasza wiara taka jest wiara naszego kościoła.

A co do tego kawału to problem polega na tym, że Bóg dał ludziom planetę a oni zrobili z niej to co jest teraz...

Buuu.. Boga nie ma bo tyle dzieci cierpi głód... Tyle, że Bóg dał nam tle żywności, że po wielokroć wszyscy by się do syta najedli. A to, że jedni mają wszystko i nie chcą tego oddać to wina ludzi czy Boga? (bo dał im wolną wolę?)

Wezmę karabin i zabije Ci rodziców i powiem:
To nie moja wina, bo gdybym mi nikt nie sprzedał pistoletu to bym tego nie zrobił. A ci co mi go sprzedali powiedzą, że to od tych z huty mają żelazo, a ci zwalą na górników i za to, że ja zabiję Ci rodziców mają odpowiadać górnicy co wydobyli metal z którego jest zrobiona strzebla z której ja kogoś zabiję?

R6 napisał(a):
Niby dokonała istota a kieruje się niskimi, ludzkimi pobudkami. Troszkę podobny do greckich bogów. Taki wymyślony Bóg.

Jak na przykład co?
R6 napisał(a):
Cierpienie jest dobre jeśli uszlachetni. Ale jeśli doprowadzi do upadku to po co nam takie?

Cierpienie które prowadzi do upadku nie pochodzi od Boga.

Cz maja 22, 2008 22:16

Buuu.. Boga nie ma bo tyle dzieci cierpi głód... Tyle, że Bóg dał nam tle żywności, że po wielokroć wszyscy by się do syta najedli. A to, że jedni mają wszystko i nie chcą tego oddać to wina ludzi czy Boga? (bo dał im wolną wolę?)

Wezmę karabin i zabije Ci rodziców i powiem:
To nie moja wina, bo gdybym mi nikt nie sprzedał pistoletu to bym tego nie zrobił. A ci co mi go sprzedali powiedzą, że to od tych z huty mają żelazo, a ci zwalą na górników i za to, że ja zabiję Ci rodziców mają odpowiadać górnicy co wydobyli metal z którego jest zrobiona strzebla z której ja kogoś zabiję?

Od niedawna mam kłopot ze zrouzmienie tego "daru" wolnej woli człowieka. Bóg ofiarował człowiekowi wolną wolę ale bardzo często nie obdażył go wystarczającą ilością rozumu aby umieć z niej korzystać (przykład z tym karabinem). Musiał wiedzieć, że skutki tego będą opłakane.

Druga sprawa gdzie przebiega granica między wolną wolą człowieka a wolą Boga? Człowiek niby otrzymał wolną wole ale jednocześnie musi się godzić z wolą Boga, który też przygotował dla niego jakiś plan. Tu przykład mojego życia.
Postawiłem na małżeństwo, rodzinę. Chciałem być dobrym ojcem i mężem. Mieliśmy wspólnie wychować dzieci na pożądnych ludzi. Po 1,5 roku wspaniałego małżeństwa urodziła się nasza córka w 3 miesiące potem zmarła moja żona. Zostałem sam z niemowlakiem w wieku 30 lat. Bóg anulował/zmodyfikował moje plany. Egzystuje tylko dla dziecka, które tak jak ja zostało bardzo skrzywdzone.
Wiec pytam się gdzie jest moja wolna wola i gdzie zaczyna się wola Boga? Bo mam wrażenie, że na tym łez padole nie mamy nic do powiedzenia. Przecież On jest "sprawcą wszystkiego we wszystkim" i zrobi po swojemu. Jedni powiedzą, że to co mnie spotkało to kara za grzechy inni, że to próba mojej wiary albo że to cierpienie ma mnie umocnić i zbliżyć do Niego, albo Bóg chce zawsze dla człowieka dobrze i los jego się jeszcze może odmienić. Ludzie to jakiś obłęd! Jak się to ma kontekście wolnej woli po co te moje plany i zabiegi, to jakaś iluzja...

Pt maja 23, 2008 20:32

osst calkowicie popieram twoj wywod odnosnie wolnej woli a najlepsze jest jeszcze to cale zycie jestes wierzacy wszystko robisz zgodnie z pismem swietym pod koniec kusi cie szatan udaje mu sie calkowicie toba zawladnac i co moze masz pojsc na wieczne meki do piekla analizowalem wszystko juz wiele razy i znajduje tylko jedna w tym odpowiedz bog to kat a nie milosierdze dla kazdego ktory innaczej uwaza polecam wyobrazenie sobie bycia torturowanym przez np 10 lat bez przerwy jak w horrorze pila 4 starozytnosc i sredniowiecze tam rzeczy sie takie dzialy i co moze ci ludzie swiadomie to wybrali a moze oni po prostu nie zdawali sobie sprawy czym jest dobro czy zlo a jednak ten bol czuli i nawet jezeli jest zycie wieczne gdzie szczescie przerasta miliard razy nasze tu na ziemi mozliwe to i tak momenty tego cierpienia sa nie warte w chwili tego cierpienia nieistotne

Pt maja 23, 2008 21:43

a najlepsze jest jeszcze to cale zycie jestes wierzacy wszystko robisz zgodnie z pismem swietym pod koniec kusi cie szatan udaje mu sie calkowicie toba zawladnac i co moze masz pojsc na wieczne meki do piekla analizowalem wszystko juz wiele razy

Skąd masz pewność że pójdziesz do piekła?
Nie tobie decydować, Bóg jest sprawiedliwy i patrzy na całe życie a nie tylko na "od ostatniej spowiedzi do teraz".

Ponad to, jeżeli całe życie żyłeś z Bogiem to szatan Tobą nie zawładnie.

Pt maja 23, 2008 22:11

nie zawladnie powiadasz ,sytuacja jestes zamkniety w piwnicy stoi przed toba jakas sluga lucyfer mowi albo oddasz mi swoja dusze albo conajmniej pojdziesz i bedziesz czynil zlo albo byl zly albo bede cie torturowal przez 30 dni takimi torturami ze bedziesz sie zwijal z bolu takimi ze ukrzyzowanie i chrystusa cale to maly pikus z pamietajmy ze nawet on zwatpil na koncu ojcze czemus mnie opuscil ,ciekawe co bys zrobil domyslmy sie

Pt maja 23, 2008 22:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona