Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
 Czy umarli nas słyszą? 
Autor Wiadomość

Nie chcę się bawić w admina ale wródźcie do tematu ;)

Odnośnie Maryi załóżmy nowy temat.

Cz maja 29, 2008 19:54
Nikt nie twierdzi z nas, że :Maryja=Bóg".
Nie Maryja sprawiła cud w Kanie Galilejskiej - Ona tylko w rozmowie z Synem zaznaczyła problem "wina nie mają".
Każda modlitwa jest rozmową z Bogiem...zatem mowimy "Módl się za nami", napomknij Synowi o naszym problemie...tyle, tylko tyle i aż tyle.

Cz maja 29, 2008 20:15

kazda modlitwa jest rozmowa z Bogiem? a to ciekawe.
czyli jak zaadresuje list do babci ze Śląska on i tak trafi do wujka z Gdyni ?

wiecie, Jezus jednoznacznie powiedział aby modlic sie do Boga Ojca przez niego samego. (za jego posrednictwem) Nie inaczej. zatem po co te utrudnienia? nie rouzmiem tego.

Aha no i ciezko omowic jeden temat (dotyczacy swietych) bez wspominania o takich sprawach pobocznych, ktore wbrew pozorom sa istotne.

Alus - nadal krazymy wokół tej kwestii czy Maryja i święci nas słyszą czy nie. jesli sie zwracasz do niej uznajesz ze są oni wszechobecni co by się kłóciło z tym, że jedynie Bóg jest wszechobecny.
Poza tym myślę, ze jest to istotna sprawa i w Biblii byloby cos o tym napomknięte, jesli by mozna bylo tak sie modlic, zwracac do zmarlych proszac o wstawiennictwo.
niestety wasze teorie wywodza sie jedynie z Tradycji Kosciola, nie poparte sa zadnymi cytatami z Biblii. i to mnie zastanawia.

Pt maja 30, 2008 7:49
Nie mówię, że sa wszechobecne - to tylko Twoja konkluzja, tendencyjnie odczytujesz moje posty :(
Gdyby nie było żadnej mozliwości kontaktu, odczuwania przez zmarłych bez sensu byłaby przypowieśc jezusa o Łazarzu i bogaczu (łk 16,19-31).
I żle odczytałeś adresata - nie oczekujemy od świętych innych czynów poza modlitwą
Jezus powiedział, że jest jedynym pośrednikiem...nigdzie nie znajdziesz Jego zalecania aby modlic się do Boga za Jego pośrednictwem - modlitwa "Ojcze nasz" jest kierowana bezpośrednio do Boga Ojca.
Prośby świetych aby wspomogli nas w modliwtwie nie są kierowane "DO" świętych...kierowane są bezposrednio do Boga, przykład:
-"O Jezu, któryś św. Faustynę uczynił wielką czcicielką nieograniczonego miłosierdzia Twego, racz za jej wstawiennictwem, jeśli to jest zgodne z wolą Twoją, udzielić mi łaski....." a św. Faustynę prosimy - "Módl się za nami".

Pt maja 30, 2008 9:53

No ale Jezus powiedział: "Ja jestem droga i prawda, i żywot, nikt nie przychodzi do Ojca, tylko przeze mnie" J 14:6, a następnie; "Ja jestem drzwiami; jeśli kto przeze mnie wejdzie, zbawiony będzie i wejdzie, i wyjdzie, i pastwisko znajdzie."
J 10:9

Jak więc, zrozumiawszy te słowa, można próbować...przychodzić inaczej? Inną drogą? Przez świętych?
Cytuj:
Jezus powiedział, że jest jedynym pośrednikiem...nigdzie nie znajdziesz Jego zalecania aby modlic się do Boga za Jego pośrednictwem - modlitwa "Ojcze nasz" jest kierowana bezpośrednio do Boga Ojca.
- dokładnie Alus. Więc skąd ci pośrednicy w modlitwie, skoro wiemy, że zwracać mamy się po prostu do Boga (Trójjedynego Boga) i tylko do Boga? Nie ma tu chyba takiej osoby, która twierdziaby,że Bóg nie słyszy lub nie chce słyszeć/słuchać modlitw, które Jego dzieci w ufności do Niego kierują? Modlitw z kórymi przychodzi się wylewając przed Bogiem swoje serce? Przecież On jest wzorem kochającego Ojca, On mówi: 'nie zostawię cię ani cię nie opuszczę'...

Cytuj:
Gdyby nie było żadnej mozliwości kontaktu, odczuwania przez zmarłych bez sensu byłaby przypowieśc jezusa o Łazarzu i bogaczu (łk 16,19-31).

- tylko w tej opowieści nie ma nic nt. kontaktu Łazarza z ludźmi na ziemi czy nawet ich słyszenia, a także nt. wtawiennictwa Łazarza za tymiż ludźmi...

Pt maja 30, 2008 13:45

I wiecie, tak naprawdę mocno mnie zastanawia, dlaczego np. dyskusja toczy się wokół świętych uznanych takowymi za kościół i stawiani są oni za wzór pobożnosci (choć możemy to wiedziec tylko z relacji jakichs innych ludzi), a nie mówimy o modlitwie typu: 'Panie, prowadź mnie tak, jak prowadziłeś Pawła, chcę z Tobą chodzić jak Henoch, być według Twojego serca jak Dawid i mieć wiarę jak Abraham'?

Mamy przecież tyle wzorów świętości uznanej przez Boga w Jego Słowie, a wciąż szukamy czegoś więcej... Czegoś poza tym Słowem...

Pt maja 30, 2008 13:52
Pomocnicy nie pośrednicy....cytowanej przeze mnie modlitwy nie dostrzegałaś? :)

Pt maja 30, 2008 14:38

Tzn. Bóg potrzebuje pomocy, żeby usłyszeć modlitwy swoich dzieci? :o
Czy naprawde ludzie maja az tak malą wiare w Niego i Jego miłość?...
Żeby tak chociaż gdzieś było napisane, że np. Dawid modlił się - wiedząc wszak, że Eliasz i Henoch zostali wzięci do Boga - o Eliaszu, wstaw sie za mną u Pana, bo nie jestem godzien sam mowic do Niego, bo na pewno nie usłyszy mnie albo nie zechce słuchac.... Ręce opadają...

A kiedy zwracasz się od kogoś poprzez kogos innego, to to nazywa się właśnie pośrednik.

A co uważasz/uważacie w kwestii poruszonych przeze mnie powyżej tematów?

Pt maja 30, 2008 14:52

My się nie modlimy do nich tylko prosimy aby się oni modlili z nami bądź za nami i tyle.

Pt maja 30, 2008 15:20
Ręce opadały Mojżeszowi gdy Jozuea walczył z Amalekitami...Aaron i Chur musieli je podtrzymywać - czy dobry Bóg potrzebował takiego orędownictwa?
On zapewne nie...przekazywał ludziom to, co wyraźnie powiedział Jezus "jeden drugiemu brzemiona noście".
A modlitwy nadal nie czytałaś albo udajesz :D ...."O Jezu..." - to przykład modlitwy "przez kogos"?
A Ty wyjasnij czemu Izraelici słysząc wołającego Jezusa na krzyżu, mówili "Patrz, woła Eliasza" (Mk 15,35)

Pt maja 30, 2008 15:32

Alus - ty w ogole nie reagujesz na argumenty ktore zaprzeczaja temu aby modlic sie do swietych. tzn nie bierzesz w ogole ich pod uwage. no ale nie wazne.

to teraz zapytam:
jaki jest sens modlitwy do swietych lub prosba o wstawiennictwo u Boga?
nie mozna prosto z mostu wprost do Boga? jesli nie to dlaczego?

Pt maja 30, 2008 19:45
Sądzisz, że wydumane argumenty będę dla mnie drogowskazem?...marna byłaby moja wiara :( ...zawsze jest to Biblia i Kościół Jezusowy z Credo "wierzę w świętych obcowanie".
Modlitwa stale i nieodmiennie jest kierowana wprost do Boga...tyle, że czasem w samotności a czasem wspólna :)

Pt maja 30, 2008 21:24

widzę ze mocno jestes juz zaslepiony przez kosciol katolicki i nie dopuszczasz do siebie zadnych argumentow nawet tych popartych cytatami z Biblii.
no ale coz, kosciolowi wlasnie o to chodzi.

"Modlitwa stale i nieodmiennie jest kierowana wprost do Boga."
tak tylko czasem robicie wyjatek i kierujecie ja do Maryji, czasem do swietych, czasem przez swietych ale to jedno i to samo, jak kosciol naucza i tak trafia do Boga tak ?

prostych zaleznosci nie rozumiesz, nie pojmujesz i nie umiesz ich przetworzyc.
ale tez tak mialem jak nalezalem do kosciola. ;) takze spoko

a na pytanie nadal mi nie odpowiedziales

So maja 31, 2008 8:03
Wierność jest jedną z największych cnót - "Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cie postawię" (Mt 25,23).
I w przeciwieństwie do Ciebie nie oburza mnie Twoja wiara i Twój Kościół. Obydwojgu będzie nam dane zweryfikowanie i poznanie, kto się myli.
Szukasz cytatu z Biblii.... sukcesja św. Piotra -Skały:
- "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, bedzie związane w niebie, a co rozwiązesz na ziemi, bedzie rozwiązane w niebie" (Mt 16,19)

So maja 31, 2008 8:28

2. Gdzie 2 lub trzech gromadzi się w imię moje... Po co masz modlić się sam skoro mogą modlić się z tobą święci?
Kiedy na litość Ty zrozumiesz że prośba o wstawiennictw kogokolwiek nie jest modlitwą do tej osoby?

Teraz ja się Ciebie zapytam "krystianman pomodlisz się dzisiaj za mnie"
I powiedz czy tymi słowami ja się teraz do Ciebie modliłem? Czy jedynie Cię prosiłem o modlitwę? Zauważ że prośba o modlitwę nie jest modlitwą. "Święta Maryjo (...) Módl się za nami" Prosisz Maryję o modlitwę gdzie w piśmie świętym pisze, że nie wolno kogoś prosić o modlitwę?

So maja 31, 2008 9:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona