Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 8:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 o. Antonello i o. Enrique - Recepta na Cuda 
Autor Wiadomość

Nie wiem, czy dobrze rozumiemy znaczenie słowa cud. Czy o cudzie mówimy wtedy, gdy zdarzyło się coś, czego nikt nie potrafi wytłumaczyć? Od razu narzuca się nam dopisek "na obecnym etapie wiedzy".
Ja osobiście nie potrzebuję cudu - zdarzenia niewyjaśnionego - żeby uwierzyć. Jest wiele innych znaków, które mi wystarczają dla potwierdzenia, że świat to nie sama materia.
Swoją drogą jestem ciekaw, czy ktokolwiek kiedykolwiek wyjaśni, w jaki sposób powstało rozumne życie i odpowiednie dla niego warunki na Ziemi, bo jak na razie wygląda na to, że wszechświat jest pusty (w sensie istnienia życia), a więc sama Ziemia już mogłaby być cudem.

Pn cze 02, 2008 13:41
Dla mnie to CUD że ludzie jeszcze chcą wierzyć w CUDA.

Pn cze 02, 2008 14:09

Cytuj:
Np. O ale masz szczęście to niebywałą reakcja obronna organizmu na chorobę (Która nie wiadomo skąd się wzięła, na jakiej zasadzie działa, oraz czemu jest wbrew biologii)

To taka klasa "cudów" jak np. ugryzł mnie szerszeń w pośladek ale dziwnym trafem opuchlizna była mała i jakoś szybko wszystko przeszło...

Ty się ciesz ze Ci między pośladki w pewne miejsce nie wpadł. Jakby wpadł to byś na bank krzyknęła "Boże ratuj"

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn cze 02, 2008 17:14
Ty się ciesz ze Ci między pośladki w pewne miejsce nie wpadł. Jakby wpadł to byś na bank krzyknęła "Boże ratuj"

Prymitywne ale ma swój urok. Zaczyna mi się podobać słowna walka z Tobą OPAT_90. Jesteś dobrym przeciwnikiem :)

Pn cze 02, 2008 18:13

Szczególnie gospodarcze bo matką Boską na wierzbie nikt jeszcze rodziny nie wykarmił :)

To też było dość prymitywne, Mariolciu.

Ja jestem baaardzo sceptyczny jeśli idzie o cuda, ale skąd wiesz, że nie wykarmił? Masz dowody? Naukowy sposób myslenia nakazuje weryfikować KAŻDĄ hipotezę. Zarówno taką, że cuda się zdarzają, jak i przeciwną. Inaczej to tylko wiara, taka sama jak każda inna.

Pn cze 02, 2008 18:20
To o gospodarce to była prawda a nie żart NIKTSZCZEGÓLNY.

Cytuj:
Ja jestem baaardzo sceptyczny jeśli idzie o cuda, ale skąd wiesz, że nie wykarmił? Masz dowody?

To znajdź mi choć jeden artykuł czy dowód że Matka Boska na wierzbie wykarmiła biednych i głodnych.

Pn cze 02, 2008 18:23

To inaczej - to udowodnij że tak nie ma. ;)

Pn cze 02, 2008 18:27

To o gospodarce to była prawda a nie żart

Jaka "prawda"? Znasz PRAWDĘ?
Obrażasz wierzących, to na Tobie musi spocząć ciężar szukania dowodów, nie na nich.

Pn cze 02, 2008 18:34
Obrażasz wierzących, to na Tobie musi spocząć ciężar szukania dowodów, nie na nich.

Więc daje te dowody i popieram nimi moje wypowiedzi. Chyba że zarzucicie kłamstwo np. Gazecie Wyborczej. a wiernych nie obrażam tylko zmuszam do refleksji bo realia w kościele nie sa takie wcale cukierkowe.

Pn cze 02, 2008 20:06
a czy ktoś powiedział że jest cukierokowo ? bo ja odniosłem inne wrażenie.

Pn cze 02, 2008 22:03

Cytuj:

Więc daje te dowody i popieram nimi moje wypowiedzi. Chyba że zarzucicie kłamstwo np. Gazecie Wyborczej. a wiernych nie obrażam tylko zmuszam do refleksji bo realia w kościele nie sa takie wcale cukierkowe.

W bravo gerl pisze, że zanim się z kimś ożenisz musisz z nim chodzić co najmniej 3 miesiące.

A gazecie takiej jak wyborcza powiedziałbym naciąganie faktów i zastępstwo słów jak np popchnął - uderzył , czy krzyknął - obrzucił wyzwiskami.

Ile to razy w gazetach o ufo czytałem...

Pn cze 02, 2008 23:44

Każda gazeta jest tendencyjna. Cenię Wyborczą za rzeczowość i wiarygodność w pewnych dziedzinach, zwykle pisana jest też poprawnym językiem itp. Trzyma poziom. Ale pewne sprawy są w niej traktowane delikatnie mówiąc preferencyjnie i przedstawiane tendencyjnie. No cóż, jest lewacka i tyle. Jej wiarygodność maleje wprost proporcjonalnie do zawartości treści związanych z tak zwaną "tolerancyjnością". Im więcej o homoseksualistach, Żydach i innych mniejszościach, tym w moim odczuciu gorzej.

Ale już poza tematem - szczerze życzę środowiskom konserwatywnym, aby jakaś ich gazeta prezentowała równie wysoki profesjonalizm.

Wt cze 03, 2008 0:04
W bravo gerl pisze, że zanim się z kimś ożenisz musisz z nim chodzić co najmniej 3 miesiące

Za to w Kościele że nie powinno sie spać ze sobą przed ślubem :)

Cytuj:
A gazecie takiej jak wyborcza powiedziałbym naciąganie faktów i zastępstwo słów jak np popchnął - uderzył , czy krzyknął - obrzucił wyzwiskami.

Czyli 1.000.000 ludzi stale czytajacy Wyborczą to durnie a tylko Ty 1-en jesteś mądry...żenua.

Cytuj:
Ile to razy w gazetach o ufo czytałem...

Jesli bierzesz swą wiedzę z brukowców to mnie to nie dziwi.

Wt cze 03, 2008 7:59

Czyli 1.000.000 ludzi stale czytajacy Wyborczą to durnie a tylko Ty 1-en jesteś mądry...żenua.
Taa... od razu durnie... to że w nawet najlepszych gazetach bywa tak, że część faktów (nawet nie powiem że jest naciągana) ale jest używane słownictwo budzące sensacje częśto kojarzących się z czymś innym.

Wt cze 03, 2008 9:06
Skoro tu mowa o CUDACH to jak "wierni" stopniują ważność CUDÓW bo przecież chyba nie stawiają na równi matkę boską w formie zacieku na szybie z objawieniem w Lourdes...

Wt cze 03, 2008 9:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona