Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
 Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary. 

Czy kościół katolicki powinien istnieć ?
Ankieta wygasła Pt cze 27, 2008 9:03
TAK 64%  64%  [ 25 ]
NIE 36%  36%  [ 14 ]
Liczba głosów : 39

Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary. 
Autor Wiadomość

Błąd ponieważ Florydą i zamieszkującą ją szczepami zajęli się katoliccy Hiszpanie.

Bzdura. "Ostatecznym rozwiązaniem kwestii indiańskiej" zajęło się na Florydzie USA. Wojny z Seminolami, pocz. XIXw.

Nie twierdzę, że Hiszpanie nie byli okrutni i brutalni, ale biali protestanci i łacińscy katolicy stosowali wobec Indian inne strategie. Strategia protestancka (?) to fizyczna eksterminacja. Kropka. Strategia hiszpańska (katolicka?) to zniewolenie i wykorzystanie. Jeśli nie było takiej "potrzeby", na przykład przy tłumieniu buntu, unikano mordowania. Amerykanie w USA mordowali "dla przyjemności", z samej zasady.

Wystarczy popatrzeć na statystycznego mieszkańca północy USA i na Meksykanina. Ten drugi to praktycznie Indianin. Ten pierwszy to Biały (albo Czarny). Jeśli Indianin, to z Meksyku.

Przy czym nie twierdzę, jakoby to religia była tu decydująca. Nie wiem co. Germanie vs Romanie? Względy ekonomiczne i tradycyjny sposób wykorzystania ziemi oraz stosunek do własności prywatnej?

Mamy jeszcze niewolnictwo w protestanckim USA aż do II poł. XIXw. Skandal i kompromitacja cywilizacji.

Śr cze 04, 2008 16:23
Nie twierdzę, że Hiszpanie nie byli okrutni i brutalni, ale biali protestanci i łacińscy katolicy stosowali wobec Indian inne strategie. Strategia protestancka (?) to fizyczna eksterminacja. Kropka. Strategia hiszpańska (katolicka?) to zniewolenie i wykorzystanie.

Czyli i protestanci i katolicy mieli na rękach krew niewinnych.

Śr cze 04, 2008 16:32
a z tym faryzejskim to masz chyba jakieś błędne pojęcie faryzeizmu.

Z tymi faryzeuszami to lepiej dokładniej się wczytaj a najlepiej wpisz w wyszukiwarkę termin "faryzeizm" i zobacz jego kontekst :)

Śr cze 04, 2008 16:34
W innym temacie (który wyciął WIST :) ) napisałam mariolci, że nie ma żadnego pojecia o faryzeuszach.
"Peruszim" - odłączony, to elita narodu izraelskiego, biorąca swój poczatek z ugrupowania zwanego hasydami. Podobnie jak hasydzi staneli w obronie tożsamości narodu izraelskiego.
Gorliwi, gorący patriocy, sprzeciwiający się aliansom z okupantami - stąd ich ideologia opirała się na zasadzie izolacji i nacjonalizmu.
Wychodzili z założenia, że naród izraelski może przetrwac jesli zostanąutrzymane stare tradycje, obrzedy, zwyczaje, obyczaje, które przekazywało Pismo Św i Tradycja. Budowali synagogi.
Zeloci - to radykalne skrzydło faryzeuszy, którzy głosili koniecznośc walki zbrojnej dla odzyskania wolności.

Śr cze 04, 2008 16:35

Cytuj:
Nie twierdzę, że Hiszpanie nie byli okrutni i brutalni, ale biali protestanci i łacińscy katolicy stosowali wobec Indian inne strategie. Strategia protestancka (?) to fizyczna eksterminacja. Kropka. Strategia hiszpańska (katolicka?) to zniewolenie i wykorzystanie.

Czyli i protestanci i katolicy mieli na rękach krew niewinnych.

Czyli europejczycy mieli na rękaw krew niewinnych.
Jesteś europejką?
Masz ręce splamione krwią niewinnych?
Dostrzegasz pewną analogię?

Śr cze 04, 2008 16:40
"Czyli i protestanci i katolicy mięli na rekach krew niewinnych"...podobnie jak muzułmanie, hindusi, buddyści, ateiści, komuniści, faszyszyści :(
Podobnie jak ten nauczyciel, który zakatował 8-latka, za nieodrobione lekcje - nie nauczył się Koranu :(
Eureko mariolcia!!!...odkryłaś Amerykę.

Śr cze 04, 2008 16:41
Cytuj:
Jesteś europejką?

Celowo generalizujesz mieszając pojęcia wiary i polityki. Ale to Twoja domena skoro potrafisz wkładać do jednego worka homoseksualizm, pedofilię i nekrofilię.

OBCY...pamiętasz zadałam Ci pytanie skąd tak dobrze znasz pedofilię że tak śmiało jej bronisz- czyżby autopsja ?

Cytuj:
"Czyli i protestanci i katolicy mięli na rekach krew niewinnych"

Dokładnie te dwa odlamy- jeśli potrafisz to zaprzecz temu twierdzeniu :)

Śr cze 04, 2008 16:45

Obcy_astronom:
Cytuj:
Jesteś europejką?

Celowo generalizujesz mieszając pojęcia wiary i polityki. Ale to Twoja domena skoro potrafisz wkładać do jednego worka homoseksualizm, pedofilię i nekrofilię.

OBCY...pamiętasz zadałam Ci pytanie skąd tak dobrze znasz pedofilię że tak śmiało jej bronisz- czyżby autopsja ?

Łojej

Przyganiał kocioł garnkowi...

A co do pedofilii, nekrofilii,homofilia, dendrofilii, koprofilia i innych "miłości"...
Ja zadałem tobie to samo pytanie.
Ja uważam że wszystko jest zboczeniem a Ty?

Śr cze 04, 2008 16:50
Ja uważam że wszystko jest zboczeniem a Ty?

Aż strach z Tobą rozmawiać :-D

Śr cze 04, 2008 16:53

nic no miło by było gdybyś też podała to co napisałem te 2 linijki wyżej, no ale trudno, tak postępują jehowi właśnie, biorą kawałek i go wklejają nie zważając na resztę. Ty robisz to samo nie tylko czytając moje wypociny, ale patrząc na obraz kościoła.

Jeszcze raz pytam.. co to jest według Ciebie zoczenie?

Śr cze 04, 2008 16:59

Odnoszę wrażenie, że Mariolcia ma jakiś chorobliwy wstręt do Kościoła (niezależnie którego). Chyba kiedyś podczas nabożeństwa ze ściany urwał się krzyż i ją uderzył w głowę i stąd ten uraz.

Jakie tu teorie się pojawiają to aż przerażenie ogarnia...

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Śr cze 04, 2008 17:36

Jeszcze raz pytam.. co to jest według Ciebie zboczenie?

Nie pytaj. Ja od kilku stron wątku próbuję się dowiedzieć z jakiej religii autorka wątku się wywodzi i nic. Grochem o ścianę. Szkoda i grochu i ściany

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Śr cze 04, 2008 17:48

Najeżdża na katolików przez pryzmat kilku złych jednostek.
Jeżeli powie jakiego jest wyznania to nie ma takiego które nigdy nic złego nie zrobiło więc "mielibyśmy coś na nią".
Tzn mi się tak wydaje dlaczego nie odpowiada.

Śr cze 04, 2008 21:45
Najeżdża na katolików przez pryzmat kilku złych jednostek.

KAWALARZ z Ciebie Obcy_Astronomie. Zboczeńców w Kosciele jest calkiem sporo ale "katolicki faryzeizm" zasłania Ci oczy. Polecam artykół "Burdel w Kościele" pod linkiem:

http://interia360.pl/artykul/zrobili-bu ... ciola,9232

Wiem, wiem że zaraz będą głosy ze skoro nie zamieszczono go w Słowie czy Gościu Niedzielnym to taki artykuł jest niesłuszny ale sami wiecie że to są ostatnie gazety w których ukazały by się prawdziwe informacje o księżach-szubrawcach :)

OPAT_90 napisał:
Cytuj:
Nie pytaj. Ja od kilku stron wątku próbuję się dowiedzieć z jakiej religii autorka wątku się wywodzi i nic. Grochem o ścianę. Szkoda i grochu i ściany

Jestem zwolenniczką DOBRA. DOBRO- chyba wy wierzący nie zapomnieliście jeszcze tego pojęcia ?

Cytuj:
Chyba kiedyś podczas nabożeństwa ze ściany urwał się krzyż i ją uderzył w głowę i stąd ten uraz.

I jak tu nie mówić że katolicy to małe diabły ? Ach, ta Twoja diabelska uszczypliwość. Mnie może uderzył krzyż ale Ty chyba już urodziłeś sie ślepy i głuchy :)

Obcy_astronom napisał:
Cytuj:
tak postępują jehowi właśnie, biorą kawałek i go wklejają nie zważając na resztę. Ty robisz to samo nie tylko czytając moje wypociny, ale patrząc na obraz kościoła.

Co do Twoich wypocin to się zgadzam- faktycznie nie masz nic ciekawego do powiedzenia...Ale dlaczego atakujesz Świadków JEHOWY ?

Może dlatego że katolik przegra każdą religijną dyskusję ze Świadkiem Jehowy- bo katolik nie zna Pisma Świętego a Swiadek Jehowy wie że nie wystarczy tylko wiara ale trzeba też wiedzieć w co sie wierzy.

Cz cze 05, 2008 7:41
"Rewelacje" jakie nam przedstwaiasz w linkach są równie wiarygodne jak relacja z kontaków III stopnia z kosmitami z X galaktyki :D :D

Cz cze 05, 2008 8:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona