Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 3:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Dlaczego w spowiedzi musi pośredniczyć ksiądz? 
Autor Wiadomość

Śr cze 04, 2008 6:13
Cytat:
Cytuj:
Czyli skoro w Prawosławiu i Protestantyźmie nie ma spowiedzi w formie typowej dla katolicyzmu to wyznawcy tych odłamów chrześcijaństwa idą do piekła ?

Dziadek:
Cytat:
Cytuj:
Nie nam o tym sądzić kto gdzie pójdzie.

Czyli nie wiadomo czy protestanci i prawosławni nie pójdą do Piekła przez to ze nie mieli spowiedzi w stylu katolickim. A przecież miliony ludzi wyznające te odłamy chrześcijaństwa też wierzy w Boga...

Śr cze 04, 2008 6:28

Nadal nie rozumiem. Czy odłamy chrześcijańskie różnią się tylko stosunkiem do spowiedzi?

Odpowiedź dziadka była uczciwa - skąd On ma wiedzieć, gdzie pójdzie po śmierci ten czy tamten? Wiara nie jest po to, żeby ferować wyroki na innych. To nie kodeks karny.

Śr cze 04, 2008 6:32
Przeczytaj lepiej uwaznie ostatnie dwa zdania z mojego postu powyżej.

Śr cze 04, 2008 6:34

Śr cze 04, 2008 6:40
To dlaczego katolicy uwazają konfesjonał i spowiedź w nim za bramę do Zbawienia ?
Skoro tak to jak Zbawienia dostąpić mogą Protestanci czy Prawosławni nie kultywujący tradycji "katolickich konfesjonałów" ?

Śr cze 04, 2008 7:54
błąd konfesjonał to nie brama do Nieba. Bramą do nieba jest JEzus. To on bedzie decydował czy bedziemy zbawieni czy nie. I tak mówi krk . Spowiedz uszna wykształciła sie historycznie , tylko nie wiem co Cie w niej boli bo grzechy odpuszcza tylko Bóg , zresztą w Piśmie sw pisze że mamy sobie wyznawać grzechy , sw Paweeł pisze ze zostali wyznaczeni to jednania ludzi z Bogiem itd. To moja sprawa komu mowie moje grzechy , jak chce ide do ksiedza ale przed tym jakbyś nie wiedziala robie rozeznanie sumienia w domu i przepraszam Pana Boga. Juz wtedy czuje ulge ale potrzebuje tej rozmowy , tego kontaktu z ksiedzem.

Czy inne spowiedzi są dobre nie wiem . Czy Prawosławni czy Kościoły Reformowane idą do piekła? Nie wiem mam nadzieje że nie , bo miłosierdzie Boze nie zna granic. Łotr poszedł do raju mimo że pewnie nie miał nawet chrztu. Pismo św to fragment tradycji ale działalność Ewangelii i Apostołow jak i ich następców nie zakonczyła sie na tych paru ksiegach. Te wybrano abyśmy uwierzyli w Chrystusa jak pisze Jan. Celem Ewangeli jest aby ludzie wierzyli w Chrystusa jako Syna Bożego, ukrzyżowanego za nasze grzechy i zmartwychstałego. Pismo nie ma mowic nam ile ma byc parafii itd i to ze czegos nie ma w Piśmie nie oznaczaze jest złe. Bo o samochodach tez nie ma w Piśmie a każdy nim jeździ.

Śr cze 04, 2008 9:07
błąd konfesjonał to nie brama do Nieba. Bramą do nieba jest JEzus.

To po co komu konfesjonał skoro i tak wszystko w rękach nie księdza lecz Pana Boga ?

Cytuj:
To moja sprawa komu mowie moje grzechy , jak chce ide do ksiedza ale przed tym jakbyś nie wiedziala robie rozeznanie sumienia w domu i przepraszam Pana Boga. Juz wtedy czuje ulge ale potrzebuje tej rozmowy , tego kontaktu z ksiedzem.

Czyli spowiedź w konfesjonale ma charakter pogadanki umoralniającej a nie służy "prawdziwemu" odpuszczeniu win bo jak piszesz:

Cytuj:
bo grzechy odpuszcza tylko Bóg

Śr cze 04, 2008 9:18
Widzisz ty wszystko upraszczasz !!Spowiedź jest potrzebna człowiekowi aby mógł sie uwolnić od win i przystąpić do Ołtarza i przyjąć JEzusa w Eucharystii. Jesli nie wierzysz w obecność Chrytusa w Eucharystii to juz nie moj problem bo to jest kwestia wiary.

Śr cze 04, 2008 11:39
Widzisz ty wszystko upraszczasz !!Spowiedź jest potrzebna człowiekowi aby mógł sie uwolnić od win i przystąpić do Ołtarza i przyjąć JEzusa w Eucharystii.

To trzeba było tak od razu że cały sens spowiedzi w konfesjonale sprowadza się tylko do tego by otrzymać "ciało Chrystusa" a nie by wybaczyć winy bo jak sama wczesniej piasłaś:
Cytuj:
bo grzechy odpuszcza tylko Bóg

Śr cze 04, 2008 12:23

Nie do tego by otrzymać tylko do tego by MÓC otrzymać.

Śr cze 04, 2008 15:37
Nie do tego by otrzymać tylko do tego by MÓC otrzymać.

Ale tylko otrzymać (opłatek-czy jak wy tam to nazywacie) a nie dostać odpuszczenia win - bo jak piszecie to jest już przywilejem tylko i wyłącznie Pana Boga.

Czyli poprzez konfesjonał do opłatka nie zaś odpuszczenia

Cz cze 05, 2008 8:09

W naszej wierze, wierzymy w coś takiego, że człowiek sam nie jest w stanie siebie zbawić i jest mu potrzebny Jezus Chrystus, którego przyjmujemy w eucharystii.
Jeżeli będziemy żyli tak jak on che to on nas zbawi (nie my siebie zbawimy)

Cz cze 05, 2008 8:34
że człowiek sam nie jest w stanie siebie zbawić i jest mu potrzebny Jezus Chrystus, którego przyjmujemy w eucharystii.
Jeżeli będziemy żyli tak jak on che to on nas zbawi (nie my siebie zbawimy

To gdzie miejsce na wolną wolę człowieka skoro tylko trzymając się odgórnie określonego "regulaminu" wierny może dostąpić Zbawienia ?

Z drugiej strony opłatek-Pan Jezus nie zmazuje przecież automatycznie grzechów bo człowiek i tak odpowiada za nie później po śmierci- prawda ?

Cz cze 05, 2008 10:36

Cytuj:
że człowiek sam nie jest w stanie siebie zbawić i jest mu potrzebny Jezus Chrystus, którego przyjmujemy w eucharystii.
Jeżeli będziemy żyli tak jak on che to on nas zbawi (nie my siebie zbawimy

To gdzie miejsce na wolną wolę człowieka skoro tylko trzymając się odgórnie określonego "regulaminu" wierny może dostąpić Zbawienia ?

Wolna wola w tym, że nie musi się trzymać regulaminu jeżeli nie chce.

mariolcia napisał(a):
Z drugiej strony opłatek-Pan Jezus nie zmazuje przecież automatycznie grzechów bo człowiek i tak odpowiada za nie później po śmierci- prawda ?

Gdybyś trochę poczytała wiedziałbyś że...
"Odpust - w katolicyzmie jest darowaniem kary doczesnej za popełnione grzechy. Podczas sakramentu pokuty grzechy odpuszczane są co do winy, natomiast pozostaje otwarta kwestia kary, którą grzesznik musi odbyć w czyśćcu. Odpust jest darowaniem takiej kary (odpust zupełny) lub jej zmniejszeniem (odpust cząstkowy)."

Cz cze 05, 2008 11:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona