Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
 Ewolucja biologiczna a wiara - pogódźmy się! 
Autor Wiadomość
taki sam na zasadzie jakiego rodzą się bliźnięta syjamskie:
mutacja.

tam w tej ewolucji to nie ma zbyt skomplikowanych mechanizmów.

Wt cze 17, 2008 22:29

BZZ! Błąd - każda komórka jest wyposażona wyłącznie w potrzebne elementy, nie ma w niej zbędnych elementów, a selekcja naturalna na poziomie komórek nie działa.

Wt cze 17, 2008 22:45
ale to nie od "zbędnych elementów" (cokolwiek by to miało znaczyć) zależy sa selekcja tylko od błędów w kopiowaniu.
pozatem innym źródłem wielokomórkowości mogła być symbioza.

bardzo dziwnie się z tobą rozmawia...
zadajesz pytania i potem piszesz coś co w ogóle nie trafia w odpowiedź i cały zadowolniony czekasz na...no na co???
aż ci ktoś pogratuluje mądrości????

Śr cze 18, 2008 11:01

Oczekuję realnej odpowiedzi, a nie baki typu TWW... Zgadnę, że nie jesteśmy w stanie w żaden sposób tego udowodnić (udowodnić nie znaczy wymyślać kolejnej bajki typu "dawno, dawno temu, daleko stąd działo się coś, czego nie jesteśmy w stanie dzisiaj zaobserwować").

Mam kolejne pytanie: skoro wszystkie organizmy mają wspólnego przodka po milionach lat ewolucji, dlaczego nie są w stanie się ze sobą porozumiewać? Dlaczego małpa nie porozmawia z krokodylem, albo koń z człowiekiem?

Śr cze 18, 2008 20:27
BZZ! Błąd - każda komórka jest wyposażona wyłącznie w potrzebne elementy, nie ma w niej zbędnych elementów, a selekcja naturalna na poziomie komórek nie działa.

BZZZ Błąd. W Twoim DNA jest 90% śmieci. Masz pełno wirusów włączonych w Twój arsenał genetyczny, mnóstwo elementów, które tylko korzystają, by się przewieźć dalej. Po co? Po nic. Dziki autostop. Zanim zaczniesz mówić, że wszystko jest Ci potrzebne, lepiej policz wszystkie pasożyty w swoim DNA ;)

Cytuj:
Jeśli wszystkie organizmy pochodzą od wspólnego przodka - komórki, co spowodowało, że komórka stała się pierwszym organizmem? Jaki mechanizm to spowodował? Dlaczego dzisiaj nie jesteśmy w stanie tego zaobserwować, ani udowodnić, ani nic z tych rzeczy? Nie jesteśmy w stanie stworzyć nawet tej pierwszej komórki.

Wkrótce będziemy, nie martw się :) Już mamy 100% sztucznego wirusa i projekt sztucznej bakterii (o ile już nie powstała).
Nie obserwujemy powstawania nowych komórek w środowisku z prostego powodu: organizmy żyjące zjadają potencjalne elementy składowe. Life is brutal.

Śr cze 18, 2008 22:15
Oczekuję realnej odpowiedzi, a nie baki typu TWW... Zgadnę, że nie jesteśmy w stanie w żaden sposób tego udowodnić

to żę nie czytasz odpowiedzi już wiemy.
teraz wiemy też że piszesz jkieś bełkotliwe zdania.
mógłbyś wytłumaczyć co poeta...?

Śr cze 18, 2008 22:54
Cytuj:
baki typu TWW
ale miałem wrażenie żenie rozmawiamy o samochodach.

Śr cze 18, 2008 22:56
Myślę że ta cała dyskusja to jedno wielkie nieporozumienie.

Ewolucja to znaczy wzrost informacji genetycznej, ale większość tu mówi o samej tylko zmianie.

To jest błędne bo jeśli informacja genetyczna zmaleje to mamy do czynienia z dewolucją, np: u człowieka zanika kość ogonowa.

Nie rośnie nic nowego ale zanika. Ewoluować to rozwijać się, dewoluować to zanikanie pierwotych cech.

To są różne sprawy.

Na ewolucję nie ma więc dowodów bo nie ma wzrostu informacji genetycznej a jej zmiana czyli mutacje neutralne i negatywne nie zwiękzają tej informacji ale zachowują ją lub zmiejszają.

To nie jest ewolucja. To nieporozumienie.

Inny pan w tej dyskusji zażucił mi że nie mam żadnej wiedzy na temat ewolucji i proponował mi przeczytanie książek.

Ale to ja dwa slajdy do tyłu podałem książkę którą przeczytałem o ewolucji!!!!!!!!!!!

To ja proponuję mu ją przeczytać: www.giertych.pl

Mówiłeś że powstawanie gatunków obserwujemy. A GDY ZAPYTAŁEM GDZIE?

Wycofałeś się i powiedziałeś że milion lat temu może tak...

Więc co? Teraz nic nie powstaje ale miliony lat temu się już pojawiały i ewoluowały do tego momentu?

Jeśli stawiasz taką tezę to jest to tylko hipoteza a nie fakt, bo seymonuria (To jest taka ryba) albo nawet bardzo znane rekiny czy krokodyle przetrwały w niezmienionej formie przez miliony lat!

Czyli nie do końca wasze dowody na rzecz ewolucji są przekonywujące, a zmiana informacji to niekoniecznie ewolucja.

Cz cze 19, 2008 8:47

Ewolucja – najogólniej proces zmian zachodzących w czasie. Pojęcie ewolucji najpierw sformułowano na gruncie filozofii i nauk społecznych, później zastosowane zostało w biologii i innych naukach przyrodniczych. Obecnie najczęściej utożsamiane jest z ewolucją biologiczną czyli procesem biologicznym spowodowany działaniem doboru naturalnego. Polega na zmianach organizmu w czasie prowadząc do powstawania nowych gatunków.

Nazywam zmianę ewolucją, bo taka jest jej definicja. Nie ma żadnej mowy o postępie, rozwoju, czy zwiększeniu informacji. Pojęcie ewolucji obejmuje zarówno to, co ty nazywasz ewolucją, jak i to, co nazywasz dewolucją.

Cz cze 19, 2008 9:32
No to w takim sensie ewolucja jest jeśli zanikiem pewnych cech , wymieraniem gatunków i jakikolwiek proces nazywasz ewolucją to coś takiego jest.

Nie zgodzę się jednak jeśli pod ewolucją rozumie się "Rozwój" albo powstawanie czegoś nowego.

Wiedziałem że to nieporozumienie. Tak więc kłucimy się tylko o słowa i o nazwy. A co do procesów jesteśmy zgodni.

Cz cze 19, 2008 9:51

Nie zgodzę się jednak jeśli pod ewolucją rozumie się "Rozwój" albo powstawanie czegoś nowego.

Powstawanie czegoś nowego nie musi być "rozwojem". Ewolucja nie ma nic wspólnego z żadnym "rozwojem". "Rozwój" czy "postęp" to pojęcia wartościujące stosowane przez czlowieka.

Above us only sky”

Cz cze 19, 2008 10:32
Nie przeczytałeż uważnie mojego postu.

Cz cze 19, 2008 10:54
A słowa "albo" to nie to samo co "i". Albo sugeruje że to jedno nie łączy się z drugim.

Co innego gdybym napisał: "rozwó i powstawanie", ale nie napisałem tak, więc nie wkładaj mi nic do ust, czego nie powiedziałem.

Cz cze 19, 2008 10:58

Myślę, że się pogodzimy. Jeśli nikt nie twierdzi że gatunki mogą się rozwijać tylko mówimy że się zmieniają to w czym problem?

Tylko że niektórzy ateiści uważają że gatunki mogą przechodzić z jednej formy w drugą np: gad w połączeniu z innym gadem po latych rodzi
ptaka-archaeroperyksa. To już jest nidopuszczalne.

Ale skoro nikt tak nie uważa to spoko.

Bo właśnie wyrośnięcie jakiemuś gatunkowi pióra których nie miał wcześniej to wzrost informacji genetychnej, coś więcej niż tylko zmienność.

To tak jakby ktoś powiedział że człowiek łącząc się z człowiekiem w spółżyciu a dokładnie podczas rekombinacji allelów w procesie mijozy, może zrobić coś takiego że urodzi się dziecko co będzie mogło latać.

Jeśli wy mówicie że ewolucja to nie wzrost informacji ale tylko zmianaq czyli mutacje neutralne bądź negatywne to nie ma sp0rawy.

Bo ewolucja mówi o:

1 Mutacjach negatywnych, mczyli redukcji informacji genetycznej np: zanikanie kości ogonowej i owłosienia.
2 Mutacjach neutralnych. Nie zmieniające funkcjonalność organizmu.

3 Mutacjach pozytywnych, czyli wzroście informacji w DNA. Czegoś takiego nie ma.

NIE może organizm naraz nauczyć się coś co przekracza jego naturę.

Jeśli takie jest wasze szdanie to dobra pogodziliśmy się.

Cz cze 19, 2008 11:11

Podstawą mechanizmu ewolucji są błędy w kopiowaniu informacji genetycznej. Wydaje mi się że mylnie utożsamiasz ten proces (zmiany w informacji genetycznej) z jego wpływem na budowę i funkcjonowanie organizmów (pojawianie się nowych cech i funkcji lub ich zanik).

Above us only sky”

Cz cze 19, 2008 11:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 333 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona