Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna strona
 Aborcja u 14-latki 
Autor Wiadomość

Właśnie podanie faktów tylko w jednym źródle powoduje, że do faktów tych należy podejść z dystansem.

No właśnie. Jedne źródło rozpoczęło tę tragiczną sprawę podając fakty. Jakoś nie zauważyłem wtedy tego podejścia "z dystansem". Wszyscy, mam na myśli media inne niż to "źródło" przyjęli je za Prawdę.

Tak na marginesie, nowe logo tego Źródła:
Obrazek
Znalazłem je na forum RJ, niejaki o. Pacyfik OFM to upowszechnia :D
Ale portal Wiara jest nie lepszy, wystarczy przeczytać co napisał dziś w komentarzu red. Macura: Po prostu obłudnicy. Ależ tam "jadu". :D

Cz cze 19, 2008 15:40
Zobacz profil WWW

No właśnie. Jedne źródło rozpoczęło tę tragiczną sprawę podając fakty. Jakoś nie zauważyłem wtedy tego podejścia "z dystansem". Wszyscy, mam na myśli media inne niż to "źródło" przyjęli je za Prawdę.

I potwierdziło to tylko regułę żeby nie wierzyć wiadomościom, które są publikowane tylko w jednych mediach.

A logo chyba jakiś nudzący dzieciak się zrobił, który myśli, że to Wyborcza jest odpowiedzialna za aborcję. ;D Żenua na całej linii, no ale znajdą się tacy co będą się tym jarać.

Cz cze 19, 2008 15:51

Katolickim. Dlatego tendencyjnym?

Tak właśnie dlatego. Ponieważ Katolicyzm ma bardzo jednoznaczne i skrajne stanowisko, jeśli chodzi o aborcję. Pismo to nie mogło opublikować opinii innej, niż przeciwny aborcji.

Cytuj:
W którym miejscu tego artykułu stoi, że poród to tak wspaniałe i przyjemne przeżycie?

Akapit, który umieściłem po "GN jest dość tendencyjnym źródłem." miał oznaczać rozpoczęcie nowej myśli.

Jeśli chodzi o domy dziecka, to zgadzam się z Mrocznym Pasażerem. To tylko wydaje się takie proste.
Dlaczego sami nie zaczniecie przygarniać niechcianych dzieci, skoro tak stajecie w ich obronie?

Cz cze 19, 2008 17:25

Dlaczego sami nie zaczniecie przygarniać niechcianych dzieci, skoro tak stajecie w ich obronie?

Bo jesteśmy źli, wredni, paskudni, obłudni katole!

Chcemy wrócić do Średniowiecza, inkwizycji, stosów, ideksu ksiąg zakazanych, zdusić w wolnym człowieku jego szlachetne instynkta. W końcu zrobić z niego ciemnego, potulnego wykonawcę poleceń "czarnych".

Poprawna odpowiedź?

Cz cze 19, 2008 17:39
Zobacz profil WWW

Bo jesteśmy źli, wredni, paskudni, obłudni katole!

Chcemy wrócić do Średniowiecza, inkwizycji, stosów, ideksu ksiąg zakazanych, zdusić w wolnym człowieku jego szlachetne instynkta. W końcu zrobić z niego ciemnego, potulnego wykonawcę poleceń "czarnych".

Nie rozumiem Twojego sarkazmu. Czy Twoja wypowiedź ma jakiś ukryty sens? Wnosi cokolwiek do dyskusji?

Cz cze 19, 2008 17:57

Paul Washer w przemówiniu do młodzierzy mówi: skoro Bóg jest Miłością to aborcji nienawidzi i myślę, że ma w tym sporo racji.

Cz cze 19, 2008 20:03

Ponieważ Katolicyzm ma bardzo jednoznaczne i skrajne stanowisko, jeśli chodzi o aborcję. Pismo to nie mogło opublikować opinii innej, niż przeciwny aborcji.

Sprzeciw wobec aborcji wynika tak naprawdę z prawdziwego humanizmu i poszanowania człowieka. Bardzo dobrze podkreślił to W. Kuczyński na swoim blogu. Kręgi proaborcyjne od dawna próbują (niestety skutecznie) zdefiniować sprzeciw wobec aborcji jako postawę religijną, bo na tym gruncie im jest łatwiej atakować "ciemnogród i zacofanie".

Cz cze 19, 2008 20:41

Tak właśnie dlatego. Ponieważ Katolicyzm ma bardzo jednoznaczne i skrajne stanowisko, jeśli chodzi o aborcję. Pismo to nie mogło opublikować opinii innej, niż przeciwny aborcji.

A więc wszystkie źródła są tendencyjne, ponieważ każde ma określone poglądy i przedstawia sytuację z konkretnej strony. Żenua...

Cz cze 19, 2008 21:02

A więc wszystkie źródła są tendencyjne, ponieważ każde ma określone poglądy i przedstawia sytuację z konkretnej strony.

Zgadza się. Trzeba jednak pamiętać, że jedne mają stanowisko bardziej skrajne, inne mniej. Istnieją również źródła uważąne za neutralne.

Pt cze 20, 2008 9:51
A więc wszystkie źródła są tendencyjne

Wedle mnie jak najbardziej.
Nie ma obiektywnych źródeł, bo każde reprezentuje jakiś nurt z którym inne się nie zgadzają.
Nie ma obiektywizmu w pewnych kwestiach, bo fizycznie być nie może.

Pt cze 20, 2008 11:10

Cytuj:
A więc wszystkie źródła są tendencyjne

Wedle mnie jak najbardziej.
Nie ma obiektywnych źródeł, bo każde reprezentuje jakiś nurt z którym inne się nie zgadzają.
Nie ma obiektywizmu w pewnych kwestiach, bo fizycznie być nie może.

To nie tak. Nie ma obiektywizmu (a raczej lepiej powiedzieć: jest subiektywizm) w ocenach, opiniach, wnioskach.

Jeśli natomiast ktoś przeinacza fakty to nie jest to brak obiektywizmu tylko kłamstwo. Jeśli ktoś pisze, że Agatę zgwałcono - to kłamie a nie jest nieobiektywny. Jeśli są wątpliwości co do faktów to należy pisać, że nie jest to informacja pewna. To są podstawowe kanony rzetelności (dziennikarskiej i nie tylko). W tym konkretnym przypadku GW po prostu kłamała, jestem wręcz przekonany, że przyczyniła się (świadomie) do śmierci dziecka Agaty.

Pt cze 20, 2008 14:20

Po napisaniu powyższego postu, znalazłem ten artykuł:

http://www.goscniedzielny.wiara.pl/?gru ... 1213916010

Pt cze 20, 2008 14:33

Czy sądzisz jednak, iż prokuratura źle wywiązała się ze swoich obowiązków?
Abstrahując. Jakie to ma w ogóle znaczenie? Przecież sam stosunek seksualny z osobą w wieku poniżej lat 15 jest czynem niezgodnym z prawem, w związku z tym, ciąża będąca wynikiem takiego czynu może zostać usunięta.

Pt cze 20, 2008 20:33

Przecież sam stosunek seksualny z osobą w wieku poniżej lat 15 jest czynem niezgodnym z prawem, w związku z tym, ciąża będąca wynikiem takiego czynu może zostać usunięta

A gdyby prawo było inne, to by nie mogła być usunięta... Człowiek od zawsze chciał decydować, komu dać prawo do życia... Smutne to...

I w ogóle nielogiczne... aborcji dokonano w ostatnim możliwym dniu - jeszcze w środę to dziecko można było zabić, a w czwartek już nie - chociaż przez jeen dzień się praktycznie nic nie zmieniło... Totalny absurd...

Pt cze 20, 2008 21:03

I w ogóle nielogiczne... aborcji dokonano w ostatnim możliwym dniu - jeszcze w środę to dziecko można było zabić, a w czwartek już nie - chociaż przez jeen dzień się praktycznie nic nie zmieniło... Totalny absurd...

No nie, zmieniło się! Przybyło parę komórek. Może oczka stały się wyraźniejsze, a może pojawił się zalążek serduszka, a może siusiaka.

Nie znam się na tym za dobrze, niech mnie jakiś fachowiec skoryguje, ale z pewnością "coś" się zmieniło. Coś co sprawiało, że przed - "toto" nie było jeszcze człowiekiem, a po - już było.

Ustawodawca nie może się przecież mylić! Na pewno przed uchwaleniem daty stania się przez zalążek człowiekiem zasięgnięto opinii ekspertów.
Przecież ustawodawcy (posłowie, senatorowie, prezydent) to nie głupcy!

Pt cze 20, 2008 21:48
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Następna strona