Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 41  Następna strona
 Czy Ateiści są zmuszeni wierzyć w zabobon abiogenezy? 
Autor Wiadomość
??

Pt cze 27, 2008 11:05

w głowie ci się to nie mieści więc tak być nie może!!!!!!

wszystko jasne!
przepraszam że pytałem.

Pt cze 27, 2008 11:07

Mało które organizmy potrafią syntezować aminokwasy z substancji prostych: większość musi je pobrać z otoczenia, ewentualnie wytworzyć z innych aminokwasów. Organizm który potrzebowałby do budowy białek zarówno L- jak i D- aminokwasów ma zatem większe wymagania środowiskowe od organizmu, któremu wystarczają jedynie jeden z tych rodzajów. Także większość funkcji niezbędnych do życia może być wykonywana przez białka zbudowane z aminokwasów jednego rodzaju. Zatem organizm potrzebujący obu skrętności ma większe koszta życia, bez znaczących korzyści - przegrywa rywalizację i wymiera. Dlatego obecnie takich organizmów prawie nie ma.

Dlaczego akurat L-aminokwasy są popularne? Podejrzewam przypadek. Na początku życie korzystało zapewne mniej więcej po równo z obu skrętności, aż prawdopodobnie przypadek, jakaś fluktuacja przechyliła korzyść na stronę L, która rozpowszechniła się i wyparła stronę D.

Pt cze 27, 2008 11:13

wszystko jasne!
przepraszam że pytałem.

Z tej prostej przyczyny, że dinozaur, który chciałby się powoli przekształcać w ptaka nie byłby zdolny do przeżycia, bo nie potrafiłby polować. Przykład z jajorodnością jest chyba dość oczywisty, żebyś nawet ty go zrozumiał.

Cytuj:
Mało które organizmy potrafią syntezować aminokwasy z substancji prostych: większość musi je pobrać z otoczenia, ewentualnie wytworzyć z innych aminokwasów. Organizm który potrzebowałby do budowy białek zarówno L- jak i D- aminokwasów ma zatem większe wymagania środowiskowe od organizmu, któremu wystarczają jedynie jeden z tych rodzajów.Także większość funkcji niezbędnych do życia może być wykonywana przez białka zbudowane z aminokwasów jednego rodzaju. Zatem organizm potrzebujący obu skrętności ma większe koszta życia, bez znaczących korzyści - przegrywa rywalizację i wymiera. Dlatego obecnie takich organizmów prawie nie ma.

Wcale nie większe, bo występowałyby one w równym stężeniu w pierwotnej przyrodzie. Zresztą niekoniecznie miałyby być pól-lewo, pół-prawo skrętne. Mogłyby być jedne i drugie na podobnej zasadzie, co istnienie samców i samic. Gdyby akceptować twoją teorię, na Ziemi byłyby tylko bakterie, bo one mają najmniejsze wymagania środowiskowe.

Cytuj:
Dlaczego akurat L-aminokwasy są popularne? Podejrzewam przypadek. Na początku życie korzystało zapewne mniej więcej po równo z obu skrętności, aż prawdopodobnie przypadek, jakaś fluktuacja przechyliła korzyść na stronę L, która rozpowszechniła się i wyparła stronę D.

To zbyt niedorzeczne, żeby miały wymierać wszystkie D-aminokwasowe organizmy, bo w momencie, gdy miałoby to jakiekolwiek znaczenie dla przetrwania, byłyby ich miliardy. Jeśli nie (bo nie starczyło materiału), to nie mogło powstać nawet najprostsze białko.

Pt cze 27, 2008 11:48
Cytuj:
wszystko jasne!
przepraszam że pytałem.

Z tej prostej przyczyny, że dinozaur, który chciałby się powoli przekształcać w ptaka nie byłby zdolny do przeżycia, bo nie potrafiłby polować.

:o :o :o :o

na prawdę twoje fantazje są tak niesamowite że to aż woła o nobla literackiego...

już sobie wyobrażam jak sobie idzie dinozaur i przychodzi mu do głowy:
"zmienię się w ptaka!"
siada i się zmienia...

tylko nie wiem o co ci chodzi s tym polowaniem:
-czy chodzi ci o to że taki proces przekształcania dinozaura w ptaka trwałby parę dni kiedy ów gad MUSIAŁBY siedzieć bez ruchu i by zdechł z głodu?
-czy może o to że nie musiałby siedzieć tylko spokojnie by sobie chodził tylko że, z jakiegoś powodu nie byłby zdolny jeść? z jakiego?

poza tym skoro to dz
działa na genach to żaden gad by się w ptaka nie mógł przemienić bo geny nie wymieniają się wewnątrz organizmu tylko w procesie rekombinacji który zachodzi kiedy jeszcze organizmu nie ma w jego dorosłej formie.

niezły z ciebie żartowniś!

Pt cze 27, 2008 12:16

Posłuże się jeszcze raz definicją. POwoli abyś zrozumiał. Na początek coś prostego, czyli pojęcie układu: część przestrzeni wraz z zachodzącymi w niej procesami. Teraz trudniej, czyli układ izolowany: układ, który nie może wymieniać masy ani energii z otoczeniem. Jego poszczególne elementy mogą wymieniać między sobą energię oraz masę, ale suma energii wszystkich przemian w układzie zamkniętym musi być równa 0.

Więc ewidentnie widać, według twoich dociekań, że po wielu latach nie
będzie żadnej energi, tylko ciepło. Bo przecież wszechświat cały czas wymienia energię z tym co jest za nim...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt cze 27, 2008 12:29
TutajDaniel bredzisz, że nawet nie chce mi się odpisywać. To, że Tobie wydaje się coś niemożliwego, nie znaczy że jest niemożliwe. Pół skrzydła nie umożliwia latania, ale pół skrzydła Danielu o niebo lepsze jest niż jego brak i może mieć niezwykle istotne znaczenie dla przetrwania. Jeżeli prześledzisz proces ewolucji od najprostszych organizmów do kręgowców zobaczysz, że ogólny schemat jest identyczny ze stopniowymi wariacjami. Te morfologiczne podobieństwa to nie wszystko. Otóż okazuje się i to jest najważniejsze, że odległości ewolucyjne widoczne są jak na dłoni w DNA! Im bliżej spokrewnione gatunki, tym różnice w DNA są mniejsze i to nawet w niekodujących odcinkach, co jednoznacznie potwierdza, że jeden gatunek może powstać z innego.

A teraz przejdę do aminokwasów. Zadałam pytanie, dlaczego organizmy są chiralne, ale nie doczekałam się poprawnej odpowiedzi. Nawet wieczny student poległ na tym polu, co mnie trochę zdziwiło. Tym bardziej że wieczny nie oszukujmy się, troszkę pokręciłeś i nazmyślałeś. Szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiona jak osoba, która tak kategorycznie wypowiada się na temat możliwości powstania chiralnego życia (TutajDaniel) nie ma jednocześnie bladego pojęcia dlaczego organizmy są chiralne! To tak, jak ja bym się wypowiadała że teoria kwantowa jest nieprawidłowa, choć jej nie rozumiem, a przeczytałam o tym w jakimś komiksie. Dlatego nie będę tutaj tracić czasu, by wyjaśniać podstawowe kwestie. Postanawiam poczekać, aż TutajDaniel doszuka się powodu, dla którego jesteśmy chiralni. Jest to chyba tutaj najistotniejsze. Odpowiedź na to pytanie w powiązaniu z teorią ewolucji powinna podsunąć odpowiedź na pytanie dlaczego tak jest.
Podsumowując, oczekuję od osoby która krytykuje udział ewolucji w powstaniu chiralnego życia (TutajDaniel) wyjaśnienia kwestii: dlaczego organizmy są chiralne.

Życzę owocnych poszukiwań, które mam nadzieję rozwiną Twoją wyobraźnię i uzupełnią wiedzę :) Proponuję zacząć od struktury DNA i białek.

Pt cze 27, 2008 16:22

tylko nie wiem o co ci chodzi s tym polowaniem:
-czy chodzi ci o to że taki proces przekształcania dinozaura w ptaka trwałby parę dni kiedy ów gad MUSIAŁBY siedzieć bez ruchu i by zdechł z głodu?
-czy może o to że nie musiałby siedzieć tylko spokojnie by sobie chodził tylko że, z jakiegoś powodu nie byłby zdolny jeść? z jakiego?

To dość żałosne, wiesz? ;) Wyobraź sobie dinozaura (wiem, że to trudne) i każ mu zmieniać potężne mięśnie, ogromne płuca, ciężkie, wytrzymałe kości, układ krwionośny itp, itd w systemy pozwalające latać - przez miliony lat byłby upośledzony ruchowo i niezdolny do polowania, a nawet poruszania się - czy teraz ten argument do ciebie przemawia?

Cytuj:
Więc ewidentnie widać, według twoich dociekań, że po wielu latach nie
będzie żadnej energi, tylko ciepło. Bo przecież wszechświat cały czas wymienia energię z tym co jest za nim...

Nie musisz mi tłumaczyć zasad rządzących układami, rozumiem je.
Ja nie powiedziałem, że nie będzie energii, bo energia we Wszechświecie jest wielkością stałą. Ciepło to tylko jedna z postaci energii i Wszechświat dąży w swoim obrębie do równowagi cieplnej.

Cytuj:
TutajDaniel bredzisz, że nawet nie chce mi się odpisywać. To, że Tobie wydaje się coś niemożliwego, nie znaczy że jest niemożliwe. Pół skrzydła nie umożliwia latania, ale pół skrzydła Danielu o niebo lepsze jest niż jego brak i może mieć niezwykle istotne znaczenie dla przetrwania.

To nie kwestia głupich skrzydeł, by dinozaur mógł latać - potrzeba do tego ogromu przemian w jego budowie. Same skrzydła możesz mu przyczepić i niczego one nie zmienią, a jedynie upośledzą jego zdolność przetrwania.

Cytuj:
Te morfologiczne podobieństwa to nie wszystko.

Dla mnie to dowód na wspólnego projektanta (jak DNA), a nie przodka.

Cytuj:
A teraz przejdę do aminokwasów. Zadałam pytanie, dlaczego organizmy są chiralne, ale nie doczekałam się poprawnej odpowiedzi.

Już ci odpowiedziałem: "Może dlatego, że wszystkie cząsteczki chemiczne są chiralne?". To w żaden sposób nie jest dowodem na prawdziwość TE.

Pt cze 27, 2008 19:54
a czy tym dinozaurem noże być archeopteryks;-)?

Pt cze 27, 2008 20:17

pojęcie chiralności odnosimy TYLKO do związków organicznych. Aby coś było chiralne, musi mieć asymetryczny atom węgla i nie posiadać elementó symetri. Znajdź mi asymetryczny atom węgla w kwasie siarkowym, albo w zasadzie sodowej.

Cytuj:
suma energii wszystkich przemian w układzie zamkniętym musi być równa 0
Czy ty w ogóle czytasz posty? Najpierw piszesz, że poza energią cieplną nie byłoby żadnej inne, gdyby wszechświat istniał wiecznie, a teraz się z tego wycofujesz.

Ty myślisz, że ten dinozaur dokonuje tych przemian tak skokowo? Jednego dnia ma 4 nogi, a za tys. lat ma już skrzydła. Za następne 2 tys. lat wyrastają mu worki płucne. Za 20 mln. lat pojawiają się u naszego dinozaura czułki, i zaczyna prowadzić helikopter...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt cze 27, 2008 20:58
Cytuj:
Dla mnie to dowód na wspólnego projektanta (jak DNA), a nie przodka.

A po co projektant władował w DNA tyle śmieci? Ależ ciężko naprawdę wysnuć taki wniosek! Przecież gdyby był projektant to nie zaśmieciłby naszego DNA tak potwornie. Przecież większość DNA to zbędne fragmenty. Pozostałości właśnie naszej przeszłości. Po co projektant miałby odstawiać taką fuszerkę? Analizując DNA trzeba dojść do wniosku, że albo projektant projektował DNA, by celowo wprowadzić ludzi w błąd (wszystko potwierdza teorię ewolucji, co więcej TE staje się koniecznością w obliczu genetyki), albo nie ma żadnego projektanta. Można oczywiście na tej samej zasadzie twierdzić, że pioruny są ciskane przez Zeusa, który celowo wszystko tak maskuje, byśmy myśleli, że to jest naturalne zjawisko :D

Cytuj:
Już ci odpowiedziałem: "Może dlatego, że wszystkie cząsteczki chemiczne są chiralne?"

O przepraszam, przeoczyłam tą błędną odpowiedź. Po pierwsze nie wiesz co to jest chiralność i z czego wynika, skoro twierdzisz, że wszystkie cząsteczki chemiczne są chiralne!! Twój brak wiedzy jest wręcz porażający.
Ale nawet gdyby wszystkie związki chemiczne były chiralne to Twoja odpowiedź byłaby nadal błędna. Przecież mogłyby istnieć organizmy, które nie rozróżniają aminokwasów D i L i po prostu budują białka bez różnicy z których enancjomerów. Takie organizmy miałyby zarówno w sobie D jak i L aminokwasy. Podobnie by było z rybozą i deoksyrybozą. Dlaczego tak nie jest? Dlaczego masz w sobie tylko L-aminokwasy, a nie obie odmiany? Dlaczego nie możliwe byłoby życie racemiczne?

Cytuj:
To nie kwestia głupich skrzydeł, by dinozaur mógł latać - potrzeba do tego ogromu przemian w jego budowie. Same skrzydła możesz mu przyczepić i niczego one nie zmienią, a jedynie upośledzą jego zdolność przetrwania.

Oczywiście i każda ta zmiana sprawiała iż każdy kolejny potomek w długiej linii rodowej prowadzącej od dinozaurów do ptaków był najlepiej jak to było możliwe przystosowany do środowiska. Należy oczywiście dodać "każdy potomek, który przekazał swoje geny kolejnym pokoleniom" :) Formy pośrednie pomiędzy dinozaurami a ptakami nie były upośledzone i doprawdy nie mam pojęcia jak doszedłeś do takich wniosków? Jakikolwiek nie byłby to sposób wnioski przez Ciebie wyciągnięte są zwyczajnie błędne, nie oparte na faktach stanowią jedynie Twoje widzimisię.

Pt cze 27, 2008 22:32
Tutaj nie ma niestety żadnej wiedzy poza tym co może wkleić z internetu, na to wygląda. widać że się uczy ale jakoś tak "od środka" i nie może poznać najprostszych powiązań i stąd te 'wszystkie cząsteczki chiralne". zamiast przysiąść fałdów i nauczyć się fizyki i chemii tak dostaje po głowie takimi pojęciami jak "entropia", "układ zamknięty", "ewolucja", o których nic nie wie a stara się używać...

Pt cze 27, 2008 23:13
chrześcijanie wierzą w zabobon Boskiej abiogenezy - pambuk wziął glinę i ulepił z niej człowieka.
od kiedy to glina jest żywa?

Pt cze 27, 2008 23:15

Pt cze 27, 2008 23:17

a czy tym dinozaurem noże być archeopteryks;-)?

Nie, bo to ptak.

Cytuj:
pojęcie chiralności odnosimy TYLKO do związków organicznych. Aby coś było chiralne, musi mieć asymetryczny atom węgla i nie posiadać elementó symetri. Znajdź mi asymetryczny atom węgla w kwasie siarkowym, albo w zasadzie sodowej.

Masz rację: tylko chemiczne cząstki organiczne - nie sprecyzowałem wypowiedzi.

Cytuj:
Czy ty w ogóle czytasz posty? Najpierw piszesz, że poza energią cieplną nie byłoby żadnej inne, gdyby wszechświat istniał wiecznie, a teraz się z tego wycofujesz.

Nie ja, tylko Sebastian88. Ja uważam, ze Energia we Wszechświecie jest od zawsze wielkością stałą, jednak to nie zmienia faktu, że Wszechświat dąży do równowagi cieplnej.

Cytuj:
Ty myślisz, że ten dinozaur dokonuje tych przemian tak skokowo? Jednego dnia ma 4 nogi, a za tys. lat ma już skrzydła. Za następne 2 tys. lat wyrastają mu worki płucne. Za 20 mln. lat pojawiają się u naszego dinozaura czułki, i zaczyna prowadzić helikopter...

Nie mogą się dokonywać ani skokowo (bo to zwykła bujda), ani powoli (bo nie obserwujemy miliardów form pośrednich i takie procesy wykluczają podstawowe przejawy TE, jak wyjście z wody na ląd, z lądu w powietrze itp).

Cytuj:
A po co projektant władował w DNA tyle śmieci? Ależ ciężko naprawdę wysnuć taki wniosek! Przecież gdyby był projektant to nie zaśmieciłby naszego DNA tak potwornie. Przecież większość DNA to zbędne fragmenty. Pozostałości właśnie naszej przeszłości.

Zapytaj go ;) A tak na poważnie, to zapewne, żeby zminimalizować szansę na komplikacje genetyczne, czy też sprawić, byś mogła zachorować na raka itp - życie byłoby zbyt proste bez chorób śmiertelnych. Kto płaci rachunki, ten ustala warunki ;)

Cytuj:
O przepraszam, przeoczyłam tą błędną odpowiedź. Po pierwsze nie wiesz co to jest chiralność i z czego wynika, skoro twierdzisz, że wszystkie cząsteczki chemiczne są chiralne!! Twój brak wiedzy jest wręcz porażający.

Wszystkie ORGANICZNE cząsteczki chemiczne, mój błąd. Skoro dla ciebie istnieje coś takiego, jak przeciwna chiralność, to najwyraźniej nie wiesz, co to jest i z czego wynika ;)

Cytuj:
Dlaczego tak nie jest? Dlaczego masz w sobie tylko L-aminokwasy, a nie obie odmiany?

Bo tak zostałem stworzony? ;) Niektóre cukry są D-cukrami...

Cytuj:
Oczywiście i każda ta zmiana sprawiała iż każdy kolejny potomek w długiej linii rodowej prowadzącej od dinozaurów do ptaków był najlepiej jak to było możliwe przystosowany do środowiska. Należy oczywiście dodać "każdy potomek, który przekazał swoje geny kolejnym pokoleniom" Uśmiech... Formy pośrednie pomiędzy dinozaurami a ptakami nie były upośledzone i doprawdy nie mam pojęcia jak doszedłeś do takich wniosków? Jakikolwiek nie byłby to sposób wnioski przez Ciebie wyciągnięte są zwyczajnie błędne, nie oparte na faktach stanowią jedynie Twoje widzimisię.

Taaaaak? Masz sobie dinozaura. Nagle część dinozaurów odczuwa potrzebę latania, która na każdym kroku ewolucji musi zwiększyć ich szansę przetrwania. Muszą zacząć od redukcji masy, słabych i pustych w środku kości, znikomych mięśni, upośledzić swoje przednie kończyny, zmienić potężne płuca i układ krwionośny. Żadna z tych zmian nie będzie korzystna - będą przeszkadzały dinozaurowi w przetrwaniu... i to bardzo. Właściwie to mu je kompletnie uniemożliwią.

Cytuj:
amiast przysiąść fałdów i nauczyć się fizyki i chemii tak dostaje po głowie takimi pojęciami jak "entropia", "układ zamknięty", "ewolucja", o których nic nie wie a stara się używać...

Ho, ho, ho - geniusz, który twierdzi, że lęk przed pająkami jest dowodem na TE ;)

Cytuj:
a tak na marginesie:
chrześcijanie wierzą w zabobon Boskiej abiogenezy - pambuk wziął glinę i ulepił z niej człowieka.
od kiedy to glina jest żywa?

Zaraz, zaraz... a według TE, skąd bierze się człowiek? Od "wspólnego przodka". Skąd bierze się przodek? Z pierwotnej zupy. Skąd bierze się pierwotna zupa? ...deszcz spadający na kamienie ;) Śmieszne, prawda?

So cze 28, 2008 1:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 41  Następna strona