Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona
 prezerwatywy 
Autor Wiadomość

Skoro de gustibus non ... ect

pzdr :)

Pn sie 23, 2004 7:01
Moderator

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn sie 23, 2004 11:30

De gustibus non disputandum est... :D :D :D
Skoro wybór guma albo nie to kwestia gustu, to po co cała ta dyskusja, hę?

Pn sie 23, 2004 11:32

wprawdzie ta wypowiedz Papieża dotyczy klonowania

Według IAR w przesłaniu do uczestników spotkania młodych włoskich katolików, które zaczęło się w Rimini nad Adriatykiem, papież zalecił odrzucenie arogancji i zarozumialstwa oraz postawę pokory wobec tajemnicy życia.

"Należy wystrzegać się pragmatyzmu, który pojmuje prawdę i sprawiedliwość jako coś, co człowiek może sam kształtować" - napisał Jan Paweł II.

Jako przykład dramatycznych i zgubnych konsekwencji pragmatyzmu podaje próbę "zawładnięcia źródłami życia poprzez eksperymenty z klonowaniem człowieka". Papież określi takie próby namacalnym przykładem zarozumialstwa, z jakim człowiek próbuje wejść w posiadanie tego, co prawdziwe i sprawiedliwe, sprowadzając to do wartości, którymi może dobrowolnie dysponować, nie uznając żadnych granic, oprócz tych, które sam sobie wyznacza.

Przypomniał, że chrześcijaństwo proponuje inną drogę, drogę szacunku dla istoty ludzkiej, poznawania jej prawdy, nie zaś manipulowania nią - jak zaznaczył - "według programu uważanego czasem za lepszy od planu Stwórcy".

Papiez przypomniał, że uzurpowanie sobie przez człowieka roli sędziego dobra i zła doprowadziło do tragedii ubiegłego wieku. "Tylko pokora w obliczu wielkości i tajemniczości stworzenia może uchronić człowieka przed fatalnymi następstwami własnej arogancji" - poradził Jan Paweł II.

– jednak idealni pasuje do tych rozważań.

Pn sie 23, 2004 12:38

A mnie się wydaje, że w tej całej dyskusji, zaginął gdzieś właściwy problem moralny, a wszyscy "uczepili" się sprawy technicznej. Tak naprawdę nie jest głównym problemem używanie lub nieużywanie kawałka lateksu w wiadomych celach, stosowanie takiej czy innej pigułki czy też naturalne planowanie rodziny, ale zgodna z nauczaniem Kościoła miłość do drugiego człowieka, poszanowanie jego godności i otwartość na dawanie nowego życia. Jesteśmy istotami seksualnymi, czy nam się to podoba, czy też nie, więc jeżeli bierzemy ślub - godzimy się na bycie rodzicami.

To są problemy - miłość między ludźmi i dawanie nowego życia. Sama prezerwatywa nie jest problemem, bo jak powiedziała Wanda, w czasie ciąży np. może być używana i właściwie nie ma tu żadnych przeciwwskazań moralnych - ja przynajmniej ich nie widzę. A i w przypadku "pigułki" można sobie wyobrazić sytuacje, kiedy jej stosowanie jest wskazane (kiedy kobieta ma jakieś problemy zdrowotne).

A jeżeli ktoś nie jest w stanie pogodzić się sam z siebie z takim stanowiskiem albo nie może go zrozumieć, to jest jeszcze jeden istotny problem w takim wypadku: wierności Kościołowi i zaufania do jego orzeczeń. Nie wszystko musimy rozumieć, ale jak wierzymy - w Kościele obecny jest Duch Św., stąd też nauczanie Kościoła, któremu wypada być posłusznym.

Pozdrawiam!

Pn sie 23, 2004 17:24

No dobra, ja bym się zatem chciał dowiedzieć, skąd Wando dowiedziałaś się o zagrożeniu przedwczesnym porodem przy problematycznej ciąży(sperma działa rozszerzająco na szyjke macicy etc) ?

Ja mam wiadomości, że tak powiem z pierwszej ręki - od dziewczyny, która już 2 razy została matką. Powiedziała mi, iż absolutnie nie ma problemu jeśli chodzi o seks w czasie ciąży (bez gumek rzecz jasna :) )

I nadal uważam, że dyskusja zmierza donikąd...człowiek ma wolną wolę, którą wykorzystuje zgodnie z własnym sumieniem - zrobi i tak po swojemu :)

Wt sie 24, 2004 6:41

ja potwierdzam to co wanda powiedziała - moze nie byc przeciwskazań, a moze byc sytuacja ze sex jest w ogóle zabroniony, bo orgazm tez wywołac moze skurcze. wszystko zalezy co jest przyczyną zagrozenia ciązy. zdaje sie ze ostatnie 2-2,5 miesiąca nie mozna w rzadnej ciązy - zagrozonej czy nie, bo sperma moze wywołac przedwczesny poród

Wt sie 24, 2004 7:00
Zobacz profil WWW

No to te kilka miesiecy chyba można obyć się bez seksu co? To aż takie strasznie wyrzeczenie? No bez pierdół !!

Tym bardziej, że z tego co wiem kobieta w ciąży (załóżmy, że to te pierwsze bezpieczne miesiące) ma częściej i większą ochote na seks :)

<a facetowi w to graj :D:D:D:D:D:D>

Wt sie 24, 2004 7:24

No dobra, ja bym się zatem chciał dowiedzieć, skąd Wando dowiedziałaś się o zagrożeniu przedwczesnym porodem przy problematycznej ciąży(sperma działa rozszerzająco na szyjke macicy etc) ?

Już wyjaśniam - od lekarza, wystarczy? :P

Śr sie 25, 2004 0:34

Śr sie 25, 2004 6:08

Tak tylko wlączyłem sobie topik by go przejrzeć i zauważyłem coś o Papieżu. Skoro Papież jest dla was autorytetem w sprawach seksu, to musicie mieć... nieciekawe zycie sexualne. A może snujecie jakieś fantazje związane z...
(ja proszę, by moderacja nie kasowala topiku ze względu na skojarzenia)

a za gumami oczywiście podpisuje sie wszystkimi czteroma ręcoma :)

Cz gru 16, 2004 0:49
Zobacz profil WWW
Skoro Papież jest dla was autorytetem w sprawach seksu, to musicie mieć... nieciekawe zycie sexualne.

Czy pod "ciekawym zyciem sexualnym" rozumiesz czeste zmiany partnerow....tak co tydzien inna?

Cz gru 16, 2004 1:13

Tak tylko wlączyłem sobie topik by go przejrzeć i zauważyłem coś o Papieżu. Skoro Papież jest dla was autorytetem w sprawach seksu, to musicie mieć... nieciekawe zycie sexualne. A może snujecie jakieś fantazje związane z...
(ja proszę, by moderacja nie kasowala topiku ze względu na skojarzenia)

a za gumami oczywiście podpisuje sie wszystkimi czteroma ręcoma :)

A co ma piernik do wiatraka?? :o
Czy prokurator musi miec bujne zycie przestepcy zeby kogos oksrazac?

Cz gru 16, 2004 1:17

Skoro Papież jest dla was autorytetem w sprawach seksu

Zacytuj osobę która to powiedziała...

pzdr :-)

Cz gru 16, 2004 7:18

Cytuj:
a za gumami oczywiście podpisuje sie wszystkimi czteroma ręcoma

qrczaku :D a może załóż sobie na te cztery ręce prezerwatywy no i jeszcze na głowę [ :rotfl2: ] wtedy nie trzeba będzie ponosić <skutków> własnego postepowania.
Jak się nie do końca widzi, słyszy i w dodatku rozum tez będzie ograniczony przez <prezerwatywę> – to ta antykoncepcja uwolni Cie od wszelkiej odpowiedzialności. :glupek1: :glupek2: :glupek1:

:rotfl2: Cóż za wspaniałe życie. :rotfl2:

Może propagujmy hasło:
:spoko: niech żyje wszelkie anty a szczególnie antykoncepcja. :spoko:

Po co się ograniczać jedynie do jakiejś gumki skoro można szerzej popatrzeć na życie, rózne możliwości a szczególnie na zastosowanie wszelkiej <anty – koncepcji>.
To uwolni nas ludzi od ponoszenia wszystkich skutków swojej działalności - ponadto ubarwi, urozmaici, uatrakcyjni i dostarczy wszelkiej rozkoszy na tym <łez padole> :piwo:

pozdrawiam :D :) :D

Cz gru 16, 2004 11:40
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona