Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 18:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Czy głoszone przez KK twierdzenia o Bogu są sprawdzone? 
Autor Wiadomość

Napisz mi proszę, czy czegoś nie powinno się brać na wiarę? Jeśli tak to czego i czemu akurat tego?

Pt lip 11, 2008 7:21

Napisz mi proszę, czy czegoś nie powinno się brać na wiarę? Jeśli tak to czego i czemu akurat tego?

Tzn. w życiu czy w religii?

Pt lip 11, 2008 7:49

Pt lip 11, 2008 9:14

Czytając te posty zauważyłem, że sporo osób słysząc słowo wiara reaguje dość nerwowo, wykazuje jakąś dziwną awersję (uprzedzenie) do wiary jako takiej, zresztą nie tylko ty, sporo ludzi którzy uważają się za myślących czyli za racjonalnych gdy pada słowo wiara, reaguje jak przysłowiowy diabeł na wodę święconą. Czy wiara w twoim mniemaniu to coś nagannego, coś co ujmuje ludzkiej godności - tylko dla naiwnych i bezrefleksyjnych ignorantów? Oczywiście wiara wierze nierówna i pewnie znajdzie się sporo takich osób (fanatyków) którym można wmówić dosłownie wszystko, ale czy wiara w ogólnym rozumieniu to coś pejoratywnego, na co człowiek rozsądny nie może się godzić?
Myślę że Tobie raczej chodzi o „tą” wiarę a właściwie religię. Ludzie bardzo często mylą (utożsamiają) religię z wiarą i na odwrót, tak jak gdyby wiara wynikała tylko z jakiejś konkretnej religii

Skoro sama wiara Ci nie wystarcza to, sprawdź to osobiście. :) Wielu tak robi, przeglądnij chociażby fora np.: OOBE, oczywiście, że ten sposób nie udowodni Ci istnienia Boga (w sensie absolutnym) ale przynajmniej możesz dowiedzieć się (doświadczyć) że życie ma znacznie szerszy wymiar niż sądzisz. Takie lub inne techniki to tylko półśrodek, ja to nazywam wdzieraniem się do „królestwa niebieskiego” przez kuchenne drzwi, ale lepsze to niż nic. Ty sam musisz ocenić czy to co doświadczyłeś jest realne czy nie, po prostu nie ma innego sposobu. Chyba że chcesz się przekonać dopiero po śmierci. :-)

Pt lip 11, 2008 11:15

Znam trochę temat oobe. Probowałem je wywołać ale zbiegło sie z to z utratą przeze mnie 1/4 pola widzenia. Nie wiem czy to wina tej próby ale nie chciałbym znów nie móc czytać przez miesiąc. Kusi mnie dalej aby próbować ale bardziej przeważa strach przed sporą utratą zdolności widzenia.

Dziwna sprawa bo gdy odwiedziłem kilku okulistów to żaden nie mógł dopatrzeć się żadnych uszkodzeń w oku.

Pt lip 11, 2008 21:19

Pt lip 11, 2008 21:21
Czytając te posty zauważyłem, że sporo osób słysząc słowo wiara reaguje dość nerwowo, wykazuje jakąś dziwną awersję (uprzedzenie) do wiary jako takiej, zresztą nie tylko ty, sporo ludzi którzy uważają się za myślących czyli za racjonalnych gdy pada słowo wiara, reaguje jak przysłowiowy diabeł na wodę święconą. Czy wiara w twoim mniemaniu to coś nagannego, coś co ujmuje ludzkiej godności - tylko dla naiwnych i bezrefleksyjnych ignorantów? Oczywiście wiara wierze nierówna i pewnie znajdzie się sporo takich osób (fanatyków) którym można wmówić dosłownie wszystko, ale czy wiara w ogólnym rozumieniu to coś pejoratywnego, na co człowiek rozsądny nie może się godzić?
Myślę że Tobie raczej chodzi o „tą” wiarę a właściwie religię. Ludzie bardzo często mylą (utożsamiają) religię z wiarą i na odwrót, tak jak gdyby wiara wynikała tylko z jakiejś konkretnej religii

Skoro sama wiara Ci nie wystarcza to, sprawdź to osobiście. :) Wielu tak robi, przeglądnij chociażby fora np.: OOBE, oczywiście, że ten sposób nie udowodni Ci istnienia Boga (w sensie absolutnym) ale przynajmniej możesz dowiedzieć się (doświadczyć) że życie ma znacznie szerszy wymiar niż sądzisz. Takie lub inne techniki to tylko półśrodek, ja to nazywam wdzieraniem się do „królestwa niebieskiego” przez kuchenne drzwi, ale lepsze to niż nic. Ty sam musisz ocenić czy to co doświadczyłeś jest realne czy nie, po prostu nie ma innego sposobu. Chyba że chcesz się przekonać dopiero po śmierci. :-)

Nerwowo hmm :P Wiesz wiara nie tylko dotyczy osób wierzących , również jeżeli dominuje w państwie innych - wpływy w polityce mogą irytowac co niektórych
Załóżmy że w Polsce KK stanowi 15-20% , reszta wyznań 5% , reszta to niewierzący/ateiści/agnostycy - kościół nie ma wpływów, ludziom zwisa czy istnieje , nie ma go w polityce, jest luz :) Niestety nierealne to jest u nas ;P

Według mnie wiara ogranicza po części myślenie - nie u wszystkich oczywiście, tylko u ludzi którzy idą na łatwiznę . To jest złe moim zdaniem - "ksiądz mówi , księdza słucham, ksiądz ma rację"

Pt lip 11, 2008 23:38

Wzrok wrócił do normy po trzech tygodniach i to tak szybko jak się "zepsuł". Tzn z dnia na dzień. Doceniam teraz, że mogę czytać jak przedtem. A do neurologa i tak pójdę.
A o samym istnieniu OOBE nie wiem co sądzić. Kilka razy pomyliłem je ze snami gdyż były bardzo "realistyczne". Nie to co wyobraźnia na jawie.

So lip 12, 2008 9:13
zbanowany na stałe

R6, możesz coś napisać więcej? Technicznie.,.?

So lip 12, 2008 9:19

I co to znaczy "technicznie" bo nie łapię? Jak załapię to napiszę:)

So lip 12, 2008 9:31

Zdaję mi się, że będzie najlepiej gdy zadasz szczegółowe pytania.

So lip 12, 2008 9:33
mój znajomy po psylocybach wielu przez miesiąc widział monochromatycznie.

So lip 12, 2008 10:48

Toteż okulistka, stwierdzając wstępnie, że to nie jej sprawa, zapytała czy coś brałem. Tym nieopatrznym pytaniem uraziła na moment moją dumę abstynenta. Piszę serio - tak było. :) Ale ogólnie była opryskliwa. Przynajmniej dała mi skierowanie na badanie pola widzenia.

So lip 12, 2008 13:48
zbanowany na stałe

mój znajomy po psylocybach wielu przez miesiąc widział monochromatycznie.

A moj po daturze z bliska przez tydzień monofiguratywnie.

R6 napisał(a):
Zdaję mi się, że będzie najlepiej gdy zadasz szczegółowe pytania.

tzn. jakiej techniki używałeś dążąc do OOBE?

Wt lip 15, 2008 9:14

Biorąc pod uwagę temat, mógłbym się posiłkować soborami średniowiecznymi i ogłoszonymi nań dość nieoczekiwanymi tezami dziś uznawanymi za kanony KK których źródło jest tłumaczone dzisiaj jako tajemnica wiary (z braku logicznego wytłumaczenia tak fantastycznych orzeczeń papieskich) ale wtedy uciąłbym temat do dyskusji co poniektórym poznawcom - zapaleńcom zgłebienia teorii spisku a moderator i tak wyciąłby ten wątek.

Cz sie 07, 2008 23:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona