Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Co do spółki Spes, to nic innego jak zwykła przyrywka. Wszyscy dobrze wiedzą, ze Naczelnym RM, TVT i ND jest Rydzyk i nikt więcej. Do tego dochodzi jeszcze fundacja Lux Veritatis i kilka innych cwanych przedsiewzięć tego biznesmena w sutannie.

Temu, że wielki wpływ na ND ma o. Rydzyk, to chyba i meritus nie zaprzeczy. Podobnie ja zgodzę się, że wielki wpływ na GW ma Adam Michnik. Ale jednak przy próbie obiektywnej oceny według jakiegoś kryterium ważne jest, aby wynik był mierzalny - w tym wypadku dla oceny według kryterium własności mierzalne jest, do kogo formalnie należy dana gazeta.

Cz lip 17, 2008 10:03

Dziś tylko Radia Maryja mogę słuchać
i oglądam tylko telewizję Trwam.
Bo tylko ojcu Rydzykowi mogę ufać,
po Janie Pawle tylko on pozostał nam.
Radio Maryja póki my żyjemy
nie zginie nigdy, choć ma złego wroga.
Z ojcem Rydzykiem, rodziną staniemy,
za jego dziełem stoi Matka Boga.

Totalitarystyczne przyśpiewki?

Mamy tu przykład wykorzystania niesprawdzalnego twierdzenia do uzasadnienia sprawowania władzy. Niestety nie ma dowodów na to, że ta piosenka kłamie. Poza tym jak można duchownemu kłamstwo zarzucić :)

Słuchajcie o. Rydzyka bo za jego dziełem stoi Matka Boga.
Wierzcie w to, wierzcie też i w inne twierdzenia nie dające się sprawdzić.
;)

Cz lip 17, 2008 12:06

Alus chodziło o 1998 rok.
Genowef, skoro tak lubisz wychwytywać zwykłe błedy jakie przytrafiaja się prawie każdemu. To teraz uważaj bym ja ci jakiegoś błędu nie wychwycił, a zrobie to z przyjemnością.
1. Popełniłeś błąd, ja Ciebie poprawiłem. Czytaj mnie wnikliwie - sprawi mi to przyjemność :D

Cz lip 17, 2008 12:51
Nie wiem kogo poprawiałeś :) ...ale to ja zrobiłam błąd (literówka-cyfrówka).

Cz lip 17, 2008 13:47

(...) Co do spółki Spes, to nic innego jak zwykła przyrywka. Wszyscy dobrze wiedzą, że Naczelnym RM, TVT i ND jest Rydzyk i nikt więcej. Do tego dochodzi jeszcze fundacja Lux Veritatis i kilka innych cwanych przedsiewzięć tego biznesmena w sutannie.

Dzięki za informację o stanie posiadania o.Rydzyka, bo ja jestem widocznie wyjątkiem i nie wiedziałam to co wszyscy wiedzą.
A tak na poważnie: dla mnie żenujące jest to zacietrzewienie w temacie Radia Maryja. I pomyśleć, że 90% Polaków mieni się katolikami (?).
Także i kolokwialny zwrot Rydzyk jest lekceważący w odniesieniu do kapłana i świadczy nie o światopoglądzie osoby używającej takich zwrotów lecz o ich kulturze osobistej. O kulturze danej osoby świadczy również uważanie się za autorytet, choć wie się ... :x
Gdybyż w postach było więcej rzetelnej informacji a mniej emocji ... :-D

Cz lip 17, 2008 18:55

Cz lip 17, 2008 22:14

I pomyśleć, że 90% Polaków mieni się katolikami (?).
I to jest właśnie dowód na religijność narodu... Czy jeżeli te 90% osób twierdzi, że Radio Maryja jest złe, a Rydzyk jeszcze gorszy, to nie są katolikami? Mogą chodzić do kościoła, spowiedzi, modlić się, ale jak powiedzą coś złego na ojca dyrektora to już katolikami nie są?

Cytuj:
A tak na poważnie: dla mnie żenujące jest to zacietrzewienie w temacie Radia Maryja.
Dlaczego żenujące? Kłamstwo nadawane w TVT i RM powinno się piętnować i usuwać. I to co jest najciekawsze i jednocześnie najsmutniejsze: bogactwo ojca dyrektora. Poprawcie mnie jeśli się mylę: Czy wasz Bóg nie powiedział
Cytuj:
prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do Królestwa Niebieskiego
? To oczywiście nic nie znaczy, prawda?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So lip 19, 2008 10:28

O. Rydzyk ślubował ubóstwo - to nie jest jego własność, ale zgromadzenia, do którego należy. Poza tym mówienie czegoś złego o kimś to jest grzech obmowy albo oszczerstwa. Należy mówić prawdę z miłością.

So lip 19, 2008 13:03

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... emka_.html

Prawdziwi katolicy, prawdziwa miłość Boża od nich płynie, cóż za piękne świadectwo dają. Oh ah, radio maryja niechaj trwa!

So lip 19, 2008 13:49
tego typu zachowania nie są domeną katolików :) ...znajdziesz ich we wszystkich religiach....tworzą sobie obraz Boga na swój sposób pojmowania i "podobieństwo swoje".

So lip 19, 2008 14:36

tego typu zachowania nie są domeną katolików :) ...znajdziesz ich we wszystkich religiach....tworzą sobie obraz Boga na swój sposób pojmowania i "podobieństwo swoje".

Wiem.

Ale ci ludzie identyfikują się z religią katolicką, z RM i w ogóle uważają się za ostoję katolików i pewnie za ostatnich prawdziwych katolików i Polaków. No i nie słychać żeby szanowny pan Tadeusz potępiał takie działania, a wydaje mi się, że powinien jeśli chce jeszcze zachować odrobinę szacunku i taktu.

So lip 19, 2008 14:43

"Jesteśmy rodziną Radia Maryja, na dodatek bezdomną, przyjechaliśmy z całej Polski"
To oczywiście o niczym nie świadczy prawda? Jak napisał Mroczny Pasażer, Rydzyk jakoś tego zachowanie nie potępia. Jedyne co powei, to to, że "trzeba siać, siać, siać"...

Cytuj:
mówienie czegoś złego o kimś to jest grzech obmowy albo oszczerstwa
czyli jak powiem, że złodziej kradnie i jest zły, to jest to grzech? Bo przecież mówię o kimś coś złego...

Jak to cudownie, że całe zgromadzenie (słuchacze, operatorzy) jeżdżą wspólnie jednym Maybachem. jakie to piękne :biggrin: Oby w Polsce było więcej tak "ubogich" osób jak ojciec dyrektor :biggrin: :biggrin:

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So lip 19, 2008 17:23

Jak ktoś zaczyna mówić o Maybachu to ja z reguły kończę rozmowę. Będąc konsekwentnym według Twojej zasady powinienem nazwać Cię kłamcą. Z tą różnicą, że Ty mówisz nieprawdę, a o. Rydzyk nic nie ukradł.

Co do tej insynuacji der Dziennika - dwóch dziadków ma świadczyć o tym, że reprezentują Radio Maryja? To ja mogę wziąć alkoholika który zawinie tanie wino pana Palikota w der Dziennik, że reprezentuje światopogląd tej polskojęzycznej gazety. Taki sam typ manipulacji, ale ynteligenty nie wyłapią, bo o Radiu Maryja to w modzie takie brednie opowiadać.

So lip 19, 2008 21:58
meritus...nie trzeba dwóch dziadków i "der" Dziennika...wystarczy Twój post pełen sarkazmu, złosliwości.
"ynteligenty" - to ma wzmocnić siłę wyrazu?

N lip 20, 2008 7:17

Co do tej insynuacji der Dziennika - dwóch dziadków ma świadczyć o tym, że reprezentują Radio Maryja? To ja mogę wziąć alkoholika który zawinie tanie wino pana Palikota w der Dziennik, że reprezentuje światopogląd tej polskojęzycznej gazety. Taki sam typ manipulacji, ale ynteligenty nie wyłapią, bo o Radiu Maryja to w modzie takie brednie opowiadać

Buahahahah. ;D

Jak zwykle zasada radiomaryjowców - co złego to nie my!

Oczywiście, "manipulacja", "brednie", "kłamstwo". No tak, dwoje ludzi z transparentem na zjeździe radiomaryjowców to na pewno manipulacja i oni z radyjem nie mają nic wspólnego. :D Śmieszny jesteś koleś, naprawdę. Ale jak to się mówi - prawda boli.

Szkoda tylko, że jak zwykle das Radyjo Maryjo i die Unser Zeitung wszystko cicho pominą. ;]

Alus dobrze prawi. Meritus przykro mi, ale pogrążyłeś siebie i te szkopowate media rydzyka kompletnie poprzez zero argumentacji i dowodów przeczących na to, że to jednak nie byli radiomaryjowcy, a jedynie rzucanie dziecinnych sarkazmów, które w sumie brzmiały dosyć śmiesznie. ;]

N lip 20, 2008 10:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 168  Następna strona