Wielcy i znani odchodzą, ale pozostaną w pamięci!
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Jo_tka napisała:
Cytuj: Wypadałoby nauczyć się szanować zdanie innych, także o wielkości kogoś kogo nie cenimy.
Ależ ja szanuję i przedstawiam odmienne, dowodząc, że na taki szacunek ów obywatel nie zasługuje.
Jeżeli będę wznosił peany na cześć znienawidzonego przez oponętów Rydzyka, a adwersarze zmieszają go z błotem (co czynia nagminnie), to też napiszesz podobna uwagę jak w stosunku do mnie.
Chciałbym tego dożyć.
|
Śr lip 16, 2008 12:34 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
genowef napisał(a): Aluś zaś kilka niżej postów utyskiwała pisząc: Cytuj: A wypowiedzi co poniektórych userów aż ociekają miłością do bliźniego Których userów? Przejrzycie "naturalnie" na oczy i zobaczcie w kto używa rynsztokowego języka i posługuje się epitetami. Osiris, Stanisław Adam, Robur? A może ja?
Nawet brak epitetów nie dowodzi jeszcze miłości bliźniego, można nieźle komuś dokopać używając formalnie kulturalnego słownictwa. Mogę powiedzieć "sp... dziadu", mogę też powiedzieć "oddal się od mojej szlachetnej osoby człowieku marnej reputacji".
Na moje oko w obydwu wypowiedziach nie ma wiele miłości bliźniego.
|
Śr lip 16, 2008 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na moje oko w obydwu wypowiedziach nie ma wiele miłości bliźniego Ale świadczy o kulturze, tym samym Kaczyński się nie popisał. Jak widzisz nie będę nabierał wody w usta tylko dlatego, że tak niekulturalnie zwerbalizował swoje uczucia do tego jegomościa mój ulubieniec. Cytuj: ja nie formułuję ciężkich oskarżań na bazie tikera z Polsatu, który nagle stał się źródłem objawienia, mimo że należy do byłego TW. No cóż, pożyjemy, zobaczymy kto tu naciągał fakty. Znamienne jest w tym wszystkim co innego, a może właśnie to samo. Cytuj: Do prokuratury zgłosili się świadkowie wypadku prof. Bronisława Geremka, którzy jechali za samochodem europosła.
- W najbliższych dniach zostaną przesłuchani - poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Poznaniu Magdalena Mazur-Prus.
Zapowiadana na dziś publikacja wyników wstępnych oględzin rozbitego samochodu, na prośbę biegłego, została przesunięta o kilka dni.
Czyżby Soloż jednak nie kłamał, bo dlaczego nagle taka zwłoka.
Polsat napisał też, że z samochodem było wszystko w porządku.
Chyba jest wszystko wiadomo, tylko teraz głupio opublikować to przed pogrzebem.
|
Śr lip 16, 2008 12:51 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): No cóż, pożyjemy, zobaczymy kto tu naciągał fakty.
Ja tu nic nie naciągam, a stosuję zasadę domniemania niewinności. Dopóki nie zostaną zbadane przyczyny wypadku, piszę o niewłaściwym manewrze drogowym czy błędzie kierowcy.
Reszty już nawet nie komentuje. Może w ogóle zrezygnujmy z sądownictwa, skoro Polsat jest bardziej wiarygodny od prokuratury. Niech Solorz-Żak orzeka, w jaki sposób doszło do wypadków, kto je spowodował i jakie były przyczyny.
|
Śr lip 16, 2008 13:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja tu nic nie naciągam...........
Przecież nie do Ciebie był kierowany ten zarzut, tylko do Polsatu.
Źle by się stało, gdyby okazało się, że przedwcześnie napisali niusa, który nie ma kompletnie pokrycia w faktach.
Wtedy już bym nie wiedział skąd czerpać w miarę wiarygodne informacje.
Trwam nie oglądam, do TVN-u mam już ograniczone, TVP takoż i jeszcze tylko brakuje do tego zespołu Polsatu.
Wtedy zostaje jedynie BBC i CNN, które to stacje w ogóle nie interesują się naszymi sprawami.
Wolna Europo wróć! 
|
Śr lip 16, 2008 15:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz lip 17, 2008 15:05 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Alus, to standardowa depesza kondolencyjna szefa państwa Watykan.
Cytuj: TELEGRAM
Jego Świątobliwość Benedykt XVI ze smutkiem przyjął wiadomość o tragicznej śmierci byłego Ministra Spraw Zagranicznych Rzeczpospolitej Polskiej, prof. Bronisława Geremka. Jego odejście to wielka strata dla świata nauki i polityki w Polsce, i w Europie. Stolica Apostolska docenia jego wkład w proces przemian społeczno-politycznych, zapoczątkowanych w Polsce poprzez „Solidarność”, jak również w integrację Unii Europejskiej i w ratyfikację konkordatu zawartego między Rzeczpospolitą Polską i Stolicą Apostolską w 1998 r. Ojciec Święty modli się za Zmarłego Profesora, Jego Rodzinę i wszystkich, których ta śmierć napełniła smutkiem.
Watykan, 15 lipca 2008 r.
Kard. Tarcisio Bertone Sekretarz Stanu
Źródło: episkopat.pl
Odczytujesz z niej więcej niż jest.
Niewątpliwie Bronisław Geremek wypalił swoją działalnością piętno na współczesności i współczesnych. Niewątpliwie też będziemy jej skutki ponosić długo w przyszłości.
Dziwne gdyby Watykan tego nie zauważył i nie ujął w dyplomatycznym języku.
Ja też, Alus, doceniam "wkład" Geremka w różne "procesy" zachodzące w Polsce po 1980 r. Bardzo "doceniam".
Cz lip 17, 2008 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Komu zależy na Twoim "docenianiu"  ...Ty przeceniasz ważkość swojego zdania.
|
Cz lip 17, 2008 16:42 |
|
 |
SweetChild
|
Rzeczywiście Stanisławie, bardzo przekonująca ta Twoja kreatywna interpretacja
Czyżbyś uważał, że Głowa Kościoła Katolickiego posługuje się językiem aż tak dalekim od mowy "tak-tak, nie-nie"?
|
Cz lip 17, 2008 17:01 |
|
 |
SweetChild
|
Rzeczywiście Stanisławie, bardzo przekonująca ta Twoja kreatywna interpretacja
Czyżbyś uważał, że Głowa Kościoła Katolickiego posługuje się językiem aż tak dalekim od mowy "tak-tak, nie-nie"?
|
Cz lip 17, 2008 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zwykły język dyplomacji i nic więcej.
Nawet Kaczyński machnął ręką i na pytanie co PiS na salę im. Geremka przytaknął, bo tak wypadało, choć dobrze wiemy co o nim myśli.
Gdyby się żachnął, to by dopiero wybuchła chryja w obozie PO i ich pomagierów.
Wyciąganie tak dalego idących wniosków ze słów papieża to śmiech.
Czy on cenił go?
To zwykła kurtuazja w takich momentach, a nie oznaki sympatii i niutulonego żalu.
|
Cz lip 17, 2008 19:35 |
|
 |
Robur
|
Rozróżnijmy dwie sprawy. Osobowość, talent , role jaką odegrał od poglądów i naszej oceny działaności. Komunikat papieski po 3-4 dniach zawiera to co ma zawierć , podpisłabym sie pod nim. Podobny ukazałby sie po śmierc Dalaj Lamy. Prof Geremek był bardzo znany , prominenty prawdopodobnie z Pewnego Powodu, stąd taki komunikat. Nie podawał sie za katolika i nie ocenia się go jako katolika. Mówimy o autentycznie wielkiej osobowści przeciwnika , przynajmniej politycznego. Nikt mu jego cech i zasług historycznych nie zabiera.
Ciekawy jest ten artykuł – wywiad z prof. Geremkiem. Kto wie, pewnie go w Watykanie przeczytali. Pod poglądami prof. Geremka, tu zaprezentowanymi podpisaliby się jego najwięksi przeciwnicy. Pomijając już fakt niespodziewanej śmierci , warto zadać sobie konieczne pytania.
W jakim celu udzielił takiego wywiadu ? Dlaczego teraz ?
Drugie pytanie możemy połączyć z irlandzkim veto. Irlandia w końcu podpisze traktat, to tylko kwestia ilości głosowań.(do skutku) Niemniej pozostaje wrażenie pewnego przymuszania , należy więc nieco obawy rozwiać w tym momencie.
Odpowiedź na pierwsze jest trudniejsza. Zamieszczony w gazecie o charakterze nieco konserwatywnym w uznawanej za katolicka Polsce , mógł być sygnałem gotowości do odpuszczeniu antykatolickiej nagonki w Europie, stąd być może kondolencje watykańskie jako odpowiedź. Rozpad duchowy Europy , powolna islamizacja wywołuje niepokój. Brakuje duchowej siły powstrzymania islamu. To efekt wspólnej dla wszystkich rewolucjonistów umiejętności destrukcji przy całkowitym braku zdolności do budowy czegoś sensownego. Mamy do czynienia z ludźmi bardzo inteligentnymi, muszą zdawać sobie sprawę z kondycji współczesnej Europy i jej dalekosiężnych skutków. Właśnie ukazało się w Francji 900 stronnicowe opracowanie Rewolucji francuskiej. Wywoła szok i protesty ogarniętej lewicową głupawką inteligencji francuskiej. Ukazuje ona rzeczywistą Rewolucje – pasmo niekończącej się zbrodni. Wydrukowane są dokumenty nakazujące mordować Wandejczyków, potwierdza obdzieranie ze skór, masowe mordy księży, dzieci w kołyskach, zatruwanie studni. Dalej wykazana jest jakim wzorem była dla radzieckiej rewolucji, Hitlera , Stalina, Pol Pota. Wszystkie największe mordy XX wieku były na niej wzorowane. Reasumując potwierdza to co wiadome od dawne , przynajmniej w niektórych kręgach. Mało tego, ponieważ opracowanie jest w zasadzie naukowe, niedostępne dla ogółu, prezydent Sarkozy, zapowiedział wprowadzenie poprawek do nauki historii w szkołach. To już wręcz rewolucja w dogmatach rewolucyjnych !!!
Przypuszczalnie prof. Geremek uczestniczył w tej zmianie kursu, a wywiad jest jego elementem. Ano pażywiom, uwidim .
|
Cz lip 17, 2008 23:36 |
|
 |
Robur
|
Nie podałem linku do omówienia opracowania o Rewolucji francuskiej. Skoro we Francji zaczyna sie taka dyskusja, zaczynają wiac inne wiatry w Europie .......
|
Pt lip 18, 2008 8:51 |
|
 |
SweetChild
|
Robur napisał(a): Nikt mu jego cech i zasług historycznych nie zabiera. Jak nie jak tak  Polecam cały wątek, ale nawet w ostatnich postach Stanisław Adam z właściwym sobie kunsztem pisze: Stanisław Adam napisał(a): Ja też, Alus, doceniam "wkład" Geremka w różne "procesy" zachodzące w Polsce po 1980 r. Bardzo "doceniam". a parę postów wcześniej osiris bez owijania w bawełnę: osiris napisał(a): Ex parvis saepe magnarum momenta rerum pendent, dlatego też takie postępowanie zasługuje jedynie na potępienie a nie pochlebstwa i niweczy, pomniejsza wcześniejsze zasługi.
Cała dyskusja w tym wątku wynika z negowania zasług historycznych Geremka przez jego przeciwników.
|
Pt lip 18, 2008 11:04 |
|
 |
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): Robur napisał(a): Nikt mu jego cech i zasług historycznych nie zabiera. Jak nie jak tak  Polecam cały wątek, Ja też polecam, z powodów jak niżej. SweetChild napisał(a): ale nawet w ostatnich postach Stanisław Adam z właściwym sobie kunsztem Jak mi się miło zrobiło, naprawdę nie zasłużyłem na takie dusery.  SweetChild napisał(a): pisze: Stanisław Adam napisał(a): Ja też, Alus, doceniam "wkład" Geremka w różne "procesy" zachodzące w Polsce po 1980 r. Bardzo "doceniam". a parę postów wcześniej osiris bez owijania w bawełnę: osiris napisał(a): Ex parvis saepe magnarum momenta rerum pendent, dlatego też takie postępowanie zasługuje jedynie na potępienie a nie pochlebstwa i niweczy, pomniejsza wcześniejsze zasługi. Cała dyskusja w tym wątku wynika z negowania zasług historycznych Geremka przez jego przeciwników. Nieuważnie śledzisz przebieg dyskusji (mimo że polecasz), ale wcale mnie to nie dziwi. Otóż zwróć uwagę co napisałem już na początku: Stanisław Adam Nie Lip 13, 2008 20:53 napisał(a): Nie ma powodów by w przypadku Geremka pamiętać tylko zasługi (choćby wcale przez niego nie zamierzone), a na ewidentne szkodnictwo przymykać oczy.
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=360179#360179
Jak widzisz negowania zasług nie ma. Jest natomiast przypominanie o anty-zasługach, a więc próba nakłonienia do widzenia Geremka we właściwych, w zgodzie z prawdą, proporcjach. Nakłonienia do nie robienia świętego z kogoś kto na to nie zasłużył.
Pt lip 18, 2008 11:39 |
|
|
|