Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Pytanie [Skąd wzięło się zło?] 
Autor Wiadomość

Zależy którzy "my" bo na świecie wciąż wiele jest miejsc w których zabija się by przeżyć.

So lip 19, 2008 23:16

Zależy którzy "my" bo na świecie wciąż wiele jest miejsc w których zabija się by przeżyć.

Tylko z naszego wyboru gdyż nie musi tak być, mamy wystarczającą ilość jedzenia aby nakarmić cały świat. Wiem, że spekulanci jak na razie wykupują żywość by sprzedać ją w czasie światowego głodu. Ale nadal jest to nasz wybór.

N lip 20, 2008 11:06

Do tematu wyjątkowo pasuje dzisiejsza ewangelia:

Cytuj:
Inną przypowieść im przedłożył: "Królestwo niebieskie podobne jest do człowieka, który posiał dobre nasienie na swej roli. Lecz gdy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel, nasiał chwastu między pszenicę i odszedł. A gdy zboże wyrosło i wypuściło kłosy, wtedy pojawił się i chwast. Słudzy gospodarza przyszli i zapytali go: "Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swej roli? Skąd więc wziął się na niej chwast?" Odpowiedział im: "Nieprzyjazny człowiek to sprawił". Rzekli mu słudzy: "Chcesz więc, żebyśmy poszli i zebrali go?" A on im odrzekł: "Nie, byście zbierając chwast nie wyrwali razem z nim i pszenicy. Pozwólcie obojgu róść aż do żniwa; a w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw chwast i powiążcie go w snopki na spalenie; pszenicę zaś zwieźcie do mego spichlerza"". (...) Tam przystąpili do Niego uczniowie i prosili Go: "Wyjaśnij nam przypowieść o chwaście!" On odpowiedział: "Tym, który sieje dobre nasienie, jest Syn Człowieczy. Rolą jest świat, dobrym nasieniem są synowie królestwa, chwastem zaś synowie Złego. Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!

Mt 13, 24-43

N lip 20, 2008 11:48

Gdyby nie było zła, nie byłoby dobra. Myślę, że "zło" istniało od początku.

N lip 20, 2008 16:04

Tylko z naszego wyboru gdyż nie musi tak być, mamy wystarczającą ilość jedzenia aby nakarmić cały świat. Wiem, że spekulanci jak na razie wykupują żywość by sprzedać ją w czasie światowego głodu. Ale nadal jest to nasz wybór.

wątpię by takie komunistyczne pomysły mogły rozwiązać problem głodu czy jakikolwiek inny...

N lip 20, 2008 16:32

No wiadomo że tak, ale najbogatsi ludzie na świecie poprze kumulowanie żywności, mają kontrole nad masami. A my możemy tylko na to patrzeć, bo to jest ich wybór. Po za tym, my nie widzimy tego i takie, i podobne działania są trudne do zauważenia.

No napisał(a):
lemon napisał(a):

wątpię by takie komunistyczne pomysły mogły rozwiązać problem głodu czy jakikolwiek inny...

N lip 20, 2008 17:59

Najbogatsi ludzie to tylko ludzie. Są od ninnych w większym lub mniejszym stopniu zależni. I każdy człowiek może coś z tym zrobić. To jest to samo co władza.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N lip 20, 2008 18:20

Najbogatsi ludzie to tylko ludzie. Są od ninnych w większym lub mniejszym stopniu zależni. I każdy człowiek może coś z tym zrobić. To jest to samo co władza.

Nie mówiłem, że nie są. Mówiłem, ze mają taką samo moc działania jak ktoś inny, sami zdecydowali, ze będą robić to co robią. Pewnie, że możemy ich powstrzymać w zdrowym organizmie zawsze tak jest, że choroby są powstrzymywane, ale jakoś w naszym organizmie tacy ludzie (raczej możliwości akceptowane) są jak chwasty, jednego zabijesz to inny wejdzie w to miejsce. To jest wada budowy całe systemu, który został zbudowany przez gartke ludzi dla tej jednej konkretnej garstki ludzi, a reszta pracuje na nich.

N lip 20, 2008 18:33
zbanowany na stałe

Moim zdaniem nie ma żadnego ogólnego "zła" , tak więc bezzasadne jest pytanie skąd sie ono ogólnie bierze. Natomiast co do zła poszczególnego to w każdym przypadku można wskazać jego autora. Ot.

N lip 20, 2008 19:40

Natomiast co do zła poszczególnego to w każdym przypadku można wskazać jego autora. Ot.

Zgadzam się z tobą całkowicie.

Autorem każdego zła w każdym przypadku jest Szatan.

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn lip 21, 2008 21:01

Jeżeli Bóg jest, a jest Wszech to jest też wszech rzeczą. Więc nie można od niego uciec nawet na krok. On jest Lucyferem i on jest Diabłem o jest dobrem i złem bo jest wszystkim, nikt od niego nie odchodzi. Możemy jako istoty materialne poczuć samotność i oddalenie tylko po to aby poczuć w końcu połączenie z Bogiem.

0bcy_astronom napisał(a):
Bóg jest dobrem, odchodząc od Boga odchodzisz od dobra.

Bóg jako wszechmogący i wszechwiedzący wiedział, że Lucyfer odejdzie. Jednak on nie tworzył sobie niewolników nikogo na siłę nie trzymał.

Wt lip 22, 2008 18:47

Zgadzam się, że Bóg jest wszystkim. Ale jest też najczystszą Istotą, chociaż zawiera w sobie zło. Uważam, że Ono (Bóstwo) to pierwsze tchnienie świata i od Niego wszystko pochodzi.

Wt lip 22, 2008 20:02
zbanowany na stałe

WaszJudasz napisał(a):
Natomiast co do zła poszczególnego to w każdym przypadku można wskazać jego autora. Ot.

No widzisz. A ja w ramach czarnej niewdzięczności zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Autorem każdego poszczególnego zła jest ten kto je uskutecznia. Autorem złego uczynku, który Ty popełniasz jesteś Ty, a nie Szatan. Sorry, Winnetou.

Wt lip 22, 2008 22:08
Dabar napisał(a):
WaszJudasz napisał(a):

No widzisz. A ja w ramach czarnej niewdzięczności zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Autorem każdego poszczególnego zła jest ten kto je uskutecznia. Autorem złego uczynku, który Ty popełniasz jesteś Ty, a nie Szatan. Sorry, Winnetou.

Dabar przyjmuje strategie seweryńską. pisze:
zgadzam się z Xem a potem w ramach komentarza pisze żeczy sprzeczne z tym co X napisał.
szatański spryt! ;-)

Wt lip 22, 2008 23:49
A.r.e.k. Napisałeś herezję. Bóg nie jest twórcą zła, inaczej nie byłby dobrem doskonałym. Czy może dopuszczać się zła kto jest doskonale dobry i czysty?

Cz lip 24, 2008 16:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona