Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kim dla was Jestem? 
Autor Wiadomość
Post Kim dla was Jestem?
..."Różny jest czas waszego dorastania, dla każdego inny. Wielu z was woli pozostawać w stadium dziecięctwa aż do zgonu.

Co bawi i cieszy niemowlę i malutkie dziecko? To, co przyjemne. Na wszystko, co nie jest przyjemne, reaguje krzykiem, płaczem, gniewem.

Co pociąga dziecko starsze? Zabawa, rozrywka, swoboda. Reszta jest przymusem, wysiłkiem, przeszkodą w używaniu przyjemności; jest nieprzyjemna, jest „złem", budzi sprzeciw. Tak wielu z was zachowuje te kryteria aż do śmierci...

Kim więc dla nich jestem Ja?

„Bozią"? Bogiem, który nikomu nie przeszkadza robić tego, co chce, bo jest „taki dobry"?

Bogiem, który wymaga hołdu raz na tydzień, przez godzinę i jeśli człowiek wypełni ten obowiązek - Bóg mu pobłogosławi, bo będzie zadowolony?...

Bogiem łagodnym i pobłażliwym dla ludzkich słabości, z którym można handlować, którego można przekupić, uczynić stronniczym?...

Czy może Jestem Bogiem mściwym i zawistnym, który panuje nad wami z batem w ręku, który zsyła na was choroby, nieszczęścia i wojny?...

Bogiem dalekim i tak wielkim, iż ludzkie sprawy nic go nie obchodzą - jak was nie zajmują problemy mrówek?...

Może jestem tym, który rozdaje dobra swoim ulubieńcom i błogosławi im w bogactwie, w interesach, w uciskaniu innych, w ich nikczemnych postępkach - ponieważ pozostają bez kary, natomiast „grzeszników" - karzę ubóstwem, kalectwem, chorobami, głodem, przegranymi wojnami, śmiercią?...

KIM DLA WAS JESTEM?

Bogiem czy bożkiem? Wytworem pogańskiej magii czy tworem waszego własnego, spaczonego wyobrażenia - wynikłym z lęku, nienawiści i pożądliwości?

Odpowiedz Mi, człowieku, kim jestem dla ciebie?...

So lip 26, 2008 23:45

Kolejny krótki artykuł rodem Radia Mazury?
---------------------------------------------------------
Kim jesteś dla mnie?
- na pewno nie "Bogiem", lecz zwykłym forumowiczem :P

N lip 27, 2008 9:08

A tak na poważnie to całe szczęście, że z dzieciństwa się prędzej czy później wyrasta, jak nie w tym życiu to w następnym – jest nadzieja :)

N lip 27, 2008 10:11

Post Re: Kim dla was Jestem?
body napisał(a):

Problem w tym, że nie znajduję tu odpowiedniej dla siebie odpowiedzi. Brakuje tutaj
Cytuj:
"Jestem przyjacielem, który wszystko zrozumie i nigdy nie opuści. Wszelkiej przyjaźni należy być wiernym i każda przyjaźń ma swoje prawa. Jednocześnie jestem Twoim Stwórcą, który nie wymaga bicia pokłonów lecz dawania świadectwa w dobrych czynach. Wszak pragnę raczej miłosierdzia niż ofiary"

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

N lip 27, 2008 11:02
opat_90 napisał(a):
body napisał(a):

Problem w tym, że nie znajduję tu odpowiedniej dla siebie odpowiedzi. Brakuje tutaj
Cytuj:
"Jestem przyjacielem, który wszystko zrozumie i nigdy nie opuści. Wszelkiej przyjaźni należy być wiernym i każda przyjaźń ma swoje prawa. Jednocześnie jestem Twoim Stwórcą, który nie wymaga bicia pokłonów lecz dawania świadectwa w dobrych czynach. Wszak pragnę raczej miłosierdzia niż ofiary"

A może to:

..."Każdy bowiem został „wybrany" przez to, że powołałem go do istnienia. Żaden byt nie powstał dla nieszczęścia. Wszystkie istnieją po to, by być szczęśliwe, a jeśli tego nie chcą - gdyż obdarzyłem was wolnością wyboru - jest to decyzja osobista każdego z was.

Życie to wybór, nieskończona ilość wyborów, z których składa się decyzja ostateczna bycia ze Mną na wieczność lub pozostania samemu - przeciw Mnie. Ja staram się ochronić was, ratować wasze życie lub zdrowie, prowadzę zaś, utwierdzam, zachęcam i wspomagam tych, którzy Mi zechcą zaufać.

Dlatego zaufanie człowieka jest jedyną - możliwą dla was - odpowiedzią na Nieskończoną i Niezmienną Miłość Boga..."

N lip 27, 2008 11:40

Link do tych tekstow jest w Twoim podpisie.

Nie musisz tego kopiowac tutaj.

N lip 27, 2008 13:15

body napisał(a):
KIM DLA WAS JESTEM?

Cytuj:

Jak dla mnie to czubkiem.

Ale nie bierz sobie tego do serca, bo ja mogę się mylić.

N lip 27, 2008 15:03
ROB napisał(a):
body napisał(a):
KIM DLA WAS JESTEM?

Cytuj:

Jak dla mnie to czubkiem.

Ale nie bierz sobie tego do serca, bo ja mogę się mylić.

Witaj bracie ! :-D

N lip 27, 2008 16:59

Witaj :)
Coby nie być gołosłownym, to wkleję jedną z twoich wypowiedzi:

Cytuj:
Bogiem, który wymaga hołdu raz na tydzień, przez godzinę i jeśli człowiek wypełni ten obowiązek - Bóg mu pobłogosławi, bo będzie zadowolony?...

Sam jestem agnostykiem, ale jak czytam takie brednie...

pozdrawiam bracie
uogólniasz

N lip 27, 2008 17:06

Wt sie 12, 2008 22:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]