Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
 czy to grzech? 
Autor Wiadomość

Post czy to grzech?
Mam takie pytanie, chodzi mi o to, czy jeśli ściągam sobie filmy i muzyke z neta, czy to grzech, z którego trzeba się spowiadać? Wiem, że dobre to nie jest, ale czy na tyle złe, że to grzech? Nie udostępniam tego nikomu (chyba że koledze pożycze), nie sprzedaje ani nic, czy w konfesjonale trzeba mówić, że ściągałem z neta filmy?
Drugie pytanie, jest taka sytuacja że kolega przyniósł piłkę, którą znalazł na boisku, czy jeśli nią gram to jest to przyjmowanie rzeczy kradzionych? On sam uważa, że ukradł tą piłke, niby nikogo obok nie było, ale on ją wział szybko do ręki i pojechał do domu, czyli w tym momencie sam myślał, że to kradzież. Nie popieram tego, ale z racji tego że nie mam innej piłki, a noga to mój kochany sport, to gram tą piłką.. Czy muszę się spowiadać że przyjmowałem kradzione?
Trzecie pytanie, czy jeśli mam nieczyste myśli względem żony na przykład kolegi, to czy wystarczy powiedzieć, że miałem nieczyste myśli (bo miewam też inne), czy mam mówić że pożądałem żonę bliźniego swego?
Proszę o pomoc..

N lip 27, 2008 23:11

Pomoc znajdziesz we wlasnym sumieniu, w Piśmie Świętym i w konfesjonale. Na forum nie rozstrząsa się takich spraw...

N lip 27, 2008 23:25

Pomoc znajdziesz we wlasnym sumieniu

Dobra, jak mnie coś gryzie to nie znaczy, że to zaraz grzech.. Ja się pytam czy to jest złe i czy trzeba się z tego spowiadać, bo sam mam wątpliwości i szukam kogoś, kto pomoże mi je rozwiać, gdybym liczył na własne sumienie to bym tutaj o to nie pytał
Cytuj:
Piśmie Świętym

Nie przeczytałem całego i nie wiem co mówi o moich czynach, wiem że jest przykazanie "nie pożądaj żony bliźniego swego" i "nie kradnij", teraz tylko pytanie czy moje postępowania były aż tak złe, że jest to grzech ciężki i trzeba się z tego wyspowiadać? Wszystko zależy od okoliczności, grzech grzechowi nierówny, napisałem jaka dokładnie jest sytuacja i liczę na pomoc, zdanie innych
Cytuj:
w konfesjonale

Mam pytać księdza po kolei czy to jest grzech? Po to jest rachunek sumienia, żeby przyjść do spowiedzi z przygotowaną listą grzechów, nie będę przedstawiał księdzu całej sytuacji każdego poszczególnego grzechu, przy którym mam wątpliwość
Cytuj:
Na forum nie rozstrząsa się takich spraw...

Myślałem, że tutaj można o to zapytać, że są tutaj także księża i inne osoby duchowne, więc chyba mogły by pomóc? Kogo mam zapytać i gdzie? Tak czytam to forum i widze, że ludzie tak pytają, więc nie widzę w tym nic dziwnego.. Ale jak zrobiłem błąd to przepraszam, już więcej przy wątpliwych sprawach nie zapytam czy postąpiłem źle czy dobrze... :/

N lip 27, 2008 23:41

Zastanów się przez chwile nad tym co napisałeś.
Czy filmy i muzyka które ściągasz są dostępne u twórców za darmo czy za pieniądze? Jeśli za pieniądze, a Ty masz to za darmo, bez pozowlenia twórców, to przyjij bez tłumaczeń że dopuszczasz się grzechu. Nie zaszkodzi zatem o tym wspomnieć, ale też mieć w głowie jakiś plan działania, bo nie o to chodzi w spowiedzi, aby ściągać, spowidać się i dalej ściągać.
Skoro wiesz że piłka jest kradziona, a mimo to z niej korzystasz to chyba odpowiedz winna być jasna. Gorzej gdy zaczynasz się sam sobie tłumaczyć że niby nic złego nie robisz. To jest problem który widac w Twojej wypowiedzi - próba usprawiedliwienia.
Skoro patrzysz pożądliwie na żone to powiedz zgodnie z prawdą że patrzysz pożądliwie na żonę bliźniego, jako konkretny przykład wszystkich innych tego typu myśli. Tylko wpierw uświadom sobie czy patrzysz na kobietę i podoba Ci się, co jest przecież normalne, czy specjalnie patrząc na nią wzbudzasz takie a nie inne myśli. Jest różnica między mimowolnymi myślami, a celowym Twoim działaniem.
Według mnie nie zaszkodzi nigdy powiedzieć, a ksiądz zapewne nieraz skoryguje i pouczy, bo może coś Co Cie trapi wcale nie powinno, lub przeciwinie, nie masz pewności - upewnisz się.
Tam w konfesjonale śmiało zapytaj co jest grzechem ciężkim, tylko przedstaw sprawę taką jaką jest np. w jakich okolicznościach masz dane myśli, na ile one są od Ciebie uzależnione.

Pn lip 28, 2008 2:33

Czy filmy i muzyka które ściągasz są dostępne u twórców za darmo czy za pieniądze? Jeśli za pieniądze, a Ty masz to za darmo, bez pozowlenia twórców, to przyjij bez tłumaczeń że dopuszczasz się grzechu

No oczywiście że trzeba za nie zapłacić, jakby były za darmo to bym nie miał wątpliwości. Czyli teoretycznie powinienem się spowiadać, że ściągam z neta te rzeczy, okej. A powiedzmy, że się już z tego wyspowiadam, załóżmy że ściągał już nie bede, ale na przykład obejrze se filmy czy muzyke, którą już mam na płytkach nagrane, to co wtedy? Miałem tego dużo, już wyrzuciłem część, ale nie chce każdego filmu i każdej piosenki usuwać, bo nie zostanie mi nic.. Czy wtedy za każdym razem muszę się z tego spowiadać?
Cytuj:
Gorzej gdy zaczynasz się sam sobie tłumaczyć że niby nic złego nie robisz. To jest problem który widac w Twojej wypowiedzi - próba usprawiedliwienia.

Owszem, usprawiedliwiłem się, ale nie twierdzę że nie robię źle, bo wyspowiadałem się z tego już. Tylko, że jak teraz znowu se ją bede kopał, to znowu do spowiedzi polece..
Cytuj:
Tylko wpierw uświadom sobie czy patrzysz na kobietę i podoba Ci się, co jest przecież normalne, czy specjalnie patrząc na nią wzbudzasz takie a nie inne myśli. Jest różnica między mimowolnymi myślami, a celowym Twoim działaniem.

No okej, chodzi mi tylko o to czy to muszę wyodrębniać, bo jeśli i tak spowiadam się z nieczystych myśli, to czy nie można tego wrzucić do jednego koszyka? Czy trzeba to wyodrębniać na dwa grzechy, bo właśnie nie wiem?
Cytuj:
Według mnie nie zaszkodzi nigdy powiedzieć, a ksiądz zapewne nieraz skoryguje i pouczy, bo może coś Co Cie trapi wcale nie powinno, lub przeciwinie, nie masz pewności - upewnisz się.

No tak, ale w takim razie musiał bym w tym konfesjonale posiedzieć z 10 minut, bo pytań mam wiele, a za mną kolejka czeka, dlatego jeśli jest okazja zapytać w innym miejscu, na przykład na katolickim forum, to tam pytam, jeśli ktoś stanowczo powie, że robię źle i trzeba się z tego spowiadać, powie mi jak mam to naprawić, to już nie będę miał potrzeby pytać księdza, zresztą na tym forum chyba też są księża

Pn lip 28, 2008 11:11

Miedzy artysta, a wytwornia plytowa jest pewna umowa. Artysta gra i spiewa, wytwornia mu za to placi.

Miedzy wytwornia plytowa a klientami jest pewna umowa. Wytwornia udostepnia kopie utworow, a klienci za to placa.

Ale tez jest taka umowa, ze klienci w sklepie moga posluchac plyty i zrezygnowac z kupna po jej przesluchaniu. Klienci moga wysluchac fragmentow tej plyty (albo i calosci) w radiu, w telewizji. Albo u kolegi, albo u fryzjera.

Wytwornia udostepnia utwory roznymi kanalami, zeby zareklamowac swoje produkty, wypromowac kolejnego artyste, zachecic do kupna.

Na mecie sytuacja jest taka, ze przecietny klient - na 100 wysluchanych piosenek - pewnej czesci nie lubi, za niektore placi, reszte slucha za darmo.

Jesli natomiast nie kupuje zadnej piosenki, staje sie jakby pasazerem na gape. Niby nikogo (wprost) nie okrada, ale w porzadku nie jest.

Mysle, ze ze skapstwa dobrze sie jest wyspowiadac.

Pn lip 28, 2008 18:27

Była w tym poście jakaś sugestia dla mnie? Że mam się ze skąpstwa spowiadać? Bo mi sie nie wydaje, żeby mnie to dotyczyło..
Jakbym słuchał jednego zespołu, to mógłbym kupować wszystkie albumy, ale jak muzyka jest jednym z głównych hobby, jak tych zespołów, których lubię słuchać jest dużo, to ciężko mieć wszystko na oryginałach... Przyznam się bez bicia, że oryginały mam tylko 2 i mógłbym mieć dużo więcej, ale i tak nie da rady płacić za wszystko...
A co jeśli chodzi o filmy? Mam oglądać tylko te, które dają za darmo do gazety jakiejś? W sumie można wypożyczać, może to jest pomysł..
Generalnie staram się z tym coś zrobić, usuwam już dużą część filmów na płytkach, z muzyką to samo.
A i piłkę sobie dzisiaj kupiłem nową do nogi:)
Zapytałem pewnego księdza jak wygląda sprawa z tym ściąganiem, zobaczę co mi odpisze jeśli w ogóle odpisze i powiem tutaj na forum. Może to też pomoże innym osobom, które mają podobne wątpliwości.

Pn lip 28, 2008 20:24

Mówisz, że kupiłeś nową piłkę? Jak chcesz to potrafisz :)
Analizując tamtą historią zastanawiam się na ile jesteś winny jakiejś 'współkradzieży' i wydaje mi się, że większym problemem było to, że pozostawiłeś kumpla (tego od piłki) w przeczuciu, że nic sie na stało. Jak będziesz miał okazję (nie trzeba się zbytnio narzucać :P) to daj mu delikatnie do zrozumienia dlaczego wolisz grać swoją ball'ą :D. Najlepiej zrobić to pół żartem ;)

Jeśli chodzi o filmy to może warto się rozejrzeć w bibliotece? Przykładowo u mnie można wykupić roczny abonament na filmy i muzykę za 40 zł. Wychodzi niecałe 4 zł, miesięcznie, a w zamian dostajesz tyle filmów ile chcesz (w tym wiele nowości 8) ).

Jeśli chodzi o to, że nie chcesz kupować całych płyt bo podobają Ci się pojedyncze utwory to polecam iplay.pl i inne serwisy tego typu (kupujesz jedną piosenkę :) ).

No i jeszcze jedno: jeśli nie masz kasy na wszystko co byś chciał, to może czasami można sobie coś odpuścić? :D
pozdrawiam i respect for all 8)

Pn lip 28, 2008 21:54

Post Jak dla mnie to:
1)Są tylko dwie drogi - dobra i zła - nie ma drogi obojętnej - jesli sam piszesz ze wiesz że to jest złe to znaczy że powinienieś się z tego spowiadać.
2)Przyjmowałeś kradzione ale też milczałeś na grzech drugiego - Powinieneś był upomnieć kolegę że źle zrobił.
3)Spowiedz to nie wypełnienie prawa ale przyjście do Miłosiernego Ojca - lepiej powiedzieć za dużo niz za malo -Im wiecej powiesz tym bardziej spowiednik będzie mógl Ci pomóc. Choć grzechy przeciwko 6 przykazaniu sa jakoby wyłaczone z tej regóły ze względu na to, ze spowiednik także jest człowiekiem. Musisz ująć to tak aby nie było to na zasadzie - "Miło sobie jeszcze powspominam".

...tak, ale w takim razie musiał bym w tym konfesjonale posiedzieć z 10 minut, bo pytań mam wiele, a za mną kolejka czeka...

A kto Tobie broni spowiadac się 10 minut??? Z doświadczenia wim, że o ile nie wybierasz czasu przed świętami czy pierwszego piątku miesiąca to kapłani siedzą w konfesjonałach, czytają brewiaże i czekają na penitentów - tych kolejek jakoś tam nie widać w dni powszednie. Poprostu się przygotuj i idz. A jeśli nawet trafisz na kapłana, który wyraznie bedzie się nudził na Twojej spowiedzi to i tak już jest jego problem nie Twój. Nie przejmuj się. Tylko nie zapomnij przed spowiedzią pomodlić się za siebie i za spowiednika. ODWAGI !!! :)

Wt lip 29, 2008 13:36

Przed zalozeniem nowego watku zachecam do uzywania wyszukiwarki. Dalsza dyskusje w temacie prosze kontynuowac tutaj

Wt lip 29, 2008 15:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]