Dlaczego jesteś okrutnym sadystą
Autor |
Wiadomość |
Pawel25
|
 Dlaczego jesteś okrutnym sadystą
oto moje pytanie do Boga ,dlaczego sam nie odczuwając w żaden sposób cierpienia istniejąc od zawsze ,dopuszczasz tak wiele cierpienia na Ziemi mimo ,że mógłbyś zapewnić ludziom szczęście ,oczywiście dopuszczasz to jest złe słowo ,ty je zadajesz
|
Pt sie 01, 2008 23:01 |
|
|
|
 |
WIST
|
Czy oczekujesz że Bóg odpisze, czy my mamy?
|
Pt sie 01, 2008 23:48 |
|
 |
No
|
jeśli istnieje to właściwie czemu miałby nie odpisać ?
|
So sie 02, 2008 0:03 |
|
|
|
 |
WIST
|
Nie takie było pytanie.
|
So sie 02, 2008 0:06 |
|
 |
cau_kownik
|
 Re: Dlaczego jesteś okrutnym sadystą
Pawel25 napisał(a): oto moje pytanie do Boga ,dlaczego sam nie odczuwając w żaden sposób cierpienia istniejąc od zawsze ,dopuszczasz tak wiele cierpienia na Ziemi mimo ,że mógłbyś zapewnić ludziom szczęście ,oczywiście dopuszczasz to jest złe słowo ,ty je zadajesz Znasz wieksze szczescie nad wolnosc panowania nad swoim istnieniem?
_________________ ---
teh podpiss
|
So sie 02, 2008 0:10 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Pozwolę sobie zacytować słowa Kurta Vonneguta z "Rzeźni numer 5", które znakomicie pasują do tej sytuacji:
(jak zresztą i do każdej innej)
- "Zdarza się."
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So sie 02, 2008 7:43 |
|
 |
On
|
Nie ma skutku bez przyczyny. Przestępca siedzi w więzieniu nie za niewinność lecz za wyrządzone zło innym. Podobnie jest z innymi cierpieniami-są skutkiem dzialania danej osoby. Jak to się dzieje-niewielu ma o tym rzeczywistą wiedzę i stąd takie pytania. To tak jakby ktoś użalal się nad więźniem, że siedzi zamknięty kilka lat nie znając przyczyn takiego skutku.
Ze względu na swoją niewiedzę oraz poczucie własnej wybitnej inteligencji niektórzy za to obarczają winą Boga. A może by tak zacząć wreszcie szukać przyczyn?

|
So sie 02, 2008 8:11 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
On napisał(a): Nie ma skutku bez przyczyny. Przestępca siedzi w więzieniu nie za niewinność lecz za wyrządzone zło innym. Podobnie jest z innymi cierpieniami-są skutkiem dzialania danej osoby.
Racja stary, szczególnie umierające z głodu czy gwałcone dziecko zawiniło samo sobie najbardziej,co nie?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So sie 02, 2008 8:44 |
|
 |
On
|
Gdybyś mial wiedzę, nie stawiałbyś takich pytań. Szukaj a znajdziesz. Ja kiedyś też mialem takie wątpliwości.

|
So sie 02, 2008 9:01 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Twoja wypowiedź jest bez wartości. Chciałeś poinformować kogoś,że jesteś na wyższym poziomie refleksji? Poinformowałeś. Tu sie dyskutuje - albo przedstawiasz argumenty albo daj sobie spokój.
|
So sie 02, 2008 9:13 |
|
 |
Pawel25
|
Cytuj: Nie ma skutku bez przyczyny. Przestępca siedzi w więzieniu nie za niewinność lecz za wyrządzone zło innym. Podobnie jest z innymi cierpieniami-są skutkiem dzialania danej osoby Żartujesz sobie chyba ,uważasz ,że wszyscy przestępcy siedzą w wiezieniu z własnej winy ,co najmniej kilka procetn siedzi niewinnych albo częściowo zamieszanych w jakiś proceder ,pozostaje jeszcze kwestia świadomości czynu ,która jak wiemy wszyscy dobrze może być żadna w wielu przypadkach . Cytuj: Gdybyś mial wiedzę, nie stawiałbyś takich pytań. Szukaj a znajdziesz. Ja kiedyś też mialem takie wątpliwości.
Załóżmy ,że to ja Ciebie stworzyłem ,na chwile zamieniam się w Boga ,w tym momencie zsyłam na Ciebie cierpienie w postaci dajmy na to uderzenia pieścią w twarz ,ja wiem ,że to jest dla Ciebie dobre ,bo mam taką wiedzę oczywiście w danym momencie tego nie odczujesz ,bo ja robie to w ten sposób ,że wszystko jest pomieszane ,tzn dzisiaj dostaniesz cios a za 3 lata pomyślisz o tym ,że było to dobre bo za te trzy lata wpłynie to na rozwój twojej duszy
natomiast Ty tego nie wiesz i zapewne się mocno zdenerwujesz i jeżeli dodatkowo powiem Ci ,że to ja ci wymierzyłem ten cios i mogłem do niego nie dopuścić to odpowiedz SZCZERZE kogo będziesz obwiniał za ten cios ,jeżeli masz zamiar używać metafor i mydlić oczy to lepiej milcz
|
So sie 02, 2008 9:35 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Uff... a ja myślałem, że pytanie w temacie to do mnie jest
Podobny temat do obecnego poruszony był w wątku "Czy Bóg istnieje? Jeśli tak, dlaczego jest złośliwy"
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So sie 02, 2008 10:06 |
|
 |
Pawel25
|
Jeżeli masz kontakt z Bogiem to spróbuj odpowiedzieć na to pytanie ,twoja odpowiedź bedzie jakby odpowiedzią Boga tylko bądź szczery
|
So sie 02, 2008 10:59 |
|
 |
cau_kownik
|
WaszJudasz napisał(a): Twoja wypowiedź jest bez wartości. Chciałeś poinformować kogoś,że jesteś na wyższym poziomie refleksji? Poinformowałeś. Tu sie dyskutuje - albo przedstawiasz argumenty albo daj sobie spokój. To samo pytanie wraca co kilka tygodni, miesiecy.
Jak ktos zgwalci dziecko, to winny jest gwalciciel. Co moze Bog zrobic? "Zniknac" gwalciciela.
Ale dlaczego ograniczac sie do gwalcicieli? Najlepiej niech Bog "zniknie" zlodziei, mordercow, oszustow.
A moze jeszcze dalej? Klamcow, piratow drogowych, leni, donosicieli.
Niech zniknie najlepiej cale zlo i niech nie bedzie nic, poza dobrem. A czlowiek nie bedzie w stanie nic zrobic, tylko dobro.
Kup sobie zlota klatke, wejdz do srodka i wyrzuc klucz, widocznie taka perspektywa Ci odpowiada.
Ja wole wolnosc, nawet za cene tego, ze inni tez sa wolni. Chce miec wolnosc wybierania dobra, nawet za cene tego, ze inni beda mogli wybrac zlo.
_________________ ---
teh podpiss
|
So sie 02, 2008 11:17 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Okej. jest gwałciciel-jest winny.
W imię czego natomiast Bóg zesłał na świat trąd, epilepsję, chorobę Alzheimera i dziecięce porażenie mózgowe?
Czyja wolność w ten sposób się wyraża?
|
So sie 02, 2008 11:25 |
|
|
|