Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
 Jak stracić wiarę? 
Autor Wiadomość
Cała ludzkośc dziedziczy ten sam grzech pierwszych rodziców - tą samą skłonnośc do buntu wobec Boga, tą samą skłonnośc do zła która z tego buntu wynika. I co w tym dziwnego, tak jak dzieci swoich rodziców są zdolne do tej samej zdolności jak np. mowa to czemu i nie do czynienia zła.

Acha, to czemu Bóg obdarzył nas tą dziedziczną skłonnością? Czy on pragnie by zła było na świecie więcej?

So sie 02, 2008 18:30

Nic nie wiem o tym abyśmy byli obdarzeni przez Boga skłonnością. Co najwyżej wolnością, ale z niej nie wynika jedynie czynienie zła. No ale jeśli uważasz że ktoś Cie zaporgramował do czynienia zła, to zrobisz kariere jako prawniczka.

So sie 02, 2008 18:36

Cała ludzkośc dziedziczy ten sam grzech pierwszych rodziców - tą samą skłonnośc do buntu wobec Boga, tą samą skłonnośc do zła która z tego buntu wynika. I co w tym dziwnego, tak jak dzieci swoich rodziców są zdolne do tej samej zdolności jak np. mowa to czemu i nie do czynienia zła.
Dlaczego ludzie dziedziczą tylko ten grzech? Dlaczego obecnie nie ma czegoś takiego?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 02, 2008 18:41
Nic nie wiem o tym abyśmy byli obdarzeni przez Boga skłonnością.

A wcześniej napisałeś:
Cytuj:
Cała ludzkośc dziedziczy ten sam grzech pierwszych rodziców - tą samą skłonnośc do buntu wobec Boga, tą samą skłonnośc do zła która z tego buntu wynika.

WIST, chyba masz rozdwojenie jaźni...

So sie 02, 2008 18:44

Dlaczego ludzie dziedziczą tylko ten grzech? Dlaczego obecnie nie ma czegoś takiego?

Ciesze się że tak wysoko cenicie moje moźliwości. Mam nadzieje że drążenie tematu jest efektem ciekawości.
Nie musisz brac słowa dziedziczą tak dosłownie. Zresztą o jakim grzechu mówisz? W tym przecież zawierają się wszelkie grzechy, wszystkie przecież wynikają z tego samego. Ale poprawcie mnie jak się myle.

Nie Rito, nie mam. Jedno drugiemu nie przeczy. Nic nie wiem aby Bóg nas zaprogramował do buntu czyli udzielił takiej skłonności, wiem tylko że jesteśmy do tego zdolni/skłonni bo to wchodzi w zakres naszej wolnej woli, czemu jednak nie jest równe - wolna wola a bunt.

So sie 02, 2008 18:57
albo strugasz wariata WIŚCIE, albo masz jakiegoś kandydata który bogiem nie będąc ma moc stwórczą i taką skłonność nam "dosztukował". anijedno ani drugie rozwiązanie chyba nie ratuje twej sytuacji.

So sie 02, 2008 19:21

Jestem kłamcą mogę być i wariatem. Natomiast nie zrozumiałem co masz na myśli.

So sie 02, 2008 19:23
WIST, to może jeszcze raz zacytuję TWOJE słowa:
Cytuj:
Cała ludzkośc dziedziczy ten sam grzech pierwszych rodziców - tą samą skłonnośc do buntu wobec Boga, tą samą skłonnośc do zła która z tego buntu wynika.

Skoro człowiek rodzi się OBDARZONY skłonnością do czynienia zła, to kto go tą WRODZONĄ skłonnością OBDARZYŁ?

So sie 02, 2008 20:18

Zgadzam się z Ritą. I dorzucę jeszcze jedno pytanie: dlaczego obecni ludzie muszą cierpieć za grzechy pierwszych ludzi?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 02, 2008 20:22

Wy nie za bardzo łapiecie istotę grzechu pierwszych rodziców.
To że Bóg dał mi rękę nie znaczy że mam ją wsadzać do ognia. Z Twojego rozumowani Rita wynika że jednak Bóg nas stworzył tak abyśmy rękę do ognia wkładali, co prawdą nie jest.

So sie 02, 2008 20:38
W takim razie czym jest grzech pierworodny. WIST bardzo grzecznie proszę, pisz sensownie i spójnie, tak, żebyśmy nie musieli pytać 10 razy o to samo

So sie 02, 2008 20:48

To już właściwie zostało zawarte w poprzedniej wypowiedzi. Tylko wiesz, ja nigdy nie twierdziłem że jestem ekspertem, natomiast to co rozumiem to tutaj przedstawiam, wcale nie niespójnie. Weż pod uwagę że Ty może źle rozumiesz.

Ta sama skłonność wszystkich ludzi do grzechu, buntu wobec Boga. Skłonnośc jest w nas, nie jest nam dana jak jakiś program który musimy wykonać bezwzględnie. To jest efekt złego korzystania z wolności.

So sie 02, 2008 21:03

Chwilę. Skoro grzechem pierworodnym jest skłonność do grzechu, to czy nie jest o pozbawione sensu? Bo czy skłonność może być grzechem? Nasuwa mi się tutaj słowo "dwójmyślenie". KTO CZYTAŁ "Rok 1984" wie o co chodzi...

So sie 02, 2008 21:07
Skłonnośc jest w nas, nie jest nam dana jak jakiś program który musimy wykonać bezwzględnie.

Czyli rozumiem, że działa to jak geny, które zwiększają ryzyko zapadalności na raka, ale nie są ani niezbędne ani ich nosicielstwo nie wiąże się ze 100% pewnością że się zachoruje, czy tak?
Może nie rozumiem, ale wybacz, to co piszesz jest niespójne. Trzy osoby Ci to mówią, więc może Ty weź pod uwagę, że może Ty coś piszesz nie tak ;)

So sie 02, 2008 21:23

Dokładnie ,popieram rite ,dosyć tych nieporozumień i nieprawdy

So sie 02, 2008 21:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona